Warka LXV- Pils 13ºBlg (14-I-2007r.)
Po 14 dniach przelane na cichą. Zeszło do 3,5ºBlg.
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka LXIV- Flaps 13ºBlg (14-I-2007r.)
Przelane na cichą fermentację. Zeszło do 4,5ºBlg.Leave a comment:
-
Warka LVIII- Koziołek Pieronek 17ºBlg (18-XII-2007r.)
Dziś zabutelkowane z dodatkiem 1,2l rezerwy do 60 butelek 0,33l oraz 10 0,5l.
Przebieg fermrntacji: 17ºBlg > 6ºBlg > 5ºBlg.Leave a comment:
-
Warka LXIII- Imbirowe 13,5ºBlg (10-I-2007r.)
Dziś Imbierowe poszło na cichą. Zeszło na 3,5ºBlg.Leave a comment:
-
Warka LXI- PILS św. Partyk 14,7ºBlg (19-XII-2007r.)
Również dzis rozlano do 3 beczek 5l oraz 20 butelek 0,5l z dodatkiem 1,2l rezerwy.
Przebieg fermentacji: 14,7ºBlg > 4,5ºBlg > 2,5ºBlg.Leave a comment:
-
Warka LIX- Majowy Koźlok 17ºBlg (18-XII-2007r.)
Dziś rozlałem do 39 butelek 0,5l oraz jednej 5l beczki z dodatkiem 1,2l rezerwy.
Przebieg fermentacji: 17ºBlg > 6ºBlg > 5,5ºBlg. Piwo zdążyło się ładnie sklarować i obecnie zapowiada się dobrze.Leave a comment:
-
Ferie w browarze? czy banioków za mało?
Już od tygodnia cosik cicho.Leave a comment:
-
Warka LXII- Miodowe 17ºBlg (31-XII-2007r.)
Znieniłem z 15,5 na 17ºBlg wg złego odczytu.
Dziś zlałem na cichą. Zeszło na 5,2ºBlg.Leave a comment:
-
Warka LXVII- Czerwono baba12,3ºBlg (16-I-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 3 kg;
- carared 1 kg;
- melanoidynowy 1,2 kg;
- chmiel Marynkai szyszki 07' 605 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g;
- mech irl. 5 g;
- drożdze S-23
Zacieranie:
- 18l wody do 56°C i słód
- 52°C i 10'
- podgrzanie na 66°C i 40'
- podgrzanie na 72°C i 20'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,5l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 45' -Lubelski 20g + mech;
- 55' -Lubelski 20g;
- 60' chłodzenie.
Wydajność:
12,3°Blg i 25l+1,5l w butelce do refermentacji . Wydajność 66,4%.
Drożdze dodałem w 265,°C. Woda kranówa.Leave a comment:
-
-
-
-
Warka LXVI- Miejski Pils 13ºBlg (16-I-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 4,4 kg;
- carapils 0,7 kg;
- zakwaszający 0,1 kg;
- chmiel Marynkai szyszki 07' 45 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g;
- mech irl. 5 g;
- drożdze S-23
Zacieranie:
- 18l wody do 56°C i słód
- 52°C i 10'
- podgrzanie na 64-62°C i 40'
- podgrzanie na 72°C i 20'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,5l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 30' -Lubelski 25g;
- 55' -Lubelski 15g+ mech
- 60' chłodzenie
Wydajność:
13°Blg i 25l+1,65l w butelce do refermentacji . Wydajność 70,5%.
Drożdze dodałem w 22°C. Woda kranówa.Leave a comment:
-
Jutro kolejne warzenie. Tym razem jedne będzie czerwone a drugie jasne. Ponad 10 kg słodu ześrutowane.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: