Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Dziś przelałem na cichą. Wywar jest bardzo klarowny a kolor słomkowy. W smaku mało konkretne ale jakoś dziwnie (jakby z miodem).
    Jutro może rozleję do butelek z dodatkiem glukozy.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Dziś zabutelkowane z dodatkiem 200g glukozy do butelek: 0,65l*10, 0,5l*29 i jedną 0,3l.

    Ciekawe co z tego wyjdzie
    jeden dzień miałeś na cichej ?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXI- Hefe-Weizen 13,1°Blg (09-V-2007r.)

    Dziś również rozlane do butelek: 0,65l*20 i 0,5l*7 oraz do 5l. beczki (mój pierwszy raz).
    Z 13,1°Blg odfermentowało na burzliwej do 4,3°Blg a po cichej do 4°Blg.
    Piwo jednak kwaskowate (przyznam, że bardzo dobre na upały) i jakieś rozwodnione (porównując do warki XII i XIV gdzie było 14,8°Blg).

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Wysłodziny Angielskiego Portera XXII

    Dziś zabutelkowane z dodatkiem 200g glukozy do butelek: 0,65l*10, 0,5l*29 i jedną 0,3l.

    Ciekawe co z tego wyjdzie

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Wysłodziny Angielsko Portera

    Dziś przelałem na cichą. Wywar jest bardzo klarowny a kolor słomkowy. W smaku mało konkretne ale jakoś dziwnie (jakby z miodem).
    Jutro może rozleję do butelek z dodatkiem glukozy.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXI- Hefe-Weizen 13,1°Blg (09-V-2007r.)

    Piana opadła więc dziś przelane na cichą. Z 13,1 spadło do 4,3°Blg.
    Co ciekawe zaś trocha kwaśne, ale yno trocha (ciekawe jak po cichej).

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXIV- Dunkelweizen 13,4ºBlg (17-V-2007r.)

    Przepis przerobiony na 22l autora Krzysztofa Zacha na 12,2ºBlg

    Składniki:
    - monachijski 1,8 kg;
    - pszeniczny 3 kg;
    - Carahell 0,23 kg;
    - Carafara 0,05 kg;
    - chmiel Marynkai granulat 50 g;
    - gęstwa drożdżowa Wyeasty 3068 z XIX warki

    Zacieranie:
    - 18l wody do 47°C i słód
    - 44ºC przez 15'
    - 52ºC przez 5'
    - 65°C przez 30''
    - 73°C i 40'
    - podgrzanie do 78°C, dodalem carafara przerwa 10' i filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.
    Wysładzanie po 3l.

    Chmielenie:
    - 0' - calość chmielu
    - 60' chłodzenie

    Wydajność:
    13,4°Blg (miało być 12,2ºBlg) i 24l. Wydajność 66%

    Po 12h piana fermentacja się zaczyna. Tank również zostawiłem przykryty pokrywką.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXIII- Weissbier 14,1ºBlg (17-V-2007r.)

    Przepi przerobiony na 22l autora Dariusza Czaji na 13ºBlg

    Składniki:
    - pilzneński 2,2 kg;
    - pszeniczny 3,3 kg;
    - chmiel Lubelski granulat 44 g;
    - - gęstwa drożdżowa Wyeasty 3068 z XXI warki

    Zacieranie:
    - 11l wody do 48°C i słód i słóð pszeniczny (przerwa w 44ºC przez 15'
    - dolanie 5l wrządku i dodanie słodu pilzeńskiego i przerwa 52ºC przez 10'
    - podgrzanie na 62-63°C i 25'
    - podgrzanie na 73°C i 35'
    - podgrzanie do 78°C, przerwa 10' i filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.
    Wysładzanie po 3l.

    Chmielenie:
    - 15' - calość chmielu
    - 60' chłodzenie

    Wydajność:
    14,1°Blg (miało być 13ºBlg) i 23l. Wydajność 63%

    Po 12h piana wychodzi z tanka. Tank jednak zostawiłem przykryty pokrywką.

    Leave a comment:


  • marian1920
    replied
    pilem parę rodzajów i muszę powiedzieć, ze piwko jest THE BEST Twoje zdrowie adam

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXII- Angielski Porter 13,5°Blg (14-V-2007r.)

    Wczoraj już pięknie wieczorem pykała fermentacja.

    Do wysłodzin zaś wlałem roztwór cukru (200g) oraz 20 słodzików (wydawało się mało słodkie).

    Leave a comment:


  • coder
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Może ktoś mi policzy z dodatkiem cukru
    0.2kg cukru/20L daje 1 Blg

    Leave a comment:


  • coder
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Dziś przez rurkę już gaz ucieka a drobna piana pojawiła się. Napowietrzyłem powtórnie.
    Niepotrzebnie, pewnie fermentacja już by ruszyła. Napowietrzaj dopiero po jakichś 36 godzinach bez piany, nadmierne napowietrzenie też nie jest zdrowe dla piwa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXII- Angielski Porter 13,5ºBlg (14-V-2007r.)

    Dziś przez rurkę już gaz ucieka a drobna piana pojawiła się. Napowietrzyłem powtórnie.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXII- Angielski Porter 13,5ºBlg (14-V-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 2 kg;
    - monachijski 1,8 kg;
    - caamunich 0,5 kg;
    - carapils 0,2 kg;
    - czekoladowy 0,2 kg;
    - cukier 0,2 kg;
    - chmiel Marynka granulat 35 g;
    - chmiel Lubelski granulat30 g;
    - drożdze Wyeast 1084 Irish Ale

    Zacieranie:
    - 15l wody do 55°C i słód i 8 w 52°C
    - podgrzanie na 68°C w 68-66°C przez 60 min.
    - podgrzanie na 76°C i 10min i filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.
    Wysładzanie:
    - 4*3l. i 2*1,7l

    Chmielenie:
    - 0' - goryczkowy
    - 60'- aromatyczny 15g i cukier
    - 80'- aromatyczny 15g i chłodnica
    - 85' chłodzenie

    Po 1h zadałem drożdze. Po 6h od zadania piany brak. Napowietrzyłem i zobacze rano co dalej.

    Wydajność:
    Może ktoś mi policzy z dodatkiem cukru, ale liczyłem na 15ºBlg i 22l. A tu 20,5l (litr wyciekł) o 13,5ºBlg.




    Z wysłodzin zrobiłem "Wysłodziny warki XXII".
    Brzeczka z wysłodzin z poprzedniej warki. Wyleciało ok.22l. z wysładzania. Kolor karmelowy.


    Chmielenie:
    0' wszystkie chmiele z poprzedniej warki
    5' dałem 46 tabletek ze słodzika
    60' koniec

    Po 1h zadałem drożdze. Po 6h od zadania piany brak. Napowietrzyłem i zobacze rano co dalej-jak w warce XXII

    Sprawdzilem i wyszło 1,5ºBlg. Trochę mało, ale się zobaczy co będzie dalej.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2007-05-15, 14:18. Powód: na prośbę autora

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Jak to sprawdziłeś? Masz jakiś odważnik wzorcowy? 1% błędu na wadze domowej to nie jest dużo ale może wzorzec miałeś niedokładny.
    sprawdzałem na kilku mąkach ze sklepu oraz na szklance piwnej z wodą.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Jest również waga domowa z wyświetlaczem i dokładnością do 1g, tylko, że sama nie jest za dokładna (na 1kg jest 10g za dużo ).
    Jak to sprawdziłeś? Masz jakiś odważnik wzorcowy? 1% błędu na wadze domowej to nie jest dużo ale może wzorzec miałeś niedokładny.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...