#7 #8
Zarówno siódemka (3 grudnia) jak i ósemka (22 grudnia) zabutelkowane. #7 równo pięć skrzynek, blg w dniu butelkowania: 5, natomiast #8 wyszło 4 skrzynki plus 14 flaszek, blg: 4,5. Glukoza: jedno i drugie po 260 gramów. No to czekamy, wszystko wskazuje na to że czarna (jak smoła) IPA będzie szybciej dobra, ba, już nieźle smakuje, pomimo że bez gazu... Chmielone na zimno było, nieco dłużej te chmiele siedziały w piwie niż wskazywała na to instrukcja, bo butelkowanie obsunęło się o 4 dni, ale chyba nie ma to negatywnego wpływu na produkt końcowy.
Cdn...
Gdański Browar WaRy: zaczęło się!
Collapse
X
-
A ten Zeus jest chyba aż na tyle ok, że następne piwo też będzie z Zeusem na goryczkę.Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2015-12-10, 14:16.Leave a comment:
-
-
Używałem z amerykanów na goryczkę jeszcze Nugget (warka#4) i wyszło fajnie. Tam na smaki i aromaty były Citra i Cascade. Jak w naszej (mówię: naszej to nie pluralis majestaticus, tylko warzę z kumplem) krótkiej piwowarskiej karierze to było nasze najlepsze piwo (oczywiście AIPA). Z Warriorem na goryczkę mieliśmy #1, też fajnie wyszło, ten grejpfrut, może...?Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2015-12-02, 19:40.Leave a comment:
-
A który z tych chmieli wg Ciebie lepszy - oczywiście ocenisz subiektywnie, ale da to zapewne wiedzę, co i jak na przyszłość. Rozumiem, że szły na goryczkę.
Jest gdzieś (tu, albo na piwo.org, nie pamiętam) wątek nt. Warriora wrzuconego na aromat na cichą - i efekt był nieciekawy, jak wynika z doświadczeń piwowara, który to opisał.
Mogę Ci zdradzić w wielkiej tajemnicy, że Zeus tak mi podpasował, że postanowiłem nim nachmielić swojego RIS-aOstatnia zmiana dokonana przez kostas; 2015-12-02, 19:10.Leave a comment:
-
Jest gdzieś (tu, albo na piwo.org, nie pamiętam) wątek nt. Warriora wrzuconego na aromat na cichą - i efekt był nieciekawy, jak wynika z doświadczeń piwowara, który to opisał.Leave a comment:
-
Dobrze wiedzieć, w każdym razie obydwa (Warrior i Zeus) goryczkowe, a CP zmienił skład. Mam nadzieję, że tak czy inaczej wyjdzie dobre piwo.
Z tego co rozumiem, jak chmielimy na goryczkę (od początku) to chmiel i tak nie oddaje aromatów (albo bardzo mało), więc ja, jako początkująca kołyska, w tym punkcie bardziej patrzę na alfakwasy. W tym moim piwie Zeus poszedł goryczkowo - no, powiedzmy, od 40 minuty 90-minutowego chmielenia.Leave a comment:
-
Zeus a Warrior to zupełnie dwie różne odmiany, dające inne doznania smakowe. Wiem, bo przećwiczyłem obydwie.Ostatnia zmiana dokonana przez kostas; 2015-12-02, 15:15.Leave a comment:
-
#8
Nie napisałem, że drożdże US-05, 3 paczuszki
Trzeba będzie kiedyś w przyszłości na pewno przejść na płynne i odzyskiwać gęstwy, ale jakoś nie mogę się zebrać do kupy, żeby to przećwiczyć. Jakieś obawy przez zakażeniami mam, nie wiem czy uzasadnione, ale może jakbym gdzieś to mógł u kogoś zobaczyć, to bym wykumał co i jak.Leave a comment:
-
#8
#8 Black IPA / CDA 18 blg, warzone 26 listopada 2015
To jest to piwo, więc tylko dodam, co zostało zmienione, a dużo tych zmian i tak nie ma. Trzymaliśmy się generalnie przepisu, ale do zasypu poszło dodatkowo 2,4 kg słodu Pale Ale ze Strzegomia tudzież dodatkowo (jak na razie) 50 g chmielu Cascade w granulacie – w 40 minucie. Tradycyjnie, jak w naszym browarze, mech i pożywka (na koniec warzenia). Jak będziemy chmielić na zimno, napiszę co i jak, bo na razie w planie jest to, co dała fabryka (tzn. CentrumPiwowarstwa) plus 50 g Cascade dodatkowo. Te dodatki wynikają z faktu, że jak zwykle, wyszło nam nie 40 tylko ok. 50 litrów piwa (18 blg). Piwo no, czarne, próbowana brzeczka organoleptycznie mocno słodka i dość mocno goryczkowa. IBU jak sobie wyliczyłem, wyszło 71,6. (Tinseth). Czyli nie ekstremalnie, ale… może da się wypić?
Na razie jeszcze fermentuje na całego, do przelewania na cichą jeszcze kilka dni czasu.
A, może dodam, że jest mała zmiana, zamiast chmielu Warrior CP dało Zeusa (ta sama ilość), ale to w sumie ponoć niemal to samo.
Cdn…Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2015-12-01, 22:12.Leave a comment:
-
#7
Pojutrze butelkowanie... i czekanie w nieskończoność jak dojrzeje. O ile będzie na co czekaćLeave a comment:
-
#7
Belg przelany wczoraj na cichą, zeszło do 5 blg. W smaku oczywiście jeszcze nie to co trzeba, ale... nie jest źle. Swoje odstoi, dojrzeje, będzie fajne. Teraz jeszcze dość słodkie, w tle chmiele, a w dalszym tle - przyprawy. Na szczęście kolendra nie wybija się na pierwszy plan, co by mnie zmartwiło. Na cichej musi postać pewno minimum te 14 dni, bo jeszcze dofermentowuje. Wyniesione do piwnicy, gdzie teraz jest ok. 15 stopni.
No i tak jak wynika z opisu drożdży S-33, piwo jest nieco mętne, ale nic to.
Może uzupełnię, bo nie pisałem, pod koniec warzenia poszedł mech irlandzki (ok. 10 gramów) i pożywka (ok. 5 gramów).
Następne warzenia niebawem...
Cdn...Leave a comment:
-
# 7
#7 Belgijskie z przyprawami wg CP, 18 BLG, warzone 9.11.2015
Dokładnie to piwo, więc może tylko krótko dodam, że poszły dwa zestawy plus 2 kg słodu pilzneńskiego dodatkowo, a także dodatkowo ok. 40 gramów Sybilli, wsypane w 30 minucie. Zacieranie, tudzież cała reszta, bez kombinowania wg opisu. Brzeczki nastawnej wyszło 52 litry, czyli znów jak w poprzednich warkach „na dolewkę”. Już opisywałem na czym to polega w naszym wydaniu. W zasadzie idzie o to, że mamy za mały gar, ale co tam, jak się nie ma…
Drożdże Safbrew S-33 (3 paczuszki), ponoć suche do belgów średnio się nadają, ale zobaczymy. Jeszcze nie były w naszym browarze ćwiczone drożdże płynne - wszystko przed nami.
Na razie po ok. 24 godzinach piana na całego, czyli jest to, czego można było się spodziewać.
Degustację opiszę, jak dojrzeje, czyli za ładnych parę miesięcy.
Cdn…Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2015-11-10, 20:19.Leave a comment:
-
#7
Krótko a treściwie: jutro od rana kolejna warka, sprawozdam, jak przyjdzie czas
btw: jestem przy degustacji #5 i powiem, że zyskuje z czasem, ale generalnie miewaliśmy lepsze, niemniej piątka fajna, dość mocno nagazowana i - jednak - nie do końca klarowna, powiem wprost: mętnawa nieco. Ale bynajmniej to nie przeszkadza. Przynajmniej miLeave a comment:
-
#5, 6...
Powiem tak: zarówno warka 5 i 6 jest ok, ale są to chyba jednak najsłabsze nasze wypusty. Oczywiście wszystko jest w sumie poprawnie, piwa jak najbardziej pijalne, ale chyba te chmiele nie do końca dają radę, a i chyba jak na mój gust lepsze są no, piętnastki czy szesnastki od jedenastek, przynajmniej w moim własnym wydaniu tak jest.
Najlepiej jak na razie wyszła #4, na ostatnim zlocie w Karpicku była okazja popróbować. No i o dziwo #1 - jak na pierwszy wypust - była też niczego sobie. Widocznie (A)IPA/IIPA to to, czego trzeba się trzymać.
No i na razie niestety mamy przerwę w browarze, tak to już bywa.
Ale to nie koniec...
Cdn.Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2015-10-22, 21:40.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...-
Channel: Przedstaw Się!
-
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Brewferm Brew Bag - torba zacierna - 50 l
- Akcesoria
Filtrator spiralny 200 cm
- Akcesoria
Kapsle kasztanowe 100 szt.
- Akcesoria
Korek aglomerowany 44x25,5 - 20 szt.
- Akcesoria...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2019-09-23, 14:15 -
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Bazooka - DŁUGA - filtr do chmielin - gwint zewnetrzny 1/2 cala
- Akcesoria
Kapturek aluminiowy złoty - 34x90 - 20 szt.
- Akcesoria
Uszczelka do pojemnika fermentacyjnego
- Anglojęzyczna
...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2020-01-13, 09:50 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: