Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka XXI- Hefe-Weizen 13,1°Blg (09-V-2007r.)
Dziś również rozlane do butelek: 0,65l*20 i 0,5l*7 oraz do 5l. beczki (mój pierwszy raz).
Z 13,1°Blg odfermentowało na burzliwej do 4,3°Blg a po cichej do 4°Blg.
Piwo jednak kwaskowate (przyznam, że bardzo dobre na upały) i jakieś rozwodnione (porównując do warki XII i XIV gdzie było 14,8°Blg).Leave a comment:
-
Wysłodziny Angielskiego Portera XXII
Dziś zabutelkowane z dodatkiem 200g glukozy do butelek: 0,65l*10, 0,5l*29 i jedną 0,3l.
Ciekawe co z tego wyjdzieLeave a comment:
-
Wysłodziny Angielsko Portera
Dziś przelałem na cichą. Wywar jest bardzo klarowny a kolor słomkowy. W smaku mało konkretne ale jakoś dziwnie (jakby z miodem).
Jutro może rozleję do butelek z dodatkiem glukozy.Leave a comment:
-
Warka XXI- Hefe-Weizen 13,1°Blg (09-V-2007r.)
Piana opadła więc dziś przelane na cichą. Z 13,1 spadło do 4,3°Blg.
Co ciekawe zaś trocha kwaśne, ale yno trocha(ciekawe jak po cichej).
Leave a comment:
-
Warka XXIV- Dunkelweizen 13,4ºBlg (17-V-2007r.)
Przepis przerobiony na 22l autora Krzysztofa Zacha na 12,2ºBlg
Składniki:
- monachijski 1,8 kg;
- pszeniczny 3 kg;
- Carahell 0,23 kg;
- Carafara 0,05 kg;
- chmiel Marynkai granulat 50 g;
- gęstwa drożdżowa Wyeasty 3068 z XIX warki
Zacieranie:
- 18l wody do 47°C i słód
- 44ºC przez 15'
- 52ºC przez 5'
- 65°C przez 30''
- 73°C i 40'
- podgrzanie do 78°C, dodalem carafara przerwa 10' i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie po 3l.
Chmielenie:
- 0' - calość chmielu
- 60' chłodzenie
Wydajność:
13,4°Blg (miało być 12,2ºBlg) i 24l. Wydajność 66%
Po 12h piana fermentacja się zaczyna. Tank również zostawiłem przykryty pokrywką.Leave a comment:
-
Warka XXIII- Weissbier 14,1ºBlg (17-V-2007r.)
Przepi przerobiony na 22l autora Dariusza Czaji na 13ºBlg
Składniki:
- pilzneński 2,2 kg;
- pszeniczny 3,3 kg;
- chmiel Lubelski granulat 44 g;
- - gęstwa drożdżowa Wyeasty 3068 z XXI warki
Zacieranie:
- 11l wody do 48°C i słód i słóð pszeniczny (przerwa w 44ºC przez 15'
- dolanie 5l wrządku i dodanie słodu pilzeńskiego i przerwa 52ºC przez 10'
- podgrzanie na 62-63°C i 25'
- podgrzanie na 73°C i 35'
- podgrzanie do 78°C, przerwa 10' i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie po 3l.
Chmielenie:
- 15' - calość chmielu
- 60' chłodzenie
Wydajność:
14,1°Blg (miało być 13ºBlg) i 23l. Wydajność 63%
Po 12h piana wychodzi z tanka. Tank jednak zostawiłem przykryty pokrywką.Leave a comment:
-
pilem parę rodzajów i muszę powiedzieć, ze piwko jest THE BESTTwoje zdrowie adam
Leave a comment:
-
Warka XXII- Angielski Porter 13,5°Blg (14-V-2007r.)
Wczoraj już pięknie wieczorem pykała fermentacja.
Do wysłodzin zaś wlałem roztwór cukru (200g) oraz 20 słodzików (wydawało się mało słodkie).Leave a comment:
-
-
Leave a comment:
-
Warka XXII- Angielski Porter 13,5ºBlg (14-V-2007r.)
Dziś przez rurkę już gaz ucieka a drobna piana pojawiła się. Napowietrzyłem powtórnie.Leave a comment:
-
Warka XXII- Angielski Porter 13,5ºBlg (14-V-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 2 kg;
- monachijski 1,8 kg;
- caamunich 0,5 kg;
- carapils 0,2 kg;
- czekoladowy 0,2 kg;
- cukier 0,2 kg;
- chmiel Marynka granulat 35 g;
- chmiel Lubelski granulat30 g;
- drożdze Wyeast 1084 Irish Ale
Zacieranie:
- 15l wody do 55°C i słód i 8 w 52°C
- podgrzanie na 68°C w 68-66°C przez 60 min.
- podgrzanie na 76°C i 10min i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- 4*3l. i 2*1,7l
Chmielenie:
- 0' - goryczkowy
- 60'- aromatyczny 15g i cukier
- 80'- aromatyczny 15g i chłodnica
- 85' chłodzenie
Po 1h zadałem drożdze. Po 6h od zadania piany brak. Napowietrzyłem i zobacze rano co dalej.
Wydajność:
Może ktoś mi policzy z dodatkiem cukru, ale liczyłem na 15ºBlg i 22l. A tu 20,5l (litr wyciekł) o 13,5ºBlg.
Z wysłodzin zrobiłem "Wysłodziny warki XXII".
Brzeczka z wysłodzin z poprzedniej warki. Wyleciało ok.22l. z wysładzania. Kolor karmelowy.
Chmielenie:
0' wszystkie chmiele z poprzedniej warki
5' dałem 46 tabletek ze słodzika
60' koniec
Po 1h zadałem drożdze. Po 6h od zadania piany brak. Napowietrzyłem i zobacze rano co dalej-jak w warce XXII
Sprawdzilem i wyszło 1,5ºBlg. Trochę mało, ale się zobaczy co będzie dalej.Leave a comment:
-
-
Jak to sprawdziłeś? Masz jakiś odważnik wzorcowy? 1% błędu na wadze domowej to nie jest dużo ale może wzorzec miałeś niedokładny.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: