Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    maruda
    • 08-2003
    • 10737

    warka 358

    Pilzneński 5kg

    Iunga 20g

    Vermhelo 50g

    zacieranie Royal

    67'C 60min

    78'C 10 min

    gotowanie 60'

    60min Iunga

    w chłodzeniu Vermhelo

    zadrożdzone Voss kvejk

    Fermentacja pod ciśnieniem
    Last edited by anteks; 17-08-2021, 15:07.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      maruda
      • 08-2003
      • 10737

      dzisiaj mija 18 lat odkąd zacząłem warzyc piwo
      Last edited by anteks; 04-10-2021, 18:47.
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        • 02-2001
        • 23782

        20 warek rocznie nieźle!
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • yavo
          Młóto w butach
          • 03-2009
          • 909

          Gratulacje!

          Comment

          • anteks
            maruda
            • 08-2003
            • 10737

            Warka 363 Porter 30.12.21

            Monachijski 10kg

            Karmel ciemny 250g

            Jęczmień palony 250g

            Aromatyczny 250g

            Carabelge 250g

            Special X 250g

            Barwiący 250g

            Ekstrakt barwiący 100g

            Marynka 30g

            Lubelski 30g

            Gęstwa W34/70



            Zacieranie

            Monachijski 5kg 67'C 90min wyszło ok 20l 14blg

            2 zacieranie w brzeczce 120min 67'C pozostałe słody

            Palony i barwiący dodane 20min przed końcem



            Gotowanie 90min

            60 minMarynka

            15min Lubelski

            Wyszło 26l 22blg, jakieś 2l w osadach zostało w garnku
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              maruda
              • 08-2003
              • 10737

              Warka 364

              Pilzneński 5kg

              pszeniczny 0,5kg

              S04 2p (Kończył sie termin)

              Marynka 30g

              Loral 90g ( trochę starawy)


              Zacieranie 70min 67'C



              Gotowanie 60min

              0' Marynka 30g

              w chłodzeniu Loral 90g
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • piotrher1
                Junior
                • 04-2019
                • 6

                Anteks,
                Z racji tego, że nie śledziłem pilnie Twoich wszystkich warek zapytam, czy warzyłeś piwo w stylu NEIPA. Jeżeli tak, to z góry przepraszam za brak czujności. W związku z tym mam pytanie: które drożdże byś polecił. Niedługo będę robił Nepię i myślę o Lallemand American East Coast New England (raczej rzadko ktokolwiek je poleca) . Co o tym sądzisz? Albo zapytam od razu konkretnie: czy masz jakiś flagowy przepis na NEIPA? Chodzi mi o dobór słodów, chmieli (wraz z etapem na którym się je zadaje), drożdży i nie tylko. Internet podaje skrajnie różne przepisy i zaczynam się w tym gubić, więc wolę opierać się na praktyku takim jak Ty. Nie jestem doświadczonym piwowarem w związku z czym prosiłbym o "łopatologiczne" opisanie tej kwestii
                P.S - Podziwiam Twoje tempo i inwencję dotyczącą z ilości produkowanych warek

                Comment

                • anteks
                  maruda
                  • 08-2003
                  • 10737

                  NEIPY chyba nie warzyłem a tempo warzenia warek to nie takie duże jeśli weźmiemy pod uwagę prawie 19lat warzenia
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • piotrher1
                    Junior
                    • 04-2019
                    • 6

                    Tylko proszę bez fałszywej skromności. Nawet Kopyr to kiedyś dawno docenił. Tempo jest zajeb..... No i tempo udzielanych odpowiedzi również. Dzięki.
                    Jeśli mógłbyś cokolwiek dodać w tym temacie to będę wdzięczny
                    Twój fan

                    Comment

                    • fidoangel
                      Senior
                      • 07-2005
                      • 3489

                      Widzisz anteks , nawet Kopyr Cię docenił. Kilkanaście lat ciężkiej pracy i oto sukces. Gratulacje
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • piotrher1
                        Junior
                        • 04-2019
                        • 6

                        Gdyby jednak któryś z forumowiczów miał jakieś sprawdzone receptury dotyczące warzenia Neipy to byłbym wdzięczny za podzielenie się nimi

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          • 02-2001
                          • 23782

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotrher1 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Gdyby jednak któryś z forumowiczów miał jakieś sprawdzone receptury dotyczące warzenia Neipy to byłbym wdzięczny za podzielenie się nimi
                          Dobry zwyczaj - tworzyć nowy watek dla nowych spraw.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • anteks
                            maruda
                            • 08-2003
                            • 10737

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                            Widzisz anteks , nawet Kopyr Cię docenił. Kilkanaście lat ciężkiej pracy i oto sukces. Gratulacje
                            U mnie Tomek nie nagrywał odcinka o warzeniu, ja ma tylko z nim wspólne zdjęcia
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              maruda
                              • 08-2003
                              • 10737

                              warka 366

                              Pilzneński 5,5kg

                              Marynka 30g

                              Lubelski 50g

                              Zacieranie 67'C 80min

                              Gotowanie 60min

                              0' marynka 30g

                              30' Lubelski 25g

                              60' Lubelski 25g

                              Do wiadra poszło 24l 13blg
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                maruda
                                • 08-2003
                                • 10737

                                Warka 369 APA cośtam

                                skład
                                Pilzneński 5kg
                                Płatki pszeniczne 0,5kg
                                Marynka 30g
                                Mix chmieli z chmielenia na zimno z poprzedniej warki

                                Zacieranie 67' 90min

                                Gotowanie 60 min

                                0' 30g Marynka

                                Gdy temp spadła do 70'C dodany 1l mokrych chmieli odzyskanych z poprzedniej warki
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎