Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka XIII- Marcowe Urodzinowe 15ºBlg (31-III-2007)

    Też dziś roznalne do butelek 42*0,5l, 1*0,33l oraz 1*1l z dodatkiem 150g glukozy.
    Waga ustaliła się na 4,5ºBlg.

    Roboty było dziś co niemiara. Nawet trwały przygotowania na chmielnik-ciekawe co z tego będzie.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XVII - Hefe-Weizen 13,2°Blg (16-IV-2007)

    Dziś kolejne pszeniczne.

    Składniki:
    - słód pszeniczny 2,5 kg;
    - słód pilzneński 1,6 kg;
    - słód Carahell 0,2 kg;
    - chmiel Lubelski granulat 35 g;
    - drożdze z waki XIV

    Zacieranie:
    - 10l wody podgrzanie do 48°C
    - słód i ustalenie temp. na 45°C i 10'
    - podgrzanie na 53C i 15'
    - podgrzanie na 63°C i 75'
    - 1/3 do dekokcji i 15 min. w ok. 72°C, później 10' wrzenie i spowrotem do gara.
    - 72°C przez 30'
    - podgrzanie do 75°C i filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy. Pielucha na dno filtratora i pomału leci, ale leci i to piknie.
    Wysładzanie:
    - 3*3l.
    - 2*1,7l.

    Chmielenie:
    - 0' - 15g
    - 45'- 10g
    - 55'- 10g chłodnica
    - 60' chłodzenie

    Po schłodzeniu zadałem drożdze. Ale znów wylazły (tym razem po 5h). Część zebrałem-reszta rano.
    Po schłodzenu wyszło 13,2°Blg i 22l.

    Wydajność jak narazie największa czyli 71,5%. Tym razem wodę użyłem: 5l mineralnej, 23l destylowanej i coś tam kranuwy przy wysładzaniu.

    W piwnicy leżą i oczekują puste tanki, ale to dopiero w czwartek w nocy się zacznie.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)

    Po 10 dniach przelane na cichą. Odfermentowało do 9°Blg. Teraz zobaczymy ile poleży na cichej-temperatury wzrosły niesamowicie (obecnie z 10 podniosło się do 14°C).
    Mam pytane: ile dać glukozy co by flaszek nie rozwaliło?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XV - STOUT 12,2°Blg (03-IV-2007)

    Dziś zabutelkowane do 42 butelek 0,5l oraz 3 but. 0,33l. z dodatkiem 170g glukozy.
    Na cichej zeszło z 4,3 na 4,1°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XIV - Hefe-Weizen 14,8°Blg (02-IV-2007)

    Z 4,1°Blg na cichej spadło do 4°Blg.
    Dziś rozlane do butelek ( 34*0,5l, 6*0,66l i 1*0,75l)z 200g glukozy.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XII- Pszeniczne Mocne14,8ºBlg (29-III-2007)

    Po burzliwej spadło do 3,8ºBlg a po cichej do 3,3ºBlg.
    Dziś zabutelkowałem z 170g glukozy w 31 butelek 0,66l.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    przez rurke nic nie leci, a jednak spada.
    Pewno po prostu CO2 przechodzi przez nieszczelności między deklem a fermentorem. Jeżeli blg spada to CO2 musi sie wydzielać!

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)

    Piany nadal brak choć rano zadałem kolejną saszetkę drożdzy.
    Ble obecnie spadło do 9,5° więc fermentacja trwa. U góry pływają czerwone kropki z droższy. Obecnie temp. to 13°C. Jutro będzie w 11°C więc się zobaczy.
    Ta fermentacja jest bardzo dziwna jakby niezauważalna-piany praktycznie brak, przez rurke nic nie leci, a jednak spada.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Fajne te drożdże :-)
    Butelkuj po jutrze a nawet jutro.
    Pewnie że fajne
    Wstrzymam się-kolejka do butelkowania będzie

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)

    Piany praktycznie nie ma. Bąbelków brak. Na górze pływają drożdze (czerwone plamki). Jako, że miałem już te plamki narazie jestem spokojny.
    Na jutro z rana chcę zadać jeszcze jedną saszetkę drożdzy. Pieron wie co się dzieje. Temp. to 12°C.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Dziś przelane na cichą. Blgspadło do 4,1°.
    Drożdze z góry zebrałem do słoika.
    Fajne te drożdże :-)
    Butelkuj po jutrze a nawet jutro.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XIV - Hefe-Weizen 14,8°Blg (02-IV-2007)

    Dziś przelane na cichą. Blgspadło do 4,1°.
    Drożdze z góry zebrałem do słoika.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)

    Jednak przelałem do drugiego tanka. Drożdze wymieszałem-zobaczymy co będzie.
    Fermentacja jednak słaba coś, ale się zobaczy.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)

    Porter fermentuje w tanku z pokrywą luźno położoną. Drożdze pracują słabo-piana jest na pół centymetra, bardzo gęsta czarna.
    Pomyślałem więc by przelać do następnego tanka z rurką fermentacyjną co również dobrze napowietrzy. Co Wy na to drodzy koledzy?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XIV - Hefe-Weizen 14,8°Blg (02-IV-2007)

    Chciałem dziś przelać, ale fermentacja dalej trwa (przez rurkę jeszcze porządnie bulgocze). Obecnie czekam aż przestanie.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...