Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka LII- Miejskie 12ºBlg (21-XI-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 4 kg;
    - monachijski 1 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 110 g;
    - drożdze suche S-23

    Zacieranie:
    - 15l wody do 55°C i słód
    - 52°C i 10'
    - podgrzanie na 62°C i 20'
    - podgrzanie na 73°C i 20'
    - próba jodowa ok
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - 60g
    - 45' - 25g
    - 55' -25g
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    12°Blg i 23l+1,3 w butelce do refermentacji . Wydajność 62%.

    Drożdze zadałem w 16°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LI- Pieroński KOZIOŁ 18ºBlg (20-XI-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 4,6 kg;
    - monachijski 2,5 kg;
    - karmelowy jasny 0,75 kg;
    - karmelowy ciemny 0,5 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 63 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 66 g;
    - drożdze suche S-23

    Zacieranie:
    - 20l wody do 55°C i słód
    - 52°C i 5'
    - podgrzanie na 62°C i 40'
    - podgrzanie na 73°C i 20'
    - próba jodowa ok
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka 63g
    - 30 - Lubelski 33g
    - 50 - Lubelski 33g
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    18°Blg i 24l+1l w butelce do refermentacji . Wydajność 57%.

    Drożdze zadałem w 20°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLIX- Bioły Futer (pszeniczne) 13,5°Blg (13-XI-2007r.)

    Dziś zlane na cichą. Spadło na 4°Blg. Temp. fermentacji 19°C a na cichej 17°C.

    Leave a comment:


  • coder
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Wczorej przez rurkę drożdze zaczły uciekać.
    Spodziewam się najgorszego czyli kwaśnej warki-pierwsza w tym sezonie.
    No coś ty, dla pszenicznych to normalka; tyle, że gęstwy raczej już nie zbieraj.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLIX- Bioły Futer (pszeniczne) 13,5°Blg (13-XI-2007r.)

    Wczorej przez rurkę drożdze zaczły uciekać.
    Spodziewam się najgorszego czyli kwaśnej warki-pierwsza w tym sezonie.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka L- Radosna Nowina 11,8ºBlg (13-XI-2007r.)

    No i jubileuszowa wareczka na dodatek pierwszy dolniak tego sezonu.

    Składniki:
    - pilzneński 4,4 kg;
    - monachijski 1,1 kg;
    - zakwaszający 0,15 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 100 g;
    - drożdze suche S-24

    Zacieranie:
    - 18l wody do 55°C i słód
    - 52°C i 10'
    - podgrzanie na 62°C i 20'
    - podgrzanie na 72°C i 25'
    - próba jodowa ok
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - 60g
    - 45' - 20g
    - 55' -20g
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    11,8°Blg i 24,5l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 58,2%.

    Drożdze zadałem w 17°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLIX- Bioły Futer (pszeniczne) 13,5°Blg (13-XI-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 2,4 kg;
    - pszeniczny 3,6 kg;
    - zakwaszający 0,15 kg;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g;
    - drożdze suche WB-06

    Zacieranie:
    - 18l wody do 45°C i słód
    - podgrzanie na 42°C i 10'
    - podgrzanie na 52°C i 8'
    - podgrzanie na 62°C i 18'
    - podgrzanie na 72°C i 20'
    - próba jodowa ok
    - podgrzanie do 76°C i do filtratora

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,5l później

    Chmielenie:
    - 0'- 25g
    - 45'- 15g
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    13,5°Blg i 24l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 60% . Woda użyta kran 100% odstany 4 dni.

    Drożdze zadałem w 21°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLVIII- Bioły Futer (pszeniczne) 14°Blg (29-X-2007r.)

    Dziś rozlałem do 34 butelek 0,5l oraz 16 butelek 0,65l z dodatkiem 1,8l rezerwy.
    Przebieg fermentacji: 14°Blg > 4,4°Blg > 3°Blg.
    Piwo już nie jest za słodkie jednak goździki mało wyczuwalne.
    Co ciekawe piwo stało w piwnicy, tam miało 11°C i była tam fermentacja-resztki piany pływały na powierzchni no i otoczka z piany była-dla mnie te drożdze są bardzo dziwne (ostatnio przyniosłem beczkę warki 36 i nagle w temp. pokojowej ruszyła fermentacja, że beczkę wykrzywiło-omal nie rozwaliło.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLVII- Wiejskie 12,5ºBlg (24-X-2007r.)

    Dziś rozlane do 3 beczek 5l oraz butelek 20*0,5l z dodatkiem 1,6l rezerwy.
    Przebieg fermentacji: 12,5°Blg > 3,1°Blg > 3,1°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLVI- Wiejskie 13°Blg (24-X-2007r.)

    Dziś rozlane do 3 beczek 5l oraz butelek 23*0,5l i jednej 0,33l z dodatkiem 1,7l rezerwy.
    Przebieg fermentacji: 13°Blg > 3,6°Blg > 3,2°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLIV- Wiejskie 12,5°Blg (16-X-2007r.)

    Dziś rozlałem do 16 butelek 0,65l oraz trzech beczek 5l z dodatkeim 1,6l rezerwy.
    Przebieg fermentacji: 12,5v > 3,2°Blg > 3,1°Blg.
    Warzone było tak, a w smaku trochę za dużo nachmielone, ale za miesiąc się okaże co i jak.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLVIII- Bioły Futer (pszeniczne) 14°Blg (29-X-2007r.)

    Dziś przelałem na cichą. Spadło do 4,4°Blg. Piwo jest bardzo słodkie i dlatego pewnie zmienię nazwę. A co dalej będzie to się okaże.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLV- Pale Ale 12,8°Blg (16-X-2007r.)

    Małazmiana nazwy z Mało Wyndzone na Pale Ale.
    Rozlałem do butelek 48 butelek 0,5l z dodatkiem 1,8l rezerwy.
    Przebieg fermentacji: 12,8°Blg > 4,5°Blg > 4,2°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLIII- Wiejskie 13°Blg (11-X-2007r.)

    Dziś rozlane z 1,8 rezerwy do dwóch beczek 5l oraz 28 flaszek 0,65l.
    Przebieg fermentacji: 13°Blg > 3,5°Blg > 2,9°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLII- Wiejskie Mocne 14,8°Blg (11-X-2007r.)

    Dziś rozlałem z 1,7l rezerwy do 49 butelek 0,5l.
    Przebieg fermentacji: 14,8°Blg> 4°Blg> 3,3°Blg.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...