Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Oczywiście inna nazwa tj. Czerwone lutowe.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXI - Giełdowo trzynastka 12ºBlg (26-II-2008r.)

    Składniki:
    - pilzneński 4 kg;
    - carapils 0,3 kg;
    - caramunich 0,3 kg;
    - carared 0,5kg;
    - chmiel Marynkai szyszki 07' 67 g;
    - gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager
    - mech irl. 5g ;
    Zacieranie:
    - 17,5l wody do 56°C i słód
    - 52°C i 15'
    - podgrzanie na 64-62°C i 30'
    - podgrzanie na 72-70°C i 40'
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 15' przerwy.

    Wysładzanie:
    - 8l a później po 4,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - 50g;
    - 45' - 10g + mech
    - 55' - 7g;
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    12°Blg i 25l+1,5l w butelce do refermentacji. Wydajność 66%.

    Drożdze dodałem w 23°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXIX- Imbirowe 12,3ºBlg (06-II-2008r.)

    Dziś przlałem na cichą fermentację. Spadło na 4ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXX- Giełdowo trzynastka 13ºBlg (19-II-2008r.)

    Składniki:
    - pilzneński 4,5 kg;
    - carapils 0,55 kg;
    - chmiel Marynkai szyszki 07' 100 g;
    - gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager

    Zacieranie:
    - 18l wody do 56°C i słód
    - 52°C i 10'
    - podgrzanie na 64-62°C i 30'
    - podgrzanie na 72°C i 30'
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 20' przerwy.

    Wysładzanie:
    - 8 a później po 4,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - 60g;
    - 45' - 20g;
    - 55' - 20g;
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    13°Blg i 22l+2l w butelce do refermentacji13*1,06*22. Wydajność 65,5%.

    Drożdze dodałem w 24°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXVII- Czerwono baba12,3ºBlg (16-I-2007r.)

    Zabutelkowałem do 49 butelek 0,5l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
    Przebieg fermentacji: 12,3ºBlg > 3,5ºBlg > 3,4ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXVIII- Miodowe 14,2ºBlg (30-I-2008r.)

    Dziś przelałem na cichą, zeszło na 3ºBlg. Ale miodu ni ma wcale.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXVI- Miejski Pils 13ºBlg (16-I-2007r.)

    Dziś rozlałem do trzech 5l beczek oraz 16 butelek 0,65l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
    Przebieg fermentacji: 13ºBlg > 4,2ºBlg > 3,5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXV- Pils 13ºBlg (14-I-2007r.)

    Dziś zabutelkowałem i zabeczkowałem do 13 butelek 0,65l oraz 3 beczek pięciolitrowych z dodatkiem 1,5l rezerwy.
    Przebieg fermentacji: 13ºBlg > 3,5ºBlg > 3,3ºBlg.

    Leave a comment:


  • nunek
    replied
    Dzięki. Trochę przykrótka, nadawała by się jakbym zawsze pełny gar zacierał .
    Ale jak nic innego nie dostanę to kupie bo cena w porządku.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
    Gdzie dostałeś jeśli można wiedzieć termometr z takim długim czujnikiem? Ile ma długości?
    Mój ma sonde o 15cm długości. Do kupienia w Castorama za ok. 58zł z alarmem.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXIV- Flaps 13ºBlg (14-I-2007r.)

    Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 1,5l rezerwy do 50 butelek 0,5l.
    Przebieg fermentacji: 13ºBlg > 4,5ºBlg > 4ºBlg.

    Leave a comment:


  • nunek
    replied
    Gdzie dostałeś jeśli można wiedzieć termometr z takim długim czujnikiem? Ile ma długości?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Mieszadło

    Od dziś w browarze kolejny sprzęt dający oszczędność czasu.
    Otóż mam oto takie cacko- mieszadło.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
    Jak Ci się spisują? dziś na nich swojego pierwszego lagera będę robił. Specjalnie piwnice wysprzątałem
    Jakoś się spisują. Skoro już je mam to muszę je wykorzystać.

    Leave a comment:


  • nunek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager
    Jak Ci się spisują? dziś na nich swojego pierwszego lagera będę robił. Specjalnie piwnice wysprzątałem

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...