Warka CXIII - Porter Bałtycki 22,5°Blg (26-I-2009r.)
Hee, kartka sie znolazła:
Składniki:
- pilzeński 2,5 kg;
- monachijski 1,2 kg;
- wiedeński 1,2 kg;
- carared 0,4 kg;
- karmeloewy ciemny 0,4 kg;
- caraamber 0,4kg;
- pszeniczny jasny 0,45 kg;
- palony żywiecki 0,4 kg;
- carafa 42 g;
- ekstakt ok. 2l;
- chmiel Marynka granulat 70 g;
- chmiel Lubelski granulat 35 g;
- drożdże gęstwa Budvar Lager.
Zacieranie:
- 20l wody słód do 53°C
- 52°C i 10'
- 64-622°C i 30'
- 72°C i 30'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
-po 4l
Chmielenie:
- 0' - marynka
- 45' - lubelski
- 60' - chłodzenie.
Drożdze zadałem dziś rano w 13°C
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
-
-
Warka CXIII - Porter Bałtycki 22,5°Blg (26-I-2009r.)
Dziś uwarzyłem portera ale zgubiłem jego skład. Jak się znajdzie to opiszę.Leave a comment:
-
Trójniak zszedł na 31Blg-czy tyla styknie, bo wydaje się słodki?Leave a comment:
-
Warka CIX- Pils 12,1°Blg (15-XII-2008r.)
Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 1,4l rezerwy do 49 butelek półlitrowych.
Zeszło na 3,1°Blg i będzie miało 5,4% alk.Leave a comment:
-
-
Oczywiście Warka CVIII- Pils 11,7°Blg (8-XII-2008r.)
Zabutelkowałem do 3 butelek 2l oraz 33 butelek półlitrowych z dodatkiem 1,4l rezerwy.
Zeszło na 3,3°Blg i będzie miało 5% alk.Leave a comment:
-
Warka CXI - Czerwono bana 11,5°Blg (30-XII-2008r.)
Dziś zlałem na cichą.
Zeszło na 3,7°Blg.Leave a comment:
-
Warka CVII- Hazok 11,9ºBlg (05-XII-2008r.)
Rozlałem z dodatkiem 1,4l rezerwy do 4 beczek 5l oraz 13 butelek pół litrowych.
Zeszło ostatecznie na 3,3ºBlg i będzie miało 5,25 alk.Leave a comment:
-
Warka CXII - Imbirowe 11,8°Blg (30-XII-2008r.)
Też przelane na cichą. Zeszło na , a pieron wie, bo nie zapisane.Leave a comment:
-
Warka CX- Cianias 10,5°Blg (29-XII-2008r.)
Przelane na cichą. Spadło na 3.1°Blg.Leave a comment:
-
Warka CVI- Św. Patryk (schwarzbier) 12,9ºBlg (05-XII-2008r.)
Dziś zakegowałem i zabutelkowałem.
Zakegowałem i zadalem trochę CO2. Lecz chcę pić za 2 miesiące, więc może refermentację zrobić, bo podobno będzie dobre za 2,5 tyg. a potem ma się się pogorszyć jakoś piwa.
Resztę zabutelkowałem z dodatkiem 0,35 l rezerwy.
Zeszło na 3,7ºBlg i będzie miało 5,2%alk. bez refermentacji oraz 5,5alk. z refermentacją.Leave a comment:
-
Podsumowanie roku 2008.
Uwarzyłem 49 warek z czego 10 kwasów. Więcej praktyki i więcej doświadczeń.
Wysłałem piwa na konkurs piwowarów do Żywca, gdzie zajołem 2 miejsce za Portera (warka 53) oraz 3 miejsce za Majowego Koźlaka (59). Wysłałem również na II Pomorki Konkurs Piw Domowych , gdzie załołem 1 miejsce za piwa dolnej fermentacji o ekstrakcie powyżej 14°Blg oraz 3 miejsce za piwa dolnej fermentacji o ekstrakcie poniżej 14°Blg.
A pod koniec roku użyłem pierwszy raz kego po pepsi. Mam nadzieję, że u mnie szybko zagości na stałe, bo rozlew stał się atrakcyjny.
Chciałbym by ten Nowy Rok był przynajmniej taki jak ubiegły, bo dla mnie był świetny nie tylko pod względem piwowarkim.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: