Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yavo warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • yavo
    replied
    #13 Afro-Amerykański Mleczak.
    Skład: woda z kranu (PL), ekstrakt słodowy jasny Bruntal (CZ), chmiel goryczkowy: U1/108 (RPA), chmiel aromatyczny: Bramling Cross (UK), laktoza. Drożdże: Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik (NO). Ekstrakt: 15° (bez laktozy 13.4°), alkohol: 4.9%.

    W aromacie kwiaty, miód, gruszka i czarna porzeczka. W smaku miód, czarna porzeczka, agrest i toffi. Leciusieńko - gdzieś na granicy wyczuwalności - kwaskowe czarną porzeczką, piwo dość niepokorne, ale urocze - ot, taki niesforny brzdąc, co to stłukł ci szybę, ale nie masz sumienia na niego nakrzyczeć. Goryczka niemal niewyczuwalna, mimo iż teoretycznie IBU 47. FENOMENALNE.

    Trzynastka to dobra liczba.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    ps. #15 (Amerykańska Pszenica) - odfermentowała do 2.5º BLG (końcowy alkohol ok. 5.5%, trochę za dużo :>).

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #16

    Afryka Powraca (w wielkim stylu)

    Skład - Jasny WES 1.7 kg + Bruntal jasny 1.7 kg;

    Drożdże - FM600 African Pombe;

    Woda - Aqua Kranik.

    Warzenie - 02.08.2018 - wprowadzaliśmy Sąsiadów w arkana piwowarstwa - gotowanie 7L przez 60 minut.

    Chmiel:
    10g XJA/436 15.2% RPA - 0'
    10g XJA/436 15.2% RPA - 30'
    10g XJA/436 15.2% RPA - 50'
    10g Southern Passion 11.7% RPA - 50'

    Planowo pięć dni przed rozlewem:
    20g XJA/436 15.2% RPA
    40g Southern Passion 11.7% RPA

    Hop do fermentatora, dolewka wody do 19 litrów, studzenie do wieczora, drożdże zadane ze startera przy ok. 12.3º BLG i 38ºC. Fermentują wesoło siarkowodorem w kuchni przy 27-28ºC. Piwo jest powtórką warki nr 10, w założeniu ma być lżejsze, nieco mniej gorzkie i trochę bardziej aromatyczne.

    ----------
    #10 (Jednochmielowiec Afrykański) - na dniach Łodzi poczęstowałem nim kolegów ze Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, byli zachwyceni (pomijając główną wadę piwa, czyli temperaturę);
    #11 (Belgijski Blond Ale) - już jest pijalny. Zdradzieckie piwo, wali po głowie bez pardonu
    #12 (Polsko-Angielskie Jasne) - bardzo dobre, klasycznie gorzkie i... no cóż, spieszmy się je kochać;
    #13 (Afrykańsko-Angielski Mleczak) - wrócił z garażu na kilka dni do domu, w tym momencie leżakuje ponownie w garażu, premiera 10 albo 11 sierpnia;
    #14 (Southern Dawn IPA) - rozlana 01.08 do butelek z cukrem 2.7g / 500 ml, końcowo 15 litrów, premiera - no też może 10 albo 11 sierpnia Na razie nagazowuje się w mieszkaniu, za kilka dni poleci do garażu, ale jedna butelka już jest w lodówce;
    #15 (Amerykańska Pszenica) - z burzliwej w garażu dziś poleciała na cichą do garażu. To będzie kolejne bardzo dobre piwo, ino brakuje mu trochę aromatu, ale od czego mamy chmielenie na zimno! Planowo chmielimy 09.08, rozlew 13.08.
    Last edited by yavo; 05-08-2018, 19:07.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #15

    Amerykańska Pszenica

    Skład - Bruntal jasny 1.7 kg + WES pszeniczny 1.7 kg;

    Drożdże - Fermentum Mobile FM50 Kłosy Kansas;

    Woda - Aqua Kranik.

    Warzenie - 26.07.2018 - gotowanie 8L przez 60 minut.

    Chmiel:
    10g Idaho 7 USA 12.3% - 0'
    10g Idaho 7 USA 12.3% - 50'

    Planowo na zimno cztery dni przed rozlewem:
    30g Idaho 7 USA 12.3%
    50g Chinook USA (szyszka) 10.9%

    Hop do fermentatora, dolewka wody do 23 litrów, studzenie przez noc na balkonie.

    Drożdże zadane 27.08.2018 przy 12.1º BLG (namnożone ze startera, bo po terminie), planowana goryczka 20 IBU. Na fermentację burzliwą piwo poleciało do garażu.

    ----------
    #13 (Afrykańsko-Angielski Mleczak) - rozlany do butelek 26 lipca (z cukrem 2.75g / 500 ml), wyszło 18 litrów, od razu do garażu na leżakowanie. Piwo bardzo dobre w odbiorze, owocowo-kwiatowe.
    #14 (Southern Dawn IPA) - przelana na cichą 24 lipca przy 3º BLG (planowany alkohol 6.6%), 27 lipca dochmielona na zimno 10g Hallertau Blanc DE, 25g Southern Dawn RPA, 50g Chinook USA i 50g Citra; planowy rozlew 1 sierpnia.
    Last edited by yavo; 28-07-2018, 09:32.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #14

    Southern Dawn IPA

    Skład - 2*1.7 kg Bruntal Pale Ale;

    Drożdże - Fermentum Mobile FM52 Amerykański Sen;

    Woda - Aqua Kranik.

    Warzenie - 16.07.2018 - gotowanie 6.5L płynu przez 60 minut.

    Chmiel:
    10g Southern Dawn RPA 13.5% - 0'
    10g Hallertau Blanc DE 8.9% - 0'
    15g Southern Dawn RPA 13.5% - 30'
    15g Hallertau Blanc DE 8.9% - 30'
    15g Hallertau Blanc DE 8.9% - 50'

    Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem:
    25g Southern Dawn RPA 13.5%
    10g Hallertau Blanc DE 8.9%
    50g Chinook USA 10.9% (szyszka)

    Ewentualnie na zimno trzy dni przed rozlewem:
    30g Marynka PL 8.5%

    Hop do fermentatora, dolewka wody do 16.2 litra, studzenie przez noc na balkonie.

    Drożdże zadane 17.07 w temperaturze 24ºC przy 15º BLG, planowana goryczka 71 IBU.

    ----------
    #10 (Jednochmielowiec Afrykański) - niestety powoli się kończy , a ma największe branie z naszych piw;
    #11 (Belgijski Blond Ale) - dojrzewa, w smaku za dużo alkoholu, ale wiemy że się ułoży i nie panikujemy;
    #12 (Polsko-Angielskie Jasne) - rozlane 11 lipca (z cukrem 2.8g / 500 ml), wyszło 18.6 litra, do garażu na leżakowanie 19 lipca;
    #13 (Afrykańsko-Angielski Mleczak) - przelany 17 lipca na cichą przy 5.5º BLG (z laktozą), planowany alkohol 4.9%, planowany rozlew - 26 lipca.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #13

    Afrykańsko-Angielski Mleczak
    (na czeskim słodzie, polskiej wodzie i norweskich drożdżach; nie wiem co z tego wyjdzie, ale zabawa była przednia)

    Skład - 2*1.7 kg Bruntal jasny;

    Drożdże - Fermentum Mobile FM53 Voss Kveik;

    Woda - Aqua Kranik.

    Warzenie - 07.07.2018 - gotowanie 6.5L płynu przez 60 minut.

    Chmiel:
    20g U1/108 RPA 17.7% - 0'
    10g Bramling Cross UK 2017 6% - 30'
    10g Bramling Cross UK 2017 6% - 50'
    500g laktoza - 50'

    Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 30g U1/108 RPA + 30g Bramling Cross UK.

    Hop do fermentatora, dolewka wody do 18 litrów.

    Drożdże zadane w temperaturze 35ºC przy 15º BLG (uwzględniam laktozę), planowana goryczka 47 IBU.

    ----------
    #06 (Żytnie) - dojrzało i jest rewelacyjne;
    #10 (Jednochmielowiec Afrykański) - nie przestaje mnie zadziwiać, świetne, nietuzinkowe piwo, cieszące się dość sporą popularnością u... Sąsiadki ;
    #11 (Belgijski Blond Ale) - dojrzewa w garażu, ma potencjał, ale trzeba nam z miesiąc poczekać;
    #12 (Polsko-Angielskie Jasne) - dziś dochmielone 50g East Kent Goldings UK 5.1% na zimno i - z uwagi na aurę za oknem - poleciało do garażu. Rozlew w czwartek.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    ps.
    #11 (Belgijski Blond Ale) - końcowy alkohol ok. 6.4%.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    07.07.2018

    #11 (Belgijski Blond Ale) - rozlany do butelek - 21.2 litra z cukrem 3g/500 ml około 1 lipca;
    #12 (Polsko-Angielskie Jasne) - na cichej od 3 lipca (końcowy alkohol 4.9%) przy BLG 3.5º, planowo jutro chmielenie na zimno 50g East Kent Goldings UK 5.1%, planowany rozlew w czwartek, 12 lipca.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    01.07.2018

    #10 (Jednochmielowiec Afrykański XJA/436) - pierwsza degustacja wczoraj, to piwo jest perwersyjne mętne, trochę za mało aromatyczne, na smak i goryczkę idealne (jak dla nas oczywiście), zupełnie inne niż wszystkie nasze dotychczasowe produkcje; nie umiem go określić i to chyba w nim jest najfajniejsze;
    #11 (Belgijski Blond Ale) - dochmielony delikatnie na cichej 28 czerwca;
    #12 (Polsko-Angielskie Jasne) - po tygodniu od warzenia nadal dość pokaźna piana, co trochę dziwi, bo drożdże o tej porze już zawsze po sobie sprzątały - więc potrzymamy na burzliwej jeszcze kilka dni.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #12

    Polsko-Angielskie Jasne

    Skład - 2*1.7 kg WES jasny;

    Drożdże - Safale US-05;

    Woda - Aqua Kranik, czyli test kranówki;

    Warzenie - 24.06.2018 - gotowanie 6L płynu przez 60 minut.

    Chmiel:
    25g East Kent Goldings UK 5.1% - 0'
    25g East Kent Goldings UK 5.1% - 30'
    30g Sybilla PL 7.0% - 50'

    Planowo 3-4 dni przed rozlewem na cichą 50g East Kent Goldings UK 5.1%.

    Hop do fermentatora, dolewka wody do 20 litrów, studzenie przez popołudnie do wieczora.

    Drożdże zadane przy 12.2º BLG (przeliczone), planowana goryczka 36 IBU. Fermentuje od wczorajszego wieczora.

    ----------
    #08 (Lekkie Mandaryna) - bardzo dobre, lekkie i mandarynowate.
    #09 (APA) - świetne piwo.
    #10 (Jednochmielowiec Afrykański XJA/436) - rozlane do butelek 23 czerwca, wyszło 20.3 litra, leżakuje.
    #11 (Belgijski Blond Ale) - przelane dzisiaj na cichą, drożdże wyżarły do 1.5º (planowy alkohol 6.4%), trzy dni przed rozlewem chmielimy delikatnie na zimno.

    ps. Zacierania nie przewidujemy

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #11

    Belgijski Blond Ale

    Skład - 2*1.7 kg WES jasny + 0.5 kg cukru kandyzowanego białego;

    Drożdże - Fermentum Mobile FM26 Belgijskie Pagórki;

    Woda - Żywiec Zdrój.

    Warzenie - 17.06.2018 - gotowanie 6L płynu przez 60 minut.

    Chmiel:
    25g Marynka 9.0% - 0'
    15g Lubelski 3.75% - 50'
    500g Cukier kandyzowany biały - 50'

    Planowo pięć dni przed rozlewem 5g Marynki i 15g Lubelskiego.

    Hop do fermentatora, dolewka wody do 22 litrów, studzenie przez noc.

    Drożdże zadane przy 13.2º BLG (przeliczone), planowana goryczka 27 IBU. Fermentuje od dzisiejszego ranka.

    ----------
    #06 (Żytnie) - dojrzewa i robi się naprawdę dobre.
    #07 (Jasne Pełne Gorzkie) - powoli się kończy, za dużo Niemca na smak.
    #08 (Lekkie Mandaryna) - lekkie i mandarynowate. Miało takie być i jest. Ale nie będziemy więcej robić nic lżejszego niż 12º.
    #09 (APA) - no mili państwo - świetne piwo. Lekkie, cytrusowe, nieco żywiczne. Rewelacyjne na obecną pogodę. Piwo zdecydowanie do powtórzenia.
    #10 (Jednochmielowiec Afrykański XJA/436) - przelane wczoraj na cichą przy 2º (planowy alkohol 5.9%). Pozostałe 12.5g chmielu wrzuciłem od razu na cichą. Planowy rozlew - 24 czerwca. Aromaty miodowe, agrestowe i czarna porzeczka. Zapowiada się intrygująco.
    Last edited by yavo; 18-06-2018, 18:36.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    No to, czy Twoja wypowiedź o zacieraniu ma związek z drożdżami, czy raczej z całokształtem mojego kuchennego dłubania w chmielach i drożdżach. Napisałeś to bezpośrednio nad wpisem o śmierdzących drożdżach, więc nie wiem, czy ma to coś wspólnego, więc pytam
    Last edited by yavo; 12-06-2018, 12:36.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
    Dojaśnij proszę bo z tego co czytałem, te drożdże tak mają.
    Co mam dojaśnić?

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Dojaśnij proszę bo z tego co czytałem, te drożdże tak mają.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Czas pomyśleć o zacieraniu

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎