Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka XV - STOUT 12,2°Blg (03-IV-2007)

    Dziś przelane na cichą. Spadło do 4,3°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
    Chyba, że dodałeś Carafę pod koniec zacierania na dosłownie 5 minut ?
    Dodałem pod koniec podgrzewania do 75ºBlg.

    Leave a comment:


  • Shlangbaum
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Wysładzanie:
    i tu zaczły się problemy, bo nie chciało nic lecieć. Więc spowrotem do gara i pieluchę dałem i też nic. Wyciągóem i zaczło kapać-jak bimber. Po 4h miałem brzeczkę chyba o 25°C więc się brałem do warzenia.
    Heh, miałem ten sam problem przy wysładzaniu portera.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    - carafara III -dwie garście
    Te dwie garści Carafy III, które dodałeś sprawią, że piwo będzie gorzko-palone, jak cholera. Już i tak receptura nastawiona jest na piwo dość goryczkowe od słodów. Chyba, że dodałeś Carafę pod koniec zacierania na dosłownie 5 minut ?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XIII- Marcowe Urodzinowe 15ºBlg (31-III-2007)

    Dziś przeane na cichą. Z 15ºBlg odfermentowało do 5,5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XII- Pszeniczne Mocne14,8ºBlg (29-III-2007)

    Z 14,8ºBlg spadło do 3,8ºBlg wynik więc bardzo ładny.
    Na dnie drożdzy było bardzo mało-więcej na ściankach zostało.
    Planowana cicha to 10 dni.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)

    Składniki:
    - monachijski 4 kg;
    - pilzneński 3 kg;
    - Karapils 1 kg;
    - pszeniczny 1 kg;
    - karmelowy ciemny 0,5 kg;
    - karmelowy jasny 0,5 kg;
    - czekoladowy 0,25 kg;
    - barwiący 0,1 kg;
    - carafara III -dwie garście
    - chmiel Lubelski granulat 50 g;
    - chmiel Marynka granulat 25 g;
    - drożdże Saflager S-23 (2 szaszetki);

    Zacieranie:
    - 15l wody podgrzanie do 56°C
    - słód i ustalenie na 49°C, podgrzanie do 52°C i 10'
    - dolanie 5l wody i podgrzanie do 66- 65°C i 30'
    - podgrzanie do 72°C i 60'
    - podgrzanie do 75°C i filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    i tu zaczły się problemy, bo nie chciało nic lecieć. Więc spowrotem do gara i pieluchę dałem i też nic. Wyciągóem i zaczło kapać-jak bimber. Po 4h miałem brzeczkę chyba o 25°C więc się brałem do warzenia.
    - 10*1,7l.

    Chmielenie:
    Na dobry początek znów pomyłka:
    - 0 Lubelski granulat 25g,
    - 20' Marynka granulat 25 g,
    - 40' Lubelski granulat 25g,
    - 60' chłodzenie

    Podczas chłodzenia rehydrowałem drożdze 3 saszetki. Po 10 min. wieko słoika było przyklejone z boku słoja a drożdze szukały pożywienia. Szybko więc zadałem drożdze.

    Całą noc miałęm problemy, ale jakoś to przetrwałem.

    Przed zadaniem drożdzy sprawdziłęm 21°Blg 22,5l.

    Z wysłodzin zrobiłęm A'la Karmi. Chmiel dałem cały od poczatku z portera i warzyłem przez 30'. Dodałem też 7 tabletek słodzika, co dało razem 12°Blg. Obecnie fermentuje też na S-23 w butelce 5l.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
    Eeee, moge postawić 100 zł ze nic się złego nie stanie. A zbierasz gęstwy? Zanieczyszczenie może sie objawi w 2-3 warce ....
    Były to suche drożdze więc był i wyparzony ten słoik przed kilkoma godzinami wczenśniej więc mam nadzieję, że nic się nie stanie.
    Drożdze już pracują więc i good.

    Leave a comment:


  • coder
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Podczas zadawania drożdzy ze słoika słoik wpadł do brzeczki-też był wyparzony, ale jednka miał kontakt z podłożem, dlatego ciekaw jestem co będzie dalej-ale jestem przygotowany na niepowodzenie.
    Eeee, moge postawić 100 zł ze nic się złego nie stanie. A zbierasz gęstwy? Zanieczyszczenie może sie objawi w 2-3 warce ....

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XV - STOUT 12,2°Blg (03-IV-2007)

    Składniki:
    - słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg,
    - słód Carafa® Typ II 0,1 kg,
    - jęczmień palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg,
    - płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5 kg,
    - chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat),
    - drożdże Safale S-04 11,5g

    Zacieranie:
    - 10l wody podgrzanie do 55°C
    - słód i ustalenie na 52°C i 15'
    - 65°C przez dolanie 3l wody i 70'
    - po nwgatywnej próbie jodowej dodałem jęczmień palony i carafa i podgrzałem do 72°C i 15'
    - podgrzanie do 77°C i filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - 3*3l.
    - 2*1,7l.

    Chmielenie:
    Gar brzeczki. Podgrzanie do wrzenia i chmielenie.
    Do chielenia dałem:
    - 5' - 15g
    - 45'- 10gi chłodnica
    - 60' chłodzenie

    Sprawność: 12,2°Blg 22l czyli bez płatków 79% a z platkami 69%. Użyłem znów wodę 50/50 mineralnej i destylowanej. Cukromierz sprawdzałem-na samej wodzie jest "0".

    Podczas zadawania drożdzy ze słoika słoik wpadł do brzeczki-też był wyparzony, ale jednka miał kontakt z podłożem, dlatego ciekaw jestem co będzie dalej-ale jestem przygotowany na niepowodzenie.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XIV - Hefe-Weizen 14,8°Blg (02-IV-2007)

    Dziś kolejne pszeniczne.

    Składniki:
    - słód pszeniczny 3 kg;
    - słód pilzneński 2 kg;
    - chmiel Lubelski granulat 25 g;
    - drożdze piana z waki XII

    Zacieranie:
    - 10l wody podgrzanie do 46°C
    - słód i ustalenie temp. na 45°C i 10'
    - dolanie 3l wody i ustalenie na 52°C i 15'
    - 65°C przez dolanie 2l wody i 30'
    - 1/3 do dekokcji i 10 min. w ok. 72°C, później 10' wrzenie i spowrotem do gara.
    - 72°C przez 30'
    - podgrzanie do 76°C i filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy. Pamiętając o poprzednich manewrach z filtrowaniem podłożyłem pieluchę, dzięki czemu ładnie się filtrowało, ale powoli.

    Wysładzanie:
    - 3*3l.
    - 3*1,7l.

    Chmielenie:
    Gar brzeczki. Podgrzanie do wrzenia i chmielenie.
    Do chielenia dałem:
    - 5' - 10g
    - 45'- 15gi chłodnica
    - 65' chłodzenie

    Po schłodzeniu wyjołem chłodnicę i ostawiłem w temp. 30°C posprzątałem i zadałem drożdze.
    Odlałem część do menzurki-piana była więc zostawiłem.

    Sprawność: Wyszło 22,5l o 14,8°Blg. Sam oczom nie dowierzałem 70,5%. Bardzo się zdziwiłem dlatego też zaczłem analizować dlaczego. Otóż do zacierania i wysładzania użyłem 50% wody mineralnej oraz 50% wody destylowanej. Miałęm też paski ph do zacieru, ale nic nie widziałem zmiany kolory i pasek pozostał biały.

    Drożdze po 3h od zadania tak pracowały, że zaczły wychodzić rurką. Pianę zebrałem i czekam co dalej-rano się dowiem.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Zawsze przed

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Dziś rozlano do 20*0,5l i 18*0,65l butelek z dodatkiem 150g glukozy.
    Co siekawe przelewająć na cichą było 3,2ºBlg a dziś 3,8ºBlg. Może pomiary były starym cukromierzem.
    A mierzyłeś przed, czy po dodaniu cukru?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XI- Schwarzbier św. Partyk 11,2ºBlg (17-III-2007r)

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Dziś po 7 dniach burzliwej przelałem na cichą.
    Z 11,2ºBlg spadło do 3,2ºBlg.
    Dziś rozlano do 20*0,5l i 18*0,65l butelek z dodatkiem 150g glukozy.
    Co siekawe przelewająć na cichą było 3,2ºBlg a dziś 3,8ºBlg. Może pomiary były starym cukromierzem.

    Leave a comment:


  • coder
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Podgrzanie do wrzenia długo trwało.
    Mały patent: kup dużą elektyczną grzałkę zanurzeniową (~20 zł) i wspomagaj nią podgrzewanie, u mnie doprowadzenie do wrzenia grzałką + kuchenką gazową trwa 20 min.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XIII- Marcowe Urodzinowe 15ºBlg (31-III-2007)

    Dziś noc poświęciłem miłej zabacie czyli warce XIII. Strałem się wyrobić, bo na rano do roboty i udało się wyrobić pół godziny przed czasem. i udało się zmieścić z tym miesiącu z drugim moim marcowym.

    Składniki (zapomniałem ile dałem, ale na pewno 6,5kg) mniej więcej:
    - słód pilzneński 1,8 kg;
    - słód monachijski 4,5 kg;
    - słód Karapils 0,2 kg;
    - chmiel goryczkowy Magnum szyszki (2005) 20 g;
    - chmiel aromatyczny Magnum Lubelski (2005) 40 g;
    - drożdze S-23

    Zacieranie:
    - podgrzanie do 55ºC
    - słód i ustalenie temp. na 52ºC i 10'
    - 25' w temp. 63ºC
    - 66ºC przez jakieś 25'
    - 1/3 do dekokcji i 10 min. w ok. 72ºC, później 10' wrzenie i spowrotem do gara.
    - 72ºC przez 30'
    - podgrzanie do 76ºC i filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy

    Wysładzanie:
    - 4,5l wody.
    - 3*3l.
    - 2*1,7l.

    Chmielenie:
    Ponownie cały gar brzeczki. Podgrzanie do wrzenia długo trwało.
    Do chielenia dałem:
    - 5' - goryczka całość
    - 35' aromat 25g
    - 55' aromat 15g i chłodnica
    - 65' chłodzenie

    Po schłodzeniu wyjołem chłodnicę i ostawiłem w temp. 29ºC posprzątałem i zadałem drożdze.
    Odlałem część do menzurki-piana była więc zostawiłem.
    Po powrocie ze szychty piany nie było w mwnzurce i wskazanie w 18ºC 15ºBlg. W tanku pojawiła się piana więc zapowiada się dobrze.

    Wydajność:
    W tanku 22l, w czego 1l w butelce, a pół w kanał.
    - jak w tanku: 54%
    - tank+ pożywka dla drożdzy : 58%.

    Piwowarstwo zaczyna mnie coraz bardziej cieszyć. Szczególnie, że sprzęt jest więc trzeba go używać, bo zniszeje. A piwowarstwo jest dobrym sposobem na odstresowanie się.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...