Warka XV - STOUT 12,2°Blg (03-IV-2007)
Dziś przelane na cichą. Spadło do 4,3°Blg.
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumChyba, że dodałeś Carafę pod koniec zacierania na dosłownie 5 minut ?Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaWysładzanie:
i tu zaczły się problemy, bo nie chciało nic lecieć. Więc spowrotem do gara i pieluchę dałem i też nic. Wyciągóem i zaczło kapać-jak bimber. Po 4h miałem brzeczkę chyba o 25°C więc się brałem do warzenia.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa- carafara III -dwie garścieLeave a comment:
-
Warka XIII- Marcowe Urodzinowe 15ºBlg (31-III-2007)
Dziś przeane na cichą. Z 15ºBlg odfermentowało do 5,5ºBlg.Leave a comment:
-
Warka XII- Pszeniczne Mocne14,8ºBlg (29-III-2007)
Z 14,8ºBlg spadło do 3,8ºBlg wynik więc bardzo ładny.
Na dnie drożdzy było bardzo mało-więcej na ściankach zostało.
Planowana cicha to 10 dni.Leave a comment:
-
Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)
Składniki:
- monachijski 4 kg;
- pilzneński 3 kg;
- Karapils 1 kg;
- pszeniczny 1 kg;
- karmelowy ciemny 0,5 kg;
- karmelowy jasny 0,5 kg;
- czekoladowy 0,25 kg;
- barwiący 0,1 kg;
- carafara III -dwie garście
- chmiel Lubelski granulat 50 g;
- chmiel Marynka granulat 25 g;
- drożdże Saflager S-23 (2 szaszetki);
Zacieranie:
- 15l wody podgrzanie do 56°C
- słód i ustalenie na 49°C, podgrzanie do 52°C i 10'
- dolanie 5l wody i podgrzanie do 66- 65°C i 30'
- podgrzanie do 72°C i 60'
- podgrzanie do 75°C i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
i tu zaczły się problemy, bo nie chciało nic lecieć. Więc spowrotem do gara i pieluchę dałem i też nic. Wyciągóem i zaczło kapać-jak bimber. Po 4h miałem brzeczkę chyba o 25°C więc się brałem do warzenia.
- 10*1,7l.
Chmielenie:
Na dobry początek znów pomyłka:
- 0 Lubelski granulat 25g,
- 20' Marynka granulat 25 g,
- 40' Lubelski granulat 25g,
- 60' chłodzenie
Podczas chłodzenia rehydrowałem drożdze 3 saszetki. Po 10 min. wieko słoika było przyklejone z boku słoja a drożdze szukały pożywienia. Szybko więc zadałem drożdze.
Całą noc miałęm problemy, ale jakoś to przetrwałem.
Przed zadaniem drożdzy sprawdziłęm 21°Blg 22,5l.
Z wysłodzin zrobiłęm A'la Karmi. Chmiel dałem cały od poczatku z portera i warzyłem przez 30'. Dodałem też 7 tabletek słodzika, co dało razem 12°Blg. Obecnie fermentuje też na S-23 w butelce 5l.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coderEeee, moge postawić 100 zł ze nic się złego nie stanie. A zbierasz gęstwy? Zanieczyszczenie może sie objawi w 2-3 warce ....
Drożdze już pracują więc i good.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaPodczas zadawania drożdzy ze słoika słoik wpadł do brzeczki-też był wyparzony, ale jednka miał kontakt z podłożem, dlatego ciekaw jestem co będzie dalej-ale jestem przygotowany na niepowodzenie.Leave a comment:
-
Warka XV - STOUT 12,2°Blg (03-IV-2007)
Składniki:
- słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg,
- słód Carafa® Typ II 0,1 kg,
- jęczmień palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg,
- płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5 kg,
- chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat),
- drożdże Safale S-04 11,5g
Zacieranie:
- 10l wody podgrzanie do 55°C
- słód i ustalenie na 52°C i 15'
- 65°C przez dolanie 3l wody i 70'
- po nwgatywnej próbie jodowej dodałem jęczmień palony i carafa i podgrzałem do 72°C i 15'
- podgrzanie do 77°C i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- 3*3l.
- 2*1,7l.
Chmielenie:
Gar brzeczki. Podgrzanie do wrzenia i chmielenie.
Do chielenia dałem:
- 5' - 15g
- 45'- 10gi chłodnica
- 60' chłodzenie
Sprawność: 12,2°Blg 22l czyli bez płatków 79% a z platkami 69%. Użyłem znów wodę 50/50 mineralnej i destylowanej. Cukromierz sprawdzałem-na samej wodzie jest "0".
Podczas zadawania drożdzy ze słoika słoik wpadł do brzeczki-też był wyparzony, ale jednka miał kontakt z podłożem, dlatego ciekaw jestem co będzie dalej-ale jestem przygotowany na niepowodzenie.Leave a comment:
-
Warka XIV - Hefe-Weizen 14,8°Blg (02-IV-2007)
Dziś kolejne pszeniczne.
Składniki:
- słód pszeniczny 3 kg;
- słód pilzneński 2 kg;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- drożdze piana z waki XII
Zacieranie:
- 10l wody podgrzanie do 46°C
- słód i ustalenie temp. na 45°C i 10'
- dolanie 3l wody i ustalenie na 52°C i 15'
- 65°C przez dolanie 2l wody i 30'
- 1/3 do dekokcji i 10 min. w ok. 72°C, później 10' wrzenie i spowrotem do gara.
- 72°C przez 30'
- podgrzanie do 76°C i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy. Pamiętając o poprzednich manewrach z filtrowaniem podłożyłem pieluchę, dzięki czemu ładnie się filtrowało, ale powoli.
Wysładzanie:
- 3*3l.
- 3*1,7l.
Chmielenie:
Gar brzeczki. Podgrzanie do wrzenia i chmielenie.
Do chielenia dałem:
- 5' - 10g
- 45'- 15gi chłodnica
- 65' chłodzenie
Po schłodzeniu wyjołem chłodnicę i ostawiłem w temp. 30°C posprzątałem i zadałem drożdze.
Odlałem część do menzurki-piana była więc zostawiłem.
Sprawność: Wyszło 22,5l o 14,8°Blg. Sam oczom nie dowierzałem 70,5%. Bardzo się zdziwiłem dlatego też zaczłem analizować dlaczego. Otóż do zacierania i wysładzania użyłem 50% wody mineralnej oraz 50% wody destylowanej. Miałęm też paski ph do zacieru, ale nic nie widziałem zmiany kolory i pasek pozostał biały.
Drożdze po 3h od zadania tak pracowały, że zaczły wychodzić rurką. Pianę zebrałem i czekam co dalej-rano się dowiem.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaDziś rozlano do 20*0,5l i 18*0,65l butelek z dodatkiem 150g glukozy.
Co siekawe przelewająć na cichą było 3,2ºBlg a dziś 3,8ºBlg. Może pomiary były starym cukromierzem.Leave a comment:
-
Warka XI- Schwarzbier św. Partyk 11,2ºBlg (17-III-2007r)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaDziś po 7 dniach burzliwej przelałem na cichą.
Z 11,2ºBlg spadło do 3,2ºBlg.
Co siekawe przelewająć na cichą było 3,2ºBlg a dziś 3,8ºBlg. Może pomiary były starym cukromierzem.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaPodgrzanie do wrzenia długo trwało.Leave a comment:
-
Warka XIII- Marcowe Urodzinowe 15ºBlg (31-III-2007)
Dziś noc poświęciłem miłej zabacie czyli warce XIII. Strałem się wyrobić, bo na rano do roboty i udało się wyrobić pół godziny przed czasem. i udało się zmieścić z tym miesiącu z drugim moim marcowym.
Składniki (zapomniałem ile dałem, ale na pewno 6,5kg) mniej więcej:
- słód pilzneński 1,8 kg;
- słód monachijski 4,5 kg;
- słód Karapils 0,2 kg;
- chmiel goryczkowy Magnum szyszki (2005) 20 g;
- chmiel aromatyczny Magnum Lubelski (2005) 40 g;
- drożdze S-23
Zacieranie:
- podgrzanie do 55ºC
- słód i ustalenie temp. na 52ºC i 10'
- 25' w temp. 63ºC
- 66ºC przez jakieś 25'
- 1/3 do dekokcji i 10 min. w ok. 72ºC, później 10' wrzenie i spowrotem do gara.
- 72ºC przez 30'
- podgrzanie do 76ºC i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy
Wysładzanie:
- 4,5l wody.
- 3*3l.
- 2*1,7l.
Chmielenie:
Ponownie cały gar brzeczki. Podgrzanie do wrzenia długo trwało.
Do chielenia dałem:
- 5' - goryczka całość
- 35' aromat 25g
- 55' aromat 15g i chłodnica
- 65' chłodzenie
Po schłodzeniu wyjołem chłodnicę i ostawiłem w temp. 29ºC posprzątałem i zadałem drożdze.
Odlałem część do menzurki-piana była więc zostawiłem.
Po powrocie ze szychty piany nie było w mwnzurce i wskazanie w 18ºC 15ºBlg. W tanku pojawiła się piana więc zapowiada się dobrze.
Wydajność:
W tanku 22l, w czego 1l w butelce, a pół w kanał.
- jak w tanku: 54%
- tank+ pożywka dla drożdzy : 58%.
Piwowarstwo zaczyna mnie coraz bardziej cieszyć. Szczególnie, że sprzęt jest więc trzeba go używać, bo zniszeje. A piwowarstwo jest dobrym sposobem na odstresowanie się.Leave a comment: