Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yavo warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • yavo
    replied
    08.04.2020

    #50 (Otyż a Żóto) - zdegustowane wczoraj - świetne, w smaku pumpernikiel, ale nienachalny. Mogłoby być ciut lżejsze, wtedy byłoby idealne na czerwcowe koronaparty, a tak - będzie na wrześniowe koronaparty jak znalazł;
    #54 (Piwo na "M") - napisałem o nim Śmiem twierdzić, że będzie świetne. Jestem po premierze tego piwa (nie po premierze Morawieckim) - świetne; smakowo bliższe "tradycyjnym smakom", mam nadzieję że... <tu miejsce na niedopowiedzenie>;
    #55 (Piwo na "W") - napisałem o nim Śmiem twierdzić, że będzie doskonałe, w smaku jest zupełnie inne niż wszystko, co dotychczas wymodziłem - nie wiem, czego jest to kwestia, skoro zestaw chmieli znany, lubiany i używany. I tak w istocie jest. Ponieważ jestem strasznie krytyczny wobec swoich piw, napiszę tak: to jeden z niewielu moich wypustów, którym - gdybym kupił je w sklepie jako piwo kraftowe - bym się zachwycił. Tutaj gorąca prośba do Gosi i Artura - jeśli to czytacie, załatwcie Pacificę . Podziękowania dla Gosi za pomoc związaną z #56 przeczytacie zapewne w kolejnym poście, ale już teraz wspominam.

    Zdróweczka kochani w tych dziwnych czasach. Jutro jadę zawieźć szefowej moje piwa, trzymajcie kciuki, aby mnie nie aresztowali .

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #59

    Kwas Świtezianki

    Skład - Mangrove Jacks Raspberry Berliner Weisse 2 kg;

    Drożdże - Bavarian Wheat M20 Mangrove Jack's;

    "Warzenie" - 20.03.2020.

    Przyszedł brewkit z CP, zachciało mi się go otworzyć, aby włożyć drożdże do lodówki, a tu... klops, otworzyłem również zawartość. Na szczęście miałem wolny fermentor, więc zrobiłem kwasa zgodnie z instrukcją na opakowaniu: +600g glukozy, dolewka do 23 litrów, BLG około 8º. Drożdże zadam wieczorem, gdy całość troszkę się schłodzi (na razie około 24ºC).

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #58

    Skalna / Saneczkowa*

    Skład - ekstrakt jęczmienny Bruntal 3.4 kg;

    Drożdże - FM50 Kłosy Kansas (gęstwa z #54);

    Warzenie - 07.03.2020 - gotowanie 7L przez 60 minut;

    Chmiel:
    13g Cashmere US 2018 granulat 9.4% - 0'
    13g Cashmere US 2018 granulat 9.4% - 30'
    13g Galaxy AUS 2019 granulat 13.6% - 50'

    Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 74g Cashmere US i 37g Galaxy AUS.

    Dolewka do ? litrów, chłodzenie przez noc, drożdże zadane 08.03 przy 11º, planowana gorycz: 36. Nadal na burzliwej.

    * - miało się nazywać "Mazer ma koronawirusa", ale Żona zabroniła .

    ----------
    #56 (Dziewczynka nie ma imienia) - przelane na pierwszą cichą 07.03 przy 4º, na drugą cichą - 18.03.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #57

    Mazer w USA

    Skład - ekstrakt jęczmienny Bruntal 3.5 kg;

    Drożdże - FM52 Amerykański Sen (gęstwa z #55);

    Warzenie - 16.02.2020 - gotowanie 7L przez 60 minut;

    Chmiel:
    11g Chinook US 2018 granulat 13.1% - 0'
    11g Chinook US 2018 granulat 13.1% - 30'
    20g Wai-iti NZ 2019 granulat 2.0% - 30'
    20g Wai-iti NZ 2019 granulat 2.0% - 50'

    Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 28g Chinook US i 60g Wai-iti NZ.

    Dolewka do ? litrów, chłodzenie przez cały dzień, drożdże zadane wieczorem przy 12.5º, planowana gorycz: 36.

    Przelane na cichą 01.03, dochmielone dzień później, rozlane wczoraj (07.03) z cukrem 2.1g / 500ml (taka jest teraz obowiązująca norma). Końcowy alkohol 5.8% (drożdże poszalały), 19.5L: 3*1L, 33*0.5L, 1*0.33L.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #56

    Dziewczynka nie ma imienia

    Skład - ekstrakt jęczmienny Bruntal 3.67 kg;

    Drożdże - WLP644 Brettanomyces Bruxellensis;

    Warzenie - 15.02.2020 - gotowanie 7L przez 60 minut;

    Chmiel:
    13g Idaho Gem US 2019 granulat 13.0% - 0'
    13g Idaho Gem US 2019 granulat 13.0% - 30'
    13g Idaho Gem US 2019 granulat 13.0% - 50'

    Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 61g Idaho Gem USA, 16g Dziki Ursynowski PL.

    Dolewka do 14-15 litrów, chłodzenie przez cały dzień, drożdże zadane wieczorem przy 14.5º. Fermentacja w kuchni z rurką-bulką, planowana gorycz: 50.

    Przelana na pierwszą cichą wczoraj (07.03) przy 4º. Planowany rozlew - ostatni weekend marca.

    ----------
    #52 (Podaj łapę) - powoli pijemy, trochę za bardzo muszkatołowe, za mało kolendrowe;
    #53 (Hej, Zula) - kompletnie nie rozumiem zachwytów nad tym chmielem. Nie do powtórzenia;
    #54 (Piwo na "M") - rozlane 16.02 - końcowo ok. 20 litrów - 1*1.5L, 8*1L, 23*0.45L. Będzie doskonałe, gdy dojrzeje - ale żeby dojrzało w spokoju, cała warka poleciała tydzień temu na dzielnię do piwnicy, wróci w maju;
    #55 (Piwo na "W") - rozlane 16.02 - końcowo 20.5 litra - 7*1L, 26*0.5L, 2*0.33L. Cała warka poleciała na dzielnię, wróci w maju.

    Leave a comment:


  • victor321
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja ostatnio też coś robiłem na partial mash, ale tak naprawdę powstrzymuje mnie przed tym czasochłonność i brak porządnego termometru.

    Twoje zdrowie .
    Jak nie ma dodatków niesłodowanych to zacieranie słodu na lenia czyli woda do 72 st i zasypujesz taki pilzeński czy pale ale wymieszasz i zostawiasz na godzinkę raz na jakiś czas mieszając. W 90 % próba jodowa po tym czasie wychodzi negatywna i jedynie filtracja na durszlaku work muślinowy jak zleci to przelewasz wodą 78 st do wysłodzenia i koniec roboty
    Trudniej jak dodasz płatki albo niesłodzone to faktycznie czasami 3 godziny nie Twoje bo trzeba podgrzewać, ale prosty zasyp momentalnie idzie

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Ja ostatnio też coś robiłem na partial mash, ale tak naprawdę powstrzymuje mnie przed tym czasochłonność i brak porządnego termometru.

    Twoje zdrowie .

    Leave a comment:


  • victor321
    replied
    Czytam co jakiś czas i nadal mnie zaskakujesz
    Widzę że nadal używasz ekstrakty słodowe i piwo wychodzi bardzo dobre
    Ja ostatnio przeskoczyłem na partial mash - częściowe zacieranie - pełnej warki nie jestem w stanie w obecnych warunkach zacierać ale np 1-2 kg słodu w garze 8 l daje radę i np z płatkami owsianymi, barwiącymi czy innymi, a potem uzupełniam ekstraktem słodowym to co zatarłem
    Fajna zabawa i wstęp do pełnego zacierania oraz bardzo ładnie wzbogaca smak i pełnię piwa
    Także polecam, pozdrawiam i zdrówka

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #55

    Piwo na "W"

    Skład - ekstrakt Pale Ale 4.25 kg;

    Drożdże - FM52 Amerykański Sen;

    Warzenie - 25.01.2020 - gotowanie 7L przez 60 minut;

    Chmiel:
    10g Mandarina Bavaria DE 2018 granulat 7.9% - 0'
    10g Pacifica NZ 2016 granulat 5.4% - 0'
    9g Mandarina Bavaria DE 2018 granulat 7.9% - 30'
    9g Mosaic USA 2018 granulat 13.2% - 30'
    9g Mandarina Bavaria DE 2018 granulat 7.9% - 50'
    10g Pacifica NZ 2016 granulat 5.4% - 50'
    9g Mosaic USA 2018 granulat 13.2% - 50'

    Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 72g Mandarina Bavaria DE, 80g Pacifica NZ, 32g Mosaic USA.

    Dolewka do 23.8 litra, chłodzenie przez cały dzień, drożdże zadane wieczorem przy 11.7º. Fermentacja w kuchni, planowana gorycz: 39. Piwo jest powtórką z #46, tyle że bez Iungi.

    Przelane na cichą dzisiaj (08.02) przy 3º (końcowy alkohol ok. 4.9%), planowo chmiel we wtorek, rozlew w niedzielę za tydzień. Śmiem twierdzić, że będzie doskonałe, w smaku jest zupełnie inne niż wszystko, co dotychczas wymodziłem - nie wiem, czego jest to kwestia, skoro zestaw chmieli znany, lubiany i używany.

    Ps. Tak, tak - dwie warki jednego dnia. Mnóstwo butelek stoi pustych i się smuci , więc za tydzień będą się weseliły.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #54

    Piwo na "M"

    Skład - ekstrakt Pale Ale 2.55 kg + ekstrakt WES pszeniczny 1.7 kg;

    Drożdże - FM50 Kłosy Kansas;

    Warzenie - 25.01.2020 - gotowanie 7L przez 60 minut;

    Chmiel:
    20g Mandarina Bavaria DE 2018 granulat 7.9% - 0'
    20g Mandarina Bavaria DE 2018 granulat 7.9% - 30'
    20g Mandarina Bavaria DE 2018 granulat 7.9% - 50'

    Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 90g Mandarina Bavaria DE.

    Dolewka do 22 litrów, chłodzenie przez cały dzień, drożdże zadane wieczorem przy 12.5º. Fermentacja w kuchni, planowana gorycz: 37.

    Przelane na cichą dzisiaj (08.02) przy 3º (końcowy alkohol ok. 5.3%), planowo chmiel we wtorek, rozlew w niedzielę za tydzień. Śmiem twierdzić, że będzie świetne.

    ----------
    #51 (MMMM) - kolega piwowar zdegustował, jedyne do czego miał zastrzeżenia, to lekkie drożdżowe posmaki i delikatne myrcenowe aromaty z chmielu (coś w tym jest, bo chmiel z 2017 r.). Ale ogólnie pochwalił - goryczka niezalegająca i nieściągająca, prawidłowo nagazowane. Jego koleżanka piwowarka też pochwaliła .

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    20.01.2020

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
    #16 (Afryka Powraca) - rozlana 24.08.2018 z cukrem 2.5 g / 500 ml, końcowy alkohol ok. 6.2%, wyszło 17.3 litra. Jako młode piwo w odbiorze trochę bardziej gorzkie niż #10 (co dziwi, bo miało być mniej gorzkie), bardziej aromatyczne i z nieustającym afrykańskim zadziornym charakterem.
    Po niemal półtora roku pozwoliłem sobie zdegustować ostatnią butelkę - zadziorne, to prawda. Żona mi mówi, że farbkowate i może coś w tym jest. Ale dobre i gorzkie.

    #45 (Dynda głową sztuczny pies) - powoli schodzi...;
    #46 (Von Wegen -) - świetne oraz fenomenalne, dzisiaj zejdzie ostatnia butelka, ale powtórka już się czai w planach;
    #47 (Mazer w kłosach zbóż) - pychowe, reszta warki przyjechała z dzielni, będziemy spijać;
    #48 (Mary czary zwykłe piwo) - do obiadu ujdzie;
    #49 (Jasne że Ursynowskie) - a będę degustował za chwilę ponownie, dam znać, bo przyjechało z dzielni;
    #50 (Otyż a Żóto) - na dzielni;
    #51 (MMMM) - powolutku smakujemy, jest bardzo dobre, na biurowej Wigilii zrobiło furorę, półtoralitrowa butelka zeszła w... no nie wiem, minutę?;
    #52 (Podaj łapę) - dojrzewa;
    #53 (Hej, Zula) - rozlane 22.12, ale ile tego piwa wyszło - nie wiem, wcięło mi gdzieś notatki, wrrrr. Nadal dojrzewa, Żona chwali.

    PS. Zamówienie w CP złożone, kolejne warzenie już wkrótce!

    PS2. Trzy moje piwa przekazałem do degustacji jednemu z bardziej znanych piwowarów w Polsce, nazwiska nie podaję, całej opinii nie cytuję - bo nie mam zgody, bo nie pytałem o nią, ale o #30 (Belgian Tripel) pisze tak: "bardzo dobre piwo, zrównoważony smak, intensywny bukiet; dobry aromat pochodzenia drożdżowego i chmielowego. W tle posmak przyprawy "Magi", jednak nie jest on uciążliwy. Jedyny komentarz - zbyt mocno nasycone"; najbardziej smakowało mu #47 (Mazer w kłosach zbóż) - "najbardziej oryginalne, bo zestawienie chlebowego z goździkami nie jest zbyt częste". A ostatnie zdanie recenzji brzmi: "Generalnie super piwa".

    PS3. Nie widzieliśmy się, więc dopiero teraz wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Waka #53

    Hej, Zula
    (sesyjna IPA)

    Skład - ekstrakt WES jęczmienny jasny 3.4 kg + ekstrakt WES pszeniczny 0.5 kg;

    Drożdże - WLP067 Coastal Haze Ale (gęstwa z #51);

    Warzenie - 30.11.2019 - gotowanie 7L przez 60 minut;

    Chmiel:
    25g Zula PL 2019 granulat 7.0% - 0'
    25g Zula PL 2019 granulat 7.0% - 30'
    25g Zula PL 2019 granulat 7.0% - 50'

    Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 75g Zula PL.

    Dolewka do 25.5 litra, chłodzenie przez noc na balkonie, drożdże zadane przy 10º i 20ºC. Fermentacja w kuchni, planowana gorycz: 39.

    Przelane na cichą 14.12 przy 3º (końcowy alkohol ok. 4.0%), planowo chmiel we wtorek, rozlew w niedzielę za tydzień.
    ----------
    #45 (Dynda głową sztuczny pies) - spijamy, spijamy, ale idzie to dość opornie...;
    #46 (Von Wegen -) - świetne oraz fenomenalne, szkoda że zostały tylko dwie butelki;
    #47 (Mazer w kłosach zbóż) - pychowe, pół warki poszło na imprezie urodzinowej, drugie pół na dzielni;
    #48 (Mary czary zwykłe piwo) - wyszło z niego całkiem przyzwoite piwo, da się wypić ;
    #49 (Jasne że Ursynowskie) - a też nienajgorsze wyszło, jak na wynalazek na dzikim chmielu, takie lekkie i lekko kwiatowe; nadal na dzielni;
    #50 (Otyż a Żóto) - pierwsza degustacja już za nami, bardzo żytnie , czekamy do lutego, niech dojrzeje;
    #51 (MMMM) - od 04.12 w garażu, jesteśmy po degustacji - ma potencjał, więc czekamy;
    #52 (Podaj łapę) - pierwsza degustacja wczoraj - no biała APA to to nie jest, raczej ciemna , ale bardzo dobre piwo - troszkę inne niż pozostałe, czuć gałkę muszkatołową, ale delikatnie. Od wczoraj w garażu.
    Last edited by yavo; 15-12-2019, 14:17.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    20.11.2019

    #48 (Mary czary zwykłe piwo) - wydaje się być pijalne, ale sprawdzę jeszcze i dam znać;
    #51 (MMMM) - przelane na cichą 11.11 przy 3° (końcowy alkohol ok. 5.0%), chmiel 14.11 (z wyjątkiem Mosaika, który poszedł na dwa dni przed rozlewem). Rozlew 19.11, końcowo ok. 20.5 litra, cukier 2.2g / 500ml - 1*1.5L, 11*1L, 18*0.45L;
    #52 (Podaj łapę) - nie dość, że dorobiło się głupiej nazwy, to jeszcze przelałem je 18.11 na cichą przy 4°, dochmieliłem na bogato 19.11 i dorzuciłem sześć gramów kolendry w ziarnie. Planowy rozlew 24.11.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Dzięki za info, zmierzyłem BLG (3°) i przelałem na cichą. Szczegóły wkrótce .

    Leave a comment:


  • michal89216
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
      
    #51 (MMMM) - nadal fermentuje na burzliwej i po dwóch tygodniach w kuble nadal utrzymuje się piana, to normalne?
    Od kiedy zacząłem lepiej kontrolować temperaturę i fermentować w 16-18 stopniach, piana utrzymuje mi się zazwyczaj lekko ponad 2 tygodnie.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎