Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Dzięki za obliczenia. Będę jednak dociekliwy tym razem więc jeśli możesz to napisz skąd wziołeś te 3°Blg?

    Leave a comment:


  • coder
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Analizę zrobili mi na zakładzie-elektrowni. Mowa była o ph, twardości wapniowej 28 (chyba że jak Jkocurek zwrócił mi uwagę ze chyba 2,8) i twardości całkowitej.

    Napisz jeśli możesz jak obliczyć tą wydajność ostatniej warki, bo nie mam pojęcia.
    Fajna woda, te 2.8 chyba można wygotować, i zostanie 2-3 stopnie trardości, akurat na pilsa.

    Co do wydajności, to za cukier odejmiemy ... ze 3 Blg, czyli mamy 28.2L 15.5 Blg, przy zasypie w sumie - 7,25, czyli:

    (28.2*15.5*1.06)/7.25= ~64% - w normie

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
    Gdzie robiłeś analizę? Czy robią tam też analizy zawartości poszczególnych minerałów?

    Miekką masz wodę, jesteś pewien, czy nie jest to tylko twardość węglanowa?
    Analizę zrobili mi na zakładzie-elektrowni. Mowa była o ph, twardości wapniowej 28 (chyba że jak Jkocurek zwrócił mi uwagę ze chyba 2,8) i twardości całkowitej.

    Napisz jeśli możesz jak obliczyć tą wydajność ostatniej warki, bo nie mam pojęcia.

    Leave a comment:


  • coder
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Analiza wykazała :
    - ph 7,8
    - twardość 5,04.
    Gdzie robiłeś analizę? Czy robią tam też analizy zawartości poszczególnych minerałów?

    Miekką masz wodę, jesteś pewien, czy nie jest to tylko twardość węglanowa?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXVII- Tripel FAMILOK 18,5ºBlg (26-IX-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 5,75 kg;
    - monachijski 0,75 kg;
    - carapils 0,6 kg;
    - zakwaszający 0,15 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 35 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 35 g;
    - cukier trzcinowy 0,3 kg;
    - cukier kandyzowany brązowy 0,6kg;
    - mech irlandzki 3g;
    - drożdze suche T-58

    Zacieranie:
    - 20l wody do 55°C i słód i a tu 45°C
    - podgrzanie na 52°C i 10'
    - podgrzanie na 66-65°C i 90'
    - podgrzanie do 77°C i do filtratora

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 4,5l później po 3l *2 a na końcu po 2 wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 40'- cukier
    - 45' odlanie do refermentacji 1,2l
    - 50'- Lubelski i mech
    - 65' chłodzenie


    Wydajność:
    Nie wiem jak policzyć-liczę na Waszą pomoc. 18,5°Blg i 27l+1,2l w butelce do refermentacji .
    Woda użyta kran 100% odstany 2 dni.

    Drożdze zadałem w 27°C. Do szyszek też użyłem woreczków muslinowych.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXVI- Pszeniczne 12,5ºBlg (13-IX-2007r.)

    Oczywiście w temacie ma być 12,5 a nie 11,2ºBlg i data dzisiejsza.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2007-09-26, 16:55.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXVI- Pszeniczne 11,2ºBlg (13-IX-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 2,1 kg;
    - pszeniczny 3,3 kg;
    - zakwaszający 0,15 kg;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 52 g;
    - drożdze suche WB-06

    Zacieranie:
    - 18l wody do 40°C i słód i 5' w 38°C
    - podgrzanie na 44°C i 15'
    - podgrzanie na 52°C i 10'
    - podgrzanie na 63-62°C i 40'
    - podgrzanie na 73-72°C i 50'
    - podgrzanie do 77°C i do filtratora

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 4,5l później po 3l *2 a na końcu po 2 wody

    Chmielenie:
    - 0' - 22g
    - 10'- 15g
    - 50'- 15g
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    12,5°Blg i 26,5l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 69,4% (nie liczyłem zakwaszającego słodu-z nim 67,5%) . Woda użyta kran 100% odstany 2 dni.

    Drożdze zadałem w 27°C. Do szyszek użyłem woreczków muslinowych, które dobrze się spisały.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Wodę z kranu odlałem i jutro dam do analizy (twardość oraz ph).
    Analiza wykazała :
    - ph 7,8
    - twardość 5,04.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Dziś napracowałem się nad śrutowaniem słodu na dwie środowe warki. Śrutowałem dojść drobno-zobaczymy co z tego będzie. Woda już z kranu przygotowana i czeka. W planach pszeniczne oraz tripel. Wodę z kranu odlałem i jutro dam do analizy (twardość oraz ph).

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXIV- Wędzone 12ºBlg (07-IX-2007r.)

    Dziś się trochę wyjaśniło ile było słodu wędzonego. Otóż bardzo mało-prawie wcale nie czuć.
    Rozlałem więc do 47 butelek pól litrowych z dodatkiem 1,8l rezerwy.
    12ºBlg na początku > 4,2ºBlg po burzliwej > 4,1 po cichej.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXV- Pszeniczne 11,2ºBlg (13-IX-2007r.)

    Też przelane na cichą fermentację. Wczoraj jeszcze bulkało dziś już ni więc przelane. Obecnie jest 2,8ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXIII- Karmelowe 12ºBlg (07-IX-2007r.)

    Dopiero dziś przelałem na cichą. Ach te drożdze w konia mnie zrobiły i tu duży błąd. Na razie jakieś kwaskowaty posmak-ciekawe do dalij. Obecnie jest 2,8ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Tan nowa wersja w BA jest słaba-wiekiem ucieka gaz już przy drugim użyciu. Jeszcze dno jest bardzo miękke co gdy jest wieko z rurką może wodę zassać.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Jutro zmierze, przeleję i good.
    Fermentor po pierwszym użyciu jest nieszczelny i gaz ucieka po bokach,
    jednorazowy fermentator

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Jutro zmierze, przeleję i good.
    Fermentor po pierwszym użyciu jest nieszczelny i gaz ucieka po bokach, więc patrze tylko na pianę.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...