#24
#24 AIPA 15 blg
Nazwa: Jarząbek Wacław
Warzone 29 września, na cichą 13 października, chmiel na cichą 25 i 27 października, butelkowanie 30 października 2017
ABV 7,0%; IBU (Tinseth) 59,7; EBC 20
Zasyp:
2 x zestaw IIPA 18 blg z CP plus 1 kg słodu wiedeńskiego Viking Malt, 3 kg słodu Pale Ale Zero Viking Malt oraz 50 g Cascade dane po połowie w 30 i 85 minucie chmielenia. Jako że piwa wyszło ekstremalnie dużo, godząc się z faktem, iż nie będzie to 18 blg uwarzyliśmy na tych surowcach 15 blg. No i chmielenie na goryczkę nie takie duże (w założeniu w tym zestawie miało być 91 IBU). Gęby nie wykrzywia, a już przed dodaniem chmieli na zimno – spróbowane – są dość fajne aromaty. Ale to nie koniec, na zimno dodamy, co trzeba.
Zacieranie 90 min
66-63 st – 60 min
73-71 st – 30 min
78-76 st. wygrzew 8 min
Filtracja
Chmielenie 70 min
Chmielenie Tinseth
rodzaj % alfa ilość [g] dodane po
[min] czas got. [min] wykorzystanie chmielu IBU
Columbus 15,1 70 0 90 0,223 33,7
Zeus 15,7 40 30 60 0,209 18,7
cascade 6,8 25 30 60 0,209 5,1
cascade 6,8 45 85 5 0,042 1,8
centennial 9,7 30 89 1 0,009 0,4
SUMA 2500,5 razem: 59,7
Mech, pożywka dodane – 70 min
Drożdże US 05 3 paczki, uwodnione, rozlane do trzech fermentorów, burzliwa w ok. 20 stopniach, na cichą piwnica (ok. 14-15 stopni) i zebrana po burzliwej gęstwa na następną warkę, ma być Black IPA (już uwarzona, fermentuje sobie na tej gęstwie – poszło jak burza) wg własnej receptury, ale trochę wzorujemy się na tej z CP, bo już było robione (#8) i wyszło tak, że powtarzamy. No i sezon na lagery się zbliża nieubłaganie…
Na zimno 7 dni przed końcem Amarillo 50 g,3 dni przed końcem Amarillo 50 g, Cascade 40 g, Centennial 30 g,
Przed rozlewem i przed dodaniem cukru zeszło do 2 blg (po burzliwej było3 blg), do rozlewu 280 g cukru (syrop), wyszło dość dużo, 6 skrzynek. Ale tak miało być, coś za coś. Osiemnastki byłoby sporo mniej.
Acha, warkę #23 opiszę w stosownej chwili, bo jeszcze niegotowa, chociaż już w butlach a warkę #22, która takoż już w butlach – też w stosownej chwili.
CDN…
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Gdański Browar WaRy: zaczęło się!
Collapse
X
-
#22
No, wczoraj żeśmy poeksperymentowaliśmy. Jeszcze się nie chwalę, bo na skutki owych eksperymentów trzeba czekać... Żeby nie zapeszyć, więcej nie piszę (na razie), milczę jak grób!
Cztery fermentory są, co prawda, nie z meniskiem wypukłym, ale w trzy się nie zmieściło.
CDN...Last edited by Rycho_128; 19-08-2017, 11:38.
Leave a comment:
-
-
# 21
#21 AIPA 15 blg
Nazwa: Politechnik
Warzone 30 czerwca, na cichą 13 lipca, 24 lipca chmiel na cichą, butelkowanie 28 lipca 2017
ABV 7,0%; IBU 60,4; EBC 16
Zasyp:
Pale Ale Zero 5,0-7,5 EBC Viking Malt 11,5 kg
Monachijski Jasny 12-18 EBC Viking Malt 1 kg
Colorado Pale Base Malt 5 EBC Viking Malt 1 kg
Pszeniczny Viking Malt 1 kg
Colorado Crystal 10 L - 15-25 EBC Viking Malt 1 kg
Razem 15,5 kg
Zacieranie
64-62 st – 45 min
73-71 st – 20 min
78-76 st. wygrzew 8 min
Filtracja
Chmielenie 70 min
rodzaj % alfa ilość [g] dodane po [min]
Columbus 16,8 50 0
Columbus 16,8 50 30
cascade 6,8 25 30
cascade 6,8 25 65
citra 14,2 50 65
centennial 9,7 50 65
Mech, pożywka dodane – 50 min
Na zimno Cascade, Citra, Centennial po 50 g, Drożdże US 05 i w jednym fermentorze (bo były trzy) US West Coast M44 Mangrove Jack’s Craft Series
Do rozlewu 260 g cukru (syrop), wyszło dużo, 6 skrzynek plus 10 butelek.
Bardzo nieskromnie powiem, że wyśmienita AIPA, jedna z naszych lepszych, a ten gatunek gości w naszych garach, fermentorach i później butlach nader często. Nagazowanie średnie, pełno aromatów cytrusowo-żywiczno-leśnych, goryczka nieprzesadzona (jak na AIPĘ). Może trochę skomplikowany zasyp (jakoś tak wyszło), ale piwo naprawdę daje radę. W ślepym teście piwo na drożdżach US-05 i Mangrove Jack’s nie do odróżnienia – przynajmniej dla mnie.
CDN…Last edited by Rycho_128; 12-08-2017, 17:11.
Leave a comment:
-
-
#20
#20 Belgijski Tripel 18 blg
Nazwa: Poradnik speleologiczny
Warzone 28 kwietnia, na cichą 12 maja, butelkowanie 23 maja 2017
ABV 9%; IBU 30,4; EBC 16
Zasyp:
Pilzneński Viking Malt 12 kg
Pszeniczny Viking Malt 1 kg
Wiedeński Viking Malt 2 kg
Carabelge Weyermann 1 kg
Biscuit Castle 0,4 kg
Razem: 16,4 kg
Cukier kandyzowany ciemny belgijski – 1 kg
Cukier trzcinowy 0,5 kg
Zacieranie
52 st – 10 min
64-62 st – 45 min
73-71 st – 25 min
76 st. wygrzew 5 min
Chmielenie 60 min
rodzaj % alfa ilość [g] dodane po [min]
Iunga 12,5 50 0
Challenger 5,8 50 30
Challenger 5,8 50 55
Hallertauer Blanc 55
Cukier kandyz 1 kg oraz cukier trzcinowy 0,5 kg, mech oraz pożywka (Nutrient Blend) na 10 min przed końcem chmielenia.
Drożdże Belgian Tripel M31 Mangrove Jack's Craft Series. Odfermentowało mocno, bo do 1 blg. Widocznie te drożdże wspomagane cukrem w zasypie tak mają. Podobnie było z naszym belgiem #13. Wyszło 6 skrzynek (butelki półlitrowe).
Może dodam, że na 30 czerwca zaplanowane warzenie #21 AIPA (cztery amerykańskie chmiele na C), w planach 16 blg. O ile plany nie wezmą w łeb...
CDN...Last edited by Rycho_128; 21-06-2017, 21:07.
Leave a comment:
-
-
#19
#19 American stout 15 blg
Nazwa: Wyngiel! Wyngiel je we wiosce!
Warzone: 10 kwietnia 2017 r., na cichą 24 kwietnia, butelki: 4 maja
Piwo jest to, więc nie będę się tu za dużo rozpisywał, ale z kronikarskiego obowiązku dodam, że do dwóch zestawów z Centrum Piwowarstwa doszło 4 kg słodu Pale Ale Zero z Viking Malt oraz 10 deko jęczmienia palonego, dodanego na 10 minut przed końcem zacierania, a także dodatkowo 50 g chmielu Citra – dodanego na cichą.
Zabutelkowane zostało sześć pełnych skrzynek.
O ocenę niech się pokuszą inni, no, oczywiście młode piwo, jeszcze nie częstowałem.
A #20 pewnikiem dziś wieczonem idzie w butle, przynajmniej takie są plany...
CDNLast edited by Rycho_128; 23-05-2017, 14:19.
Leave a comment:
-
-
#20
No dobra, jak już (teoretycznie, bo nadal zimno) sezon na dolniaki się skończył, będzie jakiś lubiący wyższe temperatury belg, zaplanowany na najbliższy piątek. Dokładniej co i jak - będzie sprawozdane po zabutelkowaniu i po degustacji.
A #19 zlana na cichą, jak na razie wszystko wg planu, na zimno za kilka dni dochmielone będzie, zapowiada się nieźle
cdn...
Leave a comment:
-
-
#19
Dzisiaj warzymy dziewiętnastkę – American Stout. Oczywiście, jeszcze nie sprawozdam jak smakuje, bo dopiero zaniedługo będziemy wsypywać do kotła, co tam trzeba. Opiszę, jak zabutelkujemy, czyli za około miesiąc.
A #18 (koźlak dubeltowy) sobie dojrzewa, jeszcze za wcześnie na ocenianie, ale – tak czy inaczej – można powiedzieć, że wyszło megAPIWO
Przy okazji – kto chce, można zerknąć i komentować (no, ale bez hejtu :P).
cdn...Last edited by Rycho_128; 10-04-2017, 10:44.
Leave a comment:
-
-
#18
Koźlak Dubeltowy 17,5 blg
Nazwa: Jak byłem młody to też byłem Murzynem…
Warzenie: 24 lutego 2017, na cichą: 10 marca 2017 butelkowanie: 31 marca 2017
Zasyp:
Pilzneński 2,5 – 5 EBC Viking Malt – 5 kg
Monachijski typ I 10–15 EBC Viking Malt – 5 kg
Wiedeński 7–12 EBC Viking Malt – 3 kg
Carabohemian Weyermann 180–220 EBC – 1 kg
Karmelowy 600 EBC Viking Malt– 0,2 kg
Zakwaszający Weyermann 6–12 EBC 0,2 kg
Melanoidynowy Weyermann 60–80 EBC 0,4 kg
Jęczmień prażony min. 1000 EBC Viking Malt – 0,1 kg (dodany na ostatnie 10 min. zacierania)
Razem: 14,8 kg
Spodziewana barwa – ciemnobrązowy/ciemnoczerwony w kierunku czarnego, ale nie jak stout czy porter (około 40–50 EBC). Powiem tak: jen jęczmień prażony to w sumie wyłom z koźlakowej ortodoksji, ale stwierdziliśmy zgodnie z Pawłem, że nieco za jasny ten koźlak nam wychodzi, stąd na ostatnie 10 min. zacierania daliśmy. W efekcie – piwo zdecydowanie ciemne, w sumie może nie aż tak jak porter czy stout, ale nic to!
Zacieranie wszystkie słody od początku (oprócz jęczmienia palonego):
52 st – 10 min
65–62 st. – 45 min
72 st – 20 min
wygrzew 78 st – 10 min i filtracja
Chmielenie 60 minut
Iunga 11,6% aa – 30 g O min
Iunga 11,6% aa – 20 g – 30 min
Marynka 8,8% aa – 10 g 30 min
Tradition 6,0% aa – 50 g 30 min
Tradition 6,0% aa – 50 g 55 min
IBU = 22,7 (na Koźlaka może aż nadto, ale niech będzie)
Chmielenia na zimno oczywiście ze względu na to, że w koźlaku nie wypada, nie było.
Drożdże: gęstwa Safale S-23 z warki #17
Burzliwa 14 dni, cicha 20 dni, w temp. ok. 10–12 st C.
Zeszło do 2,5 blg, zabutelkowane z 240 gramami cukru (w postaci syropu – 1,5 litra wody)
Alc. Vol. – jakby nie liczył – wyliczony: ok. 7,9%
Wyszło 5 skrzynek plus 10 flaszek.
No i koniec dolniaków na ten sezon, a szkoda, bo koźlak zapowiada się zacnie
Ale nic to, plany są, niebawem warzymy dalej.
Cdn…
Leave a comment:
-
-
#18
No więc koźlak, a właściwie to nawet rzekłbym doppelbock (17,5 blg ) od wczoraj odpoczywa sobie na cichej. Zlane z trzech fermentorów do dwóch, ale są niemalże pełne, te pięć skrzynek z hakiem powinno być, tym bardziej że nie będzie strat, jakie są przy chmieleniu na zimno, bo takowego w koźlakach nie wypada stosować. Zeszło do 4 blg. Może jeszcze coś zejdzie? W piwnicy jak na razie cały czas ok. 11 st C. Oczywiście żeśmy nie wytrzymali i spróbowali, nooo, potencjał jest. Butelkowanie przewidziane jakoś w tygodniu od 27 do 31 marca, zobaczymy, kiedy się uda. A w kolejce: american stout (#19). Następne też poplanowane, ale nie ma co na razie za wcześnie się rozpisywać. W każdym razie sezon dolniakowy się dla nas już skończył, ale obowiązkowo lagery do powtórzenia w przyszłym sezonie.
CDN...
Leave a comment:
-
-
#17
#17 Lager jasne pełne 13 blg
Nazwa: Śpiewak Józio
Warzone 24 stycznia, na cichą 10 lutego, butelkowanie 27 lutego 2017
Zasyp:
Pilzneński Viking Malt – 14 kg
Monachijski typ I Viking Malt – 1 kg
Carpils Weiermann – 1 kg
Zakwaszający Weiermann – 0,4 kg
Melanoidynowy Weiermann – 0,2 kg
Razem: 16,6 kg
Zacieranie infuzyjne (czy ta dekokcja coś faktycznie daje?, a poza tym nie za bardzo są na to warunki) – od razu wszystkie słody
52 st – 10 min
65-63 st – 50 min
72 st – 20 min
Wygrzew – do 78 st. 10 min
Chmielenie (60 minut)
Chmielenie
rodzaj % alfa ilość [g] dodane po
[min]
Marynka 8,8 90 0
Perle 4,4 50 30
Saaz 4,12 50 55
Lubelski 3,5 100 55
Chmielenia na zimno nie było.
IBU Tinseth wg wyliczenia 37,3.
Mech, pożywka na 20 min przed końcem gotowania.
Drożdże: Saflager S-23 (3 paczki na 3 fermentory po nieco ponad 20 litrów) i zebrana gęstwa na warkę #18, która nota bene pojutrze będzie już zlewana na cichą, a opisana szczegółowo tradycyjnie po zabutelkowaniu…
Temperatura w piwnicy waha się od 10 do 12 stopni, drożdże zadane do brzeczki około 18 stopni.
Wyniesione 2 dni przed zlaniem na cichą do ok. 20 stopni, cała cicha znowu w piwnicy (10-12 st.). Zeszło na koniec do 2,5 blg.
Do butelkowania zwykły cukier – 260 g, zobaczymy, niby mało jak na tyle piwa, ale ostatnio piwa nam się nieco zbyt mocno nagazowywały. Wyczytałem, że przerwa białkowa, która teraz była zrobiona ma wpływ na to, że piwo się tak nie pieni, pewno coś w tym jest - zobaczy się.
Wyszło sześć pełnych skrzynek plus 2 flaszki…. Piwo zapowiada się bardzo dobrze, czysty smak, nieco w kierunku słodowości, (próbka przy rozlewie), choć goryczka wydaje się trochę stonowana, ale zobaczymy, za wcześnie na jakiekolwiek oceny.
CDN…Last edited by Rycho_128; 08-03-2017, 22:16.
Leave a comment:
-
-
#18
No i w piątek 24 lutego nawarzyliśmy i nastawiliśmy koźlaka, wykorzystując dolniakowe temperatury. A siedemnastkę jutro zamierzamy butelkować, chyba że będzie trzęsienie ziemi tudzież jakiś pożar
Oczywiście wszystko opiszę, jak nie zapomnę
CDN...Last edited by Rycho_128; 26-02-2017, 22:25.
Leave a comment:
-
-
#16 AIPA
Generalnie jest dobrze, ale coś minimalnie mi nie pasuje. Nie wiem co, może ten ekstrakt, może Zeus. W ogóle jak powąchałem z butelki, to się przestraszyłem, że skwaśniało. Ale nie, wszystko jak najbardziej czysto. Zachwyca kolor i klar. Piana też wzorcowa. W smaku już nieco gorzej, czuć fenole, no i moc piwa. Ja nie wiem, co ten browar tak lubuje się w string.... znaczy się strongach?
Leave a comment:
-
-
#17
W piwnicy jest pięknie... A to ze względu na to, że jest tam ok. 10 stopni Celsjusza. Więc w związku z tym - jasny lager na fermentacji od wczoraj. Pierwszy raz lager w naszym browarze, więc jaki efekt - się okaże. Może tylko na razie dodam, że jest 13 blg i trzy fermentory. Tradycyjnie opiszę ze szczegółami jak zabutelkujemy, więc jeszcze w sumie szmat czasu
Leave a comment:
-
-
#16
#16 AIPA 16 blg
Nazwa: Sprawdzć, czy nie ksiądz!
Warzone 10 listopada, na cichą 21 listopada, butelkowanie 2 grudnia 2016
Zasyp:
Pale Ale Strzegom – 13 kg
Monachijski Strzegom typ I – 1 kg
Carahell Weiermann – 1 kg
Caraaroma Weyermann – 0,3 kg
Razem: 15,3 kg
Ekstrakt słodowy jasny WES – 3,4 kg (dodany do chmielenia)
Zacieranie – od razu wszystkie słody, oprócz ekstraktu słodowego
65-63 st – 75 min
Wygrzew – do 78 st. 10 min
Chmielenie: (90 minut)
Chmielenie
rodzaj % alfa ilość [g] dodane po [min] czas got. [min]
Zeus 15,7 90 0 90
Zeus 15,7 10 40 50
El Dorado 14,2 25 40 50
Cascade 6,9 25 40 50
El Dorado 14,2 75 85 5
Cascade 6,9 75 85 5
SUMA 300 g
IBU Tinseth wg wyliczenia 82,0, (liczyłem, że mamy 60 l brzeczki 16 blg).
Mech, pożywka na 20 min przed końcem gotowania.
Drożdże: US West Coast M44 Mangrove Jack’s Craft Series (do fermentora 1 i 2 ) i Safale US-05 do fermentora 3. Zobaczymy, czy uda się wyczuć różnicę. Na burzliwej w domu (około 20 stopni), na 7-dniową cichą – piwnica: 13-15 stopni.
Chmielenie na zimno – pięć dni: Cascade, po 50 g na fermentor.
Zeszło do 3 blg
Do butelkowania zwykły cukier – 280 g
Pierwszy raz użyliśmy ekstraktu słodowego jako dodatku, generalnie sprawa nie jest w ogóle opłacalna finansowo jak się zaciera, bo i drogie to i nie podbija blg tak, jak się spodziewałem, a na smak piwa ma wpływ, no powiem oględnie, bez tego dodatku raczej wychodzi lepiej. Ale jak się nie sprawdzi, to się nie wie. Piwo w sumie nie było jeszcze próbowane, bo za wcześnie, ale jakieś wyobrażenie na podstawie tej ćwiartki kufelka przy butelkowaniu już jest. Różnica w smaku (M44 vs. US-05) w zasadzie na razie niezauważalna.Chcieliśmy tak ze 70-75 litrów piwa, wyszło mniej, ale trudno, co robić?...
Alkohol wyliczony z uwzględnieniem refermentacji – około 7,0 ABV.
No i przez to, że mniej piwa, IBU mamy ponad 80. Miało być tak około 70, coby było do picia nie tylko dla nas, ale się okazuje, że wcale nie jest przechmielone na goryczkę – jest w sam raz – nie tylko dla hopheadów. W sumie trochę słodów karmelowych (i ten hm… ekstrakt) pewno nieco złagodziły tę gorycz. A wyszły 104 butelki. Następna warka, jak się uda, jeszcze w grudniu, już wiadomo co, ale nie uprzedzajmy faktów
CDN…Last edited by Rycho_128; 08-12-2016, 21:40.
Leave a comment:
-
-
#15
#15 Wędzone górnej fermentacji 14 blg
Warzone 28 października, na cichą 7 listopada, butelkowanie 18 listopada 2016
Nazwa: Jaaa… dałem podwawelską!
Zasyp:
Pilzneński 2,5-5 EBC Strzegom – 8 kg
Monachijski I Strzegom – 1 kg
Wędzony Weyermann – 5 kg
Carahell Weiermann – 1 kg
Caraaroma Weyermann – 0,5 kg
Razem: 15,5 kg
Zacieranie:
65-63 st – 50 min
72-70 st. – 10 min
Wygrzew – do 78 st. 10 min
Chmielenie (60 minut):
Chmielenie (200 gramów)
rodzaj % alfa ilość [g] dodane po [min]
Marynka 9,5 70 0
Perle 4,4 25 30
Saaz 3,05 25 30
Perle 4,4 25 55
Saaz 3,05 25 55
Marynka 9,5 30 55
IBU Tinseth wg wyliczenia 33,6 – nie za dużo, ale dla wędzonki powinno być ok.
Mech, pożywka na 20 min przed końcem gotowania
Drożdże: S-04 – 2 paczuszki.
Chmielenia na zimno nie było.
Refermentacja: zwykły cukier, 285 gramów.
Blg końcowe: 3 blg
Wyszło 6 skrzynek plus 10 butelek, w tym 3 bączki 0,33. Bez strat, jakie są przy chmieleniu na zimno, no i te drożdże S-04 bardzo fajnie opadają, piwo nadzwyczaj klarowne, no i dzięki słodowi Caraaroma (300-400 EBC) wyszedł bardzo fajny kolor, taka mocniejsza herbata, rzekłbym.
Wędzonkę czuć, nieco więcej niż w naszej dwunastce, zapowiada się nieźle.
No i dodam, że AIPA 16 blg (#16) kończy burzliwą! Oczywiście opiszę.
CDN…Last edited by Rycho_128; 19-11-2016, 13:46.
Leave a comment:
-
Leave a comment: