System kaucyjny w Polsce

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • SupeR_PiwosZ
    Porucznik Browarny Tester
    🥛🥛🥛
    • 2008.05
    • 412

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
    Kaufland w Polsce pod tym względem to tragedia. Czasami korzystam z niego w Niemczech i wszystko gra. Natomiast u nas często jakaś awaria, nikogo z obsługi. Z niewiadomych przyczyn kiedyś nie przyjął mi części butelek. Mają tam otwór na butelki bezzwrotne i wrzuciłem tam ich parę. Po drugiej stronie odezwał się brzęk tłuczonego i rozsypującego się po podłodze szkła. Nadszedł pracownik i zaczął nasłuchiwać, delikatnie zasugerowałem mu, że jak będzie po tamtej stronie ściany, to może zrozumie co się wydarzyło, ale nie zrozumiał.
    W Kaufie, którym zdarza mi się robić zakupy dopiero automat "się buduje". Na ten moment pewnie już jest gotowy o ile ukraińcy nie będą mieli obsuwy w terminie. Sklep zagarnął na ten cel niewielki fragment parkingu. Także "walka" z technologią odzysku surowców wtórnych przede mną. Ciekaw tylko jestem czy wówczas zwrot butelek będzie nadal możliwy również na POKu. Bynajmniej szklanych po piwie czy mineralnej. Bo pobliskie sklepy Lidl i Aldi moją już automaty zamontowane wewnątrz sklepu, z których można korzystać.

Żywą gotówkę po 1 października będą musieli już wydać przy kasie.
    Właśnie to mnie cieszy. Bo już nie będzie wymuszany kolejny zakup aby odzyskać kaucję za butelki. Jeden z plusów tej ustawy.

Do małych raczej bym nie chodził, bo jak znam życie będą miały kłopot. Kolega, który ma piwny sklep obawia się jak to będzie z odbiorem takich butelek. Markety mają odpowiednie powierzchnie, gdzie wjeżdżają duże ciężarówki, a w przypadku sklepów osiedlowych i w centrach miast dojazd nie jest taki łatwy. Poza tym lokalni zbieracze też będą korzystać z najbliższych im placówek, a na zapleczach takich sklepów nie ma zbyt wiele miejsca.
    Tak może być. Zobaczymy jak to będzie w praktyce. Znając wiekową już tradycję rodaków do kombinatorstwa to pewnie i z tym sobie poradzą kiedy przepis nie jest do końca "życiowy".

Comment

• e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19346

Nie wiem co macie do kaufy. To mój podstawowy poza macierzystym miejscem zakupu sklep do zwrotu butelek. Korzystam w Krakowie i w Białej. W Krakowie już dawno były dwa automaty i nigdy mi się nie trafiło, że były wyłączone (z powodu zapełnienia), a z buta idę do niego z dwiema siatami 15 minut, więc nie chciałbym z nimi wracać W Białej dawniej tak bywało, że nie było komu nadzorować nad automatami, też czasem niektórych nie przyjmował, ale zmienili automat (i drugi dodali) i jest znacznie lepiej.
      Ale wątek w sumie o nowym systemie, więc post nie na temat Może więc poczekajmy na start nowego i wtedy będziemy narzekać

Comment

• darekd
        🍺🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 13258

A tak działa automat do zwrotu opakowań:

Producent zapewnia, że oszustwa na sznurek czy żyłkę nie przejdą

Comment

• pebejot
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺
          • 2010.01
          • 1766

Jak wasze doświadczenia z pierwszego dnia funkcjonowania systemu?

Ja wziąłem kilka różnych butelek i udałem się do Carrefoura przy dworcu centralnym w podziemiach Złotych Tarasów w Warszawie.
          Sklep olbrzymi, automatu brak.
          Skupem zajmuje się pani w przechowalni rzeczy i obsługi klienta.
          Wyposażona jest w ręczny czytnik kodu kreskowego i zeszyt z kodami i nalepkami z różnych browarów.
          Miłosław i Bojan wszedł z nabiciem po 90 groszy za sztukę. Dlaczego nie 1 zł? No pan nie ma paragonu.
          Reszta (Racibórz, Grodzisk i Bosman) niestety nie.
          Czytnik odrzucał, a pani uparcie ptaka z jakiej grupy piwowarskiej ten Racibórz.
          W Biedronce koło mnie przyjmują tylko po piwach sprzedawanych i nich.
          W Żabce - ja nie panimaju

Comment

• e-prezes
            e-prezes commented
            Editing a comment
            Żabka może być wyłączona z tego systemu, bo jest małym obiektem, a wdrożenie musiały przeprowadzić sklepy powyżej 200m kw. A poza tym system obowiązuje dla specjalnie oznaczonych opakowań, a nie tych sprzed wdrożenia.
            Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2025-10-01, 19:24.
        • darekd
          🍺🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 13258

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pebejot
          Jak wasze doświadczenia z pierwszego dnia funkcjonowania systemu?

Ja wziąłem kilka różnych butelek i udałem się do Carrefoura przy dworcu centralnym w podziemiach Złotych Tarasów w Warszawie.
          Sklep olbrzymi, automatu brak.
          Skupem zajmuje się pani w przechowalni rzeczy i obsługi klienta.
          Wyposażona jest w ręczny czytnik kodu kreskowego i zeszyt z kodami i nalepkami z różnych browarów.
          Miłosław i Bojan wszedł z nabiciem po 90 groszy za sztukę. Dlaczego nie 1 zł? No pan nie ma paragonu.
          Reszta (Racibórz, Grodzisk i Bosman) niestety nie.
          Czytnik odrzucał, a pani uparcie ptaka z jakiej grupy piwowarskiej ten Racibórz.
          W Biedronce koło mnie przyjmują tylko po piwach sprzedawanych i nich.
          W Żabce - ja nie panimaju

W 2007 roku na ekrany kin wszedł czeski film "Butelki zwrotne". Właśnie w tym czasie automaty w Czechach zastąpiły takie panie, które u nas w Polsce zaczynają się uczyć odróżniać butelki...

Automatów nie ma w wielu placówkach wielkopowierzchniowych.

Byłem dziś w Aldi , w którym na automacie taka informacja jak na załączonym zdjęciu. Pracownica powiedziała mi, że jednak przyjmuje za 10 gr. i nie kryje, że całym tym systemem jest jeden wielki burdel. Nie wiem, gdziekolwiek te nowe automaty przyjmują szkło. Byłem też w Lidlu, plastiki przyjmują po staremu. Pracownik powiedział mi, że szkła w Lidlach nie przyjmują.

W sklepach piwnych też niewiele wiedzą. Kolega mówił mi, że mają dostać od operatora specjalnie zamykane worki do odbioru opakowań, ale nie wiadomo kiedy. Mało tego, część sklepów ściąga piwa bezpośrednio z Czech, nie wiadomo czy w przyszłości ni będzie problemów z obrotem piwa w takich opakowaniach. Butelki po zagranicznych piwach w Czechach są traktowane jako bezzwrotne, w Niemczech opatrzone są naklejką z kodem i można je oddać przynajmniej w miejscu zakupu.

Ta data 1 października niczego nie zmieniła. Żaden producent napojów nie puścił na rynek opakowań z kodem, ma to trwać przez najbliższe miesiące stopniowo, co już wcześniej zapowiadało chaos, spotęgowany dodatkowo wielością operatorów. Od czasów głębokiej komuny przegrywamy walkę z butelkami zwrotnymi. Teraz, u progu III wojny światowej, w czasie gdy nad naszymi głowami latają rosyjskie obiekty bezzałogowe możemy rzucać w nie bezzwrotnymi butelkami...
          Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; wczoraj, 00:44.

Comment

• darekd
            🍺🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 13258

Click image for larger version

Name:	Aldi.jpg
Views:	0
Size:	104,5 KB
ID:	2351209 Zdjęcie z Aldi
            Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; wczoraj, 00:43.

Comment

• ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24258

Z systemu nie korzystałem jeszcze, ale moje obserwacje:

31.09 - w Opolu półki z napojami były przetrzebione, jakby miał nadejść jakiś kataklizm.

Pojawiły się w necie zdjęcia ofert butelek z napojami 3,001l - chyba że to żart internetowy, nie zgłębiałem tematu

Specjalnie włączyłem tv i zerknąłem na wiadomości, po przeklikaniu przez kanały, tylko w TTV natrafiłem na materiał na ten temat - i co z niego wynikło? Ano to, że system ma objąć butelki szklane po... nowym roku (a teraz tylko pety)!
              Ostatnia zmiana dokonana przez ART; wczoraj, 07:45.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• darekd
                🍺🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 13258

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                Pojawiły się w necie zdjęcia ofert butelek z napojami 3,001l - chyba że to żart internetowy, nie zgłębiałem tematu
                .

To 1 październik a nie 1 kwiecień. Kaufland: https://tuwroclaw.com/artykul/od-dzi...ystem-n2051265

Comment

• e-prezes
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19346

W kaufie zmienili automaty chyba na przełomie miesiąca, bo 1-go stały już nowe, a dzień wcześniej jeszcze stare. Skoro nie ma nowych systemowych opakowań to przyjmują po staremu (co zresztą pisałem wcześniej), czyli tylko te sprzedawane w tym obiekcie po 50 gr. Na półkach z napojami też bez zmian, bo to jeszcze partia towaru, która przyszła wcześniej.
                  Także dalej bijemy pianę o nic, bo system jeszcze nie funkcjonuje - nie ma opakowań z kodem.

Comment

• dadek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍺🍺
                    • 2005.09
                    • 4885

Wczoraj sprawdziłem Lidla. Puszki i PET-y bez nowych kodów w dalszym ciągu automat przyjmuje po 10 gr, te z kodami kaucji po 50 gr, butelki zwrotne oddaje się przy kasie po 1 zł.

Comment

• anteks
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek
                      Wczoraj sprawdziłem Lidla. Puszki i PET-y bez nowych kodów w dalszym ciągu automat przyjmuje po 10 gr, te z kodami kaucji po 50 gr, butelki zwrotne oddaje się przy kasie po 1 zł.
                      były juz z nowymi kodami kaucji?
                      Mniej książków więcej piwa

Comment

• Prusak
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 4589

Panowie, spokojnie, nie ma się co podniecać, nie odkryję Ameryki, jeśli powiem, że butelki z piwem będą miały kaucyjne oznaczenia pewnie gdzieś na początku grudnia albo koło świąt. Do tego czasu wyleje się mnóstwo uwag, żalów, pretensji, etc. Ani nie jestem fanem nowego systemu, ani jakimś zdecydowanym jego przeciwnikiem. O porażce bądź sukcesie będzie można pewnie mówić wstępnie po Nowym Roku.

Comment

• Serokomlak
                          PIWOmaniaK
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2009.01
                          • 4265

System kaucyjny rusza w bólach w Polsce. Nie towarzyszy ma szeroko zakrojona kampania informacyjna, natomiast już słychać o wielu wątpliwościach i niepewności ze strony m.in. mniejszych sklepów.
                          Fakt. Sklepy nie otrzymały żadnych informacji na ten temat, a wszelkie info na stronach rządowych gov.pl są kierowane raczej do konsumentów. (Wyłącznie) Do klientów sklepów skierowano też wiadomości medialne (nie kampanię informacyjną - to byłyby spoty za rządowe pieniądze, a takich nie ma), które pokazały się w ostatnich dniach przed 1 października - datą wejścia w życie systemu kaucyjnego.
                          Inna sprawa, że nowy system kaucyjny sklepów poniżej 200 m kw nie obliguje. Chyba, że zgłoszą się do systemu dobrowolnie, ale przy takim braku dedykowanej kampanii informacyjnej nie prognozuję, żeby był to istotny odsetek małych sklepów. Wprawdzie widziałem w mediach wypowiedź przedstawiciela jednego z siedmiu operatorów kaucyjnych w Polsce, który twierdził, że małe sklepy chętnie przystępują do systemu, by związać dodatkowo klientów, to jednak postrzegam to jako autoreklamę systemu, prawdopodobnie nie mającą potwierdzenia w znanej mi rzeczywistości. Wręcz przeciwnie - widzę niechęć do wprowadzania nowych rozwiązań kaucyjnych w zobligowanych do tego niezależnych sieciach marketów. Widać to choćby po ustawieniu niewielkich butelkomatów (które zapewne szybko się zapełnią, a wtedy wystarczy powiesić kartkę z informacją "automat nieczynny"). Nie można się jednak temu dziwić, skoro sklep sam musi zakupić automat, a ceny tych urządzeń wahają się od 20 do nawet 80 tys. złotych.
                          fb/PIWOmaniaK
                          www.piwomaniak.com
                          Sklep Roku 2022, 2021, 2019, 2017, 2016, 2015 Piwnej Mapy Warszawy
                          Drugie Miejsce na Piwnej Mapie Warszawy 2018, 2014

PIWOmaniaK jest czynny:
                          od wt do pt w godz. 13:00 - 21:00
                          w sb od 12:00 do 19:00
                          nd - pn: nieczynny

Comment

• Serokomlak
                            PIWOmaniaK
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2009.01
                            • 4265

Ze wszystkich plastikowych butelek jakie zaniosłem do Kauflandu automat nie przyjął mi żadnej.
                            W podobnym teście Lidl wypadł szokująco dobrze. Przyjął mi zdecydowaną większość, w tym między innymi czeskie butelki PET po piwach rzemieślniczych
                            W przyszłości butelki i plastikowe i puszki będą oznaczone specjalnym znakiem, który skanuje maszyna, teraz automaty w Lidlu skanują każdy kod kreskowy i naliczają po 10 groszy. Czy takie PETy po 1 października będą naliczany po 50 gr?
                            Co było, to minęło.
                            Teraz opakowania kaucjonowane muszą być rozpoznawane przez kod kreskowy, co wyklucza opakowania wyprodukowane poza Polską.
                            Skanowany będzie kod kreskowy (EAN) a nie "specjalny znak" kaucyjny (ten informuje klienta o wartości kaucji - i tyle).

fb/PIWOmaniaK
                            www.piwomaniak.com
                            Sklep Roku 2022, 2021, 2019, 2017, 2016, 2015 Piwnej Mapy Warszawy
                            Drugie Miejsce na Piwnej Mapie Warszawy 2018, 2014

PIWOmaniaK jest czynny:
                            od wt do pt w godz. 13:00 - 21:00
                            w sb od 12:00 do 19:00
                            nd - pn: nieczynny

Comment