Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yavo warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yavo
    Młóto w butach
    • 03-2009
    • 909

    Warka #147 - Dziesiąte zwykłe piwo
    (przepis... skądś tam, ale składniki - prawilnie, bo z CP)

    Skład - Bruntal pilzneński klepiskowy 5 kg, Weyermann Caramunich I 0.2 kg, Weyermann Caramunich II 0.2 kg.

    Warzenie - 24.09.2022 w 18.6 litra wody (3.44:1), 52ºC - 5', 63ºC - 10', 66ºC - 20', 72ºC - 30', wygrzew 78ºC - 5'. Wysładzanie przy użyciu 13.7 litra wody, odebrane 27.9 litra, gotowanie przez 70' na trzy gary (18+8+1.9), mech irlandzki w 60'.

    Chmiel:
    14g Iunga PL 2021 granulat 12.5% - 0'
    30g Żatecki CZ 2021 granulat 3.74% - 55'
    30g Żatecki CZ 2021 granulat 3.74% - 65'

    Po gotowaniu 23 litry brzeczki o ekstrakcie 14.4º, dolałem więc wody do 25.5 litra - 12.69º.

    Drożdże - tak, tak - Safale S-04 (gęstwa z #143), zadane dzień później.

    Rozlew 10.10 przy 2.56º (5.51%) - cukier 1.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 25 litrów - o dziwo, nie zanotowałem do jakich butelek.

    Przepis miał być hihopultraenterprise, ale piwo wyszło nie dość że nienagazowane, to jeszcze słodkie. Nie pamiętam (i nie chcę pamiętać), czy je sztucznie nagazowywałem, dość powiedzieć że ostatnią butelkę wypiliśmy bodaj w jeszcze_poprzedni_weekend. Jako że mam dość dużo Iungi (a i szczypta Lubelskiego się znajdzie), to może powtórzę ten przepis, ale bez monachijskich słodów.

    Ze spraw bieżących - Nectaron to świetny chmiel, a kubły od CP nie przeciekają gdy wleje się do nich wrzątku (czego nie można powiedzieć o przezroczystym szajsie, który kupiłem na allegro). Kocham CP, kocham CP, kocham CP...
    Last edited by yavo; 24-02-2023, 14:51.

    Comment

    • yavo
      Młóto w butach
      • 03-2009
      • 909

      No więc znudziło mi się ręczne wypisywanie etykiet i kupiłem sobie metkownicę! Miałem sobie kupić też kociołek Coobra, ale jak mawia art - co gary to gary!

      Click image for larger version  Name:	20230227_140521_resized.jpg Views:	0 Size:	14,4 KB ID:	2331362
      Last edited by yavo; 27-02-2023, 14:23.

      Comment


      • e-prezes
        e-prezes commented
        Editing a comment
        Też mnie skusiła cena automatyka,ale jednak nie kupiłem z tych samych powodów.
        Last edited by e-prezes; 27-02-2023, 16:59.
    • yavo
      Młóto w butach
      • 03-2009
      • 909

      Warka #148 - Próby obciążeniowe wiaduktu na Przybyszewskiego
      (English pale ale, zestaw od Dori <posypuje głowę młótem z warki #168>)

      Skład - pale ale 4 kg, cookie 0.3 kg, karmelowy 0.3 kg. - wszystkie z Viking Malt.

      Warzenie - 30.09.2022 w 14 litrach wody, 68ºC - 60', wygrzew 78ºC. Wysładzanie przy użyciu czternastu litrów wody, odebrane 22.8 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (16+6.8).

      Chmiel:
      50g Challenger UK 2021 granulat 8.0% - 0'
      50g East Kent Goldings 2020 granulat 5.0% - 60'

      Po gotowaniu 19 litrów brzeczki o ekstrakcie 13.46º, dolałem więc wody do 21 litrów - 12.31º.

      Drożdże - wszystko wskazuje na to, że moje ulubione Safale S-04 (gęstwa).

      Cicha 10.10 przy 3.86º, rozlew 15.10.2022 przy 3.86º (4.64%) - cukier 1.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 21.5 litra - 3*0.66l, 42*0.47l.

      No cóż, piwo wyszło niedobre, ale za to nienagazowane; było sztucznie dogazowywane poprzez wkraplanie fermentującego nanostartera 16 listopada, a tydzień później wyjechało do garażu.

      Dość napisać, że pijalne (i nawet nieco nagazowane) zrobiło się dopiero teraz. Co z tego, że pięć miesięcy po warzeniu jest dobre i naprawdę angielskie, skoro do wszystkich piw z tego okresu mam dość duży... eeee, wstręt mentalny. Zostało jeszcze pewnie koło dziesięciu-piętnastu butelek.

      Comment

      • yavo
        Młóto w butach
        • 03-2009
        • 909

        Warka #149 - Nic na siłę
        (Uwaga, uwaga - porter bałtycki [na górniakach], zestaw z... no nie uwierzycie, z Centrum Piwowarstwa)

        Skład - monachijski 3.7 kg, pilzneński 1.95 kg, karmelowy jasny 0.2 kg, karmelowy ciemny 0.15 kg, barwiący 0.1 kg.

        Warzenie - 01.10.2022 w 20.1 litra wody, 52ºC - 5', 66ºC - 40', 72ºC - 20', dorzutka słodu barwiącego, a potem 72ºC - 15', 78ºC - 1'. Wysładzanie przy użyciu całych trzech litrów i stu mililitrów wody, odebrane 17 litrów, gotowanie przez 70' w jednym garze (juhuuu!).

        Chmiel:
        30g Marynka PL 2021 granulat 8.6% - 10'
        15g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 65'

        Po gotowaniu 14.3 litra brzeczki o ekstrakcie 20.4º.

        Drożdże - Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale - dwie saszetki zadane dzień później.

        Cicha 15.10 przy 5.46º, druga cicha trzy dni później (nie wiem, co mi przyświecało - pewnie potrzebowałem zwolnić kubeł i przelałem piwo do szklanego balona).

        Rozlew 01.11 przy 5.31º (8.29%) - cukier 2g na 500ml piwa w 400 ml syropu. Końcowo 13.33 litra - 1*0.47l, 40*0.33l. Do dwóch butelek wlałem porcję espresso. Około grudnia-stycznia wyjechało do piwnicy do Łodzi, aby nie kusiło - została tylko jedna butelka w piwnicy na dzielni, kilka kilometrów stąd. Planowana premiera, no nie wiem - sierpień 2023?

        Co? Tak, z wysłodzin zrobiłem ubogiego portera - zalałem młóto dziewięcioma litrami wody, które skrzętnie odebrałem, po gotowaniu (z Saazem Late 2021) miało toto 8.85º, dodałem moich ulubionych drożdży (SafAle) i pozwoliłem im hasać (albo i nie).

        Wysłodziny zabutelkowane 15.10 z cukrem 1.5g na pół litra wody - siedem i pół litra piwa o ok. 3.59% alko. Jak wspomniałem, jest to ubogi porter; nawet nie kojarzę czy go próbowałem, spija je przyjaciel z czwartego piętra i jako miłośnik porterów - nie narzeka .

        Comment

        • yavo
          Młóto w butach
          • 03-2009
          • 909

          Warka #150 - Cosie stałosie?
          (Koelsch - zestaw z Centrum Piwowarstwa)

          Skład - pilzneński 3.45 kg, pszeniczny 0.45 kg.

          Warzenie - 09.10.2022 w trzynastu litrach wody, 52ºC - 10', 66ºC - 45', 72ºC - 15', 78ºC - 5'. Wysładzanie - 14.5 litra wody, odebrane 22.25 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary.

          Chmiel:
          30g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 0'
          10g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 50'

          Po gotowaniu 19.8 litra brzeczki o ekstrakcie 12.8º, dolewka wody do 21.5 litra (11.15º).

          Drożdże - bez komentarza... SafAle S-04 (gęstwa z jakiegoś innego nienagazowanego piwa) - zadane dzień później.

          Cicha 21.10 przy 3.33º, rozlew 26.10 przy 2.87º (4.53%) - cukier 1.6g na 500ml piwa. Końcowo 21.5 litra - 1*1.5l, 18*1l, 2*0.75l i 1*0.5l.

          Nienagazowane, dawno już go nie ma. Dla potomności zapisuję, iż ten zestaw najlepiej smakuje po 3-4 miesiącach od zabutelkowania.

          Comment

          • yavo
            Młóto w butach
            • 03-2009
            • 909

            Warka #151 - Ein Reich, Ein Volk, Ein Rotbier
            (Rotbier - zestaw z Centrum Piwowarstwa)

            Skład - wiedeński 2.85 kg, Red Active 0.95 kg, melanoidynowy 0.55 kg, monachijski 0.25 kg.

            Warzenie - 14.10.2022 w czternastu litrach wody, 57ºC - 12', 64ºC - 50', 72ºC - 30', 78ºC - 1'. Wysładzanie - również czternaście litrów wody, odebrane 23 litry, gotowanie przez 60' na dwa gary (16 + 7).

            Chmiel:
            25g Tradition PL 2021 granulat 7.0% - 0'
            25g Tradition PL 2021 granulat 7.0% - 30'
            30g Tradition PL 2021 granulat 7.0% - 55'

            Po gotowaniu i dolewce wody, 21 litrów o ekstrakcie 12.98º.

            Drożdże - FM52 Amerykański Sen gęstwa - zadane dzień później.

            Cicha 24.10 przy 2.85º, rozlew 30.10 przy 2.39º (5.76%) - cukier 1.75g na 500ml piwa. Końcowo 21.1 litra - 1*0.75l, 40*0.5l i 1*0.33l.

            Zestaw smakuje najlepiej trzy-cztery miesiące po zabutelkowaniu, teraz jest naprawdę smaczne. Zostało z sześć butelek, jutro już go nie będzie. Mam tylko nadzieję, że zaprzyjaźniony Niemiec nie poprosi jutro podczas kolacji o rozwinięcie skrótu na butelce .

            Click image for larger version

Name:	20230310_104239_resized.jpg
Views:	187
Size:	21,1 KB
ID:	2331533

            Comment

            • yavo
              Młóto w butach
              • 03-2009
              • 909

              Warka #152 - Cosie znowu stałosie?
              (Koelsch - zestaw z Centrum Piwowarstwa)

              Skład - pilzneński 3.45 kg, pszeniczny 0.45 kg.

              Warzenie - 16.10.2022 w trzynastu litrach wody, 52ºC - 10', 66ºC - 45', 72ºC - 15', 78ºC - 5'. Wysładzanie - 14.5 litra wody, odebrane 23.4 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (16+7.4).

              Chmiel:
              30g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 0'
              10g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 50'

              Po gotowaniu 20.3 litra brzeczki o ekstrakcie 12.1º, dolewka wody do 21.5 litra (11.06º).

              Drożdże - FM52 Amerykański Sen - gęstwa, zadana dzień później.

              Cicha 26.10 przy 1.54º, rozlew 1.11 przy takim samym ekstrakcie (5.15% alko) - cukier 2g na 500ml piwa (zwiększam ilość cukru do nagazowania). Końcowo 21 litrów - 9*1l, 2*0.75l, 11*0.5l, 12*0.47l.

              Nagazowane , optimum smaku osiągnęło w marcu - zaprzyjaźniony Niemiec chwalił, a i jego polska Małżonka bardzo chwaliła (piwo, nie Niemca ) przy sobotniej kolacji . Została tylko jedna butelka, czeka na powrót mojej Małżonki z dalekich krajów.

              Jeszcze jedno - ten zestaw jest świetną bazą do różnego rodzaju wynalazków, o których kiedyś wspomnę - wystarczy zmienić chmiel na nowozelandzki (np, Nectaron) - i wychodzi super pyszna pszeniczna APA . Polecam nieustająco!
              Last edited by yavo; 20-03-2023, 13:14.

              Comment

              • yavo
                Młóto w butach
                • 03-2009
                • 909

                Warka #153 - ctrl + H
                (wheat ipa, zestaw z CP)

                Skład - Słód pilzneński 2.1 kg, pszeniczny 2.1 kg, owsiany 1 kg, wiedeński 0.4 kg, enzymatyczny 0.2 kg, płatki owsiane 0.4 kg, płatki pszenne błyskawiczne 0.15 kg.

                Warzenie - 28.10.2022 w dziewiętnastu litrach wody, 69ºC - 90', wygrzew 78ºC - 10'. Wysładzanie przy użyciu 14.7 litra wody, filtracja. Odebrane 25.9 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (19+6.9).

                Chmiel:
                50g Perle PL 2019 granulat 5.5% - 0'
                10g Iunga PL 2021 granulat 12.4% - 40'
                10g Mosaic US 2021 granulat 11.8% - 45'

                Tydzień przed rozlewem 28g Iunga PL, 50g Citra US 2020 granulat 12.6% i 40g Mosaic US.

                Piwo oczywiście jest powtórką z #81 (ctrl), #91 (ctrl + B), #95 (ctrl + C), #109 (ctrl + D), #121 (ctrl + E), #129 (ctrl + F) i #144 (ctrl + G) - jednak z tą modyfikacją, że zamiast Amarillo znów poszła Iunga i dodatkowo kilo słodu owsianego. Jak szaleć to szaleć.

                Po gotowaniu 22.5 litra brzeczki o ekstrakcie 13.94º, dolałem więc wody do 23 litrów - 13.55º.

                Drożdże - Lallemand Verdant IPA - gęstwa z warki #146 - zadane dzień później.

                Cicha 06.11 przy 4.49º, chmiel trzy dni później, rozlew 16.11 przy 2.51º (6.01% alko) - cukier 2.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 22 litry - 10*1l, 2*0.75l, 1*0.65l, 19*0.5l, 1*0.33l.

                Nieustająco świetne - no i nagazowane . Już dawno go nie ma.

                Comment

                • yavo
                  Młóto w butach
                  • 03-2009
                  • 909

                  Warka #154 - A jak amerykańskie żytnie
                  (amerykańskie żytnie, zestaw z CP)

                  Skład - Słód pale ale Maris Otter 1.4 kg, żytni 1.4 kg, pilzneński 1.3 kg, pszeniczny 0.2 kg.

                  Warzenie - 05.11.2022 w trzynastu litrach wody, 66ºC - 75', wygrzew 77ºC - 5'. Wysładzanie przy użyciu czternastu litrów wody, filtracja. Odebrane 21.45 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (15+6.45).

                  Chmiel:
                  15g Marynka PL 2021 granulat 8.6% - 0'
                  25g Ahtanum US 2020 granulat 3.6% - 60'
                  25g Cascade US 2021 granulat 7.9% - 60'

                  Tydzień przed rozlewem 25g Ahtanum US i 25g Cascade US.

                  To chyba moje pierwsze podejście do amerykańskiego żytniego - i od razu napiszę, że było tak dobre, że zagościło w moim browarze na stałe. Dość napisać, że w tym momencie nagazowują się dwie kolejne warki tegoż, a trzecia domaga się uwarzenia (kupiłem po pięć kilo głównych słodów, kilogram pszenicznego i rozbiłem to na trzy warki). Każda warka będzie oczywiście na innych chmielach, no ale jak zwykle - nie uprzedzajmy faktów.

                  Niezaprzeczalną zaletą tego piwa również jest to, że jest gotowe do spożycia nawet osiem dni po rozlewie - wczoraj próbowaliśmy warki #167 na chmielu o wdzięcznej nazwie Ahhhroma i jest wysoce pijalne, choć ma ciut za mało gazu (a jakże!). Dobra, ale do brzegu.

                  Po gotowaniu 17.5 litra brzeczki o ekstrakcie 13.85º, chłodzenie przez noc na balkonie i dolewka wody do 19.3 litra - 12.02º.

                  Drożdże - Lallemand Verdant IPA - gęstwa z warki #153 - zadane dzień później.

                  Cicha i chmiel 16.11 przy 3.42º, rozlew 23.11 przy 2.81º (5.02% alko) - cukier 2.5g (to mój nowy standard) na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 18.5 litra - 1*1l, 2*0.75l, 16*0.5l, 18*0.47l.

                  Żonie bardzo smakowało, mimo iż żytnie - jak już wspomniałem, piwo jest wysoce pijane i nienarzucające się (nie to, co ja). W notatkach mam nawet zapisane "3 grudnia - cudowne, cudowne".
                  Last edited by yavo; 23-03-2023, 09:00.

                  Comment

                  • yavo
                    Młóto w butach
                    • 03-2009
                    • 909

                    Warka #155 - ctrl + I
                    (wheat new zealand ipa, surowce i pomysł na przepis z CP)

                    Skład - Weyermann pilzneński premium 2.74 kg, Steinbach pszeniczny 2.75 kg, Viking Malt owsiany 1 kg, Viking Malt wiedeński 0.2 kg.

                    Warzenie - 18.11.2022 w 20.1 litrach wody, 69ºC - 90', wygrzew 78ºC - 10'. Wysładzanie przy użyciu 16.3 litra wody, filtracja. Odebrane 28.85 litra, gotowanie przez 60' na trzy gary (17+6.85+5).

                    Chmiel:
                    50g Pacifica NZ 2021 granulat 5.2% - 0'
                    10g Rakau NZ 2020 granulat 8.7% - 40'
                    10g Waimea NZ 2020 granulat 15.3% - 45'

                    Tydzień przed rozlewem 50g Motueka NZ 2021, 40g Rakau NZ i 40g Waimea NZ.

                    Piwo jest swobodną wariacją na temat wszystkich ctrl + cokolwiek (milion razy wspominałem już, że to ulubione piwo mojej Żony).

                    Po gotowaniu 23.5 litra brzeczki o ekstrakcie 15.96º, dolałem więc wody do 26 litrów - 13.46º.

                    Drożdże - Lallemand Verdant IPA - gęstwa z warki #153 - zadane dzień później.

                    Cicha i chmiel 29.11 przy 4.09º, chmiel trzy dni później, rozlew 06.12 przy 2.57º (5.93% alko) - cukier 2.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 25.6 litra - 6*1l, 2*0.75l, 1*0.66l, 33*0.47l, 7*0.33l.

                    Mniam mniam - wypite.

                    Comment

                    • yavo
                      Młóto w butach
                      • 03-2009
                      • 909

                      Warka #156 - Posobotnie
                      (Dorada Pampeana, zestaw z CP)

                      Skład - pilzneński 3.65 kg, do tego dodatkowo Steinbach pszeniczny 1.25 kg.

                      Warzenie - 04.12.2022 w 14.7 litra wody, 47ºC - 30', 67ºC - 30', 72ºC - 30', wygrzew 77ºC - 5'. Wysładzanie - 19.2 litra wody, filtracja. Odebrane 30.3 litra, gotowanie przez 60' na trzy gary (18.1+8+4.2).

                      Chmiel:
                      10g Cascade US 2021 granulat 7.9% - 0'
                      15g Cascade US 2021 granulat 7.9% - 30'
                      25g Cascade US 2021 granulat 7.9% - 60'

                      Tydzień przed rozlewem 50g Cascade US.

                      Chłodzenie przez noc, po gotowaniu 24 litry brzeczki o ekstrakcie 12.7º (w notatkach mam napisane, że kipiało i się wylało), dolałem wody do 26.5 litra - 11.0º.

                      Drożdże - Lallemand Verdant IPA - gęstwa, zapewne z warki #153, zadana 05.12.

                      Chmiel 23.12 bez pomiaru (sąsiedzi chmielili), rozlew 30.12 przy 2.03º (4.87% alko) - cukier 2.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 26.1 litra - 19*1l, 3*0.75l, 10*0.5l.

                      Mniam mniam - wypite. Nazwa piwa pochodzi od słynnej urodzinowej imprezy niżej podpisanego.

                      Comment

                      • yavo
                        Młóto w butach
                        • 03-2009
                        • 909

                        Click image for larger version

Name:	image_92013.jpg
Views:	136
Size:	23,3 KB
ID:	2332372

                        Tak, wiem - dawno mnie tu było.

                        Tymczasem zacieramy #175! Amerykańskie żytnie, które wcale nie będzie amerykańskie, bo na Iundze i wcale nie będzie w ogóle, bo na FM23 Magiczny Ogród!
                        Last edited by yavo; 29-04-2023, 08:46.

                        Comment

                        • yavo
                          Młóto w butach
                          • 03-2009
                          • 909

                          Warka #157 - Niedokończony sen
                          (Koelsch)

                          Skład - Weyermann pilzneński premium 3.63 kg, Steinbach pszeniczny 0.5 kg.

                          Warzenie - 09.12.2022 w 13.75l wody, 52ºC - 10', 66ºC - 45', 72ºC - 15', 78ºC - 5'. Wysładzanie - 14.3 litra wody, odebrane 23.6 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (18.1 + 5.5).

                          Chmiel:
                          30g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 0'
                          20g Lubelski PL 2021 granulat 3.0% - 50'

                          Po gotowaniu 20.6 litra brzeczki o ekstrakcie 13.08º, dolewka wody do 23.4 litra (10.96º).

                          Drożdże - FM42 Stare Nadreńskie zadane dzień później.

                          Fermentacja bez cichej, rozlew 30.12 przy 3.14º (4.28% alko) - cukier 3g na 500ml piwa. Końcowo 23.2 litra - 46*0.5l, 1*0.33l.

                          W większości nagazowane . Koelsch jest dość chimeryczny i bardzo wymagający, jeśli chodzi o sterylność procesu - dość powiedzieć, że w opisywanej warce było kilka butelek z końskim aromatem, dwie nienagazowane i jedna... słona . Ostatnia butelka wypita przedwczoraj.

                          Comment

                          • yavo
                            Młóto w butach
                            • 03-2009
                            • 909

                            No dobra, nie było mnie tu równe dwa miesiące, wstyd... Lecimy dalej, bo zaległości coraz większe.

                            Warka #158 - Cicho tam
                            (Session IPA, zestaw z Centrum Piwowarstwa)

                            Skład - Pale Ale 2.9 kg, płatki owsiane 0.4 kg.

                            Warzenie - 04.01.2023 - 10 litrów wody, 67ºC - 75', wygrzew 78ºC - 10'. Wysładzanie - 15 litrów, odebrane 21 litrów, gotowanie przez 60' na dwa gary (15+6).

                            Chmiel:
                            20g Centennial US 2021 granulat 10.7% - 0'
                            10g Mosaic US 2021 granulat 11.8% - 35'

                            30g Centennial i 40g Mosaic na zimno tydzień przed rozlewem.

                            Po gotowaniu 17.5 litra brzeczki o ekstrakcie 10.58º, więc dolewka wody do 19l - 9.81º.

                            Drożdże - FM52 Amerykański Sen zadane dzień później.

                            Cicha i chmiel 14.01 (1,68º), zabutelkowane 20.01 - 1.21º, 4.64%. Końcowo 18.2 litra, cukier 2.5g na pół litra piwa. 1*1.5l, 15*1l, 1*0.75l, 1*0.66l, 1*0.5l.


                            Z nowości w zagrodzie - aktualnie licznik warek pokazuje 180, po drodze uwarzyłem ciemne pszeniczne, portera (#149) jeszcze nie degustowaliśmy.

                            Comment

                            • yavo
                              Młóto w butach
                              • 03-2009
                              • 909

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
                              Warka #149 - Nic na siłę
                              (Uwaga, uwaga - porter bałtycki [na górniakach], zestaw z... no nie uwierzycie, z Centrum Piwowarstwa)

                              Skład - monachijski 3.7 kg, pilzneński 1.95 kg, karmelowy jasny 0.2 kg, karmelowy ciemny 0.15 kg, barwiący 0.1 kg.

                              Warzenie - 01.10.2022 w 20.1 litra wody
                              Premiera - przed chwilą: och, jakie pyszne!

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎