Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Dam Ci skosztować ile traci na aromacie-chyba że wyparuje podaczas fermentacji.
    Chętnie spróbuje jednak nie bardzo wierzę by taki wygotowany chmiel dał coś poza goryczką. Przecież na aromat chmiel gotuje sie najwyżej kilka minut, lub nawet wcale. Jedyne "sensowne" oszczędności to ponowne użycie chmielu po aromatyzowaniu do chmielenia na goryczkę

    Leave a comment:


  • coder
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Dam Ci skosztować ile traci na aromacie-chyba że wyparuje podaczas fermentacji.
    Też jestem ciekaw wyników tego eksperymentu. Ale moim zdaniem takie postepowanie jest dość ryzykowne, rózne związki z chmielu wypłukują się w różnym stopniu, najszybciej te najbardziej aromatyczne, chmiel po gotowaniu może już nie spełniać norm uprawniających do nazwania go chmielem...

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Adam, czy Ty przypadkiem nie szukasz bezsensownych oszczędności? Nawet na mocne chmielenie brzeczki na goryczkę wydasz może 5zł a na smak i aromat recyklowany chmiel sie IMO w ogóle nie nadaje.
    Dam Ci skosztować ile traci na aromacie-chyba że wyparuje podaczas fermentacji.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Tak właśnie myślałem że o to Ci chodzi. Otóż używam do chmielu siateczek muślinowych. W granulacie również się sprawdzają choć już więcej się wydostaje niż przy szyszkach.
    Adam, czy Ty przypadkiem nie szukasz bezsensownych oszczędności? Nawet na mocne chmielenie brzeczki na goryczkę wydasz może 5zł a na smak i aromat recyklowany chmiel sie IMO w ogóle nie nadaje.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
    Temat znam, ale nie moge wykumac jak ten recycling robi z granulatem
    Tak właśnie myślałem że o to Ci chodzi. Otóż używam do chmielu siateczek muślinowych. W granulacie również się sprawdzają choć już więcej się wydostaje niż przy szyszkach.

    Leave a comment:


  • huanghua
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Było w jakimś temacie. Użyłem tego samego chmielu bo podobno wykorzystuje się ok. 25% więc kolejną godzinkę chmieliłem z tym że drugie piwo. A wyszło dojść nachmielone w smaku(...)
    Temat znam, ale nie moge wykumac jak ten recycling robi z granulatem

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)

    Dziś zabutelkowane z dodatkiem ok. 100g glukozy do butelek: 33*0,5l oraz 10*0,33l.
    blg spadło ostateczne do 8,7°Blg. Drożdzy sporo było na dnie.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
    Jak to się robi, bo jakoś nie mogę sobie tego racjonalnie wyjaśnić?
    Było w jakimś temacie. Użyłem tego samego chmielu bo podobno wykorzystuje się ok. 25% więc kolejną godzinkę chmieliłem z tym że drugie piwo. A wyszło dojść nachmielone w smaku.

    Właśnie wróciłem i w warce XVIII Stout drożdze pracują aż miło. Piana jest na 5 cm a bulgocze że hoohooo.
    Warka XIX dożdze dopiero dochodza do siebie, ale już utworzyły pianę u góry.

    Leave a comment:


  • huanghua
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    (...)
    - chmiel Marynka granulat 40 g;- z poprzedniego warzenia
    - chmiel Lubelski granulat 50 g;- z poprzedniego warzenia
    (...)
    Jak to się robi, bo jakoś nie mogę sobie tego racjonalnie wyjaśnić?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XIX- Ciemny pszeniczniak 13,7ºBlg (20-IV-2007r.)

    Dziś skończyłem ok. 6-tej rano.

    Składniki:
    - słód pilzneński 1kg;
    - słód pszeniczny 3kg;
    - słóð karmelowy ciemny 0,5kg;
    - słód Carafara III 0,05 kg;
    - chmiel Marynka granulat 40 g;- z poprzedniego warzenia
    - chmiel Lubelski granulat 50 g;- z poprzedniego warzenia
    - gęstwa drożdżowa Wyeasty 3068

    Zacieranie:
    - 12l wody do 48°C i słód i 15' w 44°C
    - podgrzanie na 52C i 20'
    - podgrzanie na 65-66°C i 40'
    - 1/3 do dekokcji i 72°C przez 30', później warzenie przez 10' i spowrotem do gara.
    - podgrzanie na 72°C i 30'
    - podgrzanie do 75°C dodanie Carfara 10' i filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy. Na dnie filtratora pielucha.
    Wysładzanie:
    - 4*3l.

    Chmielenie:
    - 0' - goryczkowy
    - 45'- aromatyczny
    - 60' chłodzenie

    Drożdze zadałem po 6h gdyż temp. była za wysoka.

    Wyszło: 13,7°Blg i 20/4,5l. Wydajność 64,5%.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Nic nie robiłem-dałem do ciepłego i tyle.
    Szkoda. Mogłeś je rozruszać odrobiną brzeczki przed chmieleniem. Jaka sytuacja teraz? Jeżeli nie ruszą w ciągu 36h to dam Ci gęstwę z mojego Stouta.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Nic nie robiłem-dałem do ciepłego i tyle.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa

    Po schłodzeniu zadałem drożdze. Po 6h jeszcze nic się nie dzieje.

    Wyszło: 12,5°Blg i 22,5l. Wydajność 63,7%.
    Robiłes coś z tymi drożdżami przed zadaniem? One siedziały tydzień w lodówce więc pewno posnęły.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XVIII- Stout 12,5ºBlg (20-IV-2007r.)

    Zaczłem wczoraj od 20-tej.


    Składniki:
    - słód pilzneński 4 kg;
    - słód karmelowy jasny 0,5kg;
    - słód Carafara III 0,18 kg;
    - chmiel Marynka granulat 40 g;
    - chmiel Lubelski granulat 50 g;
    - drożdze Wyeast 1084 Irish Ale

    Zacieranie:
    - 12l wody do 36°C i słód i 5' w 35°C
    - podgrzanie na 52C i 15'
    - podgrzanie na 62°C i 40'
    - podgrzanie na 72°C i 25'
    - podgrzanie do 75°C dodanie Carfara 10' i filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.
    Wysładzanie:
    - 4*3l.

    Chmielenie:
    - 0' - gotowanie
    - 15'- goryczkowy
    - 45'- aromatyczny
    - 60' chłodzenie

    Po schłodzeniu zadałem drożdze. Po 6h jeszcze nic się nie dzieje.

    Wyszło: 12,5°Blg i 22,5l. Wydajność 63,7%.

    Leave a comment:


  • marian1920
    replied
    skosztowołbych Twojego piwka

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...