Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Żywiec, Żywiec

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Rycho_128
    replied
    Ja tylko króciótko starałem się odpowiedzieć na pytanie "Więc czemu nie robią dobrego piwa?" Nie wspominając o Brackim nie dało się odpowiedzieć, a gdybym napisał w innym wątku odpowiedź na pytanie z tego wątku, toż to nie miałoby sensu. Czasem muszą być "oftopy". Dobra, już nic nie gadam
    Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2009-12-13, 15:00.

Leave a comment:

• ART
    replied
    Bardzo proszę skupić się na tym konkretnym Żywcu - wątki poboczne prosze poruszać w Piwo-Ogólne.

Leave a comment:

• Rycho_128
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    No a miejscowi wolą Żywca niż Brackie. I czyje na wierzchu?
    No właśnie - ja sobie mogę woleć Brackie i na tym "woleniu" sprawa się zamyka
    Na szczęście mam kilka lokalizacji z ciekawym piwem blisko domu, ale bez Brackiego, niestety.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2009-12-13, 11:45.

Leave a comment:

• kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128
    Ależ robią. A Brackie? Na serio bardzo dobre piwo, tyle że nigdzie nie można tego kupić (w Gdańsku w ogóle nie ma), a tam, gdzie jest, nawet tańsze od "sztandarowego niepijalnego". Stąd ja może Brackiego wypiłem wszystkiego z pięć flaszek zaledwie. Porter też niczego sobie. Fakt, że akurat te piwa to Browar Zamkowy, ale firma ta sama.
    No a miejscowi wolą Żywca niż Brackie. I czyje na wierzchu?

Leave a comment:

• Rycho_128
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Obywatel1978
    Czemu więc nie robią dobrego piwa?
    Ależ robią. A Brackie? Na serio bardzo dobre piwo, tyle że nigdzie nie można tego kupić (w Gdańsku w ogóle nie ma), a tam, gdzie jest, nawet tańsze od "sztandarowego niepijalnego". Stąd ja może Brackiego wypiłem wszystkiego z pięć flaszek zaledwie. Porter też niczego sobie. Fakt, że akurat te piwa to Browar Zamkowy, ale firma ta sama.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2009-12-13, 11:35.

Leave a comment:

• Lacriferno
    replied
    Swoją drogą zastanawiam się dlaczego Grupa Żywiec nie dba o swoją perłę w koronie?
    Jak to nie dba? A kampania reklamowa nawiązująca do czasów świetności tego piwa? Jacer słusznie napisał, że 90% Polaków nie wie co to dobre piwo, więc po co inwestować w jakość wyrażoną w smaku piwa, skoro można tym 90-ciu % wmawiać za pomocą TV, że 'oprócz Żywca wszystko się zmienia', co jest z pewnością dużo łatwiejsze i pewnie też tańsze.

Leave a comment:

• Seta
    replied
    Stanowczo wolę Lecha od Żywca. Jest bardziej bezpłciowy i makdonaldowy, ale ma mniej wstrętnych chemiczno-kukurydzianych posmaków.
    Każde (prawie) piwo da się wypić, jeżeli szybko je przełykasz, nie trzymasz w ustach analizując smak...

Leave a comment:

• Obywatel1978
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fredd00
    Mylisz się (vide "Noteckie" za 1,49 zł za 0,33 l - nawet jezeli pasteryzują niepasteryzowane...). wracając do "Zywca" z koncernowych jedno z lepszych, ale to żaden powód do dumy. Wypij kilka, a rano okrutnie łep na... czego w przypadku przywołanego już "Noteckiego" nie doświadczysz
    Noteckie znam i często piję (o czym zresztą pisałem kilka postów wyżej). Póki co jest bardzo dobre, ale nie oszukujmy się - taka cena (wymuszona przez Real) raczej nie skłania do urztymywania wysokiej jakości i prędzej czy później zmusi browar do cięcia kosztów.

Oczywiście jeszcze nie teraz bo są na etapie budowania marki, ale jak trochę obrosną w piórka, to jestem pewien, że idąc na ilość obniżą loty.

Leave a comment:

• Fredd00
    replied
    Nawet jeśli jakiś browar wystartuje z dobrym piwem, to i tak chlodna kalkulacja będzie go zmuszać do cięcia kosztów - i oczywiście będzie się to odbijać na jakości. Pozostają więc małe browary i niszowe podukty i oby żyły jak najdłużej opierając się globalizacji i McDonald'yzacji. Paskudnych czasów dożyliśmy
    Mylisz się (vide "Noteckie" za 1,49 zł za 0,33 l - nawet jezeli pasteryzują niepasteryzowane...). wracając do "Zywca" z koncernowych jedno z lepszych, ale to żaden powód do dumy. Wypij kilka, a rano okrutnie łep na... czego w przypadku przywołanego już "Noteckiego" nie doświadczysz

Leave a comment:

• YouPeter
    replied
    Czemu Żywiec nie może kosztować powiedzmy 3,50 za 0,5l i w zamian za to być dobrym piwem. Przecież mają mnóstwo tanich marek, jak np. Tatra. Czy oni myślą, że wszyscy kierują się tylko ceną?
    Akurat Żywiec (przynajmniej puszkowy) kosztuje w granicach 3,50. Pomijam fakt, że jest nie warty swej ceny. Sam z sentymentu raz, dwa razy w roku kupuję Żywca, żeby sprawdzić czy może coś się zmieniło na lepsze, ale niestety zawszę się zawodzę Ten jałowy smak jest dla mnie chyba nawet gorszy od przytoczonego przez Ciebie Tyskiego.

Leave a comment:

• Sexbeer
    replied
    Ja powiem tyle - w ostatnich dniach miałem sposobność obcować z lanymi wersjami Tyskiego, Lecha i właśnie Żywca. Przy czym Żywca dało się wypić bez większego obrzydzenia, za to powtórzenie tego z Lechem i Tyskim wymaga naprawdę dużego samozaparcia. Tak więc Żywiec jakiś poziom trzyma, pytanie tylko, jaki.

Leave a comment:

• Obywatel1978
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
    A po co? 90% ludzi w Polsce nie wie co to dobre piwo, więc po co?
    Cholernie smutna prawda bo oznacza ona, że dobre piwo nie ma szans utrzymać się na rynku. Nawet jeśli jakiś browar wystartuje z dobrym piwem, to i tak chlodna kalkulacja będzie go zmuszać do cięcia kosztów - i oczywiście będzie się to odbijać na jakości. Pozostają więc małe browary i niszowe podukty i oby żyły jak najdłużej opierając się globalizacji i McDonald'yzacji. Paskudnych czasów dożyliśmy

Leave a comment:

• jacer
    replied
    Czemu więc nie robią dobrego piwa?
    A po co? 90% ludzi w Polsce nie wie co to dobre piwo, więc po co?

Leave a comment:

• Obywatel1978
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    Co Ty liczysz, że na taką marną prowokację ktoś się tu nabierze?

Poczytaj sobie wątek i wszystko będziesz wiedział.
    To nie prowokacja. Wiem, że Żywiec to już nie to, co kiedyś. Ciekawy jestem tylko aktualnych opinii o nim. Swoją drogą zastanawiam się dlaczego Grupa Żywiec nie dba o swoją perłę w koronie? Czemu Żywiec nie może kosztować powiedzmy 3,50 za 0,5l i w zamian za to być dobrym piwem. Przecież mają mnóstwo tanich marek, jak np. Tatra. Czy oni myślą, że wszyscy kierują się tylko ceną? Przecież mają know-how i zaplecze technologiczne więc na pewno wiedzą jak robić dobre piwo. Czemu więc nie robią dobrego piwa?

Leave a comment:

• kopyr
    replied
    To jak to jest dziś z tym Żywcem? Niech się wypowiedzą znawcy - trzyma fason czy nie? Bo kiedyś - za tamtej Polski - to sył synonim luksusu. A więc czy nadal można Żywca nazwać dobrym piwem, czy stał się on już jedną z wielu koncernówek bez wyrazu?

Powiem szczerze, że właśnie piję puszkowego Żywca i niezbyt mi smakuje. Wcześniej wieczorem wychyliłem kilka bączków Noteckiego i teraz ten Żywiec jakiś taki bez smaku mi się wydaje. Czy to jest subiektywne wrażenie, czy Żywiec to w dzisiejszych czasach po prostu słabe piwo?
    Co Ty liczysz, że na taką marną prowokację ktoś się tu nabierze?

Poczytaj sobie wątek i wszystko będziesz wiedział.

Leave a comment: