Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    To może wnet podjedziesz i spróbujesz kwasa

    Leave a comment:


  • Krzych15
    replied
    Tak blisko mam do tego browaru a jeszcze nie skosztowałem żadnego piwa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XX- Amber Ale 12,5ºBlg (26-IV-2007r.)

    Warka XX- AmvStout 12,5ºBlg (26-IV-2007r.) nazwa miała być Amber Ale.
    Dziś rano przelałem na cichą. Ostało z 12,5 aż 4,5°Blg.

    Leave a comment:


  • coder
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Wczoraj odkryłem że XII i XIV pszeniczne też są kwaśne,
    Bez paniki, pewna kwaskowatość pszeniczek jest wskazana. Daj im jeszcze trochę postać, może smaki się ułożą.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Patrze, a tu w piwnicy pełno szkła, jakaś etykieta po piwie i kapsel a na nim naklejka WARKA VI. Tak więc Utopek po raz kolejny dał się w znaki. Na dotek wiem co to znaczy wystrzałowa butelka (ta penie miała feler fabryczny).

    Dodatkowo dał kwas się w znaki. Otóż kwaśne piwa nam od 5-11 (co już jest wiadome) dalsze piwa rówież mają się ku temu. Wczoraj odkryłem że XII i XIV pszeniczne też są kwaśne, co ciekawe są na fajnych drożdzach (fajkt że fermentowało w niskich temp. 18st.-może to od goździków, ale wątpię) i jeśli tak jest to kolejne też są na tych samych drożdzach.

    Tak więc w chwili obecnej przerwa i strajk generalny. Kwaśnemu piwu mówimy zdecydowanie NIE.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XVII - Hefe-Weizen 13,2°Blg (16-IV-2007)

    Dziś rozlane z ok. 200g glukozy do 40 butelek 0,5l oraz 2 0,66l. Piwo maiało 3,2°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XIX- Ciemny pszeniczniak 13,7ºBlg (20-IV-2007r.)

    Dziś z rana przeane na cichą. Piwo ma obcnie 4,2°Blg.
    Po 7 dniach dalej trwała fermentacja, więc dopiero teraz przelałem.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XX- AmvStout 12,5ºBlg (26-IV-2007r.)

    Dziś nad ranem zaczłem a skończylem o 11-tej.


    Składniki:
    - pilzneński 2,5 kg;
    - monachijski 2 kg;
    - karmelowy jasny 0,5 kg;
    - karmelowy ciemny 0,1 kg;
    - chmiel Marynka granulat 25 g;
    - chmiel Lubelski granulat 50 g;
    - drożdze Wyeast 1084 Irish Ale

    Zacieranie:
    - 12l wody do 55°C i słód i 8 w 52°C
    - podgrzanie na 66°C i 50'
    - podgrzanie na 72°C i 25'
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.
    Wysładzanie:
    - 4*3l. i 1*1,7l

    Chmielenie:
    - 0' - goryczkowy
    - 20'- aromatyczny 22g
    - 40'- aromatyczny 28g
    - 60' chłodzenie

    Po 2h zadałem drożdze. Po 5h od zadania piana na 5 cm i bulka że hoho.

    Wydajność:
    13,3°Blg i 22,5l. Wydajność 62%

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XX- AmvStout 12,5ºBlg (20-IV-2007r.)

    Erroro !!!
    Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2007-04-26, 19:12. Powód: Zły zapis

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XVIII- Stout 12,5ºBlg (20-IV-2007r.)

    Dziś zlałem na cichą. Pozostało dużo bo 5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Sztobry chmielu

    Wczoraj zasadziłem po 5 szt. Marynki i Lubelskiego.
    Nie spodziewam się nic nadzwyczajnego ale jestem ciekaw co z tego wyrośnie.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XVII - Hefe-Weizen 13,2°Blg (16-IV-2007)

    Dziś przelane na cichą (3,5°Blg).

    Leave a comment:


  • coder
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Chyba Witbier powinien być robiony na odaromatyzowanym chmielu (Coder, do tablicy)
    A wiesz, że faktycznie do Witbiera mógłby się taki chmiel nadać, no to i w sumie do pszeniczek też, tam aromat nie jest taki ważny. I do lambików.
    Ale dalej jest problem nieznanej ilości np. goryczki w takim chmielu, trzeba by to określić metodą prób i błędów, bo żadnych urządzeń pomiarowych nie mamy... Ale skoro mwa zechciał zaeksperymentować, to już niedługo będziemy mądrzejsi w tej dziedzinie.
    A ja sobie już zasadziłem 10 sztobrów więc niedługo pewnie będę miał darmowego chmielu po uszy...

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Możliwe, ale zaś pszeniczne ma yć mniej chmielone, więc wydaje się że powinno być ok. A co będzie to okaże się na kosztpróbie
    Do pszenicznego to sie może nadaje. Chyba Witbier powinien być robiony na odaromatyzowanym chmielu (Coder, do tablicy)

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Chętnie spróbuje jednak nie bardzo wierzę by taki wygotowany chmiel dał coś poza goryczką. Przecież na aromat chmiel gotuje sie najwyżej kilka minut, lub nawet wcale. Jedyne "sensowne" oszczędności to ponowne użycie chmielu po aromatyzowaniu do chmielenia na goryczkę
    Możliwe, ale zaś pszeniczne ma yć mniej chmielone, więc wydaje się że powinno być ok. A co będzie to okaże się na kosztpróbie

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...