Warka LXXXIII - Bioły futer 11°Blg (3-V-2008r.)
Właśnie przelałem do tanka i zadałem drożdzami WB-06 w 18°C.
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka LXXXIII - Bioły futer 11°Blg (3-V-2008r.)
Zadałem dziś kwaśnymi drożdzami.
Więc przelałem ponownie do gara i pogotuję z 5 minum i zacznę schładzać.
Zadam później suchymi drożdzami.Leave a comment:
-
Warka LXXX - Czorny Futer 12,5°Blg (23-IV-2008r.)
Dziś przelałem na cichą.
Drożdze zadałem do LXXXIII warki, przelewam a tu kicha-kwaśne piwo.
Trudno się mówi i czyni by się nie powtórzyło. Będzie na chleb lub też pojedzie na wieś.Leave a comment:
-
Warka LXXXIII - Bioły futer (3-V-2008r.)
No i już po warzeniu.
Warzenie:
- 0' - 25g;
-15'- 20g;
-45'- 15g;
-60'- chłodzenie.
Ostało 26l o 11°Blg. Wydajność to yno 60%-coś mi ostatnio ciańko wyłażi, ale pewnie bydzie dobre.Leave a comment:
-
Warka LXXXIII - Bioły futer (3-V-2008r.)
W dzisiejsze święto po przyjeździe z ostravskiej giełdy czas na pszenicę.
Skład:
- pszeniczny 3,2 kg;
- pilzeński 2 kg;
- chmiel szyszki Lubelski 07' 60g;
- gęstwa warki LXXX (jutro zadam i przeleję na cichą).
Przebieg zacierania:
- 44°C - 10'
- 52°C - 10'
- 63°C - dekokcja trójwarowa (odebrałem do 5l garnka i 10' w 72°C i 10' warzenie i do kotła-tak 3 razy).
- gdy 76°C do filtratora.
Wysładzanie:
- po 5l wody ok 76°C
Obecnie się chmieli.Leave a comment:
-
Warka LXXXII - Flaps 12 (30-IV-2008r.)
Drożdze dodałem w 20°C dnia następnego z rana (czyli 1-go maja).Leave a comment:
-
Warka LXXIX - Bioły Futer 11°Blg (10-IV-2008r.)
Dziś rozlane do flaszek z dodatkiem 1,8l rezerwy. Spadło do 3°Blg.Leave a comment:
-
Warka LXXXI - www.browar.biz 17,5°Blg (29-IV-2008r.)
No-drożdze po 14h pracują aż miło.
Czyli wszystko ok.Leave a comment:
-
Warka LXXXII - Flaps 12 (30-IV-2008r.)
Ok. 19/30 juz przelane więc i po robocie.
Wyszło 26l 12°Blg. Wydajność 62,5%.Leave a comment:
-
Filtracja / Wysładzanie po 5l.
Chmielenie:
0' - goryczkowy
50' - aromatyczny
60' - chłodzenie.Leave a comment:
-
Warka LXXXII - Flaps (30-IV-2008r.)
Zacieranie:
- 20l wody do 55°C i słód
- 52°C i 10'
- podgrzanie na 64-62°C i 20'
- podgrzanie na 72°C i 30'
- podgrzanie do 76°C filtracja.Leave a comment:
-
-
-
Warka LXXXII - Flaps (30-IV-2008r.)
Porter angielski.
Skład:
- pilzeński 4,7 kg;
- karmelowy ciemny 0,3 kg;
- barwiący 0,3 kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 43g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 43g;
- drożdze S-04.
Chce zrobić powtórkę warki XXXVIII, lecz nie miałem carafary, trudno.Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2008-04-30, 16:47.Leave a comment:
-
Warka LXXXI - www.browar.biz 17,5°Blg (29-IV-2008r.)
No i drożdze T-58 dziś rano zadałem w 17°C.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: