Gdański Browar WaRy: zaczęło się!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • yavo
    replied
    Właśnie dlatego napisałem ale . Chodzi mi po prostu o piwo powszednie do obiadu, póki co myślałem o kilku wariantach - jeden na Perle, drugi na Lubelskim. Biorę też pod uwagę Hallertauer Mittelfruch, Tettnanger, Tradition i Spalter Select.

    Żateckiego i Marynki nie biorę pod uwagę, bo mi na nich piwo nie wychodzi.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo
    Chodziło mi o klasyczne piwo do obiadu, lager ale na drożdżach górnej fermentacji
    Mi się zawze wydawało, że:
    1. Lager to dolna fermentacja drożdże lagerowe, temp. fermentacji niska (8-13 st)
    2. Ejl to górna fermentacja i drożdże górnej fermentacji (temp. od 18 st. w górę)
    A lager na drożdżach górnej fermentacji - chyba czegoś nie wiem. Jak to się robi?

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Chodziło mi o klasyczne piwo do obiadu, lager ale na drożdżach górnej fermentacji

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo
    Cały czas próbuję zrobić zwykłego ale'a na klasycznym chmielu - i idzie mi to jak krew z nosa. Marynka+Lubelski wychodzą mi niedobre.
    Klasyczny ejl to mi się kojarzy z brytyjskimi chmielami, których nb. raczej nie stosujemy u nas, bo nam do końca nie odpowiadają. Ale jak ktoś lubi te klimaty to, że tak powiem, must be. Ejle to u nas zazwyczaj AIPA/APA z w miarę prostym zasypem + hamerykańskie chmiele. W dużej iości. A Lubelski/Marynka? Ja chyba jeżeli już wolę zestaw Sybilla/Iunga. Chociaż piłem kiedyś Single Hop Marynka (z Wrężela o ile pomnę) i bardzo mi smakowało.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2020-04-22, 12:03.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128
    W sumie to ja wiem, że to podbijanie numerów warek to jawne oszustwo, ale weźcie pod uwagę, że warzymy na raz w dużym garze hektolitr z okładem, to może chyba można?
    Ja się zastanawiam, czy jeśli zrobię z ekstraktów kilka warek kilkulitrową testując różne chmiele (więc gotowanie ekstraktów ma miejsce osobno dla każdego eksperymentu), to mogę nadać kolejne numery . Cały czas próbuję zrobić zwykłego ale'a na klasycznym chmielu - i idzie mi to jak krew z nosa. Marynka+Lubelski wychodzą mi niedobre.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #60 i 61

    Uch koronawirus nam niestraszny więc przy dużej dawce ostrożności nawarzyliśmy wędzonkę 16 blg... Szczegóły niebawem.
    Cdn...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2020-03-20, 21:49.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    Kolejne warki: 53, 54, 55, 56, i 57

    Browar nie umarł, wręcz przeciwnie, więc tak:
    53 to dry stout w wysłodzin po RIS-ie + ekstrakt, chmielone nieco po amerykańsku, 13 BLG
    54 i 55 to RIS 23 BLG (różne dodatki dębowych chipsów),
    natomiast 56 i 57 to jasny lager 13 blg (różne drożdże: Diamond Lager i S-23)
    Niebawem opiszę nieco dokładniej.
    Ponadto 7 lutego nawarzyliśmy marcowe 14 BLG (58 i 59) na gęstwach z lagera, na razie fermentuje...
    CDN...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2020-02-09, 18:58.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    # 51 i #52

    Zaległości, zaległości…
    Na razie pierwsze część, czyli

    # 51, 52 Milk Stout 17 blg (po dodaniu laktozy), 27 IBU, 70 EBC, 6% ABV
    Warzone: 11.10.2019, w butle 8.11.2019


    Zasyp (uff, dużo tego…)
    Pale Ale VM 17 kg
    Monachijski VM 2 kg
    Karmelowy 600 VM 0,5 kg
    Karmelowy 50 VM 0,5 kg
    Kawowy jasny 0,5 kg
    Carafa II 0,6 kg
    Jęczmień palony 0,8 kg
    Pszeniczny czekoladowy 0,5 kg
    Laktoza 1,5 kg
    Suma: 21,9 kg

    Zacieranie: 65-62 st 45’, 72 st. 15’, 77 st. (wygrzew) 10’
    Słody ciemne na ostatnie 10 min. zacierania, laktoza w połowie chmielenia. Dodatkowo mech i pożywka.

    Chmiele: Iunga (11 aa) i Sybilla (4,9 aa), sumarycznie 250 g, w trzech dawkach, co dało rzeczone w nagłówku 27 IBU. Oczywiście bez chmielenia na zimno.

    Drożdże Danstar Nottingham i S-04 (po połowie). Przy rozlewie 280 gramów cukru (syrop). Niewiele, ale nie chcemy przegazowania. Teraz okazuje się, że chyba nieco mało, gaz jest, piana też, ale tak kapkę za słabo. A trzy tygodnie minęły… No nic, zobaczy się.
    Wyszło 9 skrzynek (bez kilku flaszek).

    Jak już pisałem, RIS i dry stout uwarzony, ba, już nawet w butlach (stało się to wczoraj), opiszę jak najdzie mnie wena twórcza (czyt. pisarska) no i jak uporządkuję notatki… W każdym razie poszło coś à la parti-gyle. RIS wyszedł 23 BLG, stout 13 BLG, wspomagany nieco ekstraktem słodowym.

    W najbliższych planach jasne pełne (dolniak) i inne lagery, w tym porter bałtycki może, no zobaczy się.

    CDN…
    Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2019-12-14, 13:16.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #53+

    Tak awansem, ale nadejszła wielkopomna chwiła!
    Jutro, z okazji święta, WARZYMY RISA.
    BLG tyle, ile fabryka da, czyli jeszcze nie wiadomo dokładnie. Gęstwy drożdżowe są. A będzie (takie są plany) Coffee&Chocolate RIS Whisky BA.
    Oprócz tego w planach dry stout z wysładzania na amerykanach.
    Oczywiście Milk Stouta opiszę (jest już w butlach) i te jutrzejsze wypusty takoż.
    Cdn...

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #51 i 52

    Uff. W końcu udało się uwarzyć. Jest (a raczej będzie) milk stout, warzony w piątek, 11 października. Opiszę dokładniej, jak się zdegustuje, za jakiś czas. Wyszło 17 blg (po dodaniu laktozy), czyli jak na milk stouta dość treściwie. Podwójny numer, bo dwa rodzaje drożdży (S-04 i Nottinhgham). Są cztery fermentory - tak na styk, dość pełne.
    CDN...

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    No, już nie mamy 9 skrzynek ostatniej warki, bo się pije. Baaardzo dobre! Nie warzymy, kolejną gęstwę szlag trafi(ł). Wypadki chodzą po ludziach, więc z uwagi na nożną kontuzję KapitanaWagnera przerwa. Ale na zlocie się zjawimy!
    Zaległości potężne - miał był milk stout, RIS, dry stout, następna IPA, no i znowu lagery różne, no, zobaczymy.
    CDN...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2019-08-30, 20:25.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    7 sierpnia zabutelkowaliśmy Red IPA 15 blg, warzone było 5 lipca. W zasypie nieco (30 deko na 22 kg całości zasypu) jęczmienia palonego dodanego na ostatnie 10 minut, w celu lekkiego przyciemnienia. Wśród chmieli Willamette – dał ciekawy profil smakowy, może nie jakiś megaintensywny, ale ten chmiel tak ma, że nie dominuje, ale fajnie uzupełnia smak i aromat. Ja polecam. Oprócz tego Cascade, Citra, Tomahawk (na goryczkę), chmielone na zimno. 3 rodzaje drożdży (US-05, S-04 i Nottingham). W sumie wiadomo mniej więcej czego się spodziewać, na razie dojrzewa i nagazowuje się. Mamy 9 skrzynek.
    CDN

    Leave a comment:


  • MLT
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128
    OK, nadejszła wielkopomna chwiła, pukam tysięczny post. Po tylu latach! Niemerytoryczny, niewnoszący niczego, ale zdrowie wszystkich browarbizowiczów czytających nasze warzenia: #38, a co
    Gratulacje. Ja siępowoli zbliżam do 1000.
    Ostatnia zmiana dokonana przez MLT; 2019-06-26, 22:29.

    Leave a comment:


  • darekd
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128
    OK, nadejszła wielkopomna chwiła, pukam tysięczny post. Po tylu latach! Niemerytoryczny, niewnoszący niczego, ale zdrowie wszystkich browarbizowiczów czytających nasze warzenia: #38, a co
    Gratulacje i samych udanych warek

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    1000

    OK, nadejszła wielkopomna chwiła, pukam tysięczny post. Po tylu latach! Niemerytoryczny, niewnoszący niczego, ale zdrowie wszystkich browarbizowiczów czytających nasze warzenia: #38, a co

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...