Warki Wingera

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Winger
    replied
    Oj, coś się urwało przy poprzednim postowaniu.

    To miało brzmieć: Aha, no i mam już półprodukty na następną warkę - pszeniczniak (wciąż z ekstraktów - na zacieranie na razie nie mam za bardzo czasu) zrobiony z pomocą drożdży Wyeast 3944 - Belgian Witbier.

    Leave a comment:


  • Winger
    replied
    Parę dni temu piwko zostało rozlane w butelki. Po wtórnej jest również 3 Blg, przez rurkę nie wydobył się ani jeden bąbelek. Mam w sumie 37 butelek 0,5l. Do nagazowania użyłem 200g ekstraktu w proszku.

    Za kilka dni pierwsza próbna degustacja. Dłużej nie wytrzymam.

    Aha, no i mam jz

    Leave a comment:


  • Wojson
    replied
    Cicha fermentacja - jak sama nazwa wskazuje - jest cicha Mi nigdy nie bąbelkowało w rurce, so to speak Głównym jej celem jest wyklarowanie piwa - trwa to zazwyczaj około 2 tygodni.

    Leave a comment:


  • Winger
    replied
    Tak właśnie zrobiłem.

    Dwa dni temu przelałem na cichą - dziś woda w rurce nie wskazuje na żadną aktywność drożdży - zero bąbelków.

    Może butelkować?

    Leave a comment:


  • Wielki_B
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Winger
    Piana opadła, ale dzielnie czekam jeszcze parę dni.
    Gdy piana opadnie, dzielnie przelewaj piwo na f. cichą. Zaniknięcie piany jest podstawową oznaką zakończenia f. burzliwej.

    Leave a comment:


  • Winger
    replied
    Fermentacja wtórna rozpoczęta!

    Blg = 3, smak całkiem piwny, nie kwaśny!

    Jest dośc klarowne.

    Leave a comment:


  • Winger
    replied
    Piana opadła, ale dzielnie czekam jeszcze parę dni - a potem wtórna.

    Na drugą warkę wybiorę jakiegoś przeniczniaka.

    Leave a comment:


  • Winger
    replied
    Drożdże z werwą wzięły się do konsumpcji - piana ma z 10cm.

    Zapach jakby całkiem piwny

    Zorganizowałem właśnie drugą skrzynkę na butelki. Sprzęt do rozlewu mam już w komplecie.

    Leave a comment:


  • Winger
    utworzył/a temat Warki Wingera

    Warki Wingera

    No to poszło!

    Pierwsza warka rozpoczęła fermentację (mam nadzieję) - "Prawdziwe Ale" z niezamierzoną modyfikacją - 20g chmielu goryczkowego i 50g aromatycznego.

    Blg na poziomie 11.

    No i pierwsze wnioski:

    1. Wdychanie oparów zestawu do dezynfekcji z Browamatora grozi uduszeniem .
    Myślę o zainwestowaniu paru PLN na maskę pgaz.
    2. Szukam większego garnka - z 7 litrowym jest baaaardzo niewygodnie.
    3. Warzenie chmielu na wadze kuchennej jest mocno zgrubne - odwarzyłem 2x20g chmielu aromatycznego i okazało się że poszła cała torebka 50g

    Kupiłem dzisiaj skrzyneczkę Książęcego (oczywiscie w celu zgromadzenia odpowiedniej ilości butelek). Opróżniam butelki i gromadzę je na niedaleką przyszłość.


    Pozdrawiam!

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...