Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka XLVIII- Bioły Futer (pszeniczne) 14°Blg (29-X-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 2,4 kg;
    - pszeniczny 3,5 kg;
    - zakwaszający 0,15 kg;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 35 g;
    - drożdze suche WB-06

    Zacieranie:
    - 18l wody do 40°C i słód i 5' w 38°C
    - podgrzanie na 44°C i 15'
    - podgrzanie na 52°C i 10'
    - podgrzanie na 62°C i 13'
    - podgrzanie na 72°C i 20'
    próba jodowa ok (sprawdzałem czały czas)
    - podgrzanie do 75°C i do filtratora

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,5l później

    Chmielenie:
    - 0'- 25g
    - 40'- 10g
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    14°Blg i 26l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 68,1% . Woda użyta kran 100% odstany 4 dni.

    Drożdze zadałem w 22°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLVI- Wiejskie 13°Blg (24-X-2007r.)

    Też zlane na cichą. Spadło do 3,1°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLVI- Wiejskie 13ºBlg (24-X-2007r.)

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Zlałem na cichą. Spadło do 3,1°Blg.
    Spadło do 3,6°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLVI- Wiejskie 13ºBlg (24-X-2007r.)

    Zlałem na cichą. Spadło do 3,1°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Do końca roku mam jeszcze możliwość. Więc trzeba wykorzystać wolny czas w tygodniu uzupełniając tym samym zapasy.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    O żesz.... nie czytałam tego tematu, a tu widzę - czy dobrze widzę - 47 warek???
    Mwa, chłopie, to się nazywa poświęcenie piwowarstwu, a ja, głupia, myślałam, że moje 84 warki w 3,5 roku to nieźle

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLI- Czorny Futer (pszeniczne ciemne) 12,5°Blg (10-X-2007r.)

    Dziś rozlane z 1,8l rezerwy do 51 butelek 0,5l oraz jednej 0,66l.
    Przebieg fermentacji: 12,5°Blg>2,2°Blg>1,6°Blg.
    W smaku jest dojśc karmelowe.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gniady
    Taki słaby ten chmiel, czy to piwo ma być takie gorzkie?
    Dla mnie ma być własnie mocno chmielone. Ciekaw jestem co wyjdzie, bo pisy się szykują.

    Leave a comment:


  • gniady
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Składniki:
    - pilzneński 4,4 kg;
    - monachijski 1,1 kg;
    - zakwaszający 0,15 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 120 g;
    - drożdze suche S-04

    ...

    Wydajność:
    13°Blg i 24l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 63%.
    Taki słaby ten chmiel, czy to piwo ma być takie gorzkie?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    A to ciekawe, bo to odpowiada 106g sacharozy (122g glukozy) na 20l piwa.
    A piłeś już pszeniczne? Wydaje mi się odpowiednio nagazowane. Dodam tylko tyle, że rezerwa ma wyższe Blg, gdyż jak tylko odleję uzupełniam wysłodzinami końcowymi do pełna-ok. 6l.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Jacek, do tej pory tak daję cały czas, a beczka jest tochę wypukła.
    A to ciekawe, bo to odpowiada 106g sacharozy (122g glukozy) na 20l piwa.
    Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-10-25, 19:59.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Jacek, do tej pory tak daję cały czas, a beczka jest tochę wypukła. Gazu jest dostatek, że trzeba pompować dopiero pod konieć i cały czas prawie leci piana. Jak dla mnie to max.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Dziś rozlane do dwóch beczek 5l oraz 39 butelek 0,5l i jednej 0,66l z 1,8l rezerwy.
    Przebieg fermentacji: 13°Blg>2,0°Blg>1,7°Blg.
    Żadnego cukru nie dodałeś? Mało nagazuje Ci się to piwo. 1,8l rezerwy w Tym przypadku odpowiada ok 160g cukrów fermentowalnych (obliczone przy pomocy ProMasha). Na 30l piwa to mało. Powinieneś dodać jeszcze jakieś 80g sacharozy.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XL- Bioły Futer (pszeniczne) 13°Blg (10-X-2007r.)

    Dziś rozlane do dwóch beczek 5l oraz 39 butelek 0,5l i jednej 0,66l z 1,8l rezerwy.
    Przebieg fermentacji: 13°Blg>2,0°Blg>1,7°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Bo są lepsze niż te co wymieniłeś. Lepej smakują i klarują piwo- widać też po cenie.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...