Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    maruda
    • 08-2003
    • 10737

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
    Sporo drożdży tylko będzie pewnie na dnie...
    jak to w pszenicznym , myślę że to piwo więcej niż 3-4 tygodnie się nie uchowa
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      maruda
      • 08-2003
      • 10737

      147pszeniczne

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Anteks się śpieszy na KPD w Poznaniu
      147 pszeniczne następne do degustacji na giełdzie
      skład
      • pszeniczny - 3500g
      • pilzneński - 3500g
      zacieranie

      • 55°C wsypane słody
      • około 1/3 do dekokcji
      • 70°C - 15 min
      • gotowanie 15 min
      • wlanie do zacieru głownego
      • ustalenie temp na 62°C
      • około 1/3 zacieru do dekokcji
      • gotowanie 15 min
      • wlanie do zacieru głównego
      • ustaleni temp na 72°C - 40 min
      • filtracja
      jutro chmielenie
      Last edited by anteks; 17-11-2009, 22:03.
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • anteks
        maruda
        • 08-2003
        • 10737

        Warka 145 Imbirowe zlana na cichą blg 4
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Seta
          Piję piwo
          • 10-2002
          • 6964

          A tego ostatniego pszeniczniaka ile Ci wyszło? Dałeś Stefany?
          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

          Comment

          • anteks
            maruda
            • 08-2003
            • 10737

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
            A tego ostatniego pszeniczniaka ile Ci wyszło? Dałeś Stefany?
            dupa nie stefany zamiast 3068 dałem THG
            będzie pszenica klasztorna
            Wyszło 35l 12 blg
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              maruda
              • 08-2003
              • 10737

              142 Dubel

              warka 142 Dubel rozlana z dodatkiem cukru 5g/l
              Blg spadło do 1
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Marusia
                Senior
                • 02-2001
                • 20211

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                dupa nie stefany zamiast 3068 dałem THG
                będzie pszenica klasztorna
                Wyszło 35l 12 blg
                Dobre Przywieź koniecznie, ciekawa jestem efektu



                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                warka 142 Dubel rozlana z dodatkiem cukru 5g/l
                Blg spadło do 1
                A jak w smaku? Takie wysokie odfermentowanie z wysokiego blg zazwyczaj wskazuje na dzikie drożdże - ja miałam takiego belga, z 17,5 zszedł do 1,5 - pięknie pachniał, klasztorniakowo, smakował tez dobrze, tylko, że jak lambic
                Last edited by Marusia; 22-11-2009, 08:28.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • anteks
                  maruda
                  • 08-2003
                  • 10737

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi





                  A jak w smaku? Takie wysokie odfermentowanie z wysokiego blg zazwyczaj wskazuje na dzikie drożdże - ja miałam takiego belga, z 17,5 zszedł do 1,5 - pięknie pachniał, klasztorniakowo, smakował tez dobrze, tylko, że jak lambic
                  dziwnie gorzkie , może sie uleży ( na razie pijalne i kopie )
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Marusia
                    Senior
                    • 02-2001
                    • 20211

                    Właśnie zmierzyłam blg w swoim triplu - zeszło z 20 na 3,5 W smaku delicje, ale po oblizaniu łyżki już ma się szum w głowie
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • przemo70
                      † 1970-2019 Piwosz w Raju
                      • 05-2007
                      • 1501

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      A jak w smaku? Takie wysokie odfermentowanie z wysokiego blg zazwyczaj wskazuje na dzikie drożdże - ja miałam takiego belga, z 17,5 zszedł do 1,5 - pięknie pachniał, klasztorniakowo, smakował tez dobrze, tylko, że jak lambic
                      Marusia nie strasz mój dubbel zjechał z 16 do 2 na B.Abbey, ale chyba one tak mają bo wszystkie następne też tak głęboko odfermentowują
                      Save water, drink beer ...

                      http://www.parowozy.com.pl/
                      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                      Comment

                      • Marusia
                        Senior
                        • 02-2001
                        • 20211

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Marusia nie strasz mój dubbel zjechał z 16 do 2 na B.Abbey, ale chyba one tak mają bo wszystkie następne też tak głęboko odfermentowują
                        Nie no, spoko - napisałam przecież, co Belgian Abbey zrobiły z moim triplem. Na przyszłorocznej giełdzie w Cieszynie będę tym zabijać
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • przemo70
                          † 1970-2019 Piwosz w Raju
                          • 05-2007
                          • 1501

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nie no, spoko - napisałam przecież, co Belgian Abbey zrobiły z moim triplem. Na przyszłorocznej giełdzie w Cieszynie będę tym zabijać
                          Oj będzie się działo coś czuję Jak co drugi wytoczy takie ciężkie działa to na starcie degustacji lud będzie leżał pokotem
                          Save water, drink beer ...

                          http://www.parowozy.com.pl/
                          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                          Comment

                          • anteks
                            maruda
                            • 08-2003
                            • 10737

                            będzie II Masakra Cieszyńska Triplem
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              maruda
                              • 08-2003
                              • 10737

                              wczoraj naśrutowane słody , jutro 148 pszenica na 3068
                              ale chyba bez udziwnień z dekokcją
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                maruda
                                • 08-2003
                                • 10737

                                148 Pszeniczne

                                warka 148 pszeniczne miało być bez udziwnień i jest , bo moim zdaniem udziwnieniem było by warzenie pszeniczniaka bez dekokcji
                                skład
                                • pszeniczny 3000g
                                • pilzneński 2000g
                                • lubelski 30g
                                zacieranie
                                • wsypane do wody 55°C , około 1/3 do dekokcji
                                • 70 °C - 15 min , gotowanie 15 min
                                • w tym czasie zacier główny ostygł do 40°C , wlanie dekoktu i ustalenie temp na 62°C
                                • około 1/3 do dekokcji , gotowanie 15 min
                                • wlanie do zacieru głównego , ustalenie temp na 72°C
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎