Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka XXXI- Wiejskie Pełne 12ºBlg (03-IX-2007r.)

    Dziś przelane na cichą fermentację z 12ºBlg spado na 3,5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXIV- Wędzone 12ºBlg (07-IX-2007r.)

    Składniki:
    - Pale Ale oraz Wędzony 4,5kg; (w prporcji nie wiem )
    - chmiel Marynka 40g;
    - drożdze suche S-33

    Zacieranie:
    - 15l wody do 40°C i słód i 10' w 37°C
    - podgrzanie na 52°C i 20'
    - podgrzanie na 70°C i 30'
    - podgrzanie na 75°C i 30' i próba jodowa
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3l wody

    Chmielenie:
    - 0' - 30g
    - 40'- 10g
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    12°Blg i 22l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 67%. Woda użyta to kran 100%.

    Drożdze zadałem w 25°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXIII- Karmelowe 12ºBlg (07-IX-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 3,5kg;
    - karmelowy jasny 0,7kg;
    - karmelowy ciemny 0,3kg;
    - chmiel Marynka 20g;
    - chmiel Lubelski granulat 15g;
    - drożdze suche US-56

    Zacieranie:
    - 15l wody do 54°C i słód i 10' w 52°C
    - podgrzanie na 62-64°C i 40'
    - podgrzanie na 72°C i 30' i próba jodowa
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3l wody

    Chmielenie:
    - 5' - Marynka
    - 45'- Lubelski
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    120°Blg i 21l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 64%. Woda użyta to kran 100%.

    Drożdze zadałem w 26°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Drożdże jak rozumiem WB-06. No ciekawi mnie okrutnie co Ci z tego wyjdzie.
    Wydajność coś Ci ostatnio siadła. Mogłeś sobie pomóc dekokcją. Ciągle chyba za grubo śrutujesz.
    Tak to te drożdze. Co do śrutowania to wydawało mi się, że obecnie za drobno śrutowałem, ale widocznie mi się wydawało.

    Przed chwilą widziałem jak drożdze pomału zbierają się do pracy.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    - drożdze suche
    [ciach]
    12,5°Blg i 22l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 57,3%. Woda użyta to kran 50%/50% destylowana

    Drożdze zadałem w 26°C.
    Drożdże jak rozumiem WB-06. No ciekawi mnie okrutnie co Ci z tego wyjdzie.
    Wydajność coś Ci ostatnio siadła. Mogłeś sobie pomóc dekokcją. Ciągle chyba za grubo śrutujesz.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXII- Pszeniczne 12,5ºBlg (03-IX-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 2,2 kg;
    - pszeniczny 3,2 kg;
    - chmiel Lubelski granulat 35 g;
    - drożdze suche

    Zacieranie:
    - 17l wody do 46°C i słód i 10' w 44°C
    - podgrzanie na 62-65°C i 40'
    - podgrzanie na 72°C i 30'
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 2l wody

    Chmielenie:
    - 0' - 25g
    - 40'- 10g
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    12,5°Blg i 22l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 57,3%. Woda użyta to kran 50%/50% destylowana

    Drożdze zadałem w 26°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXI- Wiejskie Pełne 12ºBlg (03-IX-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 4 kg;
    - monachijski 1 kg;
    - chmiel Marynka granulat 30 g;
    - chmiel Lubelski granulat 40 g;
    - drożdze suche S-04

    Zacieranie:
    - 17l wody do 54°C i słód i 10' w 52°C
    - podgrzanie na 62°C i 40'
    - podgrzanie na 73°C i 30'
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 2l wody

    Chmielenie:
    - 0' - goryczkowy
    - 50'- aromatyczny
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    12°Blg i 22l+1,5 w butelce do refermentacji . Wydajność 60%. Woda użyta to kran 50%/50% destylowana

    Drożdze zadałem w 23°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Chłodno się zrobiło a już od sierpnia kusi mnie na warzenie. W piwnicy (na parterze) temp. zeszła już do 19°C więc może czas zabrać się do roboty.

    Sezon 2007/2008 czas zacząć !

    Na pierwszy plan pszeniczne na suchych drożdzach WB-06 oraz jakieś jasne. Myślę o poniedziałku by coś uwarzyć.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXX- Wiejski Stoud 11ºBlg (09-VII-2007r.)

    Dziś zabutelkowany do 41 butelek 0,5l z dodatkiem 155g glukozy. Waga sadla d 2,8ºBlg.
    Piwko jednak ma zapach kwaśny, w smaku trochę na początku a na końcu bardziej słodem carafara.

    Narazie przewiduję trchochę przerwy -może wstrzymam do połowy września.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXIX- Wiejskie Jasne 10,1ºBlg (09-VII-2007r.)

    Dziś zabutelkowanie do 39 butelek 0,5l oraz jednej beczki 5l z dodatkiem 200g glukowzy.
    Blg spadło do 2,8.
    Piwo wyszło nawet przednie więc narazie jestem zadowolony.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXX- Wiejski Stoud 11ºBlg (09-VII-2007r.)

    Dziś przelane na cichą. Z 11-stu spadło na 3ºBlg. Po otwarciu kibla trochę zapach kwaskowaty, ale w smaku jeszcze dobre (w smaku dojść kwaśne ale ze cienego słodu carafara).

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXIX- Wiejskie Jasne 10,1ºBlg (09-VII-2007r.)

    Dziś przelałem na cichą. z 10,1 spadło na 3,2ºBlg. Temp. caly czas ma 19ºc.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Oba tanki są w miskach z wodą na jakieś 10cm. Temp. utrzymuje się na 22°C a temp. powietrza jest 19°C. Myślałem że może zejść do 17°C a tu się trzyma i trzyma- dobrze że chłodno jest jak na sezon letni.
    Wieczorem było już po 19°C w tankach oraz pomieszczeniu.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Oba tanki są w miskach z wodą na jakieś 10cm. Temp. utrzymuje się na 22°C a temp. powietrza jest 19°C. Myślałem że może zejść do 17°C a tu się trzyma i trzyma- dobrze że chłodno jest jak na sezon letni.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Gratuluję dwóch warek w jednym dniu jesteś debeściak
    Dla mnie lepiej jest poświęcić 3h więcej.Podczas gdy już się zagotuję i zaczynam chmielić grzałkę przekładam do drugiego garnka i po ok. 15' zaczynam kolejne zacieranie.
    Małem jednak małą wydajność ale jak przypuszczam że z powodu śrutownika- za grubo zmielone.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...