Warka CXXI - Miejski Pieron 11,5°Blg (3-III-2009r.)
Dziś dopiero zadane e temp. 11°C.
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka CXXI - Miejski Pieron 11,5°Blg (3-III-2009r.)
Składniki:
- pilzeński 4,5 kg;
- carapils 0,7kg;
- chmiel Marynka szyszki 100g;
- drożdże gęstwa Budvar Lager
Zacieranie:
- 18l wody i słód
- 52°C i 10'
- 64-62°C i 25'
- 72°C i 25'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
-po 5l
Chmielenie:
- 0' - 60g;
- 45' - 20g;
- 55' - 20g;
- 60' - chłodzenie.
Drożdze zadam pojutrze. Wydajność wyszła na mniej niż 58%. Szkoda, bo 2 l brzeczki przedniej na zolu (tu sie musza postarać, bo łostatnio brak kontroli).Leave a comment:
-
Warka CXIX - Pieron Mocne 14,3°Blg (23-II-2009r.)
Miał być majowy koźlak, ale coś za wodnity
Składniki:
- pilzeński 4,5 kg;
- monachijski 0,5 kg;
- carapils 0,5kg;
- chmiel Marynka szyszki 40g;
- chmiel Lubelski szyszki 20 g;
- drożdże S-23.
Zacieranie:
- 24l wody i słód
- 52°C i 10'
- 64-62°C i 20'
- 72°C i 25'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
-po 5l
Chmielenie:
- 0' - Marynka;
- 40- Lubelski i ekstrakt;
- 60' - chłodzenie.
Drożdze zadam jutro.Leave a comment:
-
Warka CXX - Karmelowe 11,9°Blg (27-II-2009r.)
Składniki:
- pilzeński 2,5 kg;
- karmelowy jasny 1,4 kg;
- caraaroma 1,3kg;
- chmiel Marynka szyszki 20g;
- chmiel Lubelski szyszki 40 g;
- drożdże gęstwa Budvar Lager
Zacieranie:
- 20l wody i słód
- 52°C i 10'
- 64-62°C i 10'
- 72°C i 50'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
-po 5l
Chmielenie:
- 0' - Marynka;
- 50- Lubelski;
- 60' - chłodzenie.
Drożdze zadałem na drugi dzień w 10°C. Wydajność wyszła na mniej niż 60%Leave a comment:
-
Warka CXIII - Porter Bałtycki 22,5°Blg (26-I-2009r.)
Po miesiącu zlałem na cichą. Podczas przelewania robiłem pomiary i różnie wychodziło: począwszy od 12°Blg a na końcu na 14°Blg. Przyjąłem zaś średnią, szczególnie że najbardziej gęste ostało na dole i było tego najmniej. Mając 13°Blg na liczniku wyszło 6,5.
Przy butelkowaniu nie omieszkam zobaczyć w menzurce.Leave a comment:
-
NIEPOKÓJ
Heee, ostało mi podstawowego słodu na góra 10 warek. Czas robić pomału zamówienieLeave a comment:
-
Daruj sobie w ogóle przerwę maltozową ale raczej w celu płytkiego odfermentowania. Wrażenia słodyczy nie pochodzą raczej od dekstryn tylko od karmelowych aromatów podobnie jak od bananowych w piwach pszenicznych. Żeby dostać coś słodkiego na kształt Karmi musiałbyś przerwać fermentację i pozostawić w spasteryzowanym piwie maltozę.Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
Daruj sobie w ogóle przerwę maltozową ale raczej w celu płytkiego odfermentowania. Wrażenia słodyczy nie pochodzą raczej od dekstryn tylko od karmelowych aromatów podobnie jak od bananowych w piwach pszenicznych. Żeby dostać coś słodkiego na kształt Karmi musiałbyś przerwać fermentację i pozostawić w spasteryzowanym piwie maltozę.Leave a comment:
-
Dziś będzie karmelowe.
Chciałbym by było słodkie. Wystarczy 10' w 63°C a później 1h w 72°C?Leave a comment:
-
Warka CXIX - Pieron Mocne 14,3°Blg (23-II-2009r.)
Dziś drożdze rozsypałem w 12°C.Leave a comment:
-
Warka CXVIII - Koziołek pieronek 15,9°Blg (23-II-2009r.)
Dziś drożdze rozsypałem w 16°C.Leave a comment:
-
Warka CXIX - Pieron Mocne 14,3°Blg (23-II-2009r.)
Miał być majowy koźlak, ale coś za wodnity
Składniki:
- pilzeński 4,5 kg;
- monachijski 0,5 kg;
- carapils 0,5kg;
- chmiel Marynka szyszki 40g;
- chmiel Lubelski szyszki 20 g;
- drożdże S-23.
Zacieranie:
- 24l wody i słód
- 52°C i 10'
- 64-62°C i 20'
- 72°C i 25'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
-po 5l
Chmielenie:
- 0' - Marynka;
- 40- Lubelski i ekstrakt;
- 60' - chłodzenie.
Drożdze zadam jutro.Leave a comment:
-
Warka CXVIII - Koziołek pieronek 15,9°Blg (23-II-2009r.)
Składniki:
- pilzeński 4,0 kg;
- monachijski 1,0 kg;
- carapils 0,5kg;
- caraaroma 0,4kg;
- pszeniczny czekoladowy 0,2 kg;
- palony żywiecki 0,05 kg;
- chmiel Marynka szyszki 40g;
- chmiel Lubelski szyszki 20 g;
- drożdże S-23.
Zacieranie:
- 22l wody i słód
- 52°C i 10'
- 64-62°C i 20'
- 72°C i 25'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
-po 5l
Chmielenie:
- 0' - Marynka;
- 40- Lubelski i ekstrakt;
- 60' - chłodzenie.
Drożdze zadam jutro.Leave a comment:
-
Warka CXIII - Porter Bałtycki 22,5°Blg (26-I-2009r.)
Nadal fermentuje, powoli ale jeszcze.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: