Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yavo warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • victor321
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
    Najpierw po gotowaniu, a przed zadaniu drożdży, a potem, przed butelkowaniem - po przelewie z cichej do fermentatora z kranikiem.
    a nie obawiasz się że się za bardzo napowietrzy ?

    Pozdrawiam

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Najpierw po gotowaniu, a przed zadaniu drożdży, a potem, przed butelkowaniem - po przelewie z cichej do fermentatora z kranikiem.

    Leave a comment:


  • victor321
    replied
    Przy rozlewie do butelek też ?

    Pozdrawiam

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Jeśli chodzi o chmielenie, nie bawię się w woreczki Filtruję przez sitko wyłożone gazą jałową.

    Pozdrawiam
    y

    Leave a comment:


  • victor321
    replied
    Pytania

    Ponownie pytania techniczne:
    - chmielenie na gorąco - w woreczku czy potem filtracja chmielu przy przelewaniu brzeczki,
    - chmielenie na zimno - jak filtrujesz piwo przed przelewaniem.

    Znalazłem wiele możliwości ale Twoje uwagi po wykonaniu 30 kilku warek będą bezcenne

    Pozdrawiam

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #33

    Maryśka kaskaduje cele roczne

    Skład - Ekstrakt słodowy jasny WES 3.4 kg;

    Woda - jak zwykle z kranu;

    Drożdże - Mauribrew Ale Y514;

    Warzenie - 17.02.2019 - gotowanie 7.5L przez 60 minut;

    Chmiel:
    10g Marynka PL szyszka 2018 7.8% - 0'
    10g Cascade USA szyszka 2017 6.9% - 30'
    10g Marynka PL szyszka 2018 7.8% - 50'
    10g Cascade USA szyszka 2017 6.9% - 50'

    Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 30g Marynka PL, 30g Cascade USA, 50g Chinook USA (nie za dużo tego dobrego?).

    Hop do fermentatora, dolewka do 19.5L, studzenie do wieczora, drożdże zadane przy 21ºC i BLG 11.5º. Planowane IBU: 25.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    17.02.2019

    #28 (AIPA) - bardzo dobre piwo, już pijalne;
    #29 (APA) - bardzo dobre piwo, acz trzeba mu jeszcze tygodnia. Uderza goryczką, obiecując jej nieco więcej, ale niespodzianka polega na tym, że więcej goryczki nie ma Troszkę tytoniowe w smaku. Do trzech butelek poszedł wyciąg z herbaty rooibos (nic nie czuć), do jednej butelki jedna ostra papryczka z własnej hodowli, do jednej butelki dwie ostre papryczki;
    #30 (Belgian Tripel) - przelany ponownie na cichą wczoraj przy 4º, mamy nieco ponad sześć litrów, dzisiaj chmielone na zimno 30g Marynki, planowy rozlew 24.02, będzie miał jakieś 7.6% alkoholu;
    #31 (Owsianka) - rozlana wczoraj przy 4º BLG (końcowo ok. 4.6% alko), wyszło 21.5 litra, do refermentacji dałem wyjątkowo nieco mniej cukru (2.5g / 500 ml). Końcowo 21.5 litra, wyszły trzy butelki litrowe i czterdzieści po Grolschu (0.473L);
    #32 (Dżem pomarańczowy) - przelany wczoraj na cichą przy 3.5º, bardzo dobre i nie gorzkie, co cieszy, bo ileż można , planowany końcowy alkohol ok. 5.1%. Chmielimy na zimno jutro (Pacifica 50g, Cascade 40g), rozlewamy w sobotę, 23.02.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #32

    Dżem Pomarańczowy (NZ-USA Pale Ale)

    Skład - Ekstrakt słodowy jasny 2*1.7 kg + 0.5 kg pszeniczny;

    Drożdże - FM52 Amerykański Sen;

    Woda - jak zwykle z kranu;

    Warzenie - 01.02.2019 - gotowanie 7L przez 60 minut;

    Chmiel:
    30g Pacifica NZ granulat 2016 5.4% - 0'
    10g Pacifica NZ granulat 2016 5.4% - 30'
    10g Pacifica NZ granulat 2016 5.4% - 50'
    10g Cascade USA szyszka 2017 6.9% - 50'

    Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 50g Pacifica NZ, 40g Cascade USA.

    Hop do fermentatora, dolewka do 19.2L, studzenie, drożdże zadane 02.02 rano przy 18ºC i BLG 12.7º. Planowane IBU: 35.

    ps. Wczoraj minął rok od pierwszego warzenia - sto lat, sto lat!

    ----------
    #24 (Marynka Mozaikowa) - bleee;
    #25 (EPA) - byłoby dobre, gdyby nie drożdżowe posmaki;
    #28 (AIPA) - próbowaliśmy wczoraj, pięć dni po rozlewie, już nagazowane, zero drożdży, bardzo dobre piwo, choć jeszcze niedojrzałe - w aromacie migdały i lekkie masło, więc czekamy aż dojrzeje;
    #29 (APA) - rozlana 31.01, końcowo 18.5L, bardzo dobre piwo! Czekamy aż się ułoży;
    #30 (Belgian Tripel) - przelany na cichą dzisiaj przy 7º, mamy siedem litrów, będziemy całość chmielić na zimno, bez podziału na pod-warki;
    #31 (Owsianka) - wczoraj 5º BLG, dalej siedzi na burzliwej, w odbiorze - bardzo kremowe, delikatne i maślane, czekamy więc.
    Last edited by yavo; 02-02-2019, 12:39.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #31

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Czas pomyśleć o zacieraniu
    Proszę bardzo - Anteks sugeruje, yavo wykonuje

    Czwartą dziesiątkę rozpoczynamy czymś takim: Single Hop Mosaic Oatmeal American Pale Ale (w skrócie "owsianka" ) na częściowym zacieraniu.

    Gar 1:
    Skład - Ekstrakt słodowy jasny 2*1.7 kg;
    Woda - jak zwykle z kranu;
    Warzenie - 27.01.2019 - gotowanie 7.5L przez 60 minut;

    Gar 2:
    Skład - Viking Malt Golden Ale 9-14 EBC 1 kg + płatki owsiane błyskawiczne 400g;
    Woda - z kranu;
    Warzenie - 27.01.2019 - płatki doprowadzone do wrzenia z 1.2 litra wody, dolałem trzy litry wody, dosypałem słód, ustabilizowałem temperaturę na poziomie 68-69ºC. Gotowanie przez godzinę, potem podniesienie temperatury do 78ºC, wysłodzenie mniej więcej dwoma (no, może trochę więcej) litrami wody w temperaturze 78ºC. Po filtracji, a przed gotowaniem wyszły cztery litry brzeczki o gęstości 18.3º. Gotowanie przez godzinę.

    Chmiel:
    10g Mosaic granulat 2017 10.4% - 0' (każde chmielenie po 5 gramów do każdego garnka, 10g to dawka sumaryczna)
    10g Mosaic USA granulat 2017 10.4% - 15'
    10g Mosaic USA granulat 2017 10.4% - 30'
    10g Mosaic USA granulat 2017 10.4% - 45'
    10g Mosaic USA granulat 2017 10.4% - 50'
    10g Mosaic USA granulat 2017 10.4% - 55'
    Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 90g Mosaic USA granulat 2017.

    Drożdże - FM55 Zielone Wzgórze.

    Zawartość obu garów hop do fermentatora, dolewka do 26 litrów (!), studzenie przez noc, drożdże zadane 28.01 rano przy 20ºC i BLG 12.1º, chyba powoli ruszają. Planowane IBU: 39.

    ps. Ukłony dla maggyk, mam nadzieję że tu zajrzy - dziękuję za pomoc w dopasowaniu teorii do praktyki

    ----------
    #24 (Marynka Mozaikowa) - mam nadzieję, że pracuje nad sobą, bo jak nie, to kanalizacja ;-);
    #25 (EPA) - czuć jeszcze trochę drożdże, dajmy jej z dwa tygodnie, no może trzy;
    #26 (Mandaryna Powraca) - eee.... no cóż, chyba powoli się kończy;
    #27 (MiuMiu) - pijalne, w aromacie i smaku dość zdecydowanie grapefruit, dobre piwo;
    #28 (AIPA) - rozlana 27.01, z cukrem 2.75g / 500ml, końcowo 21 litrów. To pierwsze piwo, którego nie spróbowałem przed rozlewem, ale i tak będzie dobre;
    #29 (APA) - dochmielona na zimno 26.01 (50g Chinook USA, 50g Mosaic USA).
    Last edited by yavo; 29-01-2019, 15:32.

    Leave a comment:


  • michal89216
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
    #30 Belgian Tripel (Single Hop Marynka 2018) - zabawa trwa w najlepsze
    Wygląda apetycznie, chociaż nie jak tripel

    Leave a comment:


  • victor321
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
    A tak wygląda #22 IPA.
    patrzę na to piwo i patrzę
    wygląda niesamowicie apetycznie
    chyba następną warkę na wzór Twojej postaram się popełnić

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    #30 Belgian Tripel (Single Hop Marynka 2018) - zabawa trwa w najlepsze
    Attached Files

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Kupuję.

    Leave a comment:


  • victor321
    replied
    pytanko

    cukier kandyzujesz sam czy kupujesz ?

    pozdro

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #30

    Belgian Tripel (Single Hop Marynka 2018)
    (Znalazłem dwa pięciolitrowe gąsiory, no więc czemu ich nie wykorzystać.)

    Skład - Ekstrakt słodowy jasny 1.7 kg;

    Drożdże - FM27 Artefakty Trapistów;

    Woda - Aqua Kranik.

    Warzenie - 22.01.2019 - gotowanie 7.5L przez 60 minut;

    Chmiel:
    10g Marynka PL szyszka 2018 7.8% - 0'
    10g Marynka PL szyszka 2018 7.8% - 50'
    Cukier kandyzowany 250g - 50'

    Przefiltrowana brzeczka - po dolaniu wody do 7.5L - wystudzona na balkonie do 20ºC, wyliczone BLG 18º. Drożdże zadane tego samego dnia w 18ºC. Rozlano do trzech naczyń i podzielono na dwie warki:
    - 30A - około 5L - będzie chmielona na zimno 30 gramami Marynki PL tydzień przed rozlewem;
    - 30B - około 2.5L - w ogóle nie będzie chmielona na zimno.

    Podsumowując - trzecią dziesiątkę uwarzonych piw zamykamy powtórką z warki #04 z lekkimi modyfikacjami. I na pewno nie zdegustujemy jej wcześniej niż za pół roku. A czwartą dziesiątkę zaczynamy już w niedzielę, będą niespodzianki

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎