Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar "Lesia"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Senior
    • 09-2005
    • 2115

    Warka nr 26 Cienki Alek

    Piwo już wypite, a ciągle nie znalazło się w temacie.
    Warzone w Piotrowicach.

    Skład:
    • Pale Ale Strzegom 4,5kg
    • Karmel jasny Strzegom 150 EBC 300g
    • Pszeniczny Strzegom 300g


    Chmielenie:
    • Mosaic 100g

    Comment

    • Marcin_wc
      Senior
      • 09-2005
      • 2115

      Warka nr 27 Mild

      Warzone w Piotrowicach

      Skład:
      • Pale Ale Strzegom 4kg
      • Karmelowy Strzegom 20-30EBC 300g
      • Karmelowy Strzegom 150EBC 300g
      • Czekoladowy Strzegom 1200EBC 100g
      • Granulat EKG 2012 90g


      Zacieranie:
      • 69->66 70min
      • podgrzanie do 79*


      Chmielenie:
      • 50g na 60min
      • 40g na 15min


      Drożdże:
      • Wyeast London Ale III


      Wyszło 29l 10blg.

      Comment

      • Marcin_wc
        Senior
        • 09-2005
        • 2115

        Warka nr 27 Polskie Ale na emigracji

        Bardzo odpowiadał mi aromat warki nr 12, więc postanowiłem po raz kolejny do rozruszania ńowej saszetki uwarzyć piwo chmielone tylko szyszką lubelskiego. Pewnie będzie pite pod koniec zimy, więc tym razem jest ciemniejsze ze sporym dodatkiem karmeli. Od dawna już myślałem o piwie z rozmarynem, więc w efekcie piwo będzie całkowinie inne niż to z warki nr 12.

        Skład:
        • Pale Ale Strzegom - 4,7kg
        • Pszeniczny Strzegom - 300g
        • Karmelowy 30 EBC Fawcett Malsters 500g
        • Karmelowy 90 EBC Fawcett Malsters500g
        • Lubelski - 100g
        • Świeży rozmaryn - 24g


        Zacieranie:
        • 70'->65' - 90min
        • 73'->71' - 15mim
        • podgrzanie do 78'


        Chmielenie:
        • 60g na 65min
        • rozmaryn na 5min
        • 40g na 2min


        Drożdże:
        • Wyeast 1217



        Blg 12

        Comment

        • Marcin_wc
          Senior
          • 09-2005
          • 2115

          Warka nr28 Harvest Ale

          Marne mam pojęcie o tym stylu, ale tak wygląda moje wyobrażenie:

          Skład:
          • Monachijski ciemny Bestmalz 5kg
          • Pszeniczny Strzegom 1kg
          • Żytni Castlemalting 1kg
          • płatki owsiane 1kg
          • miód gryczany 0,5kg
          • lubelski 150g


          Zacieranie:
          • same płatki owsiane zagotowane i zostawione na 15min
          • 63'->61' - 35min
          • 74'->67' - 95min
          • podgrzanie do 78'


          Chmielenie:
          • 150g na 70min


          Drożdże:
          • Wyeast London Ale III



          Blg 18

          Comment

          • Marcin_wc
            Senior
            • 09-2005
            • 2115

            Chyba sam sobie przyznam piwowarskiego antynobla za ześrutowanie słody żytniego na mąkę. Poza tym na razie kończę z przyprawmi, strasznie śmierdzi ten rozmaryn.

            Comment

            • Marcin_wc
              Senior
              • 09-2005
              • 2115

              Rekord pobity, wyszło 14godzin roboty, a dzisiaj jeszcze napowietrzanie. W trakcie chmielenia skoñczył się gaz w butli i był to jedyny dzień w roku, kiedy nie miałem auta. Próbowałem ratować się wrzątkiem, trochę goryczy jest, więc może będzie dobrze.

              Comment

              • Marcin_wc
                Senior
                • 09-2005
                • 2115

                Jak na razie podobają mi się efekty na drożdżach West Coat IPA. Piwo po burzliwej jest całkiem przyjemne w smaku, a drożdże mocno zbiły się na dnie fermentora. Może uda mi się zrobić AIPA, które będzie godote do picia po dwóch tygodniach jak w opowieściach Makarona.
                Jak dla mnie Irish Ale to była pomyłka do jasnych piw, nie chciały się zbijać na dnie i bardzo długo czułem je w piwie zamiast.

                Comment

                • Marcin_wc
                  Senior
                  • 09-2005
                  • 2115

                  Warka nr 29 IPA Nelson Sauvin

                  Dzisiejszy nień zaczął się strasznie, między innymi poobijałem pokrywkę od noego garnka

                  Zasyp:
                  • Pale Ale Strzegom - 6kg
                  • Pszeniczny Best Malz - 300g
                  • Karmel jasny Strzegom - 300g
                  • gips budowlany 5g
                  • Nelson Sauvin 2013 13,4 AK - 200g


                  Zacieranie:
                  • 67'->63' - 90min
                  • podgrzanie do 78'


                  Chmielenie:
                  • 50g od początku
                  • 100g - 25min->0min
                  • 50g na cichą w trzech dawkach


                  Drożdże:

                  West Coast IPA

                  Blg 15

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Senior
                    • 09-2005
                    • 2115

                    Warka nr 30 Topaz IPA, czyli wygrać ze Strzegomiem

                    Kolejna IPA, może tym razem nie będzie mętna.

                    Zasyp:

                    Pale ale Stzregom - 6kg
                    Karmelowy jasny Strzegom - 300g
                    Pszeniczny - 300g

                    Zacieranie:

                    53*->52* - 5min
                    67*->62* - 90min
                    77* - 5min

                    Chmielenie(90min)

                    50g od początku
                    100g 25'->0min
                    10g - 0min
                    100g na cichą

                    Drożdże:

                    West Coast IPA

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Senior
                      • 09-2005
                      • 2115

                      Warka nr 31 Red Ale

                      Eksperymentu ciąg dalszy. Po trzech bardzo mętnych piwach postanowiłem zrobić prwę białkową, jak na razie efektem jest styropianowa piana w trakcie fermentacji. Dzisiaj zacieram piwo na słodzie pale z innej słodowni, ale bez białkowej.

                      Skład:

                      Pale Ale Maris Otter FM - 6kg
                      Płatki jęczmienne FM - 0,5kg
                      Czekoladowy FM 940-1140EBC - 70g
                      Jęczmień palony CM 1200-1400ECB - 70g
                      EKG 2012 - 35g

                      Zaieranie:

                      Płatki jęczmienne skleikowane w 80' przez 15min
                      Słody dodane do wody o temp. 72'
                      Temp ustalona na 69,5'
                      69->66' - 90min
                      76' - 5min

                      Gotowanie 90min:

                      EKG na 60min
                      Mech irlandzki 5g na 15min

                      Drożdże:

                      West coast ipa

                      Blg 14

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Senior
                        • 09-2005
                        • 2115

                        Warka nr 32 American Brown Ale

                        Skład:

                        Pale Ale Maris Otter FM 6kg
                        Cara 30 FM 150g
                        Crystal 160 FM 150g
                        Brown 200 FM 300g
                        Chocolate 1200 50g
                        Nelson Sauvin 85g
                        Mech irlandzki 5g

                        Zacieranie:
                        68*->64* - 60min
                        podgrzanie do 76*

                        Chmielenie:

                        20g na 80min
                        25g na 10min
                        20g na 0 min
                        20g na trzy istatnie dni cichej

                        Drożdże:
                        Wyeast 1450 Dennys Favourite

                        Blg 14

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Senior
                          • 09-2005
                          • 2115

                          Podsumowanie roku 2013

                          Miło jest wrócić do kręgu piwowarów domowych. Czas na podzielenie się wnioskami i odczuciami z degustacji.

                          Piwa na Irish Ale:

                          Polskie Ale było nawet niezłe, największym plusem był bardzo przyjemny i subtelny kwiatowo-ziołowy aromat Lubelskiego. W tym sezonie postaram się ro piwo dopracować i pokazać ile można wyciągnąć z tego chmielu.

                          Trzy IPY były ciekawym doświadczeniem i sporo mnie nauczyły. Ta robiona na Nelsonie bardzo mi smakowała, dr rudi dawał radę, a Kohatu mnie nie powalił. Tego ostatniego nie będę już używał do robienia single hopów.

                          Stoucik wędzony bardzo przyjemny, jednak mało wędzony i mało palony.

                          Pszenice dawały radę, ale wybitnymi bym ich nie nazwał.

                          Pomarańczowy stout nie ma w sobie nic ze stouta, może poza kolorem. Ogólnie pomarańcza zdominowała wszystko. Zostały jeszcze dwie skrzynki, więc zapraszam chętnych.

                          Imbirowe bardzo smaczne, nie planuję zmniejszania ilości imbiru.

                          RIS bardzo mi smakuje, jednak następny będziie mniej karmelowy, bardziej palony i mocniej nachmielony.

                          Wysłodziny po RISie niezłe, ale nie ma się czym zachwycać.

                          Piwa na koelshach:

                          Koelshe i świerkowe poszły w kanał.

                          Piwo na sucharach:

                          Cienki Alek nie bardzo mi smakował. Jak byłem mały zawsze siostry uwielbiały soki typu multiwitamina. Ja ich nienawidziłem i tak samo podchodzę do mosaica. Jako dodatek do innych chmieli jest ok, ale sam bardzo mi nie plasuje.

                          Piwa na london ale iii:

                          Mild wyszedł przechmielony i jakiś taki nijaki. Następny będzie uwarzony z książkowych receptur.

                          Wielozbożowe bardzo mi smakuje, ma piękny kolor, jest bardzo gęste i oleiste. Następne będzie bez miodu gryczanego.

                          Piwa na WC IPA:

                          Rozmarynowe jest przerozmarynowane.

                          Z nelsona jestem bardzo zadowolony. Chmielenie ciągłe oraz większa dawka na cichą zrobiły robotę. Bardzo odpowiadają mi te drożdże, piwo już po fermentacji było smaczne, a dwa tygodnie po rozlewie niczego mu nie barakuje, a drożdże są już mocno zbite na dnie. Przy Irish Ale czekałem na to ponad dwa miesiące.

                          Piwo na topazie jest obrzydliwe. Tępa, pozostająca goryczka i bardzo mało aromatu. Smak drewna.

                          Red Ale bardzo mi smakuje. Do następnego dodam mniej słodów palonych, żeby było bardziej red. Jednak już to wygląda świetnie. Wydaje mi się, że piwa barwione tylko słodami palonymi wymagają odealnej klarowności, inaczej kolor kojarzy się z błotem. W piwach podobnie ciemnych ale barwionych wylko słodami karmelowymi mętność mi nie przeszkadza.

                          Comment

                          • Marcin_wc
                            Senior
                            • 09-2005
                            • 2115

                            Warka nr 33 Porter wędzony

                            Skład:

                            Wędzony Steinbach 3kg
                            Pszeniczny grodziski Weyermann 1 kg
                            Pale Ale Strzegom 1kg
                            Brown FM 610g
                            Karmel jasny Strzegom 150EBC 600g
                            Czekoladowy FM 1000EBC 250g
                            Hallertau Tradition 2012 25g
                            Lubelski 2013 75g

                            Zacieranie:

                            67->64 - 70min
                            Podgrzanie do 76

                            Chmielenie:

                            60g mieszanki na 80min
                            40g na 10min

                            Drożdże:

                            1450 Dennys Favourite z poprzedniej warki

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Senior
                              • 09-2005
                              • 2115

                              Dzisiaj na szkoleniu sensorycznym zaprezentowałem szerszemu gronu mojego ostatniego nelsona. Browarzyciel wyczuł tiole w zapachu, których przyczyną jest infekcja. Dlatego jak na razie koniec z chmieleniem na zimno w piwnicy, napowietrzaniem w piwnicy itd.

                              Comment

                              • dyczkin
                                Serce w kolorze blaugrana
                                • 05-2011
                                • 3657

                                Coś mi właśnie nie pasowało w tym Nowozelandczyku
                                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎