Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yavo warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • yavo
    replied
    Warka #38

    Mazer Rackham ma wolne (Nowozelandzki Ale)

    Skład - Ekstrakt słodowy pilzneński Bruntal 3.5 kg;

    Drożdże - FM52 Amerykański sen - gęstwa zebrana z warki #36 - starter z ok. 150g słodu i litra wody;

    Warzenie - 27.03.2019 - gotowanie 5.5L przez 60 minut;

    Chmiel:
    13g Taiheke NZ 2017 granulat 7.6% - 0'
    13g Taiheke NZ 2017 granulat 7.6% - 30'
    14g Taiheke NZ 2017 granulat 7.6% - 50'
    20g Nelson Sauvin NZ 2017 szyszka - 50'

    Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem: Taiheke NZ 60g, Nelson Sauvin NZ 30g.

    Dolewka do ok. 18-19L (zapomniałem spisać), studzenie do wieczora, drożdże zadane przy 20ºC i 12.5º. Planowana goryczka: 39 jednostek.

    ----------
    #34 (Czeska Dwunastka) - poleciała do garażu 26.03;
    #35 (Posłuchaj Ultravox) - zabutelkowane 24.03 z cukrem 2.57g / 500ml, końcowo ok. 4.8% alko, 17*0.5L;
    #36 (Wojciech Modest Amarillo) - cicha od 21.03, zabutelkowane 27.03 z cukrem 2.5g / 500ml (taką mamy teraz normę), końcowo ok. 4.8% alko, 16.8L - 20*0.473L, 1*1L, 14*0.5L. Mówię Wam, to będzie rewelacyjne piwo. Ważne, aby poczekać, aż dojrzeje. Do trzech butelek dodałem herbaty pomarańczowo-waniliowo-miodowej, do kolejnych trzech - herbaty zielonej z aromatami trawiasto-kwiatowymi;
    #37 (Maryśka jest dzika) - perwersyjna IPA radośnie fermentuje, a drożdże rewelacyjnie pachną gruszkami. Podobają mi się te drożdże, ich cena trochę mniej, ale warto było kupić. Tak pachną, że zastanawiam się nad zmniejszeniem ilości chmielu do wsypania na zimno. Pożyjemy, zobaczymy, na pewno dam znać.

    ps. Dwie małe warki kwasu chlebowego zrobione i wylane, smakowały drożdżami. Kolejnej próby nie będzie (nie, nie do trzech razy sztuka).
    Last edited by yavo; 28-03-2019, 15:03.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #37

    Maryśka jest dzika (Funky IPA)

    Skład - Ekstrakt słodowy pilzneński Bruntal 3.25 kg;

    Drożdże - WLP644 Brettanomyces Bruxellensis Trois

    Warzenie - 19.03.2019 - gotowanie 7L przez 60 minut;

    Chmiel:
    11g El Dorado USA granulat 2017 12.9% - 0'
    11g Hüll Melon DE granulat 2017 6.8% - 0'
    11g El Dorado USA granulat 2017 12.9% - 30'
    11g Hüll Melon DE granulat 2017 6.8% - 30'
    11g El Dorado USA granulat 2017 12.9% - 50'
    11g Hüll Melon DE granulat 2017 6.8% - 50'

    Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem: El Dorado USA 67g, Hüll Melon DE 67g, Marynka PL 5g*.

    Dolewka do 15.5L, studzenie do wieczora, drożdże zadane przy 20ºC i 14.0º. Planowana goryczka: 70 jednostek (goryczy).

    ----------
    #26 (Mandaryna Powraca) - po trzech miesiącach jest zajebista, szkoda tylko że prawie całą warkę już wypiliśmy - zostało kilka butelek. Ale powtórka wkrótce;
    #32 (Dżem Pomarańczowy) - nabrał pomarańczowego aromatu, ale jak już wspominałem, nie spijamy już niedojrzałych piw i czekamy;
    #33 (Maryśka kaskaduje cele roczne) - dzisiaj planowo idzie do garażu, mam nadzieję że będzie nań miejsce w magicznej komodzie;
    #34 (Czeska Dwunastka) - rozlana 17.03 z cukrem 2.2g / 500 ml (zmniejszamy ilość cukru o 20%, jako że po trzech miesiącach piwa są zbyt mocno nagazowane), końcowo 10*1L i 15*0.5L, ok. 4.7% alkoholu;
    #35 (Posłuchaj Ultravox) - no oczywiście, że fermentowało, ale co narobiłem rabanu że wcale nie, to moje Na pierwszą cichą przelane 16.03 przy 5º, na drugą cichą przeleję... no nie wiem, może dzisiaj?
    #36 (Wojciech Modest Amarillo) - nadal siedzi na burzliwej, na cichą przeleję... no nie wiem, może jutro?

    ps. W międzyczasie popełniłem jeszcze kilka litrów kwasu chlebowego, ale strasznie daje drożdżami póki co

    * - tylko po to, aby piwo w nazwie miało "Maryśka"
    Last edited by yavo; 20-03-2019, 09:16.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #36

    Wojciech Modest Amarillo

    Skład - Ekstrakt słodowy jasny WES 3.4 kg;

    Woda - jak zwykle z kranu;

    Drożdże - FM52 Amerykański Sen;

    Warzenie - gotowanie 7L przez 60 minut;

    Chmiel:
    17g Amarillo USA granulat 2017 8.9% - 0'
    17g Amarillo USA granulat 2017 8.9% - 50'

    Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 66g Amarillo USA.

    Dolewka do 19 litrów, studzenie do wieczora, drożdże zadane przy 21ºC i BLG 12.2º. Planowane IBU: 28.

    ----------
    #30 (Belgian Tripel) - 06.03 poleciał do garażu; premiera przewidziana na wrzesień;
    #32 (Dżem pomarańczowy) - 06.03 poleciał do garażu, już nagazowany, Żona nawet twierdzi, że piwo jest już dojrzałe, ale moim zdaniem wcale nie. Ale będzie dobre, bo próbowaliśmy. I jest pomarańczowe;
    #33 (Maryśka kaskaduje cele roczne) - rozlana 08.03 z cukrem 2.75g / 500ml (umówmy się, że jeśli dam inną ilość cukru, to dam również tu znać). Końcowo 6*1L, 18*0.5L, 8*0.473L. To będzie bardzo dobre piwo, ale z premierą czekamy na imprezę urodzinową Młodego, czyli do 07.04 - koniec ze spijaniem niedojrzałych piw
    #34 (Czeska Dwunastka) - jutro spada na cichą, wczoraj było 3.75º;
    #35 (Posłuchaj Ultravox) - nie mam przekonania, czy to piwo fermentuje, niby była czapa piany, ale już jej nie ma. Rurka nie bulka, ale może dlatego, że jej nie ma . Ponieważ stare porzekadło mawia, że jeszcze zdążę wylać, no to poczekam jeszcze z tydzień i wtedy zdecyduję co dalej.
    Last edited by yavo; 09-03-2019, 17:48.

    Leave a comment:


  • victor321
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika k_s Wyświetlenie odpowiedzi
    Jak chcesz osiągnąć IBU 31 skoro nie dajesz chmielu na goryczkę ?
    I też jestem ciekaw jak wyjdzie piwo fermentowane drożdżami lagerowymi w temperaturze 21ºC. Amerykanie podobno tak robią i twierdzą, że można fermentować lagery w temperaturach dla piw górnej fermentacji.
    Mogę ja odp
    kalkulator IBU i wklepujesz dane, chmiel aromatyczny też ma afa-kwasy, a ten Saaz ma około 3 % więc trzeba go więcej niż takiego Zeusa np

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    O matko jedyna, skopiowałem i wkleiłem na rympał, nie poprawiwszy czasów ani ilości chmielu, gapa jestem, dziękuję za zwrócenie uwagi.

    Powinno być:
    45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'
    35g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 30'
    25g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 50'

    Drożdże, których użyłem są lagerowe, ale mają temperaturę fermentacji 18-20 stopni.

    Leave a comment:


  • k_s
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
    Czeska dwunastka

    Skład - Ekstrakt słodowy jasny WES 3.4 kg;

    Woda - jak zwykle z kranu;

    Drożdże - Mangrove Jack's M54 Lager;

    Warzenie - 27.02.2019 - gotowanie 7L przez 60 minut;

    Chmiel:
    45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'
    45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'
    45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'
    45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'

    Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 100g Saaz / Żatecki CZ.

    Hop do fermentatora, dolewka do ok. 20L, studzenie do wieczora, drożdże zadane przy 21ºC i BLG 11.8º. Planowane IBU: 31.
    Jak chcesz osiągnąć IBU 31 skoro nie dajesz chmielu na goryczkę ?
    I też jestem ciekaw jak wyjdzie piwo fermentowane drożdżami lagerowymi w temperaturze 21ºC. Amerykanie podobno tak robią i twierdzą, że można fermentować lagery w temperaturach dla piw górnej fermentacji.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #35

    Posłuchaj Ultravox (Wiedeński Ale)

    Skład - Steinbach Wiedeński 2 kg + Weyermann Caramunich III 0.2 kg

    Woda - jak zwykle z kranu;

    Drożdże - Brewferm Top 6g;

    Warzenie - 03.03.2019 - zacieranie w dwóch garach przez 90 minut, miało być w dwóch temperaturach: 64º i 72º, ale że dwa termometry nie potrafiły się ze sobą dogadać, to zrobiłem to na rympał W każdym razie trzymałem w okolicach 68º, a na ostatnie kilkanaście minut w okolicach 73º. I to tyle jeśli chodzi o moją przygodę z zacieraniem . Po wysłodzeniu 10.5L, 11º BLG.

    Warzenie - gotowanie 10.5L przez 75 minut;

    Chmiel:
    5g Marynka PL szyszka 2018 7.8% - 15'
    5g Marynka PL szyszka 2018 7.8% - 45'
    5g Marynka PL szyszka 2018 7.8% - 65'

    Planowo na zimno dwa dni przed rozlewem 15g Marynka PL.

    Studzenie, rano dolewka do 9L, drożdże zadane przy 21ºC i BLG 13.2º. Planowane IBU: 22.

    ----------
    #30 (Belgian Tripel) - siedzi sobie w mieszkaniu, do garażu spada w środę;
    #31 (Owsianka) - niedojrzała;
    #32 (Dżem pomarańczowy) - w środę leci do garażu;
    #33 (Maryśka kaskaduje cele roczne) - od 03.03 na cichej (4.5º, jakieś 4.0%).

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Warka #34

    Czeska dwunastka

    Skład - Ekstrakt słodowy jasny WES 3.4 kg;

    Woda - jak zwykle z kranu;

    Drożdże - Mangrove Jack's M54 Lager;

    Warzenie - 27.02.2019 - gotowanie 7L przez 60 minut;

    Chmiel:
    45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'
    45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'
    45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'
    45g Saaz / Żatecki CZ granulat 2018 - 0'

    Planowo na zimno pięć dni przed rozlewem 100g Saaz / Żatecki CZ.

    Hop do fermentatora, dolewka do ok. 20L, studzenie do wieczora, drożdże zadane przy 21ºC i BLG 11.8º. Planowane IBU: 31.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    26.02.2019

    #26 (Mandaryna Powraca) - po dwóch miesiącach i dziesięciu dniach po butelkowaniu osiągnęła swój szczyt potencjału (no chyba że będzie jeszcze lepsza) - świetne piwo, zapisuję dla potomności, aby wiedziała, ile poczekać po rozlewie ;
    #29 (APA) - bardzo dobre piwo, wysoce pijalne ;
    #30 (Belgian Tripel) - rozlany do butelek 24.02, końcowo 6.2 litra (z cukrem 2.4g / 500 ml) - siedemnaście bączków 0.33L i dwie butelki półlitrowe;
    #31 (Owsianka) - bardzo dobra, dzięki słodowi czuć delikatnie orzechy, ale całościowo jeszcze niedojrzała;
    #32 (Dżem pomarańczowy) - rozlany do butelek 24.02, końcowo ok. 17 litrów z cukrem 2.75g / 500 ml;
    #33 (Maryśka kaskaduje cele roczne) - siedzi sobie nadal na burzliwej, na cichą pójdzie może jutro, nie będę chmielił jej na zimno Marynką, bo ta pójdzie na kolejną warkę.

    Leave a comment:


  • victor321
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
    Super, teraz spokojnie możesz swoje przygody opisywać w swoim wątku - będziemy kibicować
    No tak bo tu Tobie zaśmiecam niepotrzebnie

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Super, teraz spokojnie możesz swoje przygody opisywać w swoim wątku - będziemy kibicować

    Leave a comment:


  • victor321
    replied
    No i w weekend popełniłem pierwszą warkę na wzór zachwalanego przez Ciebie Belgian Tripel
    Z tą gazą się namęczyłem bo chmiel zamulał ją po kilku litrach i mam obawy czy moja ślina się nie dostała jak ssałem z 5 razy
    Duże sitko obłożone gazą na 4 i się zamulało strasznie
    Do 1.30 męczyłem się w piątek, w sumie już sobota, a z rana o 8 piany było z 5 cm

    Także czekam aż się uspokoi i na cichą

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Przepisu tworzę na brewness.com pozdrawiam.
    Last edited by yavo; 22-02-2019, 15:05.

    Leave a comment:


  • victor321
    replied
    brzeczkę widzę że czasem po chmieleniu rozcieńczasz, jak sobie wyliczasz ile chmielu bo im więcej blg tym rozpuszczalność chmielu mniejsza ?

    Pozdrawiam

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Trzeba być czujnym ja zlewam przez wężyk.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎