Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka LXXI - Giełdowo trzynastka 12ºBlg (26-II-2008r.)
Składniki:
- pilzneński 4 kg;
- carapils 0,3 kg;
- caramunich 0,3 kg;
- carared 0,5kg;
- chmiel Marynkai szyszki 07' 67 g;
- gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager
- mech irl. 5g ;
Zacieranie:
- 17,5l wody do 56°C i słód
- 52°C i 15'
- podgrzanie na 64-62°C i 30'
- podgrzanie na 72-70°C i 40'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 15' przerwy.
Wysładzanie:
- 8l a później po 4,5l wody
Chmielenie:
- 0' - 50g;
- 45' - 10g + mech
- 55' - 7g;
- 60' chłodzenie
Wydajność:
12°Blg i 25l+1,5l w butelce do refermentacji. Wydajność 66%.
Drożdze dodałem w 23°C. Woda kranówa.Leave a comment:
-
Warka LXIX- Imbirowe 12,3ºBlg (06-II-2008r.)
Dziś przlałem na cichą fermentację. Spadło na 4ºBlg.Leave a comment:
-
Warka LXX- Giełdowo trzynastka 13ºBlg (19-II-2008r.)
Składniki:
- pilzneński 4,5 kg;
- carapils 0,55 kg;
- chmiel Marynkai szyszki 07' 100 g;
- gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager
Zacieranie:
- 18l wody do 56°C i słód
- 52°C i 10'
- podgrzanie na 64-62°C i 30'
- podgrzanie na 72°C i 30'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 20' przerwy.
Wysładzanie:
- 8 a później po 4,5l wody
Chmielenie:
- 0' - 60g;
- 45' - 20g;
- 55' - 20g;
- 60' chłodzenie
Wydajność:
13°Blg i 22l+2l w butelce do refermentacji13*1,06*22. Wydajność 65,5%.
Drożdze dodałem w 24°C. Woda kranówa.Leave a comment:
-
Warka LXVII- Czerwono baba12,3ºBlg (16-I-2007r.)
Zabutelkowałem do 49 butelek 0,5l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
Przebieg fermentacji: 12,3ºBlg > 3,5ºBlg > 3,4ºBlg.Leave a comment:
-
Warka LXVIII- Miodowe 14,2ºBlg (30-I-2008r.)
Dziś przelałem na cichą, zeszło na 3ºBlg. Ale miodu ni ma wcale.Leave a comment:
-
Warka LXVI- Miejski Pils 13ºBlg (16-I-2007r.)
Dziś rozlałem do trzech 5l beczek oraz 16 butelek 0,65l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
Przebieg fermentacji: 13ºBlg > 4,2ºBlg > 3,5ºBlg.Leave a comment:
-
Warka LXV- Pils 13ºBlg (14-I-2007r.)
Dziś zabutelkowałem i zabeczkowałem do 13 butelek 0,65l oraz 3 beczek pięciolitrowych z dodatkiem 1,5l rezerwy.
Przebieg fermentacji: 13ºBlg > 3,5ºBlg > 3,3ºBlg.Leave a comment:
-
Dzięki. Trochę przykrótka, nadawała by się jakbym zawsze pełny gar zacierał.
Ale jak nic innego nie dostanę to kupie bo cena w porządku.Leave a comment:
-
-
Warka LXIV- Flaps 13ºBlg (14-I-2007r.)
Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 1,5l rezerwy do 50 butelek 0,5l.
Przebieg fermentacji: 13ºBlg > 4,5ºBlg > 4ºBlg.Leave a comment:
-
Gdzie dostałeś jeśli można wiedzieć termometr z takim długim czujnikiem? Ile ma długości?Leave a comment:
-
-
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: