Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Refraktometr spisuje się świetnie i rzeczywiście pomaga w pracy.
    Powiem szczerze, że podczas pracy już nie jest przewidywalne jaki ekstrakt wyjdzie.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCI- Ale 13,2°Blg (02-X-2008r.)

    Składniki:
    - słód - chyba 5,2 kg
    - chmiel Lubelski szyszki 50 g.

    Zacieranie:
    - 18l wody do 55°C i słód
    - 52°C i 5'
    - 62°C i 30'
    - 72°C i 30'
    - podgrzanie do 76°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 5l

    Chmielenie:
    - 0' - 30g;
    - 40'- 20g;
    - 60' chłodzenie.

    Drożdże zadam jutro.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Dziś przymierzałem taboret gazowy. Spisuje się świetnie, na sprawdzenie wybrałem miód pitny-ciekawe co z tego będzie.

    Jutro może coś uwarzę jakieś jasne, jak się nie wkurwie na amen.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu
    Czorny Diobeł dobry jes nic ino go w gymba loć

    Waśnie siedza po cinżkiym dniu z Diobłem i aż mi jakoś lepiyj

    Byda sie musioł zacziać na tygo diobła u Cie i Cie z niygo łoswobodzić
    Rejona,dopiero teros przeczytołech. Fajnie że Ci smakowało.

    Leave a comment:


  • mlody_w_fachu
    replied
    Czorny Diobeł dobry jes nic ino go w gymba loć

    Waśnie siedza po cinżkiym dniu z Diobłem i aż mi jakoś lepiyj

    Byda sie musioł zacziać na tygo diobła u Cie i Cie z niygo łoswobodzić
    Ostatnia zmiana dokonana przez mlody_w_fachu; 2008-09-11, 22:36.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Dziś rozlałem trzy ostatnie warki. Choć kwaśne na pewno znajda swoich amatorów na wsi.

    Na tym kończę sezon. Chyba, że ... będę chciał sprawdzić nowy sprzęt, ale nie wiem kiedy przyjdzie, a na dworze ciepło i upał.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Ponoś ciepło też, ale przypuszczam, że prędzej bakterie-w lato dużo dego, nie nie powinno się warzyć piwa.

    Leave a comment:


  • lordofdabeer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Kurnka wodna, same kwasy.
    Ostatnie dziesięć warek kwaśne z powodu złej aktywacji środka dezynfekcyjnego.
    Mam pytanko a propos kwasów, bo właśnie niedawno zaliczyłem pierwszego w karierze
    Moje piwko zdaje się stało na cichej w zbyt wysokiej temperaturze - czy to może być główną przyczyną skwaśnienia piwa, czy też raczej zła dezynfekcja? Wydaje mi się, że o dezynfekcję raczej zadbałem jak trzeba.

    Dzięki

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Kurnka wodna, same kwasy.
    Ostatnie dziesięć warek kwaśne z powodu złej aktywacji środka dezynfekcyjnego.
    Chciałem kwasa na chleb, ale nie aż taką serię.
    Ciulato ta robota.
    Ostały mi słody na dwie warki ześrutowane, może za ok. 2 tygodnie za nie się zabiorę i robię przerwę.
    Przepraszam wszystkich obdarownych kwasami.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXVII- Milk Stout (07-VI-2008r.)

    Dziś z rana rozlałem do flaszek. Spadło do 7,5°Blg.
    Szkoda że kolejne kwaśne.
    Czarna seria rozkwitła na dobre-źle odpaliłem Clo i widocznie nic ine dyzenfekowało.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Zastanawiam się nad przerwą w browarze. Powodów jest kilka: ciepło, brak wolnych butelek, brak czasu, ....
    Może jak się trochę ochłodzi zrobię jedne piwko Wiejskie, ale na tym chyba skończę - z resztą się zobaczy.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XC- Wiejskie Jasne 12°Blg (14-VI-2008r.)

    Przelałem na cichą. Smak wydaje się lekko kwaśny, wiec drożdze już poszły w kanał.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXVII- Milk Stout 17°Blg (07-VI-2008r.)

    Wczoraj przelałem na cichą. Spadło na 8,5°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XC- Wiejskie Jasne 12°Blg (14-VI-2008r.)

    Dziś zadałem w 20°C gęstwą z warki Warka LXXXVII- Milk Stout 17°Blg Wyeast 1187 Ringwood Ale.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XC- Wiejskie Jasne 12°Blg (14-VI-2008r.)

    Kulebele

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...