Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka LXV- Pils 13ºBlg (14-I-2007r.)

    Po 14 dniach przelane na cichą. Zeszło do 3,5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXIV- Flaps 13ºBlg (14-I-2007r.)

    Przelane na cichą fermentację. Zeszło do 4,5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LVIII- Koziołek Pieronek 17ºBlg (18-XII-2007r.)

    Dziś zabutelkowane z dodatkiem 1,2l rezerwy do 60 butelek 0,33l oraz 10 0,5l.
    Przebieg fermrntacji: 17ºBlg > 6ºBlg > 5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXIII- Imbirowe 13,5ºBlg (10-I-2007r.)

    Dziś Imbierowe poszło na cichą. Zeszło na 3,5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXI- PILS św. Partyk 14,7ºBlg (19-XII-2007r.)

    Również dzis rozlano do 3 beczek 5l oraz 20 butelek 0,5l z dodatkiem 1,2l rezerwy.
    Przebieg fermentacji: 14,7ºBlg > 4,5ºBlg > 2,5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LIX- Majowy Koźlok 17ºBlg (18-XII-2007r.)

    Dziś rozlałem do 39 butelek 0,5l oraz jednej 5l beczki z dodatkiem 1,2l rezerwy.
    Przebieg fermentacji: 17ºBlg > 6ºBlg > 5,5ºBlg. Piwo zdążyło się ładnie sklarować i obecnie zapowiada się dobrze.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Bo dziś dopiero zjechałem z Zakopca.
    Już pomału myśla co dalij

    Leave a comment:


  • gniady
    replied
    Ferie w browarze? czy banioków za mało?
    Już od tygodnia cosik cicho.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXII- Miodowe 17ºBlg (31-XII-2007r.)

    Znieniłem z 15,5 na 17ºBlg wg złego odczytu.
    Dziś zlałem na cichą. Zeszło na 5,2ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXVII- Czerwono baba12,3ºBlg (16-I-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 3 kg;
    - carared 1 kg;
    - melanoidynowy 1,2 kg;
    - chmiel Marynkai szyszki 07' 605 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g;
    - mech irl. 5 g;
    - drożdze S-23

    Zacieranie:
    - 18l wody do 56°C i słód
    - 52°C i 10'
    - podgrzanie na 66°C i 40'
    - podgrzanie na 72°C i 20'
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 45' -Lubelski 20g + mech;
    - 55' -Lubelski 20g;
    - 60' chłodzenie.


    Wydajność:
    12,3°Blg i 25l+1,5l w butelce do refermentacji . Wydajność 66,4%.

    Drożdze dodałem w 265,°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Kiedy dać- 15 min na koniec?
    Różnie to piszą więc różnie stosują.
    Tak, 15' i najlepiej zrehydratyzowany (przynajmniej 1h moczenia w wodzie)

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Mech za krótko
    Kiedy dać- 15 min na koniec?
    Różnie to piszą więc różnie stosują.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    - 55' -Lubelski 15g+ mech
    - 60' chłodzenie
    Mech za krótko

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXVI- Miejski Pils 13ºBlg (16-I-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 4,4 kg;
    - carapils 0,7 kg;
    - zakwaszający 0,1 kg;
    - chmiel Marynkai szyszki 07' 45 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g;
    - mech irl. 5 g;
    - drożdze S-23

    Zacieranie:
    - 18l wody do 56°C i słód
    - 52°C i 10'
    - podgrzanie na 64-62°C i 40'
    - podgrzanie na 72°C i 20'
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 30' -Lubelski 25g;
    - 55' -Lubelski 15g+ mech
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    13°Blg i 25l+1,65l w butelce do refermentacji . Wydajność 70,5%.

    Drożdze dodałem w 22°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Jutro kolejne warzenie. Tym razem jedne będzie czerwone a drugie jasne. Ponad 10 kg słodu ześrutowane.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...