Yavo warzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • yavo
    replied
    31.07.2020

    #68 (Kwicz, bobasie) - pełne zacieranie, jaśniutkie, bardzo dobre - natomiast miał być melon, a czuję białego grejpfruta, jakoś to przeżyję. Żaartuję, jest świetne.
    #69 (Mandaryna na Lofotach) - pełne zacieranie - jaśniutkie, co oczywiście nie dziwi, bo to jeden z najjaśniejszych słodów - i też bardzo dobre, Mandaryna jest fajna. Będę zacierał dalej, jak mi mama odda garnek, bo teraz robi w nim pomidory .
    Ostatnia zmiana dokonana przez yavo; 2020-07-31, 17:08.

    Leave a comment:


  • victor321
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo
    Haha, to kveikowe jeszcze poszło na ekstraktach, z częściowym zacieraniem .
    no to golf II

    ps.
    ale przyznasz że ekstrakty dają takie charakterystyczne posmaki, nie wiem z czego to wynika
    Ostatnia zmiana dokonana przez victor321; 2020-07-27, 08:07.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Haha, to kveikowe jeszcze poszło na ekstraktach, z częściowym zacieraniem .

    Leave a comment:


  • victor321
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo
    Zajebiste. Mogę już umrzeć, to moje najlepsze piwo. Dziękuję, Wasze zdrowie. Cudownie delikatne, bez żadnych posmaków. W aromacie mango i ananas, w smaku pomarańcza, leciutko grapefruit i mandarynka
    Drożdże zrobiły kawał dobrej roboty.
    Gratulacje przesiadłeś się z fiata 126 na mercedesa


    do Anteks
    A te 30 butelek w tym okresie wypijam góra miesiąc Robię teraz na bieżąco bo jadę na różnych kveikach teraz m12, hornindal,oslo i hot head.

    Ale od października jak mi warunki sprzyjają robię na zapas, najwięcej w luty, marzec aby na lato głowy sobie nie zaprzątać więc leżą kilka miesięcy czasami, wtedy sama witamina C jako przeciwutleniacz. Generalnie pracuję nad systemem chmielenia i filtrowania oraz rozlewu bez kontaktu z powietrzem czyli tlenem, na jesień chyba coś się uda i ruszy, zamówienia pod to z chrl idą

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo
    Moje kveikowe jutro będzie miesiąc po rozlewie, więc zdegustuję przy grillu .
    Zajebiste. Mogę już umrzeć, to moje najlepsze piwo. Dziękuję, Wasze zdrowie. Cudownie delikatne, bez żadnych posmaków. W aromacie mango i ananas, w smaku pomarańcza, leciutko grapefruit i mandarynka
    Drożdże zrobiły kawał dobrej roboty.
    Ostatnia zmiana dokonana przez yavo; 2020-07-25, 18:11.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika victor321
    do 15 litrów.
    Yavo nie przesadzam, sam byłem w szoku mam np zdjęcia porównawcze jeśli chodzi o kolor, a w przypadku aromatu to ciężko, musicie uwierzyć na słowo
    To dokładnie w ciągu ilu dni wypijasz te 15l?

    Leave a comment:


  • victor321
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Jakie duże warki robisz?
    do 15 litrów.
    Yavo nie przesadzam, sam byłem w szoku mam np zdjęcia porównawcze jeśli chodzi o kolor, a w przypadku aromatu to ciężko, musicie uwierzyć na słowo

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Nie no, kolega victor z tym utlenianiem przesadził. Ja piję swoje piwa po kilku miesiącach i są bez zastrzeżeń.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika victor321
    Zdecydowanie za długo, one szybko refermęntują
    Ponadto jeśli styl apa, ipa itp to trzeba pić po kilku dniach bo z czasem utleniają się nawet jak witaminę c dodasz. Po miesiącu to ja już mam puste butelki
    Jakie duże warki robisz?

    Leave a comment:


  • victor321
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo
    Wiem, mi kveiki sfermentowały po kilku dniach; ale nauczyłem się czekać, aż piwo dojrzeje i wiem, że moje piwa szczyt smaku osiągają po 2.5-3 miesiącach.
    U mnie apy, ipy i inne chmielone tracą z czasem aromat i ciemnieją, witamina c ograniczyła ciemnienie ale aromat niestety ulatuje, najintensywniej do 2 tygodni, ostatnio znalazłem piwo sprzed kilku miesięcy u rodziców w lodówce bo u mnie nie miałoby szansy przetrwać, było jasno słomkowe i na mosaicu aromatyczne, teraz ciemne jak .... i prawie zero aromatu tylko gorycz

    edit.
    chyba że masz jakiś sprawdzony sposób aby aromat nie ulatywał ??
    Ostatnia zmiana dokonana przez victor321; 2020-07-24, 10:27.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Wiem, mi kveiki sfermentowały po kilku dniach; ale nauczyłem się czekać, aż piwo dojrzeje i wiem, że moje piwa szczyt smaku osiągają po 2.5-3 miesiącach.

    Leave a comment:


  • victor321
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo
    Moje kveikowe jutro będzie miesiąc po rozlewie, więc zdegustuję przy grillu .
    Zdecydowanie za długo, one szybko refermęntują
    Ponadto jeśli styl apa, ipa itp to trzeba pić po kilku dniach bo z czasem utleniają się nawet jak witaminę c dodasz. Po miesiącu to ja już mam puste butelki

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Moje kveikowe jutro będzie miesiąc po rozlewie, więc zdegustuję przy grillu .

    Leave a comment:


  • victor321
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo
    Jeszcze nie próbowałem - dwa się nagazowują, trzecie fermentuje. Liczę na wielkie "łał", dam znać .
    Ja na kveikach po fermentacji 3-5 dni i chmieleniu na zimno góra 2 dni oraz rozlewie piwa otwieram pierwsze po 3 dniach A znam gości co po fermentacji na kveikach bez chmielenia na zimno tylko goryczka i hop stand po 4 dniach w kegach co2 i leją z kija

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Jeszcze nie próbowałem - dwa się nagazowują, trzecie fermentuje. Liczę na wielkie "łał", dam znać .

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 09:28
  • Kamil97
    Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
    Kamil97
    Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
    W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
    2023-04-05, 16:59
  • dadek
    Jelenia Góra, Sobieskiego 47, Browar Dolina BoBRU
    dadek
    Po przenosinach z Wlenia browar Dolina BoBRU znalazł swe miejsce w Jeleniej Górze w dawnej fabryce włókienniczej Anilux, jednak nie nad Bobrem, a tuż przy jego dopływie - rzece Kamienna. I to ona była przyczyną fatalnej powodzi we wrześniu 2024. Nikt się nie spodziewał, że płynąca dość...
    2025-08-03, 01:09
  • Heisenberg
    Zakażenie czy dalsza fermentacja?
    Heisenberg
    Cześć wszystkim
    Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
    2025-06-08, 13:55
  • dadek
    Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
    dadek
    Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
    2024-10-06, 21:38
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...