Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Dzięki za obliczenia. Będę jednak dociekliwy tym razem więc jeśli możesz to napisz skąd wziołeś te 3°Blg? -
Co do wydajności, to za cukier odejmiemy ... ze 3 Blg, czyli mamy 28.2L 15.5 Blg, przy zasypie w sumie - 7,25, czyli:
(28.2*15.5*1.06)/7.25= ~64% - w normieLeave a comment:
-
Napisz jeśli możesz jak obliczyć tą wydajność ostatniej warki, bo nie mam pojęcia.Leave a comment:
-
-
Warka XXXVII- Tripel FAMILOK 18,5ºBlg (26-IX-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 5,75 kg;
- monachijski 0,75 kg;
- carapils 0,6 kg;
- zakwaszający 0,15 kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 35 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 35 g;
- cukier trzcinowy 0,3 kg;
- cukier kandyzowany brązowy 0,6kg;
- mech irlandzki 3g;
- drożdze suche T-58
Zacieranie:
- 20l wody do 55°C i słód i a tu 45°C
- podgrzanie na 52°C i 10'
- podgrzanie na 66-65°C i 90'
- podgrzanie do 77°C i do filtratora
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 4,5l później po 3l *2 a na końcu po 2 wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 40'- cukier
- 45' odlanie do refermentacji 1,2l
- 50'- Lubelski i mech
- 65' chłodzenie
Wydajność:
Nie wiem jak policzyć-liczę na Waszą pomoc. 18,5°Blg i 27l+1,2l w butelce do refermentacji .
Woda użyta kran 100% odstany 2 dni.
Drożdze zadałem w 27°C. Do szyszek też użyłem woreczków muslinowych.Leave a comment:
-
Warka XXXVI- Pszeniczne 11,2ºBlg (13-IX-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 2,1 kg;
- pszeniczny 3,3 kg;
- zakwaszający 0,15 kg;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 52 g;
- drożdze suche WB-06
Zacieranie:
- 18l wody do 40°C i słód i 5' w 38°C
- podgrzanie na 44°C i 15'
- podgrzanie na 52°C i 10'
- podgrzanie na 63-62°C i 40'
- podgrzanie na 73-72°C i 50'
- podgrzanie do 77°C i do filtratora
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 4,5l później po 3l *2 a na końcu po 2 wody
Chmielenie:
- 0' - 22g
- 10'- 15g
- 50'- 15g
- 60' chłodzenie
Wydajność:
12,5°Blg i 26,5l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 69,4% (nie liczyłem zakwaszającego słodu-z nim 67,5%) . Woda użyta kran 100% odstany 2 dni.
Drożdze zadałem w 27°C. Do szyszek użyłem woreczków muslinowych, które dobrze się spisały.Leave a comment:
-
-
Dziś napracowałem się nad śrutowaniem słodu na dwie środowe warki. Śrutowałem dojść drobno-zobaczymy co z tego będzie. Woda już z kranu przygotowana i czeka. W planach pszeniczne oraz tripel. Wodę z kranu odlałem i jutro dam do analizy (twardość oraz ph).Leave a comment:
-
Warka XXXIV- Wędzone 12ºBlg (07-IX-2007r.)
Dziś się trochę wyjaśniło ile było słodu wędzonego. Otóż bardzo mało-prawie wcale nie czuć.
Rozlałem więc do 47 butelek pól litrowych z dodatkiem 1,8l rezerwy.
12ºBlg na początku > 4,2ºBlg po burzliwej > 4,1 po cichej.Leave a comment:
-
Warka XXXV- Pszeniczne 11,2ºBlg (13-IX-2007r.)
Też przelane na cichą fermentację. Wczoraj jeszcze bulkało dziś już ni więc przelane. Obecnie jest 2,8ºBlg.Leave a comment:
-
Warka XXXIII- Karmelowe 12ºBlg (07-IX-2007r.)
Dopiero dziś przelałem na cichą. Ach te drożdze w konia mnie zrobiły i tu duży błąd. Na razie jakieś kwaskowaty posmak-ciekawe do dalij. Obecnie jest 2,8ºBlg.Leave a comment:
-
Tan nowa wersja w BA jest słaba-wiekiem ucieka gaz już przy drugim użyciu. Jeszcze dno jest bardzo miękke co gdy jest wieko z rurką może wodę zassać.Leave a comment:
-
-
Jutro zmierze, przeleję i good.
Fermentor po pierwszym użyciu jest nieszczelny i gaz ucieka po bokach, więc patrze tylko na pianę.Leave a comment: