Ponownie pytania techniczne:
- chmielenie na gorąco - w woreczku czy potem filtracja chmielu przy przelewaniu brzeczki,
- chmielenie na zimno - jak filtrujesz piwo przed przelewaniem.
Znalazłem wiele możliwości ale Twoje uwagi po wykonaniu 30 kilku warek będą bezcenne
#28 (AIPA) - bardzo dobre piwo, już pijalne; #29 (APA) - bardzo dobre piwo, acz trzeba mu jeszcze tygodnia. Uderza goryczką, obiecując jej nieco więcej, ale niespodzianka polega na tym, że więcej goryczki nie ma Troszkę tytoniowe w smaku. Do trzech butelek poszedł wyciąg z herbaty rooibos (nic nie czuć), do jednej butelki jedna ostra papryczka z własnej hodowli, do jednej butelki dwie ostre papryczki; #30 (Belgian Tripel) - przelany ponownie na cichą wczoraj przy 4º, mamy nieco ponad sześć litrów, dzisiaj chmielone na zimno 30g Marynki, planowy rozlew 24.02, będzie miał jakieś 7.6% alkoholu; #31 (Owsianka) - rozlana wczoraj przy 4º BLG (końcowo ok. 4.6% alko), wyszło 21.5 litra, do refermentacji dałem wyjątkowo nieco mniej cukru (2.5g / 500 ml). Końcowo 21.5 litra, wyszły trzy butelki litrowe i czterdzieści po Grolschu (0.473L); #32 (Dżem pomarańczowy) - przelany wczoraj na cichą przy 3.5º, bardzo dobre i nie gorzkie, co cieszy, bo ileż można , planowany końcowy alkohol ok. 5.1%. Chmielimy na zimno jutro (Pacifica 50g, Cascade 40g), rozlewamy w sobotę, 23.02.
Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 50g Pacifica NZ, 40g Cascade USA.
Hop do fermentatora, dolewka do 19.2L, studzenie, drożdże zadane 02.02 rano przy 18ºC i BLG 12.7º. Planowane IBU: 35.
ps. Wczoraj minął rok od pierwszego warzenia - sto lat, sto lat!
---------- #24 (Marynka Mozaikowa) - bleee; #25 (EPA) - byłoby dobre, gdyby nie drożdżowe posmaki; #28 (AIPA) - próbowaliśmy wczoraj, pięć dni po rozlewie, już nagazowane, zero drożdży, bardzo dobre piwo, choć jeszcze niedojrzałe - w aromacie migdały i lekkie masło, więc czekamy aż dojrzeje; #29 (APA) - rozlana 31.01, końcowo 18.5L, bardzo dobre piwo! Czekamy aż się ułoży; #30 (Belgian Tripel) - przelany na cichą dzisiaj przy 7º, mamy siedem litrów, będziemy całość chmielić na zimno, bez podziału na pod-warki; #31 (Owsianka) - wczoraj 5º BLG, dalej siedzi na burzliwej, w odbiorze - bardzo kremowe, delikatne i maślane, czekamy więc.
Czwartą dziesiątkę rozpoczynamy czymś takim: Single Hop Mosaic Oatmeal American Pale Ale (w skrócie "owsianka" ) na częściowym zacieraniu.
Gar 1: Skład - Ekstrakt słodowy jasny 2*1.7 kg; Woda - jak zwykle z kranu; Warzenie - 27.01.2019 - gotowanie 7.5L przez 60 minut;
Gar 2: Skład - Viking Malt Golden Ale 9-14 EBC 1 kg + płatki owsiane błyskawiczne 400g; Woda - z kranu; Warzenie - 27.01.2019 - płatki doprowadzone do wrzenia z 1.2 litra wody, dolałem trzy litry wody, dosypałem słód, ustabilizowałem temperaturę na poziomie 68-69ºC. Gotowanie przez godzinę, potem podniesienie temperatury do 78ºC, wysłodzenie mniej więcej dwoma (no, może trochę więcej) litrami wody w temperaturze 78ºC. Po filtracji, a przed gotowaniem wyszły cztery litry brzeczki o gęstości 18.3º. Gotowanie przez godzinę.
Chmiel:
10g Mosaic granulat 2017 10.4% - 0' (każde chmielenie po 5 gramów do każdego garnka, 10g to dawka sumaryczna)
10g Mosaic USA granulat 2017 10.4% - 15'
10g Mosaic USA granulat 2017 10.4% - 30'
10g Mosaic USA granulat 2017 10.4% - 45'
10g Mosaic USA granulat 2017 10.4% - 50'
10g Mosaic USA granulat 2017 10.4% - 55'
Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 90g Mosaic USA granulat 2017.
Drożdże - FM55 Zielone Wzgórze.
Zawartość obu garów hop do fermentatora, dolewka do 26 litrów (!), studzenie przez noc, drożdże zadane 28.01 rano przy 20ºC i BLG 12.1º, chyba powoli ruszają. Planowane IBU: 39.
ps. Ukłony dla maggyk, mam nadzieję że tu zajrzy - dziękuję za pomoc w dopasowaniu teorii do praktyki
---------- #24 (Marynka Mozaikowa) - mam nadzieję, że pracuje nad sobą, bo jak nie, to kanalizacja ;-); #25 (EPA) - czuć jeszcze trochę drożdże, dajmy jej z dwa tygodnie, no może trzy; #26 (Mandaryna Powraca) - eee.... no cóż, chyba powoli się kończy; #27 (MiuMiu) - pijalne, w aromacie i smaku dość zdecydowanie grapefruit, dobre piwo; #28 (AIPA) - rozlana 27.01, z cukrem 2.75g / 500ml, końcowo 21 litrów. To pierwsze piwo, którego nie spróbowałem przed rozlewem, ale i tak będzie dobre; #29 (APA) - dochmielona na zimno 26.01 (50g Chinook USA, 50g Mosaic USA).
Przefiltrowana brzeczka - po dolaniu wody do 7.5L - wystudzona na balkonie do 20ºC, wyliczone BLG 18º. Drożdże zadane tego samego dnia w 18ºC. Rozlano do trzech naczyń i podzielono na dwie warki:
- 30A - około 5L - będzie chmielona na zimno 30 gramami Marynki PL tydzień przed rozlewem;
- 30B - około 2.5L - w ogóle nie będzie chmielona na zimno.
Podsumowując - trzecią dziesiątkę uwarzonych piw zamykamy powtórką z warki #04 z lekkimi modyfikacjami. I na pewno nie zdegustujemy jej wcześniej niż za pół roku. A czwartą dziesiątkę zaczynamy już w niedzielę, będą niespodzianki
Leave a comment: