Czy możesz powiedzieć dlaczego używasz do wiejskiego akurat S-04, a nie np. US-05, albo S-33 ?
Pytam bo próbuję się nauczyć warzenia.
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Nie wiem jak to by miało oszczegać, gdy pełny jest gar.Leave a comment:
-
-
Warka XLVII- Wiejskie 12,5ºBlg (24-X-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 4,4 kg;
- monachijski 1,1 kg;
- zakwaszający 0,15 kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 50g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 40g;
- drożdze suche S-04
Zacieranie:
- 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
- podgrzanie na 62°C i 40'
- podgrzanie na 72°C i 30'
- próba jodowa ok
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,5l wody
Chmielenie:
- 0' - aromatyczny
- 50' -goryczkwy
- 60' chłodzenie
Wydajność:
12,5°Blg i 24l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 61,6% (pół litra wykipiało-ależ marnotrastwo.
Drożdze zadałem w 21°C. Woda kranówa.Leave a comment:
-
Warka XLVI- Wiejskie 13ºBlg (24-X-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 4,4 kg;
- monachijski 1,1 kg;
- zakwaszający 0,15 kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 120 g;
- drożdze suche S-04
Zacieranie:
- 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
- podgrzanie na 62°C i 15'
- podgrzanie na 73°C i 25'
- próba jodowa ok
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,5l wody
Chmielenie:
- 0' - 60g
- 45' - 30g
- 55' -30g
- 60' chłodzenie
Wydajność:
13°Blg i 24l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 63%.
Drożdze zadałem w 21°C. Woda kranówa.
Jak widać skróciłem czas zacierania i było bez problemów. Kolejne piwo z dłuższymi czasami.Leave a comment:
-
Warka XLIV- Wiejskie 12,5°Blg (16-X-2007r.)
Dziś przelałem na cichą. Spadło do 3,2°Blg. W piątek iana była, temp. też nie spadła więc nie przelewałem-widocznie brak szczelności na tanku.Leave a comment:
-
Warka XLV- Mało Wyndzone 12,8ºBlg (16-X-2007r.)
Dzś było po fermentacji, więc zlałem na cichą. Ostało na 4,5°Blg.Leave a comment:
-
Warka XLI- Czorny Futer (pszeniczne ciemne) 12,5°Blg (10-X-2007r.)
Przelane na cichą fermentację - zeszło na 2,2°Blg.Leave a comment:
-
Warka XL- Bioły Futer (pszeniczne) 13°Blg (10-X-2007r.)
Wczoraj jeszcze frementowało, dziś bulkania brak. Zlane na cichą fermentację, spadło do 2°Blg.Leave a comment:
-
Warka XLV- Mało Wyndzone 12,8ºBlg (16-X-2007r.)
Składniki:
- pale ale /wędzony 5kg;
- zakwaszający 0,15 kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 50 g;
- drożdze suche S-33
Zacieranie:
- 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
- podgrzanie na 62°C i 15'
- podgrzanie na 72°C i 30'
- próba jodowa ok
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- 5l, póżniwj po 3,4l.
Chmielenie:
- 0' - 30g
- 45' - 10g
- 55' -10g
- 60' chłodzenie
Wydajność:
12,8°Blg i 22,5+1,8 w butelce do refermentacji +1l co wykipiało (za dużo roboty na raz). Wydajność 66,6%.
Drożdze zadałem w 20°C.Leave a comment:
-
Warka XLIV- Wiejskie 12,5ºBlg (16-X-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 4,4 kg;
- monachijski 1,1 kg;
- zakwaszający 0,15 kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 100 g;
- drożdze suche S-04
Zacieranie:
- 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
- podgrzanie na 62°C i 20'
- podgrzanie na 73°C i 30'
- próba jodowa ok
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- 5l, póżniwj po 3,4l.
Chmielenie:
- 0' - 50g
- 45' - 25g
- 55' -25g
- 60' chłodzenie
Wydajność:
12,5°Blg i 24l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 60,5%.
Drożdze zadałem w 23°C.Leave a comment:
-
Warka XXXVII- Tripel FAMILOK 18,5ºBlg (26-IX-2007r.)
Dziś zabutelkowałem do 52 butelek 0,5l z dodatkeim 1,2l rezerwy. Końcowy pomiar miał 3,5ºBlg.Leave a comment:
-
Warka XLIII- Wiejskie 13ºBlg (11-X-2007r.)
Również dziś przelane na cichą. Tu było trochę więcej piany, która podczas przelewania zaras znikła. Spadło do 3,5ºBlg.Leave a comment:
-
Warka XLII- Wiejskie Mocne 14,8ºBlg (11-X-2007r.)
Dziś praktycznie po trzech dniach burzliwej zlałem na cichą fermentacje skoro nie było bulkania a na powierzchni były resztki piany. Spadło do 4ºBlg.Leave a comment:
-
Jeszcze jedn znależiony błąd z błędnymi informacjami. Otóż od 36 warki używam szyszek chmielowych a nie granulatu (ach te kopiowanie).Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: