Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka CXXI - Miejski Pieron 11,5°Blg (3-III-2009r.)

    Dziś dopiero zadane e temp. 11°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CXXI - Miejski Pieron 11,5°Blg (3-III-2009r.)

    Składniki:
    - pilzeński 4,5 kg;
    - carapils 0,7kg;
    - chmiel Marynka szyszki 100g;
    - drożdże gęstwa Budvar Lager

    Zacieranie:
    - 18l wody i słód
    - 52°C i 10'
    - 64-62°C i 25'
    - 72°C i 25'
    - podgrzanie do 76°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    -po 5l

    Chmielenie:
    - 0' - 60g;
    - 45' - 20g;
    - 55' - 20g;
    - 60' - chłodzenie.

    Drożdze zadam pojutrze. Wydajność wyszła na mniej niż 58%. Szkoda, bo 2 l brzeczki przedniej na zolu (tu sie musza postarać, bo łostatnio brak kontroli).

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CXIX - Pieron Mocne 14,3°Blg (23-II-2009r.)

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Miał być majowy koźlak, ale coś za wodnity
    Składniki:
    - pilzeński 4,5 kg;
    - monachijski 0,5 kg;
    - carapils 0,5kg;
    - chmiel Marynka szyszki 40g;
    - chmiel Lubelski szyszki 20 g;
    - drożdże S-23.

    Zacieranie:
    - 24l wody i słód
    - 52°C i 10'
    - 64-62°C i 20'
    - 72°C i 25'
    - podgrzanie do 76°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    -po 5l

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka;
    - 40- Lubelski i ekstrakt;
    - 60' - chłodzenie.

    Drożdze zadam jutro.
    Ekraktu było ok 1l.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CXX - Karmelowe 11,9°Blg (27-II-2009r.)

    Składniki:
    - pilzeński 2,5 kg;
    - karmelowy jasny 1,4 kg;
    - caraaroma 1,3kg;
    - chmiel Marynka szyszki 20g;
    - chmiel Lubelski szyszki 40 g;
    - drożdże gęstwa Budvar Lager

    Zacieranie:
    - 20l wody i słód
    - 52°C i 10'
    - 64-62°C i 10'
    - 72°C i 50'
    - podgrzanie do 76°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    -po 5l

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka;
    - 50- Lubelski;
    - 60' - chłodzenie.

    Drożdze zadałem na drugi dzień w 10°C. Wydajność wyszła na mniej niż 60%

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CXIII - Porter Bałtycki 22,5°Blg (26-I-2009r.)

    Po miesiącu zlałem na cichą. Podczas przelewania robiłem pomiary i różnie wychodziło: począwszy od 12°Blg a na końcu na 14°Blg. Przyjąłem zaś średnią, szczególnie że najbardziej gęste ostało na dole i było tego najmniej. Mając 13°Blg na liczniku wyszło 6,5.
    Przy butelkowaniu nie omieszkam zobaczyć w menzurce.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    NIEPOKÓJ

    Heee, ostało mi podstawowego słodu na góra 10 warek. Czas robić pomału zamówienie

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Daruj sobie w ogóle przerwę maltozową ale raczej w celu płytkiego odfermentowania. Wrażenia słodyczy nie pochodzą raczej od dekstryn tylko od karmelowych aromatów podobnie jak od bananowych w piwach pszenicznych. Żeby dostać coś słodkiego na kształt Karmi musiałbyś przerwać fermentację i pozostawić w spasteryzowanym piwie maltozę.
    Jak napisałem tak zrobiłem, ale opiszę jutro. Wydajność będzie niska

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CXIV - Jasne Pełne 12,5°Blg (29-I-2009r.)

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Dziś przelałem na cichą.
    Spadło na 4°Blg.
    No i prawie na tylu ostało. Spadło na 3,8 i będzie miało 5,3% alk.
    Rozlałem z dodatkiem 1l rezerwy do 3 beczek i 21 butelek 0,5l. Nagazuje się jak będzie ciepło.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Dziś będzie karmelowe.
    Chciałbym by było słodkie. Wystarczy 10' w 63°C a później 1h w 72°C?
    Daruj sobie w ogóle przerwę maltozową ale raczej w celu płytkiego odfermentowania. Wrażenia słodyczy nie pochodzą raczej od dekstryn tylko od karmelowych aromatów podobnie jak od bananowych w piwach pszenicznych. Żeby dostać coś słodkiego na kształt Karmi musiałbyś przerwać fermentację i pozostawić w spasteryzowanym piwie maltozę.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Dziś będzie karmelowe.
    Chciałbym by było słodkie. Wystarczy 10' w 63°C a później 1h w 72°C?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CXIX - Pieron Mocne 14,3°Blg (23-II-2009r.)

    Dziś drożdze rozsypałem w 12°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CXVIII - Koziołek pieronek 15,9°Blg (23-II-2009r.)

    Dziś drożdze rozsypałem w 16°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CXIX - Pieron Mocne 14,3°Blg (23-II-2009r.)

    Miał być majowy koźlak, ale coś za wodnity
    Składniki:
    - pilzeński 4,5 kg;
    - monachijski 0,5 kg;
    - carapils 0,5kg;
    - chmiel Marynka szyszki 40g;
    - chmiel Lubelski szyszki 20 g;
    - drożdże S-23.

    Zacieranie:
    - 24l wody i słód
    - 52°C i 10'
    - 64-62°C i 20'
    - 72°C i 25'
    - podgrzanie do 76°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    -po 5l

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka;
    - 40- Lubelski i ekstrakt;
    - 60' - chłodzenie.

    Drożdze zadam jutro.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CXVIII - Koziołek pieronek 15,9°Blg (23-II-2009r.)

    Składniki:
    - pilzeński 4,0 kg;
    - monachijski 1,0 kg;
    - carapils 0,5kg;
    - caraaroma 0,4kg;
    - pszeniczny czekoladowy 0,2 kg;
    - palony żywiecki 0,05 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 40g;
    - chmiel Lubelski szyszki 20 g;
    - drożdże S-23.

    Zacieranie:
    - 22l wody i słód
    - 52°C i 10'
    - 64-62°C i 20'
    - 72°C i 25'
    - podgrzanie do 76°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    -po 5l

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka;
    - 40- Lubelski i ekstrakt;
    - 60' - chłodzenie.

    Drożdze zadam jutro.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CXIII - Porter Bałtycki 22,5°Blg (26-I-2009r.)

    Nadal fermentuje, powoli ale jeszcze.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...