Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Nowy sprzęt

    Wkońcu doszła grzałka zanurzeniowa 1600W za 20zł z przesyłką.
    Click image for larger version

Name:	grzałaka.jpg
Views:	1
Size:	14,2 KB
ID:	2023354
    Jest również waga domowa z wyświetlaczem i dokładnością do 1g, tylko, że sama nie jest za dokładna (na 1kg jest 10g za dużo ).
    Na piątek miał dojść jeszcze jeden garnek 29l emaliowany, więc pewnie do wtorku już będzie.

    20 warek już zabutelkowanych a tu foto w rzędzie:
    Click image for larger version

Name:	butelki2.jpg
Views:	1
Size:	19,3 KB
ID:	2023355
    Dla kolekcjonerów: możliwość otrzymania, są rółnież etykiety na kapsle.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Chmielnik

    Wczoraj zauważyłem że sztobry Marynka wychodzą pomału z zimi (tz. że coś tam wyrasta). Lubelski niestety jeszcze nie.
    Wczoraj na innym ogródku posadziłem 8 sadzonek Magnum, które to otrzymałem gratis z pewnego źródła.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    hm, teraz napisałeś o dezynfekcji - napisz jeszcze coś o tej tajemniczej destylacji Bielinki
    Bo to akurat jeden wyjątek: dezynfekcja=destylacja -no i wszystko jasne.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Wlewasz wybielacz do tanka i wstrząsasz , jak przy podsiarczanie. Później wlewasz spowrotem do butelki a sam tank płuczesz kilkakrotnie wodą.
    hm, teraz napisałeś o dezynfekcji - napisz jeszcze coś o tej tajemniczej destylacji Bielinki

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XX- Amber Ale 12,5°Blg (26-IV-2007r.)

    Dziś zabutelkowałem do 44 butelek 0,5l oraz jednej 0,33l z dodatkiem 160g glukozy.
    Blg na początku to 12,5°Blg, po burzliwej 4,5°Blg a po cichej 4,3°Blg.
    Drożdze ładnie się uleżały na dnie, a samo piwo ładnie się wyklarowało. Teraz trzeba poczekać do pierwszej próby.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Wlewasz wybielacz do tanka i wstrząsasz , jak przy podsiarczanie. Później wlewasz spowrotem do butelki a sam tank płuczesz kilkakrotnie wodą.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Destylacja tanka za pomocą wybielacza Bielinka. .
    jak to się robi

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    He, he, jakem wujek dobra rada .
    Czy tę brzeczkę do refermentacji spasteryzowałeś tak jak Ci mówiłem? Jeżeli nie, to wylej ją jeszcze z butelek, zagotuj i WRZĄCĄ wlej z powrotem do butelek. Kapsluj OD RAZU i połóż na boku, żeby gorąca brzeczka wyjałowiła kapsle.
    No -tak nie zrobiłem. Wlałem do butelek i prawie zagotowowałem, później zakapslowałem i obróciłem do góry nogami. Brzeczka była sterylna, butelki też więc wszystko powinno być ok.

    Drożdze wyglądają obiecująco, zapach super-0 podejrzeń więc powinno być ok.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2007-05-10, 09:02.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Podczas przelewania odlałem część do refermentacji trzy butelki 0,65l. Destylacja tanka za pomocą wybielacza Bielinka. Wszystkie te nowości to dobre rady kol. Jkocurka. Dodam, że trundo się przestawić, ale poszło
    He, he, jakem wujek dobra rada .
    Czy tę brzeczkę do refermentacji spasteryzowałeś tak jak Ci mówiłem? Jeżeli nie, to wylej ją jeszcze z butelek, zagotuj i WRZĄCĄ wlej z powrotem do butelek. Kapsluj OD RAZU i połóż na boku, żeby gorąca brzeczka wyjałowiła kapsle.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    - chmiel goryczkowy Marynka granulat 40 g;
    Miłało być 35g.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXI- Hefe-Weizen 13,1°Blg (09-V-2007r.)

    Składniki:
    - słód pilzneński 2 kg;
    - słód carahell 0,2 kg;
    - słód pszeniczny 3 kg;
    - chmiel goryczkowy Marynka granulat 40 g;
    - gęstwa drożdżowa Wyeasty 3068 z poprzedniej warki.

    Zacieranie:
    - podgrzanie do 48&°C
    - słód i ustalenie temp. na 45°C i 10'
    - 15' w temp. 53°C
    - 30' w 63°C
    - 30' w 72°C
    - podgrzałem do 78°C i do filtratora.

    Filtrowanie:
    Przy pszenicznym słodzie zawsze podkładka z pieluchy-filtrowanie przebiega pomyślnie.
    Po odstawieniu 40' filtracja. Wysładzanie 4*3l i 1,5l

    Chmielenie:

    0' gotowanie
    5' 15g,
    40' 10g,
    60' 10g,
    70' chłodzenie.

    Pierwszy raz przelałem za pomocą wężka z pompką (poprzednio wprost do tanka z pieluchą). Podczas przelewania odlałem część do refermentacji trzy butelki 0,65l. Destylacja tanka za pomocą wybielacza Bielinka. Wszystkie te nowości to dobre rady kol. Jkocurka. Dodam, że trundo się przestawić, ale poszło

    Drożdze zadałem w temp. 29°C. Po czterech godzinach małe obłoczki piany na powierzchni. Dziś rano po 16h piana była już w rurce, więc pozbierałem do słoika i dałem nową rurkę.

    Wydajność: w tanku 21l +2l do refermentacji o 13,1°Blg czyli ponad 61%.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XVIII- Stout 12,5ºBlg (20-IV-2007r.)

    Dziś zabutelkowane z dodatkiem 160 g glukozy do 32 butelek 0,5l, 8*0,65l oraz 5*,033l.
    Blg: początek 12,5ºBlg, po burzliwej: 5ºBlg, po cichej 4ºBlg.
    Teraz wystarczy cierpliwie poczekać na wynik pracy.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XIX- Ciemny pszeniczniak 13,7°Blg (20-IV-2007r.)

    Dziś rozlane do 36 butelek 0,5l z 220g glukozy. Ostało 4,1°Blg więc bedzie mocno gazowane. Smak drożdzy jakoś kwaśny-zobaczy się co będzie dalej.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Wczoraj skrzynka piwa wypłyneła z butelek. Piwo wszystkim smakowało, więc powinno być ok.
    Teraz czeka mnie ciężki tydzień i nadrabianie strat czasowych.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Wczoraj odkryłem że XII i XIV pszeniczne też są kwaśne, co ciekawe są na fajnych drożdzach (fajkt że fermentowało w niskich temp. 18st.-może to od goździków, ale wątpię) i jeśli tak jest to kolejne też są na tych samych drożdzach.
    Adam, drożdże są na pewno OK. Właśnie próbuje mojego halbdunkel weizena zrobionego na nich. Drożdże czekały na niego w lodówce miesiąc a piwo nie jest skwaśniałe. Może coś szwankuje w innym miejscu? Dezynfekcja?
    Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-05-05, 22:37.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...