Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka CXIII - Porter Bałtycki 22,5°Blg (26-I-2009r.)

    Hee, kartka sie znolazła:

    Składniki:
    - pilzeński 2,5 kg;
    - monachijski 1,2 kg;
    - wiedeński 1,2 kg;
    - carared 0,4 kg;
    - karmeloewy ciemny 0,4 kg;
    - caraamber 0,4kg;
    - pszeniczny jasny 0,45 kg;
    - palony żywiecki 0,4 kg;
    - carafa 42 g;
    - ekstakt ok. 2l;
    - chmiel Marynka granulat 70 g;
    - chmiel Lubelski granulat 35 g;
    - drożdże gęstwa Budvar Lager.

    Zacieranie:
    - 20l wody słód do 53°C
    - 52°C i 10'
    - 64-622°C i 30'
    - 72°C i 30'
    - podgrzanie do 76°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    -po 4l

    Chmielenie:
    - 0' - marynka
    - 45' - lubelski
    - 60' - chłodzenie.

    Drożdze zadałem dziś rano w 13°C

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Hee, no to jo już zgupioł.

    Leave a comment:


  • Stasiek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    31°Blg?? Nie, no tyle to on może mieć przed fermentacją a nie po.
    A może 3,1°blg? No, ale wtedy to już chyba słodki nie powinien się wydawać...

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    No dziś zlałem miód na cichą.
    Trójniak zszedł na 31Blg-czy tyla styknie, bo wydaje się słodki?
    31°Blg?? Nie, no tyle to on może mieć przed fermentacją a nie po.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CXIII - Porter Bałtycki 22,5°Blg (26-I-2009r.)

    Dziś uwarzyłem portera ale zgubiłem jego skład. Jak się znajdzie to opiszę.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Dziś przymierzałem taboret gazowy. Spisuje się świetnie, na sprawdzenie wybrałem miód pitny-ciekawe co z tego będzie.

    Jutro może coś uwarzę jakieś jasne, jak się nie wkurwie na amen.
    No dziś zlałem miód na cichą.
    Trójniak zszedł na 31Blg-czy tyla styknie, bo wydaje się słodki?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CIX- Pils 12,1°Blg (15-XII-2008r.)

    Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 1,4l rezerwy do 49 butelek półlitrowych.
    Zeszło na 3,1°Blg i będzie miało 5,4% alk.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CXII - Imbirowe 11,8°Blg (30-XII-2008r.)

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Też przelane na cichą. Zeszło na , a pieron wie, bo nie zapisane.
    Zeszło na 3°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Oczywiście Warka CVIII- Pils 11,7°Blg (8-XII-2008r.)

    Zabutelkowałem do 3 butelek 2l oraz 33 butelek półlitrowych z dodatkiem 1,4l rezerwy.
    Zeszło na 3,3°Blg i będzie miało 5% alk.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CXI - Czerwono bana 11,5°Blg (30-XII-2008r.)

    Dziś zlałem na cichą.
    Zeszło na 3,7°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CVII- Hazok 11,9ºBlg (05-XII-2008r.)

    Rozlałem z dodatkiem 1,4l rezerwy do 4 beczek 5l oraz 13 butelek pół litrowych.
    Zeszło ostatecznie na 3,3ºBlg i będzie miało 5,25 alk.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CXII - Imbirowe 11,8°Blg (30-XII-2008r.)

    Też przelane na cichą. Zeszło na , a pieron wie, bo nie zapisane.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CX- Cianias 10,5°Blg (29-XII-2008r.)

    Przelane na cichą. Spadło na 3.1°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CVI- Św. Patryk (schwarzbier) 12,9ºBlg (05-XII-2008r.)

    Dziś zakegowałem i zabutelkowałem.
    Zakegowałem i zadalem trochę CO2. Lecz chcę pić za 2 miesiące, więc może refermentację zrobić, bo podobno będzie dobre za 2,5 tyg. a potem ma się się pogorszyć jakoś piwa.
    Resztę zabutelkowałem z dodatkiem 0,35 l rezerwy.

    Zeszło na 3,7ºBlg i będzie miało 5,2%alk. bez refermentacji oraz 5,5alk. z refermentacją.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Podsumowanie roku 2008.

    Uwarzyłem 49 warek z czego 10 kwasów. Więcej praktyki i więcej doświadczeń.

    Wysłałem piwa na konkurs piwowarów do Żywca, gdzie zajołem 2 miejsce za Portera (warka 53) oraz 3 miejsce za Majowego Koźlaka (59). Wysłałem również na II Pomorki Konkurs Piw Domowych , gdzie załołem 1 miejsce za piwa dolnej fermentacji o ekstrakcie powyżej 14°Blg oraz 3 miejsce za piwa dolnej fermentacji o ekstrakcie poniżej 14°Blg.

    A pod koniec roku użyłem pierwszy raz kego po pepsi. Mam nadzieję, że u mnie szybko zagości na stałe, bo rozlew stał się atrakcyjny.

    Chciałbym by ten Nowy Rok był przynajmniej taki jak ubiegły, bo dla mnie był świetny nie tylko pod względem piwowarkim.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...