
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
-
Warka CII- Party trzynastka 13°Blg (20-XI-2008r.)
Pierwszy pilsik w tym sezonie.
Składniki:
- pilzeński 4,7 kg;
- monachijski 0,78 kg;
- caramunich 0,32 kg;
- carapils 0,5 kg;
- chmiel Marynka szyszki 110 g.
-mech irlandzki 5g;
- drożdże Budvar Lager 50 ml
Zacieranie:
- 16l wody słód do 54°C
- 52°C i 10'
- 64-62°C i 30'
- 72°C i 30'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
-po 4l
Chmielenie:
- 0' - 70g;
- 45' - 20g + mech irlandzki
- 55' - 20g;
- 60' - chłodzenie.
Drożdze zadam jutro.Leave a comment:
-
Warka XCVI- Wiejskie Mocne 14°Blg (22-X-2008r.)
Rozlane 18-tego do zielonych butelek z dodatkiem 2l rezerwy pszenicy. Na 100% będzie przegazowane.
Spadło na 3°Blg, co da 6,5% alk.Leave a comment:
-
Warka XCVII- Świąteczne 13,2°Blg (30-X-2008r.)
Ponoś rozlałem 2 dni temu. Ależ było moje zdziwienie, jak patrze na tanka a tu pszeniczne.
Tak więc zaskoczony rozlałem dziś do butelek 23,5l. Jako, że nie miałem rezerwy dałem 200g ekstraktu pszenicznego w proszku oraz 1/2l rezerwy dojść mocnej ok 15°Blg-oby nie za dużo.
Spadło więc na 2,1°Blg i powinno mieć 6,5% alk.Leave a comment:
-
Warka C- Setno Warka 18,8°Blg (10-XI-2008r.)
Dziś przelałem na cichą. Spadło na 4,4°Blg a w smaku bardzo obiecujące.Leave a comment:
-
Dziś podczas warzenia 102 warki co zajęło mi 4,5h zrobiłem dodatkowo:
- rozlanie warki do butelek,
- przelanie na cichą,
- ześrutowanie ponad 10kg na dwie kolejne warki.
Normalnie to mi się podoba-po robocie czas na relaks.
A tak dodam, że choć pogoda nieładna to na kole kulamLeave a comment:
-
Kurde, zimno się zrobiło więc pora już na dolniaki. Nie wiem gdzie byłem, bo temp. zeszła za 7°C.
Drożdze gotowe do pracy więc czas najwyższy pierwszego dolniaka uwarzyć.
Słody na pilsa ześrutowane, jutro warzenie.Leave a comment:
-
Warka XCVII- Świąteczne 13,2°Blg (30-X-2008r.)
Zabutelkowane z dodatkiem 2l rezerwy do 50 butelek. Piwo zeszło na 3,5°Blg, a będzie miało 5,8% alk.Leave a comment:
-
Warka XCIX- Flaps 13,2°Blg (10-XI-2008r.)
Przelałem na cichą. Zeszło na 4,3°BlgLeave a comment:
-
-
-
Warka CI- IPA 15°Blg (17-XI-2008r.)
Drożdże rozsypałem po powierzchni. Temp. spadła do 16°C.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: