Warka LII- Miejskie 12ºBlg (21-XI-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 4 kg;
- monachijski 1 kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 110 g;
- drożdze suche S-23
Zacieranie:
- 15l wody do 55°C i słód
- 52°C i 10'
- podgrzanie na 62°C i 20'
- podgrzanie na 73°C i 20'
- próba jodowa ok
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,5l wody
Chmielenie:
- 0' - 60g
- 45' - 25g
- 55' -25g
- 60' chłodzenie
Wydajność:
12°Blg i 23l+1,3 w butelce do refermentacji . Wydajność 62%.
Drożdze zadałem w 16°C. Woda kranówa.
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka LI- Pieroński KOZIOŁ 18ºBlg (20-XI-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 4,6 kg;
- monachijski 2,5 kg;
- karmelowy jasny 0,75 kg;
- karmelowy ciemny 0,5 kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 63 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 66 g;
- drożdze suche S-23
Zacieranie:
- 20l wody do 55°C i słód
- 52°C i 5'
- podgrzanie na 62°C i 40'
- podgrzanie na 73°C i 20'
- próba jodowa ok
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,5l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka 63g
- 30 - Lubelski 33g
- 50 - Lubelski 33g
- 60' chłodzenie
Wydajność:
18°Blg i 24l+1l w butelce do refermentacji . Wydajność 57%.
Drożdze zadałem w 20°C. Woda kranówa.Leave a comment:
-
Warka XLIX- Bioły Futer (pszeniczne) 13,5°Blg (13-XI-2007r.)
Dziś zlane na cichą. Spadło na 4°Blg. Temp. fermentacji 19°C a na cichej 17°C.Leave a comment:
-
-
Warka XLIX- Bioły Futer (pszeniczne) 13,5°Blg (13-XI-2007r.)
Wczorej przez rurkę drożdze zaczły uciekać.
Spodziewam się najgorszego czyli kwaśnej warki-pierwsza w tym sezonie.Leave a comment:
-
Warka L- Radosna Nowina 11,8ºBlg (13-XI-2007r.)
No i jubileuszowa wareczka na dodatek pierwszy dolniak tego sezonu.
Składniki:
- pilzneński 4,4 kg;
- monachijski 1,1 kg;
- zakwaszający 0,15 kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 100 g;
- drożdze suche S-24
Zacieranie:
- 18l wody do 55°C i słód
- 52°C i 10'
- podgrzanie na 62°C i 20'
- podgrzanie na 72°C i 25'
- próba jodowa ok
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,5l wody
Chmielenie:
- 0' - 60g
- 45' - 20g
- 55' -20g
- 60' chłodzenie
Wydajność:
11,8°Blg i 24,5l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 58,2%.
Drożdze zadałem w 17°C. Woda kranówa.Leave a comment:
-
Warka XLIX- Bioły Futer (pszeniczne) 13,5°Blg (13-XI-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 2,4 kg;
- pszeniczny 3,6 kg;
- zakwaszający 0,15 kg;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g;
- drożdze suche WB-06
Zacieranie:
- 18l wody do 45°C i słód
- podgrzanie na 42°C i 10'
- podgrzanie na 52°C i 8'
- podgrzanie na 62°C i 18'
- podgrzanie na 72°C i 20'
- próba jodowa ok
- podgrzanie do 76°C i do filtratora
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,5l później
Chmielenie:
- 0'- 25g
- 45'- 15g
- 60' chłodzenie
Wydajność:
13,5°Blg i 24l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 60% . Woda użyta kran 100% odstany 4 dni.
Drożdze zadałem w 21°C.Leave a comment:
-
Warka XLVIII- Bioły Futer (pszeniczne) 14°Blg (29-X-2007r.)
Dziś rozlałem do 34 butelek 0,5l oraz 16 butelek 0,65l z dodatkiem 1,8l rezerwy.
Przebieg fermentacji: 14°Blg > 4,4°Blg > 3°Blg.
Piwo już nie jest za słodkie jednak goździki mało wyczuwalne.
Co ciekawe piwo stało w piwnicy, tam miało 11°C i była tam fermentacja-resztki piany pływały na powierzchni no i otoczka z piany była-dla mnie te drożdze są bardzo dziwne (ostatnio przyniosłem beczkę warki 36 i nagle w temp. pokojowej ruszyła fermentacja, że beczkę wykrzywiło-omal nie rozwaliło.Leave a comment:
-
Warka XLVII- Wiejskie 12,5ºBlg (24-X-2007r.)
Dziś rozlane do 3 beczek 5l oraz butelek 20*0,5l z dodatkiem 1,6l rezerwy.
Przebieg fermentacji: 12,5°Blg > 3,1°Blg > 3,1°Blg.Leave a comment:
-
Warka XLVI- Wiejskie 13°Blg (24-X-2007r.)
Dziś rozlane do 3 beczek 5l oraz butelek 23*0,5l i jednej 0,33l z dodatkiem 1,7l rezerwy.
Przebieg fermentacji: 13°Blg > 3,6°Blg > 3,2°Blg.Leave a comment:
-
Warka XLVIII- Bioły Futer (pszeniczne) 14°Blg (29-X-2007r.)
Dziś przelałem na cichą. Spadło do 4,4°Blg. Piwo jest bardzo słodkie i dlatego pewnie zmienię nazwę. A co dalej będzie to się okaże.Leave a comment:
-
Warka XLV- Pale Ale 12,8°Blg (16-X-2007r.)
Małazmiana nazwy z Mało Wyndzone na Pale Ale.
Rozlałem do butelek 48 butelek 0,5l z dodatkiem 1,8l rezerwy.
Przebieg fermentacji: 12,8°Blg > 4,5°Blg > 4,2°Blg.Leave a comment:
-
Warka XLIII- Wiejskie 13°Blg (11-X-2007r.)
Dziś rozlane z 1,8 rezerwy do dwóch beczek 5l oraz 28 flaszek 0,65l.
Przebieg fermentacji: 13°Blg > 3,5°Blg > 2,9°Blg.Leave a comment:
-
Warka XLII- Wiejskie Mocne 14,8°Blg (11-X-2007r.)
Dziś rozlałem z 1,7l rezerwy do 49 butelek 0,5l.
Przebieg fermentacji: 14,8°Blg> 4°Blg> 3,3°Blg.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: