Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Zimno, Adaś. Zimno! Nie wiem czy Ci te US-05 ruszą.
    Ruszyły i bulgocom

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CII- Party 12,5°Blg (20-XI-2008r.)

    Zmiana nazwy.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
    Niestety Czorny Borsztajn dupnoł mi w skrzince.
    Tak to jest jak nie ma czasu wypić.
    Przynzam, że piwa dolniaki przez lato mocno się nagazowały-dlatego już wszystko dawno wypiłem.

    Leave a comment:


  • kiszot
    replied
    Niestety Czorny Borsztajn dupnoł mi w skrzince.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CII- Party trzynastka 13°Blg (20-XI-2008r.)

    Pierwszy pilsik w tym sezonie.

    Składniki:
    - pilzeński 4,7 kg;
    - monachijski 0,78 kg;
    - caramunich 0,32 kg;
    - carapils 0,5 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 110 g.
    -mech irlandzki 5g;
    - drożdże Budvar Lager 50 ml

    Zacieranie:
    - 16l wody słód do 54°C
    - 52°C i 10'
    - 64-62°C i 30'
    - 72°C i 30'
    - podgrzanie do 76°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    -po 4l

    Chmielenie:
    - 0' - 70g;
    - 45' - 20g + mech irlandzki
    - 55' - 20g;
    - 60' - chłodzenie.


    Drożdze zadam jutro.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCVI- Wiejskie Mocne 14°Blg (22-X-2008r.)

    Rozlane 18-tego do zielonych butelek z dodatkiem 2l rezerwy pszenicy. Na 100% będzie przegazowane.
    Spadło na 3°Blg, co da 6,5% alk.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCVII- Świąteczne 13,2°Blg (30-X-2008r.)

    Ponoś rozlałem 2 dni temu. Ależ było moje zdziwienie, jak patrze na tanka a tu pszeniczne.
    Tak więc zaskoczony rozlałem dziś do butelek 23,5l. Jako, że nie miałem rezerwy dałem 200g ekstraktu pszenicznego w proszku oraz 1/2l rezerwy dojść mocnej ok 15°Blg-oby nie za dużo.
    Spadło więc na 2,1°Blg i powinno mieć 6,5% alk.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka C- Setno Warka 18,8°Blg (10-XI-2008r.)

    Dziś przelałem na cichą. Spadło na 4,4°Blg a w smaku bardzo obiecujące.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Dziś podczas warzenia 102 warki co zajęło mi 4,5h zrobiłem dodatkowo:
    - rozlanie warki do butelek,
    - przelanie na cichą,
    - ześrutowanie ponad 10kg na dwie kolejne warki.
    Normalnie to mi się podoba-po robocie czas na relaks.
    A tak dodam, że choć pogoda nieładna to na kole kulam

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Kurde, zimno się zrobiło więc pora już na dolniaki. Nie wiem gdzie byłem, bo temp. zeszła za 7°C.

    Drożdze gotowe do pracy więc czas najwyższy pierwszego dolniaka uwarzyć.

    Słody na pilsa ześrutowane, jutro warzenie.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCVII- Świąteczne 13,2°Blg (30-X-2008r.)

    Zabutelkowane z dodatkiem 2l rezerwy do 50 butelek. Piwo zeszło na 3,5°Blg, a będzie miało 5,8% alk.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCIX- Flaps 13,2°Blg (10-XI-2008r.)

    Przelałem na cichą. Zeszło na 4,3°Blg

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Zimno, Adaś. Zimno! Nie wiem czy Ci te US-05 ruszą.
    Ruszą, przeniosłem do cieplejszego.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Temp. spadła do 16°C.
    Zimno, Adaś. Zimno! Nie wiem czy Ci te US-05 ruszą.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CI- IPA 15°Blg (17-XI-2008r.)

    Drożdże rozsypałem po powierzchni. Temp. spadła do 16°C.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...