Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka CV- Pils 12,9°Blg (3-XII-2008r.)

    Dziś zlane na cichą.
    Zeszło na 4°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CIII- Flaps (porter angielski) 12,5ºBlg (28-XI-2008r.)

    Rozlałem do 48 półlitrowych butelek z dodatkiem 1,5l rezerwy.
    Zeszło na 4,6ºBlg i będzie miało 4,9% Alk.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CII- Party 12,5°Blg (20-XI-2008r.)

    Dziś rozlane do 4 beczek 5l oraz 10 butelek 0,5l z dodatkiem 1,4l rezerwy.
    Zeszło na 3,5°Blg. Będzie miało 5,4% alk.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CVIII- Pils 11,7°Blg (8-XII-2008r.)

    Gęstwę wlałem do 12°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CV- Pils 11,7°Blg (8-XII-2008r.)

    Oczywiście Warka CVIII- Pils 11,7°Blg (8-XII-2008r.)

    Składniki:
    - pilzeński 4,7 kg;
    - carapils 0,5 kg;
    - trochę zakwaszającego 60 g;
    - chmiel Marynka szyszki 70 g;
    - mech irlandzki 5g;
    - drożdże gęstwa Budvar Lager

    Zacieranie:
    - 20l wody słód do 53°C
    - 52°C i 10'
    - 62°C i 20'
    - 72°C i 25'
    - podgrzanie do 76°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    -po 4l

    Chmielenie:
    - 0' - 40g;
    - 45' - 15g;
    - 50' - mech irlandzki
    - 50' - 15g;
    - 60' - chłodzenie.

    Drożdze zadam jutro.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2008-12-08, 13:52. Powód: inny nr warki

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CIV- Chmielowe 12,9°Blg (1-XII-2008r.)

    Dziś zlane na cichą. Zeszło na 4°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CVI- Św. Patryk (schwarzbier) 12,9ºBlg (05-XII-2008r.)

    Drożdze rozsypałem. Temp. 12ºC.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CVII- Hazok 11,9ºBlg (05-XII-2008r.)

    Drożdze rozsypałem. Temp. 16ºC.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CVII- Hazok 11,9ºBlg (05-XII-2008r.)

    Składniki:
    - pilzneński 5,5 kg;
    - chmiel Lubelski granulat 95 g;
    - drożdze suche S-23;
    - mech irlandzki 5g.

    Zacieranie:
    - 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
    - podgrzanie na 63°C i 40'
    - podgrzanie na 72°C i 30'
    - podgrzanie do 76°C i filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 4l reszta

    Chmielenie:
    - 0' - całość;
    - 45'- mech;
    - 60' chłodzenie.

    Wydajność 63%.

    Drożdze zadam jutro.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CI- IPA 15°Blg (17-XI-2008r.)

    Rozlałem z 1,5l rezerwy do 49 butelek 0,5l.
    Spadło na 3,2°Blg 7% Alk.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CIII- Flaps (porter angielski) 12,5ºBlg (28-XI-2008r.)

    Dziś zlałem na cichą. Zeszło na 4,9ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    MISZCZU
    na l-4

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Hee, dziś w ciągu 7,5h uwarzyłem 2 warki, ześrutowałem na kolejne dwie, przelałem warkę na cichą, rozlałem warkę do flaszek i wymyłem 3 skrzynki. No i wóz se umyłem.
    Lepiej już chyba być nie może.
    MISZCZU

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CV- Pils 12,9°Blg (3-XII-2008r.)

    Drożdze zadałem dopiero dziś do 12°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CVI- Św. Patryk (schwarzbier) 12,9ºBlg (05-XII-2008r.)

    Składniki:
    - pilzneński 3 kg;
    - monachijski 2,2 kg;
    - palony 0,3 kg;
    - czekoladowy 0,2 kg;
    - chmiel Lubelski granulat 80 g;
    - drożdze suche S-23

    Zacieranie:
    - 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
    - podgrzanie na 62°C i 25'
    - podgrzanie na 72°C i 20'
    - podgrzanie do 76°C i filtracja

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 4l reszta

    Chmielenie:
    - 0' - 40g;
    - 45'- 20g;
    - 55'- 20g;
    - 60' chłodzenie

    Wydajność 62%.

    Drożdze zadam jutro.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...