Warka LV- Miejskie 13ºBlg (29-XI-2007r.)
Zlane na cichą. Z 13ºBlg spadło na 2,5ºBlg.
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka LIV- Czerwono bana 12ºBlg (26-XI-2007r.)
Zlane na cichą. Mało coś czerwone lub mi sie yno tak zdowo.
Z 13,5ºBlg spadło na 2,5ºBlg.Leave a comment:
-
Warka LVI- Pils 13,5ºBlg (29-XI-2007r.)
Zlane na cichą. Z 13,5ºBlg spadło na 3ºBlg.Leave a comment:
-
Warka LIII - Porter Bałtycki 21ºBlg (21-XI-2007r.)
Dziś zlane na cichą. Z 21ºBlg spadło na 6,5ºBlg.Leave a comment:
-
Warka LI- Pieroński KOZIOŁ 18ºBlg (20-XI-2007r.)
Dziś zlane na cichą. Z 18ºBlg spadło na 6,5ºBlg.Leave a comment:
-
Warka LII- Miejskie 12ºBlg (21-XI-2007r.)
Dziś poszło na cichą. Spadło na 3,7ºBlgLeave a comment:
-
-
Warka L- Radosna Nowina 11,8ºBlg (13-XI-2007r.)
Dziś przelane na cichą fermentację. Po 18 dniach burzliwej odfermentowało do 4ºBlg.Leave a comment:
-
Warka XLIX- Bioły Futer (pszeniczne) 13,5°Blg (13-XI-2007r.)
Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 1,5l rezerwy (ok. 16°Blg) do dwóch beczek 5l oraz 31 butelek 0,5l.
Przebieg fermentacji: 13°Blg > 4°Blg > 1,5°Blg
No to tyla na dziśLeave a comment:
-
Warka LVI- Pils 13,5ºBlg (29-XI-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 4 kg;
- monachijski 0,5 kg;
- carapils 0,5 kg;
- caramunish 0,5 kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 70 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 30 g;
- drożdze suche S-23
Zacieranie:
- 17l wody do 54°C i słód
- 50°C i 5'
- 52°C i 5'
- podgrzanie na 62°C i 30'
- podgrzanie na 72°C i 50' (zajęty filtrator)
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 2*5l wody, później po 3l.
Chmielenie:
- 0' - goryczkowy
- 45' -aromatyczny 15 g;
- 55 -aromatyczny 15 g;
- 60' chłodzenie
Wydajność:
13,5°Blg i 24l+1,3 w butelce do refermentacji . Wydajność 65,8%.
Drożdze zadałem w 16°C. Woda kranówa.Leave a comment:
-
Warka LV- Miejskie 13ºBlg (29-XI-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 4,3 kg;
- monachijski 1,2 kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 40 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 50 g;
- drożdze suche S-23
Zacieranie:
- 17l wody do 55°C i słód
- 52°C i 10'
- podgrzanie na 62°C i 20'
- podgrzanie na 72°C i 20'
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 2*5l wody, później po 3l.
Chmielenie:
- 0' - goryczkowy
- 50' -aromatyczny
- 60' chłodzenie
Wydajność:
13°Blg i 22,5l+2,6 w butelce do refermentacji . Wydajność 63%.
Drożdze zadałem w 21°C. Woda kranówa.Leave a comment:
-
Słód
Ze wzgledu na braki słodu podstawowego w moim browarze będą małe ograniczenia. Zresztą obecnie mam 7 warek na burzliwej więc ostało mi ok. 2-3 tyg. do nastepnego warzenia. Słodu jednak ostało na góra pięć warek.Leave a comment:
-
Dziś zaś mam wolne więc dałem się do roboty i uwarzyłem dwa piwka.
Jako, że wiele osób pyta jak warze dwie warki jednego dnia odpowiem na to pytanie.
Otóż wstaje przed druga w nocy i jade do browaru. Zacieranie zaczyna się ok. 2/30. Podczas gdy zacieram pierwszą warkę grzeję wodę na piecu do drugiej. Gdy pierwsze się filtruję drugie się zaciera, a gdy skończy sie zacierać warzę pierwsze a drugie się filtruje. Do godziny 10-tej są uwarzone i schłodzone i drożdze zadane w dwóch warkach. Jesli któraś z warek ma większy zasyp jest zacierana jako druga i wtedy czas się przedłuża, a musze skończyć do 14-tej gdyż po bajtla trza skoczyć.
Tak więc czas na warzenie dwóch warek to 8-12h i jedne sprzątanie.Leave a comment:
-
Warka LIV- Czerwono bana 12ºBlg (26-XI-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 2,5 kg;
- monachijski 1,4 kg;
- melanoidynowy 1,2 kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 60 g;
- Chmiel Lubleski szyszki 07' 25 g;
- drożdze suche S-04
Zacieranie:
- 17l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
- podgrzanie na 62°C i 30'
- podgrzanie na 72°C i 20'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,5l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 40' - lubelski
- 60' chłodzenie
Wydajność:
12°Blg i 23,5l+1,3l w butelce do refermentacji + 1l na zolu . Wydajność 64,3%.
Drożdze zadałem w 18°C. Woda kranówa.Leave a comment:
-
Warka LIII - Porter Bałtycki 21ºBlg (21-XI-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 4 kg;
- monachijski 1,6 kg;
- karmelowy czarny 0,4 kg;
- karmelowy jasny 0,5 kg;
- carafara 18g
- ekstrakt jasny 1,7 kg;
- ekstrakt barwiący 0,5 kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 80 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g;
- drożdze suche S-23 dwie saszetki.
Zacieranie:
- 20l wody do 55°C i słód
- 52°C i 5
- podgrzanie na 62°C i 30'
- podgrzanie na 72°C i 30'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,5l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 45' - Lubelski
- 60' chłodzenie
Wydajność:
21°Blg i 24l+1,15 w butelce do refermentacji . Wydajność nie mam pojęcia-jestem zadowolony
Drożdze zadałem w 19°C. Woda kranówa.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: