Warka XIII- Marcowe Urodzinowe 15ºBlg (31-III-2007)
Też dziś roznalne do butelek 42*0,5l, 1*0,33l oraz 1*1l z dodatkiem 150g glukozy.
Waga ustaliła się na 4,5ºBlg.
Roboty było dziś co niemiara. Nawet trwały przygotowania na chmielnik-ciekawe co z tego będzie.
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka XVII - Hefe-Weizen 13,2°Blg (16-IV-2007)
Dziś kolejne pszeniczne.
Składniki:
- słód pszeniczny 2,5 kg;
- słód pilzneński 1,6 kg;
- słód Carahell 0,2 kg;
- chmiel Lubelski granulat 35 g;
- drożdze z waki XIV
Zacieranie:
- 10l wody podgrzanie do 48°C
- słód i ustalenie temp. na 45°C i 10'
- podgrzanie na 53C i 15'
- podgrzanie na 63°C i 75'
- 1/3 do dekokcji i 15 min. w ok. 72°C, później 10' wrzenie i spowrotem do gara.
- 72°C przez 30'
- podgrzanie do 75°C i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy. Pielucha na dno filtratora i pomału leci, ale leci i to piknie.
Wysładzanie:
- 3*3l.
- 2*1,7l.
Chmielenie:
- 0' - 15g
- 45'- 10g
- 55'- 10g chłodnica
- 60' chłodzenie
Po schłodzeniu zadałem drożdze. Ale znów wylazły (tym razem po 5h). Część zebrałem-reszta rano.
Po schłodzenu wyszło 13,2°Blg i 22l.
Wydajność jak narazie największa czyli 71,5%. Tym razem wodę użyłem: 5l mineralnej, 23l destylowanej i coś tam kranuwy przy wysładzaniu.
W piwnicy leżą i oczekują puste tanki, ale to dopiero w czwartek w nocy się zacznie.Leave a comment:
-
Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)
Po 10 dniach przelane na cichą. Odfermentowało do 9°Blg. Teraz zobaczymy ile poleży na cichej-temperatury wzrosły niesamowicie (obecnie z 10 podniosło się do 14°C).
Mam pytane: ile dać glukozy co by flaszek nie rozwaliło?Leave a comment:
-
Warka XV - STOUT 12,2°Blg (03-IV-2007)
Dziś zabutelkowane do 42 butelek 0,5l oraz 3 but. 0,33l. z dodatkiem 170g glukozy.
Na cichej zeszło z 4,3 na 4,1°Blg.Leave a comment:
-
Warka XIV - Hefe-Weizen 14,8°Blg (02-IV-2007)
Z 4,1°Blg na cichej spadło do 4°Blg.
Dziś rozlane do butelek ( 34*0,5l, 6*0,66l i 1*0,75l)z 200g glukozy.Leave a comment:
-
Warka XII- Pszeniczne Mocne14,8ºBlg (29-III-2007)
Po burzliwej spadło do 3,8ºBlg a po cichej do 3,3ºBlg.
Dziś zabutelkowałem z 170g glukozy w 31 butelek 0,66l.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaprzez rurke nic nie leci, a jednak spada.Leave a comment:
-
Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)
Piany nadal brak choć rano zadałem kolejną saszetkę drożdzy.
Ble obecnie spadło do 9,5° więc fermentacja trwa. U góry pływają czerwone kropki z droższy. Obecnie temp. to 13°C. Jutro będzie w 11°C więc się zobaczy.
Ta fermentacja jest bardzo dziwna jakby niezauważalna-piany praktycznie brak, przez rurke nic nie leci, a jednak spada.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurekFajne te drożdże :-)
Butelkuj po jutrze a nawet jutro.
Wstrzymam się-kolejka do butelkowania będzieLeave a comment:
-
Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)
Piany praktycznie nie ma. Bąbelków brak. Na górze pływają drożdze (czerwone plamki). Jako, że miałem już te plamki narazie jestem spokojny.
Na jutro z rana chcę zadać jeszcze jedną saszetkę drożdzy. Pieron wie co się dzieje. Temp. to 12°C.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaDziś przelane na cichą. Blgspadło do 4,1°.
Drożdze z góry zebrałem do słoika.
Butelkuj po jutrze a nawet jutro.Leave a comment:
-
Warka XIV - Hefe-Weizen 14,8°Blg (02-IV-2007)
Dziś przelane na cichą. Blgspadło do 4,1°.
Drożdze z góry zebrałem do słoika.Leave a comment:
-
Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)
Jednak przelałem do drugiego tanka. Drożdze wymieszałem-zobaczymy co będzie.
Fermentacja jednak słaba coś, ale się zobaczy.Leave a comment:
-
Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)
Porter fermentuje w tanku z pokrywą luźno położoną. Drożdze pracują słabo-piana jest na pół centymetra, bardzo gęsta czarna.
Pomyślałem więc by przelać do następnego tanka z rurką fermentacyjną co również dobrze napowietrzy. Co Wy na to drodzy koledzy?Leave a comment:
-
Warka XIV - Hefe-Weizen 14,8°Blg (02-IV-2007)
Chciałem dziś przelać, ale fermentacja dalej trwa (przez rurkę jeszcze porządnie bulgocze). Obecnie czekam aż przestanie.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: