Ziemniak ziemniakowi nie równy
Collapse
X
-
Ziemniaki są myte, w worku. Wczoraj kupiłem na próbę "Agatę". Nieugotowana jest miękka, w porównaniu np. do "jelly". W sumie na pyrach się nie znam, ale wydaje mi się, że Agata to taki bardziej sałatkowy ziemniak, niż do jedzenia do obiadu. Jest dość "kleista", ale niezła - wielki plus, że nie śmierdzi
miąższ ma jasny.
Przeprowadziłem się na Ujeścisko, więc Chełm i tesco mam po drodze, będę próbował innych odmian. Przy okazji odwiedziłem "odmienioną" Zuzę, na szczęście były jeszcze piwa Toccalmatto, no ale to już inny temat...Leave a comment:
-
W zasadzie i fizycznie, i mentalnie.
Rok temu było u nich Gościszewo, to zaglądałem. Teraz nie ma po co. Drogo i niesmacznie.Leave a comment:
-
Zalewanie pyr wrzątkiem lub wrzucanie ich na wrzątek ma na celu głównie zachowanie jak największej ilości witaminy C w nich zawartej, która to jest wrażliwa na temperaturę. Wbrew pozorom w standardowej polskiej diecie witamina C pochodzi głównie z ziemniaków, sporo też z kapusty białej (świeżej i kiszonej). Zalanie wrzątkiem ma dwa "cele":Spodziewasz się niemytego ziemniaka w opakowaniu foliowym?
A tak w ogóle w jakim celu wrzucacie ziemniaki do wrzącej wody? Chodzi o podobną zasadę jak mięso na dużym ogniu? U mnie od zawsze były wrzucane do zimnej. Czy ma to jakieś naukowe uzasadnienie? Wrzucanie bulw do wrzątku jest nieco kłopotliwe.
1. Skrócenie procesu gotowania - takie ziemniaki ugotują się o te kilka/kilkanaście minut wcześniej niż wstawione na gaz w zimnej wodzie. Im krócej ziemniaki przebywają w wysokich temperaturach, tym mniej witaminy C ulegnie utlenieniu.
2. Zalanie wrzątkiem sprawi, że zawarta w ziemniakach askorbinaza (enzym rozkładający witaminę C) ulegnie w większej części dezaktywacji, co wielce spowolni dalszy rozkład witaminy C podczas gotowania.
To tak z grubsza. Pewnie jeszcze coś by można wynaleźć
Leave a comment:
-
No tak ...
Ale co to daje, smakowo nie czuje różnicy a czy walory zdrowotne są większe?Leave a comment:
-
Zawsze je możesz po prostu zalać wrzątkiemSpodziewasz się niemytego ziemniaka w opakowaniu foliowym?
A tak w ogóle w jakim celu wrzucacie ziemniaki do wrzącej wody? Chodzi o podobną zasadę jak mięso na dużym ogniu? U mnie od zawsze były wrzucane do zimnej. Czy ma to jakieś naukowe uzasadnienie? Wrzucanie bulw do wrzątku jest nieco kłopotliwe.
Leave a comment:
-
Spodziewasz się niemytego ziemniaka w opakowaniu foliowym?
A tak w ogóle w jakim celu wrzucacie ziemniaki do wrzącej wody? Chodzi o podobną zasadę jak mięso na dużym ogniu? U mnie od zawsze były wrzucane do zimnej. Czy ma to jakieś naukowe uzasadnienie? Wrzucanie bulw do wrzątku jest nieco kłopotliwe.Leave a comment:
-
Panie, ja do Reala nie będę jeździć po kartofle
A tym bardziej do Makro, gdzie mnie nawet nie wpuszczą. Jedyne co jestem skłonny spróbować, to 2 kg Augusty z Tesco.
Leave a comment:
-
Lordy na Słowacji. Już u nas nikt tego nie chce?
Kilka dni temu moje problemy z zapasami na zimę skończyły się. Okrężną drogą udało się sprowadzić od tego samego rolnika 3 worki Bryzy.Leave a comment:
-
A oto i ta strona. Widać, że Makłowicz też się wkurzył na brak wiedzy w temacieOd razu uprzedzam - na ziemniaku się nie znam, niespecjalnie nawet lubię (w formie gotowanej), ale temat interesujący, a ostatnio zauważyłem, że w tesco pojawiły się różne odmiany. Można dostać: Augustę, Jelly, Vinetę, Galę, i Agatę. Na stronie co prawda jest krótka charakterystyka tych odmian
Leave a comment:
-
z tych tescowych? Piszą, że Augusta.
Wg nich Vineta to nr 1 jeżeli chodzi o areał upraw, a to znaczy że statystycznie powinienem był gdzieś na nią trafić
ponoć nadaje się do gotowania...
Leave a comment:
-
Pewnie dostawałeś tylko te odmiany nie bardzo nadające się - mokre i śmierdzące bryje. Przynajmniej ja takich nie cierpię. Takie bez sosu to ani rusz. Dla mnie ziemniak po ugotowaniu musi byś suchy i pachnący. Odmiany mokre to są dobre do zupy, czy na frytki (nie każda).
Zastanawiam się które z nich byłyby najlepsze do pieczenia w piekarniku?Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-10-05, 09:41.Leave a comment:
-
Od razu uprzedzam - na ziemniaku się nie znam, niespecjalnie nawet lubię (w formie gotowanej), ale temat interesujący, a ostatnio zauważyłem, że w tesco pojawiły się różne odmiany. Można dostać: Augustę, Jelly, Vinetę, Galę, i Agatę. Na stronie co prawda jest krótka charakterystyka tych odmian, jednak może forumowi spece od ziemniaka mają coś dodatkowo do powiedzenia w tej materii? Czy któraś z tych odmian jest szczególnie warta uwagi? Ja dziś kupilm Augustę i zrobiłem z niej placki. Były ok, dość "suche". Szczerze mówiąc pomysł by pokazać, że ziemiak ziemniakowi nie równy szerszej grupie odbiorców podoba mi się.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browar z górnobawarskiej miejscowości Teisendorf.
Jest to górnofermentacyjne piwo wielosłowodowe, jakie od czasu do czasu można spotkać w Bawarii.
W tym wypadku użyto orkiszu, żyta (lokalnej alpejskiej odmiany żyta ozimego Tauernroggen), jęczmienia, owsa, pszenicy (lokalnej...-
Channel: Niemcy
-
-
Gen P – Brofaktura
Alkohol: 6,8% / 14,2 ? ° P / 85 ? IBU
Styl: West Coast IPA
Chmiele: polskie eksperymentalne odmiany PŁ-128, PŁ-01
Uwarzono w: Browar Brofaktura, Siedlce (Polska)
Na etykiecie podają że Modern West Coast IPA. Jeśli walnęli cukru do...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-11-19, 00:13 -
-
Wpadła nam w rączki mała ilość nowej odmiany Żateckiego Poloranego Cervenaka - Saaz Shine - w granulacie.
Chmiel ten może np. nieco urozmaicić klasycznego pilsa czeskiego / svetleho lezaka i np india pale lagery.
Polecam sprawdzić jak się sprawuje w warzeniu no i wrzucić...-
Channel: Surowce
2024-12-16, 21:31 -
-
Będę sobie wpisywał co ma trafić wieczorem do degustacji, bo potem się okazuje że ociecWerner zgarnia puchy i butelki przez co mam mniejszą motywację do napisania czegoś więcej.
Piszą na opakowaniu że to kooperacja z producentem chmielu Polish Hops (nie wiem na czym to polega...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
11,5% ekstr.
4,6% alk.
Aromat - na przedzie chmiel w tonach ziołowo-korzennych, dość nijaki (zboże) słód
Piana - dość wysoka, umiarkowana trwałość, nie znika całkiem i zostaje na szkle
Barwa - jasne złoto, klarowne
Wysycenie - łagodne, niewyraźnie...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-11-26, 19:58 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: