Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka 8- Marcowy Koźlak 16,5 Blg (01-III-2007r)

    Dziś przelane na cichą. Z 16,5º Blg spadło do 6,8ºBlg. Troche dużo, ale co zrobić jak fermentacja ustała. Fermentacja była od 12ºC po czasie spadło do 10ºC. obecnie będzie ok. 2 tyg. na cichej w temp. 10ºC.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka 7- Pieroński Koźlak 15,5 Blg (19-II-2007r)

    Wczoraj rozlałem do 22 butelek 0,5l oraz 2 * 0,33l z dodatkiem 120g glukozy. Na f. cichej piwo się sklarowało ale niestety dalej pozostało 5,4°Blg-mam nadzieję, że butelki będą całe.

    Leave a comment:


  • fellix-f1
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Myśla o tym właśnie, ale nie wydaje mi się by w tym był problem.
    Problem jest w zbyt grubo ześrutowanym słodzie, całe ziarna w śrucie to marnotrawstwo.
    Chyba za bardzo się starasz zachować nie naruszoną łuskę.

    Leave a comment:


  • coder
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Czyli źle ześrutowane, a dziurki w kadzi filtracyjnej ok?
    Moim zdaniem tak, też dowierciłem sporo dziurek w mojej kadzi i nie miałem problemów z klarownością.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Jeżeli jest źle przygotowana śruta żaden filtrator nie pomoże. Ratowałem warkę 2 tygodnie wstecz i oplot nie pomógł. Było zbyt dużo mąki która zapychała wszystko.
    Trzeba zachować/wypracować proporcje łuski do śruty i mąki.
    Czyli źle ześrutowane, a dziurki w kadzi filtracyjnej ok?
    Ale skoro jest drobno ześrutowane to wydajność powinna być ok. A tu normalnie wiele ziaren całych było-dzięki zwilżeniu.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
    Zrób sobie filtratorek z oplotu wężyka hydraulicznego, a będziesz baaardzo zadowolony.

    Jeżeli jest źle przygotowana śruta żaden filtrator nie pomoże. Ratowałem warkę 2 tygodnie wstecz i oplot nie pomógł. Było zbyt dużo mąki która zapychała wszystko.
    Trzeba zachować/wypracować proporcje łuski do śruty i mąki.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
    Zrób sobie filtratorek z oplotu wężyka hydraulicznego, a będziesz baaardzo zadowolony.
    Myśla o tym właśnie, ale nie wydaje mi się by w tym był problem.

    Leave a comment:


  • fellix-f1
    replied
    Zrób sobie filtratorek z oplotu wężyka hydraulicznego, a będziesz baaardzo zadowolony.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka X- Marcowe "Heksa" 12,2 Blg

    Składniki:
    - pilzneński 4,2 kg;
    - monachijski 1,5 kg;
    - karmelowy jasny 0,3 kg;
    - chmiel Marynka szyszki ok. 40 g;
    - chmiel Lubelski szysszki 25 g ;
    - drożdze z odzysku VII warki.

    Zacieranie:
    - 10' w 54-52*.,
    - 30' w 65*.,
    - ¹/³ zacieru do dwóch małych garnków i 15' w 74-72*, po czym gotowane też przez 15 min. Na końcu przelano wolno do garnka cały czas mieszając,
    - całość podgrzano do 72* i tak przez 30'
    - próba jodowa negatywna
    - podgrzanie do 75'(10') i filtrowanie.

    Filtrowanie:
    Podbicie z brzeczki, filtrat był z 3 razy zwracany i ciągle mocno mułowaty. Wysładzałem sprawdzając temp. 68-74* chcąc poprawić wydajność: 4l, 3l, 3l.

    Chmielenie:
    0' - Marynka 40g;
    30' -Lubelski 15g;
    45' -Lubelski 10g;
    55' - koniec.

    Wyszło 12,2Blg 19l.

    Myślałem skąd taka mała wydajność. Doczytalem wczoraj o wysładzaniu w odpowiedniej temp. więc już w nocy zamiast spać spieszyłem z warzeniem. Wszystkie czynności wykonywałem uważnie, nie spiesząc się. Sprawa zamulownego filtratu może być z dwóch powodów: za dużo dziurek w kadzi filtracyjnej (całe dno zrobiłem w sobote rano, 1mm i to już druga warka) lub źle ześrutowany słód ( tu mi się wydaje więcej prawdopodobne-śrutowałem wilgotny, w czasie zacierania zauważyłem że sporo jest całych ziaren a w czasie filtrowania zawsze muł był na wierzchu teraz wcale go nie było).
    Co do śrutowania to suchy słód mielił się drobniej, ale za to wszystko było przerobione i w czasie filtrowania muł był u góry. Gdy zaś śrutowałem wilgotny to sporo było całego, muł całkowicie spłynoł z wysłodzinami.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka 7- Pieroński Koźlak 15,5 Blg

    Dziś przelane na cichą- 5,5Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka 9- Pils 11,5 Blg (02-III-2007r)

    Dziś z rana warzenie pilsa. Wczoraj z synem ześrutowaliśmy słód (uprzednio troche namoczony).

    Składniki:
    - pilzneński 3 kg;
    - monachijski 1,5 kg;
    - carapils 0,2 kg;
    - chmiel Marynka granulat 50 g;
    - chmiel Lubelski granulat 25 g ;
    - drożdze z odzysku VI warki.

    Zacieranie:
    - 40' w 65-62st.,
    - 40' w 75-72st.,
    - podgrzanie do 78st i filtrowanie.

    W czasie zacierania zrobiłem sporą ilość dziurek w kadzi filtracyjnej. Wczoraj użyłem również pompki do roweru, gdzie przyspiesza dojść filtrowanie.

    Filtrowanie:
    Poszło dojść szybko dzięki usprawnieniom. Jednak dojść mętne-nie wiem czy to za sprawą dojść drobnego śrutu czy zaś dzięki samemu filtrowaniu. Filtrowałem bez podbicia.

    Chmielenie:
    0' - Marynka 50g;
    45' -Lubelski 20g;
    60' -Lubelski 5g i koniec.

    Wyszło 20l o 11,5Blg- dojść mało jak na 4,7kg słodu.

    Muszę bardziej skupić się na wszystkich etapach warzenia piwa by poprawić wydajność. Muszę również przemyśleć nad popełnianiem błędów. W poniedziałek lub wtorek robię marcowe-później przerwa jakieś 2 tygodnie na analizy.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Nowy sprzęt

    No i dziś doszedł nowy sprzęt: szuszarka oraz styrylizator mechaniczny.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka 8- Marcowy Koźlak 16,5 Blg (01-III-2007r)

    Dziś już przed piątą rano zabrałem się za zacieranie. Zestaw z naszego sklepu Piwowar.biz.

    W skład wchodzi:
    - pilzneński 3 kg;
    - monachijski 2,5 kg;
    - karmelowy jasny 0,75 kg;
    - karmelowy ciemny 0,25 kg;
    - chmiel Marynka granulat 50 g;
    - chmiel Lubelski granulat 50 g ;
    - drożdze z odzysku Vi warki.

    Słód śrutowałem sam pierwszy raz. Małe problemy z śrutowaniem a raczej ustawieniem - nadal mam wątpliwości.

    Zacieranie wg wskazówek BA z warki VII.
    - 15 min w 65 st.
    - podgrzałem ponownie do 66 i 1/3 zacieru do dwóch innych garnków do dekokcji (podgrzałęm do 72 i trzymam 10 min. po czym podgrzałem do wrzenia i trzymałem 10 min. po czym powróciło spowrotem do gara,
    - podgrzałem do 73st i tak trzymałem 50 min.

    Filtrowanie:
    4*3,7l i raz 2l.

    Warzenie:
    Na początku Marynka w 45' Lubelski z dodatkiem mchu irl.. W 65' koniec i do wanny.

    Po schłodzeniu zadalem gęstwą drożdzową z warki nr Vi.

    Wyszło 20l o 16,5Blg. Trochę mało (jak zawsze i pomału mnie to ma) ale i tak to najmocniejse jakie zrobiłęm.

    Leave a comment:


  • dori
    replied
    Następnym razem możesz spróbować zwilżyć słód- wówczas łuska staje się bardziej elastyczna i podczas śrutowania nie ulega tak łatwo rozerwaniu.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Znaczy śrutownik sie sprawdził Udało Ci się zachować łuskę nierozdrobnioną?
    Raz leciała mąka, raz całe ziarno. Na końcu myślę, że udało mi się odpowiednio ustawić.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...