Oj, coś się urwało przy poprzednim postowaniu.
To miało brzmieć: Aha, no i mam już półprodukty na następną warkę - pszeniczniak (wciąż z ekstraktów - na zacieranie na razie nie mam za bardzo czasu) zrobiony z pomocą drożdży Wyeast 3944 - Belgian Witbier.
Warki Wingera
Collapse
X
-
Parę dni temu piwko zostało rozlane w butelki. Po wtórnej jest również 3 Blg, przez rurkę nie wydobył się ani jeden bąbelek. Mam w sumie 37 butelek 0,5l. Do nagazowania użyłem 200g ekstraktu w proszku.
Za kilka dni pierwsza próbna degustacja. Dłużej nie wytrzymam.
Aha, no i mam jzLeave a comment:
-
Cicha fermentacja - jak sama nazwa wskazuje - jest cicha
Mi nigdy nie bąbelkowało w rurce, so to speak
Głównym jej celem jest wyklarowanie piwa - trwa to zazwyczaj około 2 tygodni.
Leave a comment:
-
Tak właśnie zrobiłem.
Dwa dni temu przelałem na cichą - dziś woda w rurce nie wskazuje na żadną aktywność drożdży - zero bąbelków.
Może butelkować?Leave a comment:
-
Gdy piana opadnie, dzielnie przelewaj piwo na f. cichą. Zaniknięcie piany jest podstawową oznaką zakończenia f. burzliwej.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WingerPiana opadła, ale dzielnie czekam jeszcze parę dni.Leave a comment:
-
Fermentacja wtórna rozpoczęta!
Blg = 3, smak całkiem piwny, nie kwaśny!
Jest dośc klarowne.Leave a comment:
-
Piana opadła, ale dzielnie czekam jeszcze parę dni - a potem wtórna.
Na drugą warkę wybiorę jakiegoś przeniczniaka.Leave a comment:
-
Drożdże z werwą wzięły się do konsumpcji - piana ma z 10cm.
Zapach jakby całkiem piwny
Zorganizowałem właśnie drugą skrzynkę na butelki. Sprzęt do rozlewu mam już w komplecie.Leave a comment:
-
Warki Wingera
No to poszło!
Pierwsza warka rozpoczęła fermentację (mam nadzieję) - "Prawdziwe Ale" z niezamierzoną modyfikacją - 20g chmielu goryczkowego i 50g aromatycznego.
Blg na poziomie 11.
No i pierwsze wnioski:
1. Wdychanie oparów zestawu do dezynfekcji z Browamatora grozi uduszeniem
.
Myślę o zainwestowaniu paru PLN na maskę pgaz.
2. Szukam większego garnka - z 7 litrowym jest baaaardzo niewygodnie.
3. Warzenie chmielu na wadze kuchennej jest mocno zgrubne - odwarzyłem 2x20g chmielu aromatycznego i okazało się że poszła cała torebka 50g
Kupiłem dzisiaj skrzyneczkę Książęcego (oczywiscie w celu zgromadzenia odpowiedniej ilości butelek). Opróżniam butelki i gromadzę je na niedaleką przyszłość.
Pozdrawiam!Tagi: brak
Related Topics
Collapse
-
Sklep znajduje się w dzielnicy Bródno, na warszawskim Targówku – spokojnym osiedlu z dostępem do zieleni i komunikacji.
Dzień wcześniej w okolicy ul. Chodeckiej po powrocie Spod kopyta nie zdążyłem przed 22 i poznalem beznadziejną ofertę lokalnej żabki...-
Channel: Mazowieckie
2025-08-23, 15:51 -
-
Od stosunkowo niedawna dostępne są dla piwowarstwa specyfiki oddrożdżowe, w których te organizmy produkują aromaty znane nam z chmielu.
Np.
Czyli może to zastąpić częściowo lub całkowicie użycie chmielu aromatycznego. Na razie piszą o zastosowaniu w piwach...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024
Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
https://www...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2024-11-27, 16:20 -
-
Miejscowość Mönchhagen jest położona 13 km na północny wschód od Rostocku. W ciągu 11 minut łatwo się tu dostać pociągami kursującymi co godzinę (w szczycie co 40 minut). Co prawda budynek browaru stoi blisko toru, jednak ze stacji trzeba dojść 1300 m chodnikiem wzdłuż szosy. Ewentualnością...-
Channel: Niemcy
-
-
Mamy kilka nowych amerykańskich chmieli do podrasowania swoich fajnie chmielowych IPek
Paradigm US 2024 - 50 g granulat 8,9% aa | Sklep Centrum Piwowarstwa
Emerald Spire US 2024 - 50 g granulat 7,3% aa | Sklep Centrum Piwowarstwa
Bergamot US 2024 - 50 g granulat...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-06-30, 06:54 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: