Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka LI- Pieroński KOZIOŁ 18ºBlg (20-XI-2007r.)

    Dziesiątego przelane na cichą, po czym fermentacja ruszyła.
    Dziś zlane na cichą. Z 18ºBlg spadło na 6,5ºBlg.
    A dziś przy kolejnym zlaniu na cichą wskazało 7,5ºBlg- ciekawe czy znów będzie fermentacja burzliwa czy cicha

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LX i LXI

    Dziś rano patrzę i widzę jak piękna piana już jest. Temp. fermentacji 10°C. Drożdze Wyeast 2007 Pilsen Lager ładnie podjęły prace. Mam nadzieję, bo po wcześniejszych kwaśnych doświadczeniach, piwo nie będzie kwasem.
    Stąd pytanie jak zebrać gęstwę (chodzi o najlepsze narzędzie)??

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXI- PILS św. Partyk 13,2ºBlg (19-XII-2007r.)

    Oczywiście zaś parę błędów mi się trafiło (numeracje i daty) ale to 61 warka a ni 60-ta.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gniady
    Coś pokręciłeś chyba z tym opisem
    Trafnie zauważyłeś-pewnie to ze zmęczenie dało się w znaki.

    Leave a comment:


  • gniady
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Chmielenie:
    - 0' - 40 g aromatycznego ;
    - 45' -15 g goryczkowego ;
    - 55 -15 g goryczkowego ;
    - 60' chłodzenie
    Coś pokręciłeś chyba z tym opisem

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LX- PILS św. Partyk 13,2ºBlg (19-XII-2007r.)

    Kolejne piwko na św. Patryka - PILS

    Składniki:
    - pilzneński 4 kg;
    - carapils 1,5 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 40 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 30 g;
    - drożdze Wyeast 2007 Pilsen Lager -druga część

    Zacieranie:
    - 17l wody do 56°C i słód
    - 52°C i 10'
    - podgrzanie na 64-62°C i 30'
    - podgrzanie na 72°C i 25'
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - 40 g aromatycznego ;
    - 45' -15 g goryczkowego ;
    - 55 -15 g goryczkowego ;
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    13,2°Blg i 23l+1,3 w butelce do refermentacji . Wydajność 62%.

    Drożdze dodałem w 21°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LX- Schwarzbier św. Partyk 14ºBlg (19-XII-2007r.)

    Dziś piwko na św. Patryka -Schwarzbier
    Składniki:
    - pilzneński 3 kg;
    - monachijski 2,2 kg;
    - czekoladowy 0,3 kg;
    - palony jęczmień 0,3 kg;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 70 g;
    - drożdze Wyeast 2007 Pilsen Lager -podzielone na dwie części

    Zacieranie:
    - 17l wody do 56°C i słód
    - 52°C i 10'
    - podgrzanie na 62°C i 25'
    - podgrzanie na 72°C i 20'
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - 40 g;
    - 45' -15 g;
    - 55 -15 g;
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    14°Blg i 22l+1,3 w butelce do refermentacji . Wydajność 63,2%.

    Drożdze dodałem w 21°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LIII - Porter Bałtycki 21ºBlg (21-XI-2007r.)

    Dziś zabutelkowane do 71 butelek 0,33l z dodatkiem 1,1l rezerwy.
    Na cichej nic nie spadło i ostało 6,5ºBlg.
    Click image for larger version

Name:	zrzut ekranu5.jpg
Views:	1
Size:	29,3 KB
ID:	2024900

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LIX- Majowy Koźlok 15,5ºBlg (18-XII-2007r.)

    Warka LVIII- Koziołek Pieronek 15,5ºBlg (18-XII-2007r.)
    Składniki:
    - pilzneński 5 kg;
    - monachijski 0,5 kg;
    - ekstrakt jasny 0,5 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 40 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 12 g;
    - drożdze suche S-04

    Zacieranie:
    - 17l wody do 56°C i słód i 10' w 52°C
    - podgrzanie na 63°C i 20'
    - podgrzanie na 72°C i 25'
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 40' - Lubelski
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    15,5°Blg i 24l+1,3l w butelce do refermentacji .

    Drożdze zadałem w 15°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LV- Miejskie 13ºBlg (29-XI-2007r.)

    Podczas zacierania pierwszej warki rozlałem do 2 beczek 5l oraz 26 butelek 0,5l z dodatkiem 1,3l rezerwy.
    Przebieg fermentacji: 13°Blg > 2,5°Blg > 2,3°Blg.
    Click image for larger version

Name:	zrzut ekranu3.jpg
Views:	1
Size:	36,6 KB
ID:	2024894

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LVIII- Koziołek Pieronek 15,5ºBlg (18-XII-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 4 kg;
    - monachijski 1,2 kg;
    - carapils 0,6 kg;
    - ekstrakt jasny 0,5 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 40 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 12 g;
    - drożdze suche S-04

    Zacieranie:
    - 17l wody do 56°C i słód i 10' w 52°C
    - podgrzanie na 63°C i 25'
    - podgrzanie na 72°C i 25'
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 40' - Lubelski
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    15,5°Blg i 23l+1,3l w butelce do refermentacji .

    Drożdze zadałem w 20°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LII- Miejskie 12°Blg (21-XI-2007r.)

    Rówineż dziś rozlałem do 26 butelek 0,5l oraz dwóch 5l beczek z dodatkiem 1,3l rezerwy.
    Przebieg fermentacji: 12°Blg > 3,7°Blg > 2,3°Blg. Burzliwa 15 dni, cicha 11 dni.
    Piwko bardzo smaczne oraz klarowne.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka L- Radosna Nowina 11,8ºBlg (13-XI-2007r.)

    Dziś rozlałem do 52 butelek 0,5l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
    Przebieg fermentacji: 11,8°Blg > 4°Blg > 2,5°Blg. Burzliwa 18 dni, cicha 16 dni.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LI- Pieroński KOZIOŁ 18ºBlg (20-XI-2007r.)

    Dzis oglądam swoje 8 tanków i słyszę bul-bul. A tu se Koźlak obudził i drożdze ruszyły. Będę musiał przelać na cichą raz jeszcze .

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LVII- HAZOK WIELKANOCNY 12,5ºBlg (29-XI-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 5,5 kg;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 95 g;
    - drożdze suche S-23

    Zacieranie:
    - 15l wody do 56°C i słód
    - 52°C i 10'
    - podgrzanie na 63°C i 40'
    - podgrzanie na 72°C i 30'
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 2*3,5l wody, później po 3l.

    Chmielenie:
    - 0' - całość
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    12,5°Blg i 25l+1,5 w butelce do refermentacji . Wydajność 64%.

    Drożdze zadałem w 15°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...