Warka XLVIII- Bioły Futer (pszeniczne) 14°Blg (29-X-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 2,4 kg;
- pszeniczny 3,5 kg;
- zakwaszający 0,15 kg;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 35 g;
- drożdze suche WB-06
Zacieranie:
- 18l wody do 40°C i słód i 5' w 38°C
- podgrzanie na 44°C i 15'
- podgrzanie na 52°C i 10'
- podgrzanie na 62°C i 13'
- podgrzanie na 72°C i 20'
próba jodowa ok (sprawdzałem czały czas)
- podgrzanie do 75°C i do filtratora
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,5l później
Chmielenie:
- 0'- 25g
- 40'- 10g
- 60' chłodzenie
Wydajność:
14°Blg i 26l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 68,1% . Woda użyta kran 100% odstany 4 dni.
Drożdze zadałem w 22°C.
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka XLVI- Wiejskie 13°Blg (24-X-2007r.)
Też zlane na cichą. Spadło do 3,1°Blg.Leave a comment:
-
-
Warka XLVI- Wiejskie 13ºBlg (24-X-2007r.)
Zlałem na cichą. Spadło do 3,1°Blg.Leave a comment:
-
Do końca roku mam jeszcze możliwość. Więc trzeba wykorzystać wolny czas w tygodniu uzupełniając tym samym zapasy.Leave a comment:
-
O żesz.... nie czytałam tego tematu, a tu widzę - czy dobrze widzę - 47 warek???
Mwa, chłopie, to się nazywa poświęcenie piwowarstwu, a ja, głupia, myślałam, że moje 84 warki w 3,5 roku to nieźleLeave a comment:
-
Warka XLI- Czorny Futer (pszeniczne ciemne) 12,5°Blg (10-X-2007r.)
Dziś rozlane z 1,8l rezerwy do 51 butelek 0,5l oraz jednej 0,66l.
Przebieg fermentacji: 12,5°Blg>2,2°Blg>1,6°Blg.
W smaku jest dojśc karmelowe.Leave a comment:
-
-
Taki słaby ten chmiel, czy to piwo ma być takie gorzkie?Leave a comment:
-
A piłeś już pszeniczne? Wydaje mi się odpowiednio nagazowane. Dodam tylko tyle, że rezerwa ma wyższe Blg, gdyż jak tylko odleję uzupełniam wysłodzinami końcowymi do pełna-ok. 6l.Leave a comment:
-
Jacek, do tej pory tak daję cały czas, a beczka jest tochę wypukła. Gazu jest dostatek, że trzeba pompować dopiero pod konieć i cały czas prawie leci piana. Jak dla mnie to max.Leave a comment:
-
Żadnego cukru nie dodałeś? Mało nagazuje Ci się to piwo. 1,8l rezerwy w Tym przypadku odpowiada ok 160g cukrów fermentowalnych (obliczone przy pomocy ProMasha). Na 30l piwa to mało. Powinieneś dodać jeszcze jakieś 80g sacharozy.Leave a comment:
-
Warka XL- Bioły Futer (pszeniczne) 13°Blg (10-X-2007r.)
Dziś rozlane do dwóch beczek 5l oraz 39 butelek 0,5l i jednej 0,66l z 1,8l rezerwy.
Przebieg fermentacji: 13°Blg>2,0°Blg>1,7°Blg.Leave a comment:
-
Bo są lepsze niż te co wymieniłeś. Lepej smakują i klarują piwo- widać też po cenie.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: