Zamkowy, Żywiecki Porter

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Prusak
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Brodzislaw
    Warka 06.06.18 – w chuj paloności
    To znaczy, ile?

    Leave a comment:


  • Brodzislaw
    replied
    Warka 06.06.18 – w chuj paloności, ciemnych słodów i lekka alkoholowość w armacie jak iw smaku. W saku odczuwalne gorzka czekolada, mocna kawa i kwasek na finiszu. Goryczka średnia podbijana sporym nawet wysyceniem. Nieco lepsze od 27.05 ale warka 07.05 – fajniejsza.

    Leave a comment:


  • SeeJay
    replied
    07/05 jeszcze lepszy od 28/04 - większa "ostrość".

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    07.05 kolejna odsłona, piwko jest aksamitne, słodkie, do tego dochodzi pikantność. Prawie perfekcja jeśli chodzi o bałtyki. De facto typowy Nourishing Stout

    Leave a comment:


  • Andrzej5
    replied
    Ja w Porterze Żywca poza palonością nic innego nie wyczuwam. Jakby to był mój pierwszy w życiu porter to bym się na stałe zniechęcił.

    Leave a comment:


  • SeeJay
    replied
    28/04/2018 - Żywiec Porter wraca do formy. Delikatne żelazo na granicy sugestii dopiero na teście skórnym!!! Dawno nie piłem tak dobrego porteru od żywca. Ostatnio okropnie "walił" gwoździami i poza palonością nie było czuć nic szczególnego. Dzisiaj po podgrzaniu w zapachu nawet delikatnie czuć jakby wanilię. Aktualne warki wygrywają walkę w segmencie koncerniaków z porterem z Okocimia.

    Leave a comment:


  • dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI

    dlugas, a chmiel pozostał w składzie, czy sam ekstrakt tylko jest?
    jest "chmiel i ekstrakt z chmielu"

    Cieszyn kiedyś zawsze woził do Żywca na rozlew. Mieli zakupić rozlewnię, ale czy to w końcu uczyniono to nie wiem.
    Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2016-12-21, 15:41.

    Leave a comment:


  • Dukat_WSI
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
    kupione i zaaplikowane

    Warka 27.05.2018 ma inną krawatkę. Kształt ten sam, troszkę kosmetycznych zmian w rozstawieniu informacji. Litery są teraz śnieżno białe, a w składzie pojawił się "ekstrakt z chmielu".

    07.05.2018 po staremu krawatka


    Obie warki względnie do siebie podobne z lekką przewagą 27 maja

    Bardzo czekoladowe, kawowe i średnio mocno palone. Alkohol obecny, ale nie ryje podniebienia. Metalu jakoś specjalnie nie szukałem, a gwoździe same nie kuły po języku.

    Dokupiłem po sztuce z tych warek i zjazd do piwnicznej szafy.

    [Teoria spiskowa mode on] zmiana koloru czcionki oraz dodanie ekstraktu chmielowego do składu to objaw pochodzenia porteru z Żywca? [Teoria spiskowa mode off]

    Ten ekstrakt mógłby wskazywać na Żywiec - nie wiem, czy w Cieszynie takich wynalazków się używa. To jednak browar, co zachował bardzo tradycyjny charakter i skoro nagle ekstrakt się pojawił, to może to sugerować powrót produkcji do Żywca.
    Co do rozlewni... Cieszyn sam rozlewa swoje piwa, czy korzysta z rozlewni żywieckiej?



    dlugas, a chmiel pozostał w składzie, czy sam ekstrakt tylko jest?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Dukat_WSI; 2016-12-20, 21:38. Powód: Uzupełnienie

    Leave a comment:


  • dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    ale czy ktoś ma informację, że butelki tłoczone Żywca wychodzą z innej niż żywieckiej rozlewni?
    Ja z rok temu kupiłem "Leżajsk pełne", a butelka była rzeźbiona po Żywcu.
    Ot taka kulawa kontrola jakości w Leżajsku :]
    ale to przypadek, a nie norma.
    Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2016-12-20, 12:01.

    Leave a comment:


  • dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
    Dzięki B. za cynk o warkach

    Jutro zakupię dwie majowe za 7zł
    kupione i zaaplikowane

    Warka 27.05.2018 ma inną krawatkę. Kształt ten sam, troszkę kosmetycznych zmian w rozstawieniu informacji. Litery są teraz śnieżno białe, a w składzie pojawił się "ekstrakt z chmielu".

    07.05.2018 po staremu krawatka


    Obie warki względnie do siebie podobne z lekką przewagą 27 maja

    Bardzo czekoladowe, kawowe i średnio mocno palone. Alkohol obecny, ale nie ryje podniebienia. Metalu jakoś specjalnie nie szukałem, a gwoździe same nie kuły po języku.

    Dokupiłem po sztuce z tych warek i zjazd do piwnicznej szafy.

    [Teoria spiskowa mode on] zmiana koloru czcionki oraz dodanie ekstraktu chmielowego do składu to objaw pochodzenia porteru z Żywca? [Teoria spiskowa mode off]
    Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2016-12-20, 11:56.

    Leave a comment:


  • e-prezes
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marqqq
    W niczym to nie wyklucza możliwości warzenia w Żywcu.
    marqqq masz na myśli to co powiedział Kopyr na blogu?

    Leave a comment:


  • e-prezes
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marqqq
    Równie dobrze może pisać że w Leżajsku. To że pisze w wątku nic nie znaczy.
    W niczym to nie wyklucza możliwości warzenia w Żywcu.
    Owszem nie wyklucza, ale zakładam, że butelki premium (ze względów logistycznych) wychodzą tylko z Żywca, dodatkowo zwiększyło się portfolio piw premium warzonych (tak mniemam) w Żywcu i na blokowanie tanków na portera nie ma tam miejsca.
    Leżajsk jest browarem do "tłuczenia" masówki. Prędzej uwierzę, że porter jest z Elbląga niż z Leżajska, ale i tak uważam to za nieekonomiczne. Lepiej przenieść markę nie premium do któregoś z browarów w Polsce niż markę premium jak porter z całym związanym z tym inwentarzem.

    Leave a comment:


  • marqqq
    replied
    Żywiec zawsze z Żywca, tylko to jest pewne. Nie jest pewne tylko czy zawsze Cieszyn.

    Leave a comment:


  • e-prezes
    replied
    Mam z L na początku kodu pod datą. Faktycznie jakby zwiększyła się dostępność portera w sklepach w stosunku do poprzedniego roku. Nie śledzę tych kodów na bieżąco, ale czy ktoś ma informację, że butelki tłoczone Żywca wychodzą z innej niż żywieckiej rozlewni?

    Leave a comment:


  • marqqq
    replied
    Równie dobrze może pisać że w Leżajsku. To że pisze w wątku nic nie znaczy.
    W niczym to nie wyklucza możliwości warzenia w Żywcu.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • e-prezes
    Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
    e-prezes
    alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

    Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
    2024-12-03, 23:18
  • Prusak
    Abbey Ales, Oh, Mr Porter
    Prusak
    Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
    Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
    Piwo klarowne.
    Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
    Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...
    2024-08-30, 19:30
  • ART
    Põhjala, Chocolate Porter
    ART
    Imperial chocolate porter.


    Ekstrakt nie podano., alk. 10 % vol.

    w składzie podano żyto , czekolada

    Aromat: stonowane, spodziewane nuty czekoladowe na granicy sugestii - ale w miarę ogrzewania uwydatnia się znacznie, nutka kokosa, trochę sosu sojowego,...
    2025-03-20, 23:44
  • Petitpierre
    Amber, Po Godzinach Dymiony Porter Bałtycki
    Petitpierre
    7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
    2025-02-01, 10:59
  • Prusak
    Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
    Prusak
    E: 24 Blg
    A: 10, 5%
    Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
    Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
    W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
    2025-01-03, 02:31
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...