Fermentacja wtórna rozpoczęta - Blg=3.
Zebrałem drożdże do słoiczka i czekają w lodówce na następną warkę.
Warki Wingera
Collapse
X
-
Gdyby kolekcjoner miał więcej fiolek i to po cenie niższej niż WY w Browamatorze to oczywiście ja bardzo chętnie...
A na razie kupiłem następną torebkę WY i ćwiczę teorię rozrywania pożywki. Na praktykę przyjdzie czas gdy zwolni mi się fermentator.Leave a comment:
-
Nabyłem z pomocą jednego polskiego kolekcjonera dwie fiolki, kosztowały mnie mniej, niz dzisiaj WY w BA. A ponad rok temu WY kosztowały 25% więcej, niż dzisiaj.Leave a comment:
-
Ja nie z "Czarneckich", narodowcem nie jestemPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuA gdzie jest napisane, że MUSISZ kupować w polskich sklepach? Narodowiec jesteś jakiś czy co?

Ino sobie tak myślę, że kolega Winger też nie myśli wywalać dwudzestuparu euro za przesyłkę tylko dlatego, żeby odkręcić fiolkę. To już wolałbym wziąć do jednej łapy Wyeasty, a do drugiej młotek.
Tymczasem do jednej wezmę COŚ, a do drugiej otwieracz....Leave a comment:
-
A gdzie jest napisane, że MUSISZ kupować w polskich sklepach? Narodowiec jesteś jakiś czy co?Leave a comment:
-
Nim się pozna zalety fiolek WLP trzeba zderzyć się z ich WADĄ - w polskich sklepach niedostępne.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuPrzewaga WLP polega na tym, że wystarczy ODKRĘCIĆ fiolkę.Leave a comment:
-
Jeden z postów mówił, że najlepiej złożyć saszetkę Wyeastów na pół i wtedy rozgniatać ją dłońmi. Nigdy jeszcze nie musiałem jej rozcinać, czy walić młotkiem. A trochę ich miałem...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WingerZa nic nie mogłem rozbić tej nieszczęsnej torebki z pożywką (Wyeast 3944 Belgian Witbier). Przeczytałem mnóstwo postów "jak to się robi" i ni du du.Leave a comment:
-
Uff! Reanimacja drożdży udana! Starter rozkręcił się po 8h. Po 24h przygotowałem brzeczkę z ekstraktów 50% jęczmiennego i 50% pszenicznego i dodałem drożdże ze startera.
I czekam na ciąg dalszy.Leave a comment:
-
Warka #2 - Pszeniczne
Za nic nie mogłem rozbić tej nieszczęsnej torebki z pożywką (Wyeast 3944 Belgian Witbier). Przeczytałem mnóstwo postów "jak to się robi" i ni du du.
Rozciąłem więc obie torebki i wymieszałem zawartość w wyjałowionej butelce 0,25.
Zaniepokoił mnie zapach drożdży - jakby jakiś taki kwaśny i ogólnie nieprzyjemny.
Wydawało mi się że coś z nimi nie tak - przez 48h w buteleczce nic się nie działo. Dolałem więc "na wszelki wypadek" 100ml brzeczki 10Blg. No i wreszcie coś zaczęło bąbelkować!
Jutro robię starter - wlewam to wszystko do 1000ml brzeczki i zobaczymy co dalej.Leave a comment:
-
No, oczywiście pierwszy łyk piwa był z własnego browaru.
Piwo jest odpowiednio nagazowane, piana 4cm, utrzymuje się dość długo.
Smak - jakby mniej słodowy, bardziej "wytrawny", goryczka wyczuwalna, ale nie dominująca.
Ogólnie zaliczam pierwszą warkę do udanych!Leave a comment:
-
Leżakuje oczywiście nie to wypite, ale cała reszta. Z wrażenia się zakałapućkałem...Leave a comment:
-
Pierwsza Degustacja wykonana! Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania!
Piwko smakuje jak piwko
, piana jakieś 4cm, nagazowanie jeszcze na mniej więcej 3/4.
Pierwsze 1/2 litra wypite, leżakuje (na stojąco) dalej.Leave a comment: