Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

uBrowar Wilczy prosperuje!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Senior
    • 07-2005
    • 3489

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkman Wyświetlenie odpowiedzi
    #35 -Ciemne- 24.04.2016r.


    Zacieranie:
    - 64*C - 45min.
    - 74*C - 20min

    Wyszło 27,5l BLG 13,4. Zadane drożdżami S-23. Ma to być słabe, treściwe wręcz słodkawe piwo do grilla z wyczuwalną goryczką.
    Przy takim sposobie zacierania i prawie 14blg chcesz uzyskać "słabe, treściwe wręcz słodkawe piwo" Jestem ciekaw efektu końcowego.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Darkman
      Senior
      • 11-2010
      • 133

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
      Przy takim sposobie zacierania i prawie 14blg chcesz uzyskać "słabe, treściwe wręcz słodkawe piwo" Jestem ciekaw efektu końcowego.
      Ja też Słabe oznacza ok. 5% alkoholu. A słodycz ma się brać z ksylitolu. Przelane wczoraj na cichą ma BLG na poziomie 6%. Przez wydłużenie przerwy maltozowej testuję pozbycie się efektu "asfaltu" w dłużej leżakowanych piwach - efekt, który wyczuwam jako ostatni podczas degustacji, ale pozostający długo w ustach. Jeśli ktoś ma inne propozycje chętnie wysłucham, bo nie wiem gdzie popełniam błąd.

      Comment

      • Darkman
        Senior
        • 11-2010
        • 133

        #93
        Co do warki 35 to uzyskałem zamierzony efekt - słodkawe bardzo pijalne piwo z wyczuwalną, podkreślającą słodowy finisz goryczką. Brawo JA Wasze

        Comment

        • Darkman
          Senior
          • 11-2010
          • 133

          #94
          #36 -Russian Imperial Stout- 15.05.2016r.

          ZASYP:
          Pale ale - 5 kg
          Carabohemian - 0,5 kg
          Karmelowy jasny - 0,5kg
          Pszeniczny - 0,5kg
          Czekoladowy pszeniczny - 0,25kg
          Jęczmień prażony - 0,5kg
          ekstrakt słodowy jasny Gozdawa

          chmiel Chellenger 8,3% a-k - 60g
          chmiel EKG 4,8%a-k - 30g
          Mech irlandzki - 5g


          Zacieranie:
          - 66-67*C - 90min.


          Gotowanie:
          Całość 65min
          10min - Chellenger 60g
          40min - Ekstrakt
          45min - EKG 30g + mech

          Wyszło 24l BLG 21%. Zadane starterem z dwóch saszetek S-04. Mój pierwszy stout. Zabutelkowane 12.06 - zeszło do 8%. Obecnie w butelkach - próba organoleptyczna przeprowadzana niedawno wykazała ciekawe, treściwe piwo z mocno wyczuwalnymi aromatami palonymi i zdecydowaną goryczką pochodzącą od palonych słodów. Poziom nagazowania niewysoki. Piana gęsta i długoutrzymująca się.

          Comment

          • Darkman
            Senior
            • 11-2010
            • 133

            #95
            #37 -Kolońskie - 14.08.2016r.

            ZASYP:
            Pilzneński - 5,0 kg
            Pszeniczny - 1,0kg
            Zakwaszający - 0,2kg


            chmiel Hellertau Tradittion 4,5%a-k - 50g
            chmiel Hellertau Gold 5,4%a-k - 20g
            chmiel Herkules 17,1% a-k - 15g
            Mech irlandzki - 5g


            Zacieranie:
            - 55*C - 5min
            - 64*C - 40min.
            - 72*C - 30min

            Gotowanie:
            Całość 70min
            10min - Herkules 15g
            40min - H. Gold 20g
            55min - H. Tradition 15g+ mech
            65min - H. Tradition 15g
            70min - H.Tradittion 20g

            Wyszło 28l BLG 12,4. Zadane drożdżami S-33.
            Niestety temp. w piwnicy jest dość wysoka - stąd temperatura fermentacji to 21*C - czas pokaże co będzie z tego piwa...

            Comment

            • Darkman
              Senior
              • 11-2010
              • 133

              #96
              #38 -AIPA - 09.09.2016r.

              ZASYP:
              Pilzneński - 2,0 kg
              Wiedeński - 3,0kg
              Monachijski - 1,0kg
              Karmel jasny - 0,6kg


              chmiel Worrior 15,1%a-k - 30g
              chmiel Mosaic 12%a-k - 70g
              chmiel Centennial 10,2% a-k - 35g
              Amarillo 8,9%a-k - 50g
              Mech irlandzki - 5g


              Zacieranie:
              - 55*C - 5min
              - 64*C - 40min.
              - 72*C - 30min

              Gotowanie:
              Całość 70min
              10min - Worrior 30g
              40min - Mosaic 20g
              50min - Amarillo 20g
              55min - Cenntenial 35g
              60min - Mosaic 20g + mech
              65min - Amarillo 30g
              70min - Mosaic 30g

              Wyszło 23l BLG 15%. Zadane drożdżami S-33.
              Zabutelkowane 01.10 BLG 4%. Po leżakowaniu mogę powiedzieć, że piwo całkiem ładnie się poukładało, chociaż po ilości dodanego chmielu powinno być lepsze. W zapachu ledwo wyvczuwalne cytrusy.W smaku owoce tropikalne, kwiaty. Goryczka mocna, długozalegająca. Piana obfita i pozostająca na szkle do końca.

              Comment

              • Darkman
                Senior
                • 11-2010
                • 133

                #97
                #39 -MegaPilsik - 03.01.2017r.

                ZASYP:
                Pilzneński - 4,55 kg
                Monachijski - 1,05kg
                Carapils - 0,5kg
                Zakwaszający - 0,2kg


                chmiel Angus 10,02a-k - 100g
                chmiel Vanguard 7,7a-k - 50g
                chmiel Marynka 8% a-k - 25g
                Mech irlandzki - 5g


                Zacieranie:
                - 56*C - 10min
                - 64*C - 45min.
                - 72*C - 20min

                Gotowanie:
                Całość 65min
                10min - Marynka 25g
                45min - Vanguard 50g
                55min - Angus 30g+ mech
                60min - Angus 30g
                65min - Angus 40g

                Wyszło 28,5l BLG 14,5. Zadane drożdżami GOZDAWA Czech Pilzner 18. To moje pierwsze spotkanie z tymi drożdżykami więc zobaczymy co i jak. Póki co goryczka super i mocny chmielowy aromat. W trakcie warzenia wykorzystałem Hop Spider, w który mój browar wyposażył się ostatnio i jestem z niego bardzo zadowolony. Wszystkim czytającym życzę wszystkiego dobrego i samych udanych warek w 2017r. WASZE

                Comment

                • Darkman
                  Senior
                  • 11-2010
                  • 133

                  #98
                  Pora uzupełnić zapisy...

                  #40 -Ciemne II - 27.01.2017r.

                  ZASYP:
                  Pilzneński - 3,2 kg
                  Monachijski - 1,2 kg
                  Caramunich - 0,8kg
                  Pszeniczny - 0,5kg
                  Caraaroma - 0,25
                  Jęczmień prażony - 0,2
                  Ksylitol - 0,4kg

                  chmiel Marynka 7,9 a-k- 40g
                  chmiel Lubelski 3,05 a-k - 50g
                  Mech irlandzki - 5g


                  Zacieranie:
                  - 55*C - 5min
                  - 64*C - 45min.
                  - 74*C - 20min

                  Gotowanie:
                  Całość 65min
                  10min - Marynka 40g
                  40min - Lubelski 25g
                  50min - Ksylitol+ mech
                  60min - Lubelski 25g


                  Wyszło 27l BLG 14,5. Zadane drożdżami GOZDAWA Czech Pilzner 18 z warki 39. Warka przelana na cichą 07.02. Zabutelkowana 04.03 przy BLG 4,5. Uważam, że to jedna z moich najlepszych warek - nie było osoby która twierdziła żeby z piwem coś było nie tak - wzbudzało wręcz zachwyt. A i skończyło się bardzo szybko...

                  Comment

                  • Darkman
                    Senior
                    • 11-2010
                    • 133

                    #99
                    #41

                    #41 -CIEMNE III WESELNE - 15.08.2017r.

                    ZASYP:
                    Pilzneński - 3,2 kg
                    Monachijski - 1,2 kg
                    Caramunich - 0,2kg
                    Karmel jasny - 0,6kg
                    Pszeniczny - 0,5kg
                    Melanoidynowy - 0,3kg
                    Caraaroma - 0,25
                    Jęczmień prażony - 0,2
                    Ksylitol - 0,4kg

                    chmiel Chellenger 8,3 a-k- 35g
                    chmiel Lubelski 3,05 a-k - 50g
                    Mech irlandzki - 5g


                    Zacieranie:
                    - 55*C - 5min
                    - 64*C - 45min.
                    - 74*C - 20min

                    Gotowanie:
                    Całość 70min
                    10min - Chellenger 35g
                    40min - Lubelski 25g
                    60min - Ksylitol + mech
                    65min - Lubelski 25g

                    Wyszło 29l BLG 13,4. Zadane starterem S-23. Obecnie ładnie sobie fermentuje . Ponieważ poprzednia warka była taka dobra - obecna to prawie jej klon - mam nadzieję, że również wyjdzie rewelacyjnie. A ma być na 40 rocznicę ślubu WASZE

                    Comment

                    • Darkman
                      Senior
                      • 11-2010
                      • 133

                      Warki #42-51

                      Witam

                      Ponieważ minęło trochę czasu od moich ostatnich wpisów (co nie znaczy, że w browarze nic się nie działo) trochę chronologii:
                      - warka #42 - AIPA Black - 29L BLG 15% - butelkowano 23.09.17r. BLG 6% - świetna AIPA z goryczką pochodzącą równiez od palonego jęczmienia. Obecnie zostało kilka butelek - świetnie zbilansowane.
                      - warka #43 - jasne weselne - 29,5l BLG 13,5% - butelkowano 07.10 BLG 5,7% - przyjemne, pijalne piwo o umiarkowanej goryczce i nachmieleniu,
                      - warka #44 - Ciemne IV - flagowy produkt mojego browaru - zawsze najszybciej schodzi i muszę coś mieć w piwnicy
                      - warka #45 - Jasne Americano - piwo w stylu ALE chmielone amerykańskimi chmielami - wyszła trochę za słaba goryczka - ale wszystkie Panie są zachwycone!
                      - warka #46 - Jasne Złote - typowy PILS czeski chmielony SAAZ i Bohemie - ładnie zbilansowane - niestety już się kończy
                      - warka #47 - Kolońskie - całkiem pijalne - jednak trochę złe warunki w piwnicy i fermentacja w 20*C w czasie burzliwej odniosły negatywne skutki - drożdże US-05 są jak dla mnie zbyt wyczuwalne.
                      - warka #48 - ALE Ameryka butelkowane 28.10.18r. - ponieważ mało było czasu to piwo z konserw WES i 0,5kg carapilsa i 0,5kg wiedeńskiego na US-05 - po ponad pół roku leżakowania jest dobrze ułożone - mocne nachmielenie dało ostrą goryczkę i mocny chmielowy aromat - prawie nie czuć ekstraktu
                      - warka #49 - Wędzone 29l BLG 12,1% - butelkowane 11.11.2018r. - z dodatkiem 0,75kg słodu Whiskey wędzonego torfem - jak dla mnie słabo wyczuwalna wędzoność, jednakże miło popijać je z kufla
                      - warka # 50 - jubileuszowa to flagowy produkt - czyli CIEMNE V - 29,5l BLG 13,5% butelkowane 04.12 BLG 3% - warka robiona na FM31 - bardzo udana.
                      - warka # 51 - pierwsza przy użyciu nowego sprzętu - BREW MONK z CP - jestem bardzo zadowolony z zakupu - można robić masę innych rzeczy bo gar sam się obsługuje
                      warka #51 - czerwone americano - z dodatkiem CARARED 27,5l BLG 11,5%, na drożdżach K-97 - obecnie stoi na cichej od 01.05.2019r. BLG zeszło do 3,5%

                      WASZE

                      Comment

                      • Darkman
                        Senior
                        • 11-2010
                        • 133

                        warka #52

                        Witam.

                        Dnia 04.05.2019r powstaje kolejna warka przy użyciu BREW MONK:

                        #52 -PILSIK

                        ZASYP:
                        Pilzneński - 4,0 kg
                        Pszeniczny - 0,5kg
                        Melanoidynowy - 0,35kg
                        Carapils - 0,7kg
                        Whiskey wędzony torfem - 0,3kg
                        zakwaszający - 0,25kg

                        chmiel Agnus 9,49 a-a- 40g
                        chmiel Saaz 3,1 a-a - 100g
                        Mech irlandzki - 5g


                        Zacieranie:
                        - 55*C - 10min
                        - 67*C - 50min.
                        - 74*C - 15min

                        Gotowanie:
                        Całość 70min
                        10min - Agnus - 40g
                        40min - Saaz - 30g
                        55min - Saaz 30g + mech
                        70min - Saaz 40g

                        Obecnie się gotuje.

                        Comment

                        • Darkman
                          Senior
                          • 11-2010
                          • 133

                          #52

                          warka #52

                          Wyszło 27l BLG 13, zadane starterem Gozdawa Czech PILZNER 18.

                          Comment

                          • Darkman
                            Senior
                            • 11-2010
                            • 133

                            #52

                            Zadane drożdze gozdawa pomimo uwodnienia nie wystartowały... dołożyłem drugie opakowanie.... i dalej nic. I skonczyły sie mi drożdże dolnej fermentacji. Na szczęście CP stanęło na wysokości zadania i w trzecim dniu (piątek) do pojemnika trafiły uwodnione s-23. Obecnie (sobota) w pojemniku piękna piana - mam nadzieję że to drożdże, a nie infekcja. Jednak trzeba uważać na drożdże, które są 6 miesięcy po terminie, szkoda że tak późno czyta się daty przydatności....

                            Comment

                            • Darkman
                              Senior
                              • 11-2010
                              • 133

                              #53

                              Celem uzupełnienia:

                              #53 - Porter


                              ZASYP:
                              Wiedeński - 1,7kg
                              Monachijski - 2,5kg
                              Melanoidynowy - 0,3kg
                              Czekoladowy jasny - 0,5kg
                              Caramunich I - 0,45kg
                              Carafa special I- 0,25kg
                              Karmel jasny - 0,5kg
                              pils - 1,65kg
                              Black - 0,25kg
                              WES jasny - 1,7kg

                              chmiel Marynka - 70g
                              Mech irlandzki - 5g


                              Zacieranie:
                              - 55*C - 10min
                              - 67*C - 45min.
                              - 74*C - 20min

                              Gotowanie:
                              Całość 75min
                              20min - Marynka - 50g
                              55min - Marynka 20g + mech + WES


                              Wyszło 25,5l BLG 18,5 (straszna lipa - ale trochę za grubo ześrutowałem). Zadane gęstwą w warki 52. Zabutelkowane 16.07. Obecnie leżakuje BLG końcowe 6%.
                              Last edited by Darkman; 02-01-2020, 11:46.

                              Comment

                              • Darkman
                                Senior
                                • 11-2010
                                • 133

                                #54

                                W dniu 11.08 powstała warka #54 - KOŹLAK


                                ZASYP:
                                Pilzneński - 2,5 kg
                                Monachijski - 2,5kg
                                Carapils - 0,5kg
                                Caramunich - 0,5kg
                                Karmel jasny - 0,4kg
                                Melanoidynowy - 0,3kg


                                chmiel Marynka 10,5 a-a- 30g
                                chmiel Angus 9,49 a-a - 40g
                                Mech irlandzki - 5g


                                Zacieranie:
                                - 55*C - 10min
                                - 65*C - 40min.
                                - 72*C - 20min

                                Gotowanie:
                                Całość 70min
                                10min - Marynka- 30
                                40min - Angus - 40g
                                55min - mech


                                Wyszło 26,5l BLG 15%. Zadane strterem W34/70.
                                Zabutelkowane 08.09 Blg końcowe 4%.
                                Bardzo udana warka - piękny ciemnobrązowy kolor, słodowość oraz przyjemna goryczka.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎