Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka CI- IPA 15°Blg (17-XI-2008r.)

    IPA
    Składniki:
    - pilzeński 4,42 kg;
    - monachijski 0,78 kg;
    - caramunich 0,32 kg;
    - caraaroma 0,42 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 52 g.
    - chmiel Lubelski szyszki 65g.
    - cukier biały 0,4 kg;
    -mech irlandzki 5g;
    - drożdże US-05.

    Zacieranie:
    - 18l wody do 55°C
    - 52°C i 10'
    - 66-65°C i 90'
    - podgrzanie do 76°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    -4l

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka;
    - 30' - Lubelski 35g;
    - 45' - cukier + mech irlandzki
    - 55' - Lubelski 30g;
    - 60' - chłodzenie.


    Drożdze zadam jutro.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCVIII- Milk Stout 15,3°Blg(03-XI-2008r.)

    Przelałem na cichą. Zeszło na 6,8°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCV- Wiejskie 12,5°Blg (20-X-2008r.)

    Dziś rozlane z dodatkiem 1,5l rezerwy do 4 beczek 5l oraz 10 butelek 0,5l.
    Zeszło na 2,7°Blg i będzie miało 5,8% Alk.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka C- Setno Warka 18,8°Blg (10-XI-2008r.)

    Jubileuszowy otwieracz.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka C- Setno Warka 18,8°Blg (10-XI-2008r.)

    No i już bulko-mom nadzieja, że bydzie zicher.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka C- Setno Warka 18,8°Blg (10-XI-2008r.)

    Rozsypałem drożdże po piwierzchni, ale torebka wpadła mi do środka. Czym prędzej wyciągłem, ale już mam kwaśne myśli (choć raz było podobnie i nic).

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCIX- Flaps 13,2°Blg (10-XI-2008r.)

    Dziś rano rozsypałem drożdże po powierzchni w temp. 17°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Hee, dzięki.
    Miał być też gadżet okolicznościowy, ale na poczcie gdzieś utknęło.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Przyjmij me gratulacje , w moim tempie będę miał stówe za 9 lat

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka C- Setno Warka 18,8°Blg (10-XI-2008r.)

    No i ta Setno Warka
    Tripel.
    Składniki:
    - pilzeński 5,75 kg;
    - monachijski 0,75 kg;
    - carapils 0,6 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 40 g.
    - chmiel Lubelski szyszki 40 g.
    - cukier biały 0,4 kg;
    - cukier kandyzowany 0,5 kg;
    -mech irlandzki 5g;
    - drożdże T-58.

    Zacieranie:
    - 21l wody do 55°C
    - 52°C i 10'
    - 66-65°C i 90'
    - podgrzanie do 76°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    -4l

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka;
    - 35' - cukier
    - 50' - Lubelski + mech irlandzki
    - 60' - chłodzenie.


    Drożdze zadam jutro.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCIX- Flaps 13,2°Blg (10-XI-2008r.)

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Chyba coś namieszałeś? 5 dni to chyba nie chłodzisz?
    Fajnie że czuwasz.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    06-X-2008r.(...)Drożdze zadam jutro.
    Chyba coś namieszałeś? 5 dni to chyba nie chłodzisz?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCIX- Flaps 13,2°Blg (06-X-2008r.)

    Składniki:
    - pilzeński 4 kg;
    - karmel ciemny 0,15 kg;
    - caraaroma 0,5 kg;
    - karmel jasny 0,6 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 45 g.
    - chmiel Lubelski szyszki 45 g.
    - drożdże S-04.

    Zacieranie:
    - 18l wody do 55°C
    - 52°C i 10'
    - 66-67°C i 75'
    - podgrzanie do 78°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    -4l

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 50'- Lubelski
    - 60' chłodzenie.


    Drożdze zadam jutro.
    Wydajność 67%.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Mięczak! Dobra. Tak czy owaka gratuluję stu warek!

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    hehe... Tajemnice przed-konkursowe?
    Każdy piwowar zna tylko dziesiątą część tej receptury, a spotykają się raz w roku podczas pierwszej pełni księżyca...
    Nie Seta,
    Wstałem przed trzecią, a teraz wróciłem i w wolnym czasie uzupełnię notatki, bo chciałbym też spędzić trochę dnia z rodzinką

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...