Warka CV- Pils 12,9°Blg (3-XII-2008r.)
Dziś zlane na cichą.
Zeszło na 4°Blg.
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka CIII- Flaps (porter angielski) 12,5ºBlg (28-XI-2008r.)
Rozlałem do 48 półlitrowych butelek z dodatkiem 1,5l rezerwy.
Zeszło na 4,6ºBlg i będzie miało 4,9% Alk.Leave a comment:
-
Warka CII- Party 12,5°Blg (20-XI-2008r.)
Dziś rozlane do 4 beczek 5l oraz 10 butelek 0,5l z dodatkiem 1,4l rezerwy.
Zeszło na 3,5°Blg. Będzie miało 5,4% alk.Leave a comment:
-
Warka CV- Pils 11,7°Blg (8-XII-2008r.)
Oczywiście Warka CVIII- Pils 11,7°Blg (8-XII-2008r.)
Składniki:
- pilzeński 4,7 kg;
- carapils 0,5 kg;
- trochę zakwaszającego 60 g;
- chmiel Marynka szyszki 70 g;
- mech irlandzki 5g;
- drożdże gęstwa Budvar Lager
Zacieranie:
- 20l wody słód do 53°C
- 52°C i 10'
- 62°C i 20'
- 72°C i 25'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
-po 4l
Chmielenie:
- 0' - 40g;
- 45' - 15g;
- 50' - mech irlandzki
- 50' - 15g;
- 60' - chłodzenie.
Drożdze zadam jutro.Leave a comment:
-
Warka CIV- Chmielowe 12,9°Blg (1-XII-2008r.)
Dziś zlane na cichą. Zeszło na 4°Blg.Leave a comment:
-
Warka CVI- Św. Patryk (schwarzbier) 12,9ºBlg (05-XII-2008r.)
Drożdze rozsypałem. Temp. 12ºC.Leave a comment:
-
Warka CVII- Hazok 11,9ºBlg (05-XII-2008r.)
Drożdze rozsypałem. Temp. 16ºC.Leave a comment:
-
Warka CVII- Hazok 11,9ºBlg (05-XII-2008r.)
Składniki:
- pilzneński 5,5 kg;
- chmiel Lubelski granulat 95 g;
- drożdze suche S-23;
- mech irlandzki 5g.
Zacieranie:
- 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
- podgrzanie na 63°C i 40'
- podgrzanie na 72°C i 30'
- podgrzanie do 76°C i filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
- po 4l reszta
Chmielenie:
- 0' - całość;
- 45'- mech;
- 60' chłodzenie.
Wydajność 63%.
Drożdze zadam jutro.Leave a comment:
-
Warka CI- IPA 15°Blg (17-XI-2008r.)
Rozlałem z 1,5l rezerwy do 49 butelek 0,5l.
Spadło na 3,2°Blg 7% Alk.Leave a comment:
-
Warka CIII- Flaps (porter angielski) 12,5ºBlg (28-XI-2008r.)
Dziś zlałem na cichą. Zeszło na 4,9ºBlg.Leave a comment:
-
-
Warka CV- Pils 12,9°Blg (3-XII-2008r.)
Drożdze zadałem dopiero dziś do 12°C.Leave a comment:
-
Warka CVI- Św. Patryk (schwarzbier) 12,9ºBlg (05-XII-2008r.)
Składniki:
- pilzneński 3 kg;
- monachijski 2,2 kg;
- palony 0,3 kg;
- czekoladowy 0,2 kg;
- chmiel Lubelski granulat 80 g;
- drożdze suche S-23
Zacieranie:
- 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
- podgrzanie na 62°C i 25'
- podgrzanie na 72°C i 20'
- podgrzanie do 76°C i filtracja
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
- po 4l reszta
Chmielenie:
- 0' - 40g;
- 45'- 20g;
- 55'- 20g;
- 60' chłodzenie
Wydajność 62%.
Drożdze zadam jutro.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: