Zamkowy, Żywiecki Porter

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Prusak
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Brodzislaw
    Warka 06.06.18 – w chuj paloności
    To znaczy, ile?

Leave a comment:

• Brodzislaw
    replied
    Warka 06.06.18 – w chuj paloności, ciemnych słodów i lekka alkoholowość w armacie jak iw smaku. W saku odczuwalne gorzka czekolada, mocna kawa i kwasek na finiszu. Goryczka średnia podbijana sporym nawet wysyceniem. Nieco lepsze od 27.05 ale warka 07.05 – fajniejsza.

Leave a comment:

• SeeJay
    replied
    07/05 jeszcze lepszy od 28/04 - większa "ostrość".

Leave a comment:

• Petitpierre
    replied
    07.05 kolejna odsłona, piwko jest aksamitne, słodkie, do tego dochodzi pikantność. Prawie perfekcja jeśli chodzi o bałtyki. De facto typowy Nourishing Stout

Leave a comment:

• Andrzej5
    replied
    Ja w Porterze Żywca poza palonością nic innego nie wyczuwam. Jakby to był mój pierwszy w życiu porter to bym się na stałe zniechęcił.

Leave a comment:

• SeeJay
    replied
    28/04/2018 - Żywiec Porter wraca do formy. Delikatne żelazo na granicy sugestii dopiero na teście skórnym!!! Dawno nie piłem tak dobrego porteru od żywca. Ostatnio okropnie "walił" gwoździami i poza palonością nie było czuć nic szczególnego. Dzisiaj po podgrzaniu w zapachu nawet delikatnie czuć jakby wanilię. Aktualne warki wygrywają walkę w segmencie koncerniaków z porterem z Okocimia.

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI

dlugas, a chmiel pozostał w składzie, czy sam ekstrakt tylko jest?
    jest "chmiel i ekstrakt z chmielu"

Cieszyn kiedyś zawsze woził do Żywca na rozlew. Mieli zakupić rozlewnię, ale czy to w końcu uczyniono to nie wiem.
    Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2016-12-21, 15:41.

Leave a comment:

• Dukat_WSI
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
    kupione i zaaplikowane

Warka 27.05.2018 ma inną krawatkę. Kształt ten sam, troszkę kosmetycznych zmian w rozstawieniu informacji. Litery są teraz śnieżno białe, a w składzie pojawił się "ekstrakt z chmielu".

07.05.2018 po staremu krawatka

Obie warki względnie do siebie podobne z lekką przewagą 27 maja

Bardzo czekoladowe, kawowe i średnio mocno palone. Alkohol obecny, ale nie ryje podniebienia. Metalu jakoś specjalnie nie szukałem, a gwoździe same nie kuły po języku.

Dokupiłem po sztuce z tych warek i zjazd do piwnicznej szafy.

[Teoria spiskowa mode on] zmiana koloru czcionki oraz dodanie ekstraktu chmielowego do składu to objaw pochodzenia porteru z Żywca? [Teoria spiskowa mode off]

Ten ekstrakt mógłby wskazywać na Żywiec - nie wiem, czy w Cieszynie takich wynalazków się używa. To jednak browar, co zachował bardzo tradycyjny charakter i skoro nagle ekstrakt się pojawił, to może to sugerować powrót produkcji do Żywca.
    Co do rozlewni... Cieszyn sam rozlewa swoje piwa, czy korzysta z rozlewni żywieckiej?

dlugas, a chmiel pozostał w składzie, czy sam ekstrakt tylko jest?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Dukat_WSI; 2016-12-20, 21:38. Powód: Uzupełnienie

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    ale czy ktoś ma informację, że butelki tłoczone Żywca wychodzą z innej niż żywieckiej rozlewni?
    Ja z rok temu kupiłem "Leżajsk pełne", a butelka była rzeźbiona po Żywcu.
    Ot taka kulawa kontrola jakości w Leżajsku :]
    ale to przypadek, a nie norma.
    Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2016-12-20, 12:01.

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
    Dzięki B. za cynk o warkach

Jutro zakupię dwie majowe za 7zł
    kupione i zaaplikowane

Warka 27.05.2018 ma inną krawatkę. Kształt ten sam, troszkę kosmetycznych zmian w rozstawieniu informacji. Litery są teraz śnieżno białe, a w składzie pojawił się "ekstrakt z chmielu".

07.05.2018 po staremu krawatka

Obie warki względnie do siebie podobne z lekką przewagą 27 maja

Bardzo czekoladowe, kawowe i średnio mocno palone. Alkohol obecny, ale nie ryje podniebienia. Metalu jakoś specjalnie nie szukałem, a gwoździe same nie kuły po języku.

Dokupiłem po sztuce z tych warek i zjazd do piwnicznej szafy.

[Teoria spiskowa mode on] zmiana koloru czcionki oraz dodanie ekstraktu chmielowego do składu to objaw pochodzenia porteru z Żywca? [Teoria spiskowa mode off]
    Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2016-12-20, 11:56.

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marqqq
    W niczym to nie wyklucza możliwości warzenia w Żywcu.
    marqqq masz na myśli to co powiedział Kopyr na blogu?

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marqqq
    Równie dobrze może pisać że w Leżajsku. To że pisze w wątku nic nie znaczy.
    Owszem nie wyklucza, ale zakładam, że butelki premium (ze względów logistycznych) wychodzą tylko z Żywca, dodatkowo zwiększyło się portfolio piw premium warzonych (tak mniemam) w Żywcu i na blokowanie tanków na portera nie ma tam miejsca.
    Leżajsk jest browarem do "tłuczenia" masówki. Prędzej uwierzę, że porter jest z Elbląga niż z Leżajska, ale i tak uważam to za nieekonomiczne. Lepiej przenieść markę nie premium do któregoś z browarów w Polsce niż markę premium jak porter z całym związanym z tym inwentarzem.

Leave a comment:

• marqqq
    replied
    Żywiec zawsze z Żywca, tylko to jest pewne. Nie jest pewne tylko czy zawsze Cieszyn.

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Mam z L na początku kodu pod datą. Faktycznie jakby zwiększyła się dostępność portera w sklepach w stosunku do poprzedniego roku. Nie śledzę tych kodów na bieżąco, ale czy ktoś ma informację, że butelki tłoczone Żywca wychodzą z innej niż żywieckiej rozlewni?

Leave a comment:

• marqqq
    replied
    Równie dobrze może pisać że w Leżajsku. To że pisze w wątku nic nie znaczy.

Leave a comment: