Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka LXXXV- Wiejskie Ciemne 12°Blg (22-V-2007r.)

    Przelane na cichą. Zeszło na 4°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXIV-Czorny futer 12°Blg(20-V-2008r.)

    Przelane na cichą. Zeszło na 3,4°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Dziś tak dla zabicia czasu policzyłem dotychczasowe zużycie słodu. Wyszło 460 kg z czego jest/było 20hl piwa.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2008-05-27, 13:37.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    WARKA LXXXV i LXXXVI

    Dziś zadałem drożdże rozsypałem w temp. 23°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXVI- Wiejskie Jasne 11°Blg (22-V-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 4,7 kg;
    - karmel wiedeński 0,7 kg;
    - chmiel Marynka granulat 50 g;
    - chmiel Lubelski granulat 45 g;
    - drożdze suche S-04

    Zacieranie:
    - 15l wody do 70°C i słód
    - podgrzanie na 67°C i 2,5h'
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 5l

    Chmielenie:
    - 0' - goryczkowy
    - 45'- aromatyczny
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    11°Blg i 26l+2,5 w butelce do refermentacji . Wydajność 61,5%.

    Drożdże zadam jutro z rana.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXV- Wiejskie Ciemne 12°Blg (22-V-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 4,7 kg;
    - karmel ciemny 0,5 kg;
    - chmiel Marynka granulat 20 g;
    - chmiel Lubelski granulat 30 g;
    - drożdze suche S-04

    Zacieranie:
    - 15l wody do 70°C i słód
    - podgrzanie na 67°C i 2,5h'
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 5l

    Chmielenie:
    - 0' - goryczkowy
    - 50'- aromatyczny
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    12°Blg i 25,5l+1,5 w butelce do refermentacji . Wydajność 66%.

    Drożdże zadam jutro z rana.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXIII - Bioły futer 11°Blg (3-V-2008r.)

    Dziś rozlałem z dodatkiem 1,8l rezerwy do różnych flaszek patentowych oraz do jednej beczki 5l. Spadło do 2,3°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Ha, to jeszcze jaśniej omówiono.
    Tak więc następnym razem się zobaczy.

    Leave a comment:


  • hasintus
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    przy słodach ciemnych podobno powinno się gotowac 20-30 min
    Ha, Twoja uwaga będzie realizowana następnym razem. Dzięki za info.
    Podobno powinno się gotować do całkowitego zaniku piany, u mnie to było od 8 do 12 minut, tyle że, zawsze przy słodach jasnych.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXII - Flaps 12°Blg (30-IV-2008r.)

    Kolejne piwo dziś rozlane z dodatkiem 1,5l rezerwy do 2 kegów 5l oraz 29 butelek 0,5l.
    Spadło na 4°Blg. Piana znakomita a smak mocno palony-tak jak lubię.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXI - www.browar.biz 17,5°Blg (29-IV-2008r.)

    Dziś rozlałem z 1,6l rezerwy do flaszek: 27*0,5l, 39*0,3l. Zeszło na 5°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXIV-Czorny futer 12°Blg(20-V-2008r.)

    Dziś suche drożdże rozypałem po powierzchni. Temp. jest 19°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXIV-Czorny futer 12°Blg(20-V-2008r.)
    Warka LXXXIV - Czorny futer (20-V-20

    No to wyszło 25,5l+1,8l rezerwy 12°Blg. Wydajność 68,5%.
    Drożdże zadam jutro jak się schłodzi.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    przy słodach ciemnych podobno powinno się gotowac 20-30 min
    Ha, Twoja uwaga będzie realizowana następnym razem. Dzięki za info.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    - 63°C - dekokcja (odebrałem do 7l garnka i 10' w 72°C i 10' warzenie i do kotła).
    - gdy 75°C do filtratora.
    przy słodach ciemnych podobno powinno się gotowac 20-30 min

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...