System kaucyjny w Polsce

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • SupeR_PiwosZ
    Porucznik Browarny Tester
    🥛🥛🥛
    • 2008.05
    • 411

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
    Kaufland w Polsce pod tym względem to tragedia. Czasami korzystam z niego w Niemczech i wszystko gra. Natomiast u nas często jakaś awaria, nikogo z obsługi. Z niewiadomych przyczyn kiedyś nie przyjął mi części butelek. Mają tam otwór na butelki bezzwrotne i wrzuciłem tam ich parę. Po drugiej stronie odezwał się brzęk tłuczonego i rozsypującego się po podłodze szkła. Nadszedł pracownik i zaczął nasłuchiwać, delikatnie zasugerowałem mu, że jak będzie po tamtej stronie ściany, to może zrozumie co się wydarzyło, ale nie zrozumiał.
    W Kaufie, którym zdarza mi się robić zakupy dopiero automat "się buduje". Na ten moment pewnie już jest gotowy o ile ukraińcy nie będą mieli obsuwy w terminie. Sklep zagarnął na ten cel niewielki fragment parkingu. Także "walka" z technologią odzysku surowców wtórnych przede mną. Ciekaw tylko jestem czy wówczas zwrot butelek będzie nadal możliwy również na POKu. Bynajmniej szklanych po piwie czy mineralnej. Bo pobliskie sklepy Lidl i Aldi moją już automaty zamontowane wewnątrz sklepu, z których można korzystać.

Żywą gotówkę po 1 października będą musieli już wydać przy kasie.
    Właśnie to mnie cieszy. Bo już nie będzie wymuszany kolejny zakup aby odzyskać kaucję za butelki. Jeden z plusów tej ustawy.

Do małych raczej bym nie chodził, bo jak znam życie będą miały kłopot. Kolega, który ma piwny sklep obawia się jak to będzie z odbiorem takich butelek. Markety mają odpowiednie powierzchnie, gdzie wjeżdżają duże ciężarówki, a w przypadku sklepów osiedlowych i w centrach miast dojazd nie jest taki łatwy. Poza tym lokalni zbieracze też będą korzystać z najbliższych im placówek, a na zapleczach takich sklepów nie ma zbyt wiele miejsca.
    Tak może być. Zobaczymy jak to będzie w praktyce. Znając wiekową już tradycję rodaków do kombinatorstwa to pewnie i z tym sobie poradzą kiedy przepis nie jest do końca "życiowy".

Comment

• e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19345

Nie wiem co macie do kaufy. To mój podstawowy poza macierzystym miejscem zakupu sklep do zwrotu butelek. Korzystam w Krakowie i w Białej. W Krakowie już dawno były dwa automaty i nigdy mi się nie trafiło, że były wyłączone (z powodu zapełnienia), a z buta idę do niego z dwiema siatami 15 minut, więc nie chciałbym z nimi wracać W Białej dawniej tak bywało, że nie było komu nadzorować nad automatami, też czasem niektórych nie przyjmował, ale zmienili automat (i drugi dodali) i jest znacznie lepiej.
      Ale wątek w sumie o nowym systemie, więc post nie na temat Może więc poczekajmy na start nowego i wtedy będziemy narzekać

Comment

• darekd
        🍺🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 13253

A tak działa automat do zwrotu opakowań:

Producent zapewnia, że oszustwa na sznurek czy żyłkę nie przejdą

Comment

• pebejot
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺
          • 2010.01
          • 1766

Jak wasze doświadczenia z pierwszego dnia funkcjonowania systemu?

Ja wziąłem kilka różnych butelek i udałem się do Carrefoura przy dworcu centralnym w podziemiach Złotych Tarasów w Warszawie.
          Sklep olbrzymi, automatu brak.
          Skupem zajmuje się pani w przechowalni rzeczy i obsługi klienta.
          Wyposażona jest w ręczny czytnik kodu kreskowego i zeszyt z kodami i nalepkami z różnych browarów.
          Miłosław i Bojan wszedł z nabiciem po 90 groszy za sztukę. Dlaczego nie 1 zł? No pan nie ma paragonu.
          Reszta (Racibórz, Grodzisk i Bosman) niestety nie.
          Czytnik odrzucał, a pani uparcie ptaka z jakiej grupy piwowarskiej ten Racibórz.
          W Biedronce koło mnie przyjmują tylko po piwach sprzedawanych i nich.
          W Żabce - ja nie panimaju

Comment

• e-prezes
            e-prezes commented
            Editing a comment
            Żabka może być wyłączona z tego systemu, bo jest małym obiektem, a wdrożenie musiały przeprowadzić sklepy powyżej 200m kw. A poza tym system obowiązuje dla specjalnie oznaczonych opakowań, a nie tych sprzed wdrożenia.
            Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; wczoraj, 19:24.
        • darekd
          🍺🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 13253

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pebejot
          Jak wasze doświadczenia z pierwszego dnia funkcjonowania systemu?

Ja wziąłem kilka różnych butelek i udałem się do Carrefoura przy dworcu centralnym w podziemiach Złotych Tarasów w Warszawie.
          Sklep olbrzymi, automatu brak.
          Skupem zajmuje się pani w przechowalni rzeczy i obsługi klienta.
          Wyposażona jest w ręczny czytnik kodu kreskowego i zeszyt z kodami i nalepkami z różnych browarów.
          Miłosław i Bojan wszedł z nabiciem po 90 groszy za sztukę. Dlaczego nie 1 zł? No pan nie ma paragonu.
          Reszta (Racibórz, Grodzisk i Bosman) niestety nie.
          Czytnik odrzucał, a pani uparcie ptaka z jakiej grupy piwowarskiej ten Racibórz.
          W Biedronce koło mnie przyjmują tylko po piwach sprzedawanych i nich.
          W Żabce - ja nie panimaju

W 2007 roku na ekrany kin wszedł czeski film "Butelki zwrotne". Właśnie w tym czasie automaty w Czechach zastąpiły takie panie, które u nas w Polsce zaczynają się uczyć odróżniać butelki...

Automatów nie ma w wielu placówkach wielkopowierzchniowych.

Byłem dziś w Aldi , w którym na automacie taka informacja jak na załączonym zdjęciu. Pracownica powiedziała mi, że jednak przyjmuje za 10 gr. i nie kryje, że całym tym systemem jest jeden wielki burdel. Nie wiem, gdziekolwiek te nowe automaty przyjmują szkło. Byłem też w Lidlu, plastiki przyjmują po staremu. Pracownik powiedział mi, że szkła w Lidlach nie przyjmują.

W sklepach piwnych też niewiele wiedzą. Kolega mówił mi, że mają dostać od operatora specjalnie zamykane worki do odbioru opakowań, ale nie wiadomo kiedy. Mało tego, część sklepów ściąga piwa bezpośrednio z Czech, nie wiadomo czy w przyszłości ni będzie problemów z obrotem piwa w takich opakowaniach. Butelki po zagranicznych piwach w Czechach są traktowane jako bezzwrotne, w Niemczech opatrzone są naklejką z kodem i można je oddać przynajmniej w miejscu zakupu.

Ta data 1 października niczego nie zmieniła. Żaden producent napojów nie puścił na rynek opakowań z kodem, ma to trwać przez najbliższe miesiące stopniowo, co już wcześniej zapowiadało chaos, spotęgowany dodatkowo wielością operatorów. Od czasów głębokiej komuny przegrywamy walkę z butelkami zwrotnymi. Teraz, u progu III wojny światowej, w czasie gdy nad naszymi głowami latają rosyjskie obiekty bezzałogowe możemy rzucać w nie bezzwrotnymi butelkami...
          Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; Dzisiaj, 00:44.

Comment

• darekd
            🍺🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 13253

Click image for larger version

Name:	Aldi.jpg
Views:	0
Size:	104,5 KB
ID:	2351209 Zdjęcie z Aldi
            Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; Dzisiaj, 00:43.

Comment