Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka 8- Marcowy Koźlak 16,5 Blg (01-III-2007r)

    Dziś zabutelkowane z 150g. glukozy (mam nadzieję, że wystarczająco) do 40 butelek 0,5l. Spadło do 6ºBlg (z 16,5). Teraz spokojnie poleży w piwnicy (o ile temp. pozwoli).

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XI- Schwarzbier św. Partyk 11,2ºBlg (17-III-2007r)

    Kukam dziś do środka i widzę pianę, lecz nic przez rurkę nie przechodziło. Piana opadła. Wyparzoną łychą pomieszałem z 2 minuty i już po chwili gaz przez rurkę się ulatniał-ciekawe co to da.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
    Dokładnie 59,5% nie tak źle. Ja próg 60% przekroczyłem dopiero za 9 warką.
    W tym zasypie było sporo słodu monachijskiego, on ma gorszą wydajność niż pilzneński. Co do wydajności robisz wszystko poprawnie - długie zacieranie, obfite wysładzanie. Możesz jeszcze drobniej śrutować i zainteresować się pH wody.
    Śrutowałem dojść mocno-jeśli dokręciłem o pół obrotu więcej to już mączka leciała.
    Co do ph wody to raczej twarda-w czasie zacierania Czantoria z gazem a do wysładzana ze studni.

    Leave a comment:


  • coder
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Otóż wyszło 21,5l o 11,2ºBlg. Wydajność 59% (nie jest zły, ale spodziewałem się więcej).
    Dokładnie 59,5% nie tak źle. Ja próg 60% przekroczyłem dopiero za 9 warką.
    W tym zasypie było sporo słodu monachijskiego, on ma gorszą wydajność niż pilzneński. Co do wydajności robisz wszystko poprawnie - długie zacieranie, obfite wysładzanie. Możesz jeszcze drobniej śrutować i zainteresować się pH wody.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XI- Schwarzbier św. Partyk 11,2ºBlg (17-III-2007r)

    Składniki:
    - słód pilzneński 2,0 kg;
    - słód monachijski 2,0 kg;
    - słód czekoladowy 0,25 kg;
    - słód barwiący 0,1 kg;
    - chmiel Lubelski granulat 50 g;
    - drożdże z X warki.

    Zacieranie:
    Zacieranie zaczłem dziś ok. 6 rano w pracy.
    - 7l. wody w 55ºC i słód
    -50' w 52ºC
    -dolałem 3,5l wody ciepłej i podgrzałem do 64ºC
    - między 64-62ºC przez 1,5h
    -podgrzałem i 66-67ºC przez 2godziny
    - podgrzałem 73-72ºC i tak przez 80 min.
    po czym przewiozłem wozem do chaty, gdzie zaraz podgrzałem do 76ºC i filtrowanie.

    Filtrowanie:
    Bez podbicia z wody. Wysładzanie 4*3,2l oraz 1l na końcu. Łącznie użyłem 13l wody do zacierania oraz 13,8l do wysładzania.

    Chmielenie:
    - 0' 30g chmielu,
    - 30' 10g chmielu
    - 50' 10g chmielu oraz chłodnica.

    Chłodzenie:
    Schłodziłem do 25ºC przez ok. 20 min. lecz użyłem ok 30l wody, która sprawdziła się w myciu.

    Drożdze ładnie zaczły pracować więc je zadałem w 25ºC i opuściłem moj browar w małej zadumie.
    Otóż wyszło 21,5l o 11,2ºBlg. Wydajność 59% (nie jest zły, ale spodziewałem się więcej). Sprawa wydajności to u mnie priorytet dlatego też poczyniłem pewne kroki ku temu:
    - śrutownik trochę naprawiłem by śrutowało równo,
    - długo wysładzałem (aż przesadnie),
    - wysładzałem temp. 68-74ºC i sporą ilością wody.
    Ale i tak jestem zadowolony i zaczynam świętowanie.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka X- Marcowe "Heksa" 12,2ºBlg

    Dziś przelane na cichą. Z 12,2ºBlg spadło do 4,5ºBlg. Co ciekawe zaczyna się klarować i to dojść ładnie.

    Leave a comment:


  • Krzysiu
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    ...Sprawa zamulownego filtratu może być z dwóch powodów...
    Najczęstszą przyczyną niedokładnej filtracji jest zbyt duża szybkość filtrowania. Prawidłowo 20 litrów powinno się cedzić od półtorej do dwóch godzin, pozostawiając pierwsze 20 - 30 minut na ułożenie złoża. Zbyt małe otwory nie mogą być przyczyną zamulenia brzeczki, chociaż ich duża łączna powierzchnia umożliwia przyśpieszenie filtracji.

    Samo nawilżenie słodu przed śrutowaniem powinno poprawić warunki filtracji, a nie pogorszyć, poprzez zachowanie łuski w większych kawałkach.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
    W robocie warzysz piwo? Fajna robota
    Chca dopiero spróbować, ale i tak nie mom co robić.

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    W robocie warzysz piwo? Fajna robota

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Nowy sprzęt

    Chłodnica dziś poskręcana już i gotowa do pierwszego użycia.
    Click image for larger version

Name:	100_7991.jpg
Views:	1
Size:	40,8 KB
ID:	2023083
    Zabrałem dziś również śrutownik do roboty. Okazało się, że trochę krzywo się kręcił więc i odpowiednio ustawiłem. Słód mam już ześrutowany na jutro. Jutro chcę zatrzeć w robocie Schwarzbiera, a po robocie zabrać się za filtrowanie i resztę. Ciekaw jestem co z tego wyjdzie( zacieranie ok. 6h.), jeśli się sprawdzi to będzie dobrze.

    Leave a comment:


  • miodzik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Na górze pływałem ala bordowe kropki (jak myślę i mam nadzieje, że to drożdze).
    Mi na moich 3 lagerach też pływaly, a byly to najlepsze piwa jakie udało mi sie zrobic.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Ostatnie 4 warki (VII-X) zamierzam ostawić połowy października, a koźlaki to już na święta. Będą leżakować spokojnie-może wstrzymam z tym postanowieniem. Tylko w lato jeśli będzie ciepło to w piwnicy będzie ok 25ºC-ale może pomyślimy czy warto będzie przewozić w inną piwnicę-jeśli będzie warto to transport pojedzie z eskortą.

    W mojej piwnicy w upały temperatura dochodziła do 20 stopni C i nic się z piwem nie stało, fakt faktem były to tylko ejle. Zobaczę w tym roku jak się utrzymają lagery.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2007-03-15, 20:51.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka 9- Pils 11,5 Blg (02-III-2007r)

    Również dzis przelałem na cichą. Z 11,5ºBlg spadło zaledwie do 4,5ºBlg. Ale ma czekać do października więc odleży swoje. Klarowność poprawiła się znakomicie. Na górze pływałem ala bordowe kropki (jak myślę i mam nadzieje, że to drożdze). Cichą przewiduję 14 dni.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Odfermentowanie do 6,8 blg doskonale predysponuje tego koźlaka do rocznego leżakowania, gorąco polecam zachować przynajmniej kilka butelek.
    Ostatnie 4 warki (VII-X) zamierzam ostawić połowy października, a koźlaki to już na święta. Będą leżakować spokojnie-może wstrzymam z tym postanowieniem. Tylko w lato jeśli będzie ciepło to w piwnicy będzie ok 25ºC-ale może pomyślimy czy warto będzie przewozić w inną piwnicę-jeśli będzie warto to transport pojedzie z eskortą.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Dziś przelane na cichą. Z 16,5º Blg spadło do 6,8ºBlg. Troche dużo, ale co zrobić jak fermentacja ustała. Fermentacja była od 12ºC po czasie spadło do 10ºC. obecnie będzie ok. 2 tyg. na cichej w temp. 10ºC.

    Odfermentowanie do 6,8 blg doskonale predysponuje tego koźlaka do rocznego leżakowania, gorąco polecam zachować przynajmniej kilka butelek.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...