Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Pieron wie co teros-nazwy pozmieniać, etykiety tyż
    Na pewno nie przejmowałem się wydajnością, ale teraz wychodzi dużo więcej. Alkoholu jest to samo. Zmienia się tylko Blg.
    A może jest też pozytywna strona?
    Nie miałeś wrażenia ,że inni robią jakby mniej smaczne,cieńsze piwka.Jeśli tak to nic bym nie zmieniał

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Zrobiłem i potwierdza się.
    Znaczy, że w całym zakresie Ci zaniżał odczyty? Mój na wodzie pokazuje 0 a na 15% r-rze cukru 16°blg. Córa zrzuciła go kiedyś na ziemie i regularnie mierzę nim, w celach orientacyjnych, brzeczkę o temp. 50-60°C. Ciągle na czystej wodzie pokazuje 0.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Ty sobie jeszcze zrób pomiary na roztworze cukru. Dopiero sie możesz zdziwić.
    Zrobiłem i potwierdza się.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Ostatnio zakupiłem nowe cukromierze (2szt.) i podczas ostatniego przelewania zauważyłem różnicę.
    Otóż stary zaniżał o 1,5ºBlg, a nowe wskazują 0ºBlg w czystej wodzie (stary pokazuje mniej niż "0").
    Cóż teraz ostało mi zrobić-etykiety pozmieniać czy co
    Przypuszczam tylko kiedy mogło się to stać-jakiś już czas temu, kiedy to podczas wysładzania mierzyłem ciepłą brzeczkę.
    Pieron wie co teros-nazwy pozmieniać, etykiety tyż
    Na pewno nie przejmowałem się wydajnością, ale teraz wychodzi dużo więcej. Alkoholu jest to samo. Zmienia się tylko Blg.
    Ty sobie jeszcze zrób pomiary na roztworze cukru. Dopiero sie możesz zdziwić.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Ostatnio zakupiłem nowe cukromierze (2szt.) i podczas ostatniego przelewania zauważyłem różnicę.
    Otóż stary zaniżał o 1,5ºBlg, a nowe wskazują 0ºBlg w czystej wodzie (stary pokazuje mniej niż "0").
    Cóż teraz ostało mi zrobić-etykiety pozmieniać czy co
    Przypuszczam tylko kiedy mogło się to stać-jakiś już czas temu, kiedy to podczas wysładzania mierzyłem ciepłą brzeczkę.
    Pieron wie co teros-nazwy pozmieniać, etykiety tyż
    Na pewno nie przejmowałem się wydajnością, ale teraz wychodzi dużo więcej. Alkoholu jest to samo. Zmienia się tylko Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXI- PILS św. Partyk 13,2ºBlg (19-XII-2007r.)

    Przelano na cichą. Dorżdze zebrano.
    Ostało po burzliwej 3ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LX- Schwarzbier św. Partyk 14ºBlg (19-XII-2007r.)

    Przelano na cichą. Drożdze zebrano i będą na kolejną warkę.
    Spadło na 4ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LIX- Majowy Koźlok 15,5ºBlg (18-XII-2007r.)

    Przelano na cichą.
    Spadło na 4,5ºBlg.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2008-01-05, 09:16.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LVIII- Koziołek Pieronek 15,5ºBlg (18-XII-2007r.)

    Przelałem na cichą.
    Spadło na 3,5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LI- Pieroński KOZIOŁ 18ºBlg (20-XI-2007r.)

    Dziś zabutelkowałem do 55 butelek 0,33l, jednej 0,25l oraz 13 0,5l z dodatkiem 1l rezerwy.
    Spadło do 5,5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Podsumowanie 2007 ROKU!

    Ten rok był dla mnie szczególny. Pod koniec stycznia uwarzyłem swoją pierwszą warkę. Oj to było przeżycie.
    I tak uwarzyłem w pierwszym roku 62 warki. Kwasy mnie nie mineły-było chyba ok. 20-tu, ale to było z powodu drożdzy, które przekładałem z warki do warki. Od 07'-08' sezonu kwasów nie było choć dwie były nieco podejrzane, ale jest coraz lepiej.
    Sam mam wielką satysfakcję z piwowarzenia i wiem, że te hobby wciąga.

    DO SIEGO ROKU !!!!

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXII- Miodowe 15,5ºBlg (31-XII-2007r.)

    Dzis ostatni dzień roku więc i uroczyście wypadało go zakończyć.

    Składniki:
    - pilzneński 4,2 kg;
    - carapils 1,3 kg;
    - chmiel Marynkai szyszki 07' 40 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 15 g;
    - miód wielokwiatowy (pisało 0,5l a było 1250g)

    Zacieranie:
    - 18l wody do 56°C i słód
    - 52°C i 15'
    - podgrzanie na 64-62°C i 25'
    - podgrzanie na 72°C i 20'
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 45' -Lubelski
    - 55 -miód
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    11,8°Blg i 26l+1,3 w butelce do refermentacji . Wydajność 63%. Po dodaniu miodu wyszło 15,5°Blg.

    Drożdze dodałem w 18°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LVII- HAZOK WIELKANOCNY 12,5ºBlg (29-XI-2007r.)

    Dziś zlane na cichą. Spadło do 2,2ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LIV- Czerwono bana 12ºBlg (26-XI-2007r.)

    Dziś rozlande do 49 butelek 0,5l z dodatkem 1,2l rezerwy.
    Przebieg fermentacji 12ºBlg > 2,5ºBlg > 2,2ºBlg.
    Bardzo smaczne i klarowne (20 dni na cichej).

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LVI- Pils 13,5ºBlg (29-XI-2007r.)

    Rozlane do 2 beczek 5l oraz 27 butelek 0,5l z dodatkeim 1,2l rezerwy.
    Przebieg fermentacji: 13,5ºBlg > 3ºBlg > 2,5ºBlg.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...