Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka LV- Miejskie 13ºBlg (29-XI-2007r.)

    Zlane na cichą. Z 13ºBlg spadło na 2,5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LIV- Czerwono bana 12ºBlg (26-XI-2007r.)

    Zlane na cichą. Mało coś czerwone lub mi sie yno tak zdowo.
    Z 13,5ºBlg spadło na 2,5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LVI- Pils 13,5ºBlg (29-XI-2007r.)

    Zlane na cichą. Z 13,5ºBlg spadło na 3ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LIII - Porter Bałtycki 21ºBlg (21-XI-2007r.)

    Dziś zlane na cichą. Z 21ºBlg spadło na 6,5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LI- Pieroński KOZIOŁ 18ºBlg (20-XI-2007r.)

    Dziś zlane na cichą. Z 18ºBlg spadło na 6,5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LII- Miejskie 12ºBlg (21-XI-2007r.)

    Dziś poszło na cichą. Spadło na 3,7ºBlg

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Tanki wszystkie pełne (6 na burzliwej, 1 na cichej), dwa się ostały by przelewać na cichą oraz do rozlewu.
    Click image for larger version

Name:	p1010402.jpg
Views:	1
Size:	31,3 KB
ID:	2024791

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka L- Radosna Nowina 11,8ºBlg (13-XI-2007r.)

    Dziś przelane na cichą fermentację. Po 18 dniach burzliwej odfermentowało do 4ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLIX- Bioły Futer (pszeniczne) 13,5°Blg (13-XI-2007r.)

    Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 1,5l rezerwy (ok. 16°Blg) do dwóch beczek 5l oraz 31 butelek 0,5l.
    Przebieg fermentacji: 13°Blg > 4°Blg > 1,5°Blg
    No to tyla na dziś

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LVI- Pils 13,5ºBlg (29-XI-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 4 kg;
    - monachijski 0,5 kg;
    - carapils 0,5 kg;
    - caramunish 0,5 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 70 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 30 g;
    - drożdze suche S-23

    Zacieranie:
    - 17l wody do 54°C i słód
    - 50°C i 5'
    - 52°C i 5'
    - podgrzanie na 62°C i 30'
    - podgrzanie na 72°C i 50' (zajęty filtrator)
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 2*5l wody, później po 3l.

    Chmielenie:
    - 0' - goryczkowy
    - 45' -aromatyczny 15 g;
    - 55 -aromatyczny 15 g;
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    13,5°Blg i 24l+1,3 w butelce do refermentacji . Wydajność 65,8%.

    Drożdze zadałem w 16°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LV- Miejskie 13ºBlg (29-XI-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 4,3 kg;
    - monachijski 1,2 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 40 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 50 g;
    - drożdze suche S-23

    Zacieranie:
    - 17l wody do 55°C i słód
    - 52°C i 10'
    - podgrzanie na 62°C i 20'
    - podgrzanie na 72°C i 20'
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 2*5l wody, później po 3l.

    Chmielenie:
    - 0' - goryczkowy
    - 50' -aromatyczny
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    13°Blg i 22,5l+2,6 w butelce do refermentacji . Wydajność 63%.

    Drożdze zadałem w 21°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Słód

    Ze wzgledu na braki słodu podstawowego w moim browarze będą małe ograniczenia. Zresztą obecnie mam 7 warek na burzliwej więc ostało mi ok. 2-3 tyg. do nastepnego warzenia. Słodu jednak ostało na góra pięć warek.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Dziś zaś mam wolne więc dałem się do roboty i uwarzyłem dwa piwka.
    Jako, że wiele osób pyta jak warze dwie warki jednego dnia odpowiem na to pytanie.
    Otóż wstaje przed druga w nocy i jade do browaru. Zacieranie zaczyna się ok. 2/30. Podczas gdy zacieram pierwszą warkę grzeję wodę na piecu do drugiej. Gdy pierwsze się filtruję drugie się zaciera, a gdy skończy sie zacierać warzę pierwsze a drugie się filtruje. Do godziny 10-tej są uwarzone i schłodzone i drożdze zadane w dwóch warkach. Jesli któraś z warek ma większy zasyp jest zacierana jako druga i wtedy czas się przedłuża, a musze skończyć do 14-tej gdyż po bajtla trza skoczyć.
    Tak więc czas na warzenie dwóch warek to 8-12h i jedne sprzątanie.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LIV- Czerwono bana 12ºBlg (26-XI-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 2,5 kg;
    - monachijski 1,4 kg;
    - melanoidynowy 1,2 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 60 g;
    - Chmiel Lubleski szyszki 07' 25 g;
    - drożdze suche S-04

    Zacieranie:
    - 17l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
    - podgrzanie na 62°C i 30'
    - podgrzanie na 72°C i 20'
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 40' - lubelski
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    12°Blg i 23,5l+1,3l w butelce do refermentacji + 1l na zolu . Wydajność 64,3%.

    Drożdze zadałem w 18°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LIII - Porter Bałtycki 21ºBlg (21-XI-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 4 kg;
    - monachijski 1,6 kg;
    - karmelowy czarny 0,4 kg;
    - karmelowy jasny 0,5 kg;
    - carafara 18g
    - ekstrakt jasny 1,7 kg;
    - ekstrakt barwiący 0,5 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 80 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g;
    - drożdze suche S-23 dwie saszetki.

    Zacieranie:
    - 20l wody do 55°C i słód
    - 52°C i 5
    - podgrzanie na 62°C i 30'
    - podgrzanie na 72°C i 30'
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 45' - Lubelski
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    21°Blg i 24l+1,15 w butelce do refermentacji . Wydajność nie mam pojęcia-jestem zadowolony

    Drożdze zadałem w 19°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...