#6
No to nadrabiam zaległość w opisywaniu.
# 6 Dr Rudi Amber Ale wg CP lekko zmodyfikowane, warzone 28 sierpnia 2015
Na cichą: 9 września, chmiel na zimno: 18 września, butelkowane: 21 września
Nazwa: Nie bądźcie natrętni!
Słód Pale Ale Maris Otter 6,6 kg
Słód Pale Ale Strzegom 1 kg
Słód Amber 1 kg
Słód Cara Gold 0,4 kg
Słód Crystal Light 0,6 kg
Chmiel dr Rudi, granulat 150 g
Chmiel Sybilla 50 g
Do dwóch zestawów z CP doszło dodatkowo 1 kg słodu pale ale, po 50 g Sybilli i dr. Rudiego.
Zacieranie w temp. około 69-68 stopni przez 70 min – do neg. próby jodowej.
Chmielenie: 60 min, wyliczone 38,3 IBU (Tinseth):
Dr Rudi 25 g – 0 min
Sybilla 50 g – 0 min
Dr Rudi 25 g – 30 min
Dr Rudi 25 g – 50 min
Na zimno: 75 g Dr Rudi na 4 dni.
Na 10 minut przed końcem pożywka w ilości 5 gramów + mech irlandzki.
Wyszło mało blg, bo 11, pomimo że wysładzane było tylko do 5 blg, ale za to ekstremalnie dużo – 60 litrów, więc chmielenie również „na dolewkę” jak #4 i 5, bo całość nie mieści się w garze. Tym razem na trzy fermentory, w obawie przed wykipieniem.
Drożdże US-05.
W butle poszło 21 września (pięć skrzynek). Blg końcowe: 2,5. I znów czekamy, ale tym razem ponoć krócej.
Cdn…
Gdański Browar WaRy: zaczęło się!
Collapse
X
-
#5
# 5 Bohemie Amber Ale wg CP lekko zmodyfikowane, warzone 14 sierpnia 2015
Na cichą: 24 sierpnia, butelkowane: 9 września
Nazwa: Pan tu nie stał!
Słód pale ale 8,4 kg
Słód bursztynowy 1,0 kg
Słód karmelowy czerwony 0,50 kg
Słód karmelowy jasny 1,0 kg
Chmiel Bohemie, granulat 250 g
Do dwóch zestawów z CP doszło 2 kg słodu pale ale i 50 g chmielu – również Bohemie.
Zacieranie w temp. około 68-65 stopni przez 70 min – do neg. próby jodowej.
Chmielenie: 60 min, wyliczone 36,2 IBU (Tinseth)
Bohemie 7,54% alfakwasów, po 50 g na początek, po pół godzinie i 5 min przed końcem. Na zimno pójdzie po 50 gramów na fermentor, bo są dwa.
Na 10 minut przed końcem pożywka w ilości 5 gramów. Mchu irlandzkiego tym razem nie daliśmy (bo zabrakło na stanie).
Wyszło 13 blg, prawie 50 litrów, więc chmielenie „na dolewkę” jak #4, bo całość nie mieści się w garze. Przydałby się, bo ja wiem, 100-litrowy? Pomyślimy…
Drożdże S-04, szybko przefermentowały, pianka nie była zbyt duża, osadziły się na dnie.
Na cichą poszło 24 sierpnia. Na razie nie skwaśniało (no, do 13 warki jeszcze trochę, chyba że liczyć podwójnie…), smakowo zapowiada się nieźle, kolor taki, no, polotmavý, choć spodziewałem się nieco mniejszej goryczki, ale to bynajmniej mi nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. Ale taka uwaga: piwo jest nieco mętne i to chyba nie od chmielu i chyba nie do końca od drożdży? w porównaniu z poprzednimi (może ten brak mchu?) Zobaczymy po postaniu na cichej czy wtórnej jak kto woli, chmieleniu na zimno i po oddzieleniu chmielin filtratorem, co tam będzie.
No i… sklarowało się!
W butle poszło 9 września (cztery skrzynki + 7 butelek). Blg końcowe: 2,5. I znów czekamy…
Jak spróbuję, dam znać co i jak.
A szósta warka jutro w butle… W odpowiednim czasie sprawozdam.
Cdn…Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2015-09-20, 20:29.Leave a comment:
-
#4
#4 od wczoraj już w butelkach. Są 4 skrzynki plus 10 butelek. Jak na razie rekord ilościowy z jednego warzenia, a czy jakościowy - to się dopiero okaże. Na zimną poszło po 50 gram Citry i 50 gram Cascade na fermentor, a były dwa, na cztery dni. Oczywiście refermentacyjna glukoza dodana, ale w ilości nieco mniejszej niż ostatnio, bo #3 nagazował się nieco za solidnie (było 300 gramów). Na te 50 litrów daliśmy teraz 260 gramów. Ile piwo przed rozlewem miało blg zasadniczo nie wiadomo, bo balingometr szlag trafił, ale nie było na co czekać... Na cichą trafiło przy ok. 3,5 blg.
Cdn...Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2015-08-18, 13:40.Leave a comment:
-
#4
Dzisiaj wieczorem przelane na cichą. Zeszło do 3,5 blg. Na zimne chmielenie jeszcze czas, ale oczywiście na kilka dni przed butelkowaniem będzie. Na razie nie skwaśniałoW piwnicy, gdzie stoi, mimo upałów na zewnątrz, mniej więcej jest 18 stopni.
Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2015-08-05, 22:44.Leave a comment:
-
-
#4
#4 AIPA 16 blg, warzone 24.07 2014
Nazwa: No, to jest słuszna koncepcja!
Słody:
Pale Ale Strzegom – 10 kg
Monachijski jasny Strzegom - 2 kg
Pszeniczny 1 kg
Karmelowy jasny Strzegom 0,5 kg
Caramunich 0,2 kg
Wsypanie słodów, zacieranie – przerwa białkowa 55-50 st przez 10 min
Podgrzanie, zacieranie przez 80 min w temp 64-65 st C
Mash out 76 st – 10 min
Filtracja i wysładzanie tym razem na dwa filtratory (dużo szybciej), wyszło 50 litrów, więc chmielimy tak mniej więcej 45 litrów, bo do gara więcej nie wejdzie, a reszta z wysładzania dolana już do fermentorów. Wysładzanie skończyliśmy i tak przy 4,5 - 5 blg. Brzeczka nastawna miała na koniec dokładnie 16 blg, czyli wg planu.
Chmielenie 70 min
Nugget 50 g 0 min
Nugget 50 g 30 min
Citra 100 g 65 min
Cascade 50 g 70 min
79,5 IBU Tinseth
Mech, pożywka na 10 min przed końcem
Drożdże M44
Fermentuje w dwóch fermentorach, ledwie się zmieściło, jak poszło, prawie wykipiało. No, ale prawie, więc jest ok. Co dalej - czekamy. Jest lato, więc w piwnicy jest tak pomiędzy 18 a 20 stopni. Na zimno przewidziana Citra i Cascade.
Cdn...Leave a comment:
-
Muszę zanabyć jakieś bezlogowe teku do prezentacji. A Miłosławia nawet czasem pijęLeave a comment:
-
#3
#3 zabutelkowana wczoraj, są cztery skrzynki plus 9 butelek, w tym dwa bączki. BLG zeszło do 3,5. Dodane 300 g glukozy rozpuszczone w 1,5 l wrzątku, podzielone po równo na 2 fermentory.
Pachnie fajnie, smakuje już też nieźle - piwo bardziej słodowe i nieprzechmielone, ciemnobrązowe wpadające lekko w czerwony, ale trzeba czekać...
#4 zaplanowana w najbliższym czasie (nie wiadomo dokładnie kiedy), będzie AIPA, nie taka mocna, jak #1 (Zdzisiu), ale chmielu damy odpowiednio (czyt. ponadprzeciętnie).Leave a comment:
-
#3
Dziś przelane na cichą.
W fermentorze z S-04 - 5 BLG, natomiast w drugim US West Coast zeszło do 4 BLG. Trzeba będzie ze 2 tygodnie potrzymać, za kilka dni dochmielimy, pewnikiem Cascade, bo takowy jest na stanie. Pójdzie po 50 g na fermentor. Stoi w piwnicy, gdzie jest teraz około 13 st. C, natomiast fermentowało w mniej więcej 22 stopniach.
Piwo z założenie mało wpadać w czerwony kolor, jest raczej brązowe (ciemno), w smaku dość słodowe, nieprzechmielone, ale wiadomo, że do finiszu jeszcze mu daleko. Różnica smaku S-04/US West Coast niemalże niewyczuwalna, zobaczymy, jak się ułoży. Najważniejsze, że nie skwaśniało
Z kronikarskiego obowiązku może dodam, że na 15 minut przed końcem warzenia dosypaliśmy mech irlandzki (około 5g) i pożywkę, takoż około 5 g.Leave a comment:
-
#3
Udało się dopiero w czwartek, 4 czerwca. Tym razem lekko eksperymentalnie
#3 Moja żona, Zofia
Powiedzmy, że jest to Brown/Red Ale, 15 BLG
Pilzneński Soufflet i Strzegom 8 kg
monachijski jasny Strzegom 3 kg
karmelowy jasny Strzegom 1/2 kg
Caraaroma Weyermann 1 kg
Zacieranie
52 st – 10 min
65-62 – 45 min
75-70 – 15 min
i wygrzew
Chmielone 60 min:
iunga 50 g 0 min
iunga 50 g 30 min
sybilla 100 g 55 min
Wyliczone 47,5 IBU
Po wysłodzeniu wyszło ponad 18 blg - balingometr nie jest zbyt precyzyjny, wysładzanie było do ok. 4 blg - więc za mocne, dolaliśmy po filtrowaniu i chmieleniu 8 l wody i tak wyszło 15 blg, 48 litrów piwa (no, jeszcze nie piwa na razie).
2 fermentory, w jednym S-04, w drugim US West Coast M44 Mangrove Jack's Craft Series
Chmielenie na zimno pewno będzie, jeszcze nie wiem jakie dokładnie.
No to czekamy, może da się wypić...
Cdn...Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2015-06-08, 21:06.Leave a comment:
-
Dokładnie. Za jakiś czas spróbuję drugą butelkę. Dziś byłem skoncentrowany tak na 3/4 gwizdka, może wyczuję coś innegoW końcu jakieś domowe przybyło w dzienniku piwnym.
Leave a comment:
-
#1
No, w końcu oceniał certryfikowany sędzia, jakby nie było.
Trzeba robić słabsze piwa.Leave a comment:
-
# 1 ocena:
Aromat: amerykańskie chmiele (po których spodziewałbym się więcej), po kilku minutach zostają jednak zdominowane przez alkohol [9/14]
Wygląd: ciemny pomarańcz, opalizujące (widać pływające drobinki), piana jasnobeżowa, kremowa, obfita, bardzo trwała, ładnie osadza się na ściankach [5/6]
Smak: Estrowy, zdominowany jednak przez alkohol; lekko wytrawne, są też oczywiście drożdże [11/18]
Goryczka: wysoka, drażniąca, finisz długi [4/6]
Odczucie w ustach: Pełnia powyżej średniej, nasycenie umiarkowane, przeszkadzające odczucie cierpkości, rozgrzewające [3/6]
Wrażenia ogólne: Bardzo dobry debiut, przeszkadza mi wysoka alkoholowość - mam wrażenie, że tego alkoholu jest tu 9-10% a nie zadeklarowane 7,5%; z kolei IBU wydaje się niższe niż 80 - goryczka jest duża, ale najwidoczniej jest dobrze zbalansowana słodowością i... mocąJest też niestety sporo garbników, czyli zbyt długie wysładzanie.
Punkty: 32/50 - czyli piwo dobre wg skali PSPDOstatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2015-05-24, 18:45.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...-
Channel: Przedstaw Się!
-
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Brewferm Brew Bag - torba zacierna - 50 l
- Akcesoria
Filtrator spiralny 200 cm
- Akcesoria
Kapsle kasztanowe 100 szt.
- Akcesoria
Korek aglomerowany 44x25,5 - 20 szt.
- Akcesoria...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2019-09-23, 14:15 -
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Bazooka - DŁUGA - filtr do chmielin - gwint zewnetrzny 1/2 cala
- Akcesoria
Kapturek aluminiowy złoty - 34x90 - 20 szt.
- Akcesoria
Uszczelka do pojemnika fermentacyjnego
- Anglojęzyczna
...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2020-01-13, 09:50 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: