Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tenebri
    Senior
    • 09-2010
    • 280

    Warka #51

    Warka #51 21.02.2014r Irish Red Ale

    Zasyp:
    3kg słód pilzneński
    1kg słód monachijski
    0,15kg słód caraaroma
    0,15kg słód karmelowy 150
    0,1kg słód bursztynowy
    chmiel Marynka 20g
    chmiel Lubelski 20g
    drożdże Mangrove Jack's M07 British Ale Yeast

    Zacieranie:
    64-62C - 30min
    72-70C - 40min
    76C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Marynka 20g
    10min chmiel Lubelski 20g

    Comment

    • tenebri
      Senior
      • 09-2010
      • 280

      Warka #50

      Altbier jakoś tydzień temu przelany na cichą przy blg ok 3,5 dziś został przelany do butelek.
      Wyszło 39 butelek 0,5l i 2 buteleczki 0,33.

      Warka #51 o gęstości 12blg w ilości ok 23l pracuje od piątku wieczór w piwnicy.

      Comment

      • tenebri
        Senior
        • 09-2010
        • 280

        Warka #51

        W sobotę 8 marca IRA przelana na cichą przy 2,5blg.

        Comment

        • tenebri
          Senior
          • 09-2010
          • 280

          Warka #52

          Warka #52 14.93.2014r Porter

          Zasyp:
          2,6kg słód pilzneński
          2,6kg słód monachijski
          0,2kg słód brown
          0,1kg słód caraaroma
          0,15kg carafa II
          0,08kg słód barwiący
          chmiel Hallertau Tradition 25g
          chmiel Sybilla 30g
          drożdże gęstwa z warki #51 (Mangrove Jack's M07 British Ale Yeast)

          Zacieranie:
          64C - 40min
          72C - 40min
          76C - filtracja i wysładzanie

          Chmielenie 70min:
          70min chmiel Hallertau Tradition 25g
          10min chmiel Sybilla 30g

          Wyszło 17l o gęstości 18blg.

          Comment

          • tenebri
            Senior
            • 09-2010
            • 280

            Warka #51

            IRA przelana do butelek, wyszło 42x0,5l i jedna 0,33l.

            Comment

            • tenebri
              Senior
              • 09-2010
              • 280

              Warka #53

              Warka #53 26.03.2014r IPA

              Zasyp:
              4,5kg słód pilzneński
              0,5kg słód pszeniczny
              0,3kg słód bursztynowy
              chmiel Amarillo 50g
              chmiel Simcoe 50g
              chmiel Citra 20g
              drożdże us-05

              Zacieranie:
              68-66C - 60min
              77C - filtracja i wysładzanie

              Chmielenie: 60min
              60min Amarillo 25g
              50min Amarillo 10g
              10min Citra 10g
              0min Simcoe 20g
              0min Citra 10g

              Na zimno dam Amarillo 15g, Simcoe 30g
              Nie wiem może dodam jeszcze coś Citry.

              Comment

              • tenebri
                Senior
                • 09-2010
                • 280

                Warka #53

                Fermentor już w piwnicy. Wyszło ok 21l o gęstości 14blg.

                Comment

                • tenebri
                  Senior
                  • 09-2010
                  • 280

                  Warka #53

                  Dopiero teraz miałem czas aby zajść do piwnicy, a tu tragedia... 12C stanowczo za nisko na drożdże us-05, zero piany, drożdże się nie namnożyły. Okno teraz mam zamknięte, mam nadzieję, że się żadna infekcja nie przyczepi i temperatura podskoczy. Ale ogólnie kiepsko to wygląda.

                  Comment

                  • tenebri
                    Senior
                    • 09-2010
                    • 280

                    Wczoraj Porter z warki #52 przelany na cicha, przy ok 5,5 blg.
                    IPA pomału dostaje czapy drożdżowej....z fermentora unosi się piękny zapach chmieli.

                    Comment

                    • tenebri
                      Senior
                      • 09-2010
                      • 280

                      Warka #54

                      Warka #54 04.04.2014r American Wheat

                      Zasyp:
                      2,4kg słód pilzneński
                      2,4kg słód pszeniczny
                      0,2kg słód karmelowy jasny
                      chmiel Glacier 50g
                      chmiel Citra 10g
                      drożdże Danstar Nottingham

                      Zacieranie:
                      68-66C - 60min
                      77C - filtracja i zacieranie

                      Chmielenie 60min:
                      60min chmiel Glacier 20g
                      5min chmiel Glacier 20g
                      0min chmiel Glacier 10g
                      0min chmiel Citra 10g

                      Wyszło prawie 23l o gęstości 12 blg.

                      Comment

                      • tenebri
                        Senior
                        • 09-2010
                        • 280

                        Porter z warki #52 w poniedziałek został przelany do butelek w ilości: 18x0,5l + 21x0,33l.

                        Dziś warkę #53 przelałem na cichą przy gęstości ok 3,5blg. Pierwszy raz drożdże us-05 opadły mi całkiem na dno... raczej mało normalne to przy tym szczepie.
                        Będę teraz trzymał na cichej chyba z 2 tygodnie bo strasznie mętne to wyszło, po tygodniu dodam chmiel na zimno.

                        Comment

                        • tenebri
                          Senior
                          • 09-2010
                          • 280

                          Warka #53

                          Do IPA wrzuciłem chmiele na zimno: Citra 10g, Amarillo 15g, Simcoe 30g.

                          Comment

                          • tenebri
                            Senior
                            • 09-2010
                            • 280

                            Warka #54

                            American Wheat przelane na cicha przy ok 3,5blg.

                            Comment

                            • tenebri
                              Senior
                              • 09-2010
                              • 280

                              Warka #53

                              IPA nadal strasznie mętna, pierwszy raz mam coś takiego, chyba nawet pszeniczniaki były klarowniejsze. Zrobiło się tak po chmieleniu, duża ilość chmielu tak podziałała? Nie będę chyba klarował żelatyną, ważne aby smak był dobry. W środę będę przelewał do butelek.

                              Comment

                              • tenebri
                                Senior
                                • 09-2010
                                • 280

                                IPA we wtorek przelana do butelek: 35x0,5l + 4x0,33l
                                Dziś zabutelkowałem American Wheat: 40x0,5l + 5x0,33l

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎