Warka CXII - Imbirowe 11,8°Blg (30-XII-2008r.)
Dziś drożdze zadałem w 10°C.
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka CXI - Czerwono bana 11,5°Blg (30-XII-2008r.)
Dziś drożdze zadałem w 8°C.Leave a comment:
-
Warka CXII - Imbirowe 11,8°Blg (30-XII-2008r.)
Składniki:
- pilzeński 4,7 kg;
- carapils 0,5 kg;
- trochę zakwaszającego 60 g;
- chmiel Marynka granulat 45 g;
- chmiel Lubelski granulat 32 g;
- imbir świeży 120 g;
- mech irl. 5g;
- drożdże gęstwa Budvar Lager
Zacieranie:
- 18l wody słód do 53°C
- 52°C i 10'
- 62°C i 25'
- 72°C i 25'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
-po 4l
Chmielenie:
- 0' - marynka
- 45' - lubelski+ mech
- 50' - imbir
- 60' - chłodzenie.
Drożdze zadam później. Wydajność 63%.Leave a comment:
-
Warka CXI - Czerwono bana 11,5°Blg (30-XII-2008r.)
Składniki:
- pilzeński 3 kg;
- carapils 0,3 kg;
- carared 1kg;
- melanoidynowy 0,9 kg;
- trochę zakwaszającego 60 g;
- chmiel Marynka granulat 60 g;
- chmiel Lubelski granulat 40 g;
- mech irl. 5g;
- drożdże gęstwa Budvar Lager
Zacieranie:
- 18l wody słód do 53°C
- 52°C i 10'
- 62°C i 40'
- 72°C i 20'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
-po 4l
Chmielenie:
- 0' - marynka
- 45' - lubelski+ mech
- 60' - chłodzenie.
Drożdze zadam później. Wydajność 60%.Leave a comment:
-
Warka CV- Pils 11,7°Blg (8-XII-2008r.)
Wczoraj pierwszy raz rozlałem piwo do kega 18l. po pepsi. Narazie nie mam butli z gazem więc zrobię normalnie refermentację.
1,3l rezerwy a spało na 3,6°Blg. Rozlałem więc do kega i 13 butelek 0,5l.
Piwo będzie miało 5,5% Alk.Leave a comment:
-
Warka CIX- Pils 12,1°Blg (15-XII-2008r.)
Wczoraj przelałem na cichą. Spadło na 3,8°Blg.Leave a comment:
-
Warka CX- Cianias 10,5°Blg (29-XII-2008r.)
Cianias ma wydajność 58%Ale spadek
Leave a comment:
-
Warka CX- Pils 10,5°Blg (29-XII-2008r.)
Warka CX- Cianias 10,5°Blg (29-XII-2008r.)
Składniki:
- pilzeński 4,7 kg;
- carapils 0,5 kg;
- trochę zakwaszającego 60 g;
- chmiel Marynka szyszki 130 g;
- mech irl. 5g;
- drożdże gęstwa Budvar Lager
Zacieranie:
- 18l wody słód do 53°C
- 52°C i 10'
- 62°C i 25'
- 72°C i 25'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
-po 4l
Chmielenie:
- 0' - 70g;
- 45' - 30g;+ mech
- 55' - 30g;
- 60' - chłodzenie.
Drożdze zadałem do 14°C.Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2008-12-29, 10:34. Powód: Warka CX- Cianias 10,5°Blg (29-XII-2008r.)Leave a comment:
-
Warka CVII- Hazok 11,9ºBlg (05-XII-2008r.)
Dziś zlałem na cichą. Zeszło na 3,1ºBlg.Leave a comment:
-
-
Warka CV- Pils 11,7°Blg (8-XII-2008r.)
Dziś przelałem na cichą. Zeszło na 3,6°Blg.
Już bardzo klarowne, widać było dno a w smaku wyśmienite, choć tylko te parę kropel wylizałem z refraktometra.
Leave a comment:
-
Piwa coś powoli fermentują. 8°C i fermentacja pomału trwa. Ale efekty za to wyśmienite.Już nie mogę się doczekać rozlewu po Adwencie.
Leave a comment:
-
Oczywiście Warka CIX- Pils 12,1°Blg (15-XII-2008r.)
Kolejny pils:
Składniki:
- pilzeński 4,7 kg;
- carapils 0,5 kg;
- trochę zakwaszającego 60 g;
- chmiel Marynka szyszki 100 g;
- drożdże gęstwa Budvar Lager
Zacieranie:
- 18l wody słód do 53°C
- 52°C i 10'
- 62°C i 20'
- 72°C i 25'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
-po 4l
Chmielenie:
- 0' - 60g;
- 45' - 20g;
- 55' - 20g;
- 60' - chłodzenie.
Drożdze zadam jutro.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: