Warka CI- IPA 15°Blg (17-XI-2008r.)
IPA
Składniki:
- pilzeński 4,42 kg;
- monachijski 0,78 kg;
- caramunich 0,32 kg;
- caraaroma 0,42 kg;
- chmiel Marynka szyszki 52 g.
- chmiel Lubelski szyszki 65g.
- cukier biały 0,4 kg;
-mech irlandzki 5g;
- drożdże US-05.
Zacieranie:
- 18l wody do 55°C
- 52°C i 10'
- 66-65°C i 90'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
-4l
Chmielenie:
- 0' - Marynka;
- 30' - Lubelski 35g;
- 45' - cukier + mech irlandzki
- 55' - Lubelski 30g;
- 60' - chłodzenie.
Drożdze zadam jutro.
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka XCVIII- Milk Stout 15,3°Blg(03-XI-2008r.)
Przelałem na cichą. Zeszło na 6,8°Blg.Leave a comment:
-
Warka XCV- Wiejskie 12,5°Blg (20-X-2008r.)
Dziś rozlane z dodatkiem 1,5l rezerwy do 4 beczek 5l oraz 10 butelek 0,5l.
Zeszło na 2,7°Blg i będzie miało 5,8% Alk.Leave a comment:
-
Warka C- Setno Warka 18,8°Blg (10-XI-2008r.)
No i już bulko-mom nadzieja, że bydzie zicher.Leave a comment:
-
Warka C- Setno Warka 18,8°Blg (10-XI-2008r.)
Rozsypałem drożdże po piwierzchni, ale torebka wpadła mi do środka. Czym prędzej wyciągłem, ale już mam kwaśne myśli (choć raz było podobnie i nic).Leave a comment:
-
Warka XCIX- Flaps 13,2°Blg (10-XI-2008r.)
Dziś rano rozsypałem drożdże po powierzchni w temp. 17°C.Leave a comment:
-
Hee, dzięki.
Miał być też gadżet okolicznościowy, ale na poczcie gdzieś utknęło.Leave a comment:
-
Warka C- Setno Warka 18,8°Blg (10-XI-2008r.)
No i ta Setno WarkaTripel.
Składniki:
- pilzeński 5,75 kg;
- monachijski 0,75 kg;
- carapils 0,6 kg;
- chmiel Marynka szyszki 40 g.
- chmiel Lubelski szyszki 40 g.
- cukier biały 0,4 kg;
- cukier kandyzowany 0,5 kg;
-mech irlandzki 5g;
- drożdże T-58.
Zacieranie:
- 21l wody do 55°C
- 52°C i 10'
- 66-65°C i 90'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
-4l
Chmielenie:
- 0' - Marynka;
- 35' - cukier
- 50' - Lubelski + mech irlandzki
- 60' - chłodzenie.
Drożdze zadam jutro.Leave a comment:
-
-
-
Warka XCIX- Flaps 13,2°Blg (06-X-2008r.)
Składniki:
- pilzeński 4 kg;
- karmel ciemny 0,15 kg;
- caraaroma 0,5 kg;
- karmel jasny 0,6 kg;
- chmiel Marynka szyszki 45 g.
- chmiel Lubelski szyszki 45 g.
- drożdże S-04.
Zacieranie:
- 18l wody do 55°C
- 52°C i 10'
- 66-67°C i 75'
- podgrzanie do 78°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
-4l
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 50'- Lubelski
- 60' chłodzenie.
Drożdze zadam jutro.
Wydajność 67%.Leave a comment:
-
Wstałem przed trzecią, a teraz wróciłem i w wolnym czasie uzupełnię notatki, bo chciałbym też spędzić trochę dnia z rodzinkąLeave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: