Warka XXXI- Wiejskie Pełne 12ºBlg (03-IX-2007r.)
Dziś przelane na cichą fermentację z 12ºBlg spado na 3,5ºBlg.
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka XXXIV- Wędzone 12ºBlg (07-IX-2007r.)
Składniki:
- Pale Ale oraz Wędzony 4,5kg; (w prporcji nie wiem)
- chmiel Marynka 40g;
- drożdze suche S-33
Zacieranie:
- 15l wody do 40°C i słód i 10' w 37°C
- podgrzanie na 52°C i 20'
- podgrzanie na 70°C i 30'
- podgrzanie na 75°C i 30' i próba jodowa
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3l wody
Chmielenie:
- 0' - 30g
- 40'- 10g
- 60' chłodzenie
Wydajność:
12°Blg i 22l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 67%. Woda użyta to kran 100%.
Drożdze zadałem w 25°C.Leave a comment:
-
Warka XXXIII- Karmelowe 12ºBlg (07-IX-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 3,5kg;
- karmelowy jasny 0,7kg;
- karmelowy ciemny 0,3kg;
- chmiel Marynka 20g;
- chmiel Lubelski granulat 15g;
- drożdze suche US-56
Zacieranie:
- 15l wody do 54°C i słód i 10' w 52°C
- podgrzanie na 62-64°C i 40'
- podgrzanie na 72°C i 30' i próba jodowa
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3l wody
Chmielenie:
- 5' - Marynka
- 45'- Lubelski
- 60' chłodzenie
Wydajność:
120°Blg i 21l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 64%. Woda użyta to kran 100%.
Drożdze zadałem w 26°C.Leave a comment:
-
Przed chwilą widziałem jak drożdze pomału zbierają się do pracy.Leave a comment:
-
Wydajność coś Ci ostatnio siadła. Mogłeś sobie pomóc dekokcją. Ciągle chyba za grubo śrutujesz.Leave a comment:
-
Warka XXXII- Pszeniczne 12,5ºBlg (03-IX-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 2,2 kg;
- pszeniczny 3,2 kg;
- chmiel Lubelski granulat 35 g;
- drożdze suche
Zacieranie:
- 17l wody do 46°C i słód i 10' w 44°C
- podgrzanie na 62-65°C i 40'
- podgrzanie na 72°C i 30'
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 2l wody
Chmielenie:
- 0' - 25g
- 40'- 10g
- 60' chłodzenie
Wydajność:
12,5°Blg i 22l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 57,3%. Woda użyta to kran 50%/50% destylowana
Drożdze zadałem w 26°C.Leave a comment:
-
Warka XXXI- Wiejskie Pełne 12ºBlg (03-IX-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 4 kg;
- monachijski 1 kg;
- chmiel Marynka granulat 30 g;
- chmiel Lubelski granulat 40 g;
- drożdze suche S-04
Zacieranie:
- 17l wody do 54°C i słód i 10' w 52°C
- podgrzanie na 62°C i 40'
- podgrzanie na 73°C i 30'
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 2l wody
Chmielenie:
- 0' - goryczkowy
- 50'- aromatyczny
- 60' chłodzenie
Wydajność:
12°Blg i 22l+1,5 w butelce do refermentacji . Wydajność 60%. Woda użyta to kran 50%/50% destylowana
Drożdze zadałem w 23°C.Leave a comment:
-
Chłodno się zrobiło a już od sierpnia kusi mnie na warzenie. W piwnicy (na parterze) temp. zeszła już do 19°C więc może czas zabrać się do roboty.
Sezon 2007/2008 czas zacząć !
Na pierwszy plan pszeniczne na suchych drożdzach WB-06 oraz jakieś jasne. Myślę o poniedziałku by coś uwarzyć.Leave a comment:
-
Warka XXX- Wiejski Stoud 11ºBlg (09-VII-2007r.)
Dziś zabutelkowany do 41 butelek 0,5l z dodatkiem 155g glukozy. Waga sadla d 2,8ºBlg.
Piwko jednak ma zapach kwaśny, w smaku trochę na początku a na końcu bardziej słodem carafara.
Narazie przewiduję trchochę przerwy -może wstrzymam do połowy września.Leave a comment:
-
Warka XXIX- Wiejskie Jasne 10,1ºBlg (09-VII-2007r.)
Dziś zabutelkowanie do 39 butelek 0,5l oraz jednej beczki 5l z dodatkiem 200g glukowzy.
Blg spadło do 2,8.
Piwo wyszło nawet przednie więc narazie jestem zadowolony.Leave a comment:
-
Warka XXX- Wiejski Stoud 11ºBlg (09-VII-2007r.)
Dziś przelane na cichą. Z 11-stu spadło na 3ºBlg. Po otwarciu kibla trochę zapach kwaskowaty, ale w smaku jeszcze dobre (w smaku dojść kwaśne ale ze cienego słodu carafara).Leave a comment:
-
Warka XXIX- Wiejskie Jasne 10,1ºBlg (09-VII-2007r.)
Dziś przelałem na cichą. z 10,1 spadło na 3,2ºBlg. Temp. caly czas ma 19ºc.Leave a comment:
-
Wieczorem było już po 19°C w tankach oraz pomieszczeniu.Leave a comment:
-
Oba tanki są w miskach z wodą na jakieś 10cm. Temp. utrzymuje się na 22°C a temp. powietrza jest 19°C. Myślałem że może zejść do 17°C a tu się trzyma i trzyma- dobrze że chłodno jest jak na sezon letni.Leave a comment:
-
Małem jednak małą wydajność ale jak przypuszczam że z powodu śrutownika- za grubo zmielone.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: