Dziś rano patrzę i widzę jak piękna piana już jest. Temp. fermentacji 10°C. Drożdze Wyeast 2007 Pilsen Lager ładnie podjęły prace. Mam nadzieję, bo po wcześniejszych kwaśnych doświadczeniach, piwo nie będzie kwasem.
Stąd pytanie jak zebrać gęstwę (chodzi o najlepsze narzędzie)??
Podczas zacierania pierwszej warki rozlałem do 2 beczek 5l oraz 26 butelek 0,5l z dodatkiem 1,3l rezerwy.
Przebieg fermentacji: 13°Blg > 2,5°Blg > 2,3°Blg.
Rówineż dziś rozlałem do 26 butelek 0,5l oraz dwóch 5l beczek z dodatkiem 1,3l rezerwy.
Przebieg fermentacji: 12°Blg > 3,7°Blg > 2,3°Blg. Burzliwa 15 dni, cicha 11 dni.
Piwko bardzo smaczne oraz klarowne.
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą: ...
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
Leave a comment: