Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • muavmf
    replied
    Czy możesz powiedzieć dlaczego używasz do wiejskiego akurat S-04, a nie np. US-05, albo S-33 ?
    Pytam bo próbuję się nauczyć warzenia.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
    Onegdaj były do kupienia takie porcelanowe krążki które kładło się na dno garnka z mlekiem, żeby ostrzegały o kipieniu. Podobno to też działa przy warzeniu, tylko jakoś ich nie widzę w sprzedaży...
    Ja dolewam do pełna palnik na max oraz grzałkę i jak jest jakaś robota to robię tylko jak mi się przypomni czasem jest za późno.
    Nie wiem jak to by miało oszczegać, gdy pełny jest gar.

    Leave a comment:


  • coder
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    pół litra wykipiało-ależ marnotrastwo.
    Onegdaj były do kupienia takie porcelanowe krążki które kładło się na dno garnka z mlekiem, żeby ostrzegały o kipieniu. Podobno to też działa przy warzeniu, tylko jakoś ich nie widzę w sprzedaży...

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLVII- Wiejskie 12,5ºBlg (24-X-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 4,4 kg;
    - monachijski 1,1 kg;
    - zakwaszający 0,15 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 50g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 40g;
    - drożdze suche S-04

    Zacieranie:
    - 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
    - podgrzanie na 62°C i 40'
    - podgrzanie na 72°C i 30'
    - próba jodowa ok
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - aromatyczny
    - 50' -goryczkwy
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    12,5°Blg i 24l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 61,6% (pół litra wykipiało-ależ marnotrastwo.

    Drożdze zadałem w 21°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLVI- Wiejskie 13ºBlg (24-X-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 4,4 kg;
    - monachijski 1,1 kg;
    - zakwaszający 0,15 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 120 g;
    - drożdze suche S-04

    Zacieranie:
    - 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
    - podgrzanie na 62°C i 15'
    - podgrzanie na 73°C i 25'
    - próba jodowa ok
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - 60g
    - 45' - 30g
    - 55' -30g
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    13°Blg i 24l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 63%.

    Drożdze zadałem w 21°C. Woda kranówa.
    Jak widać skróciłem czas zacierania i było bez problemów. Kolejne piwo z dłuższymi czasami.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLIV- Wiejskie 12,5°Blg (16-X-2007r.)

    Dziś przelałem na cichą. Spadło do 3,2°Blg. W piątek iana była, temp. też nie spadła więc nie przelewałem-widocznie brak szczelności na tanku.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLV- Mało Wyndzone 12,8ºBlg (16-X-2007r.)

    Dzś było po fermentacji, więc zlałem na cichą. Ostało na 4,5°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLI- Czorny Futer (pszeniczne ciemne) 12,5°Blg (10-X-2007r.)

    Przelane na cichą fermentację - zeszło na 2,2°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XL- Bioły Futer (pszeniczne) 13°Blg (10-X-2007r.)

    Wczoraj jeszcze frementowało, dziś bulkania brak. Zlane na cichą fermentację, spadło do 2°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLV- Mało Wyndzone 12,8ºBlg (16-X-2007r.)

    Składniki:
    - pale ale /wędzony 5kg;
    - zakwaszający 0,15 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 50 g;
    - drożdze suche S-33

    Zacieranie:
    - 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
    - podgrzanie na 62°C i 15'
    - podgrzanie na 72°C i 30'
    - próba jodowa ok
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - 5l, póżniwj po 3,4l.

    Chmielenie:
    - 0' - 30g
    - 45' - 10g
    - 55' -10g
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    12,8°Blg i 22,5+1,8 w butelce do refermentacji +1l co wykipiało (za dużo roboty na raz ). Wydajność 66,6%.

    Drożdze zadałem w 20°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLIV- Wiejskie 12,5ºBlg (16-X-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 4,4 kg;
    - monachijski 1,1 kg;
    - zakwaszający 0,15 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 100 g;
    - drożdze suche S-04

    Zacieranie:
    - 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
    - podgrzanie na 62°C i 20'
    - podgrzanie na 73°C i 30'
    - próba jodowa ok
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - 5l, póżniwj po 3,4l.

    Chmielenie:
    - 0' - 50g
    - 45' - 25g
    - 55' -25g
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    12,5°Blg i 24l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 60,5%.

    Drożdze zadałem w 23°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXVII- Tripel FAMILOK 18,5ºBlg (26-IX-2007r.)

    Dziś zabutelkowałem do 52 butelek 0,5l z dodatkeim 1,2l rezerwy. Końcowy pomiar miał 3,5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLIII- Wiejskie 13ºBlg (11-X-2007r.)

    Również dziś przelane na cichą. Tu było trochę więcej piany, która podczas przelewania zaras znikła. Spadło do 3,5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLII- Wiejskie Mocne 14,8ºBlg (11-X-2007r.)

    Dziś praktycznie po trzech dniach burzliwej zlałem na cichą fermentacje skoro nie było bulkania a na powierzchni były resztki piany. Spadło do 4ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Jeszcze jedn znależiony błąd z błędnymi informacjami. Otóż od 36 warki używam szyszek chmielowych a nie granulatu (ach te kopiowanie).

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...