Warka XC- Wiejskie Jasne 11°Blg (14-VI007r.)
Prawie wszystko się zgadzo ale jednak za wcześnie kliknołem enter.
Wydajność:
12°Blg i 25l+2l w butelce do refermentacji . Wydajność 66%.
Drożdże zadam jutro lub po jutrze.
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka XC- Wiejskie Jasne 11°Blg (14-VI007r.)
Składniki:
- pilzneński 5 kg;
- carapils 0,2 kg;
- chmiel Marynka granulat 70 g.
Zacieranie:
- 15l wody do 74°C i słód
- podgrzanie na 72°C i 3,3h'
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
- po 5l
Chmielenie:
- 0' - 40g;
- 40'- 15g;
- 45'- mech irlandzki;
- 50'- 15g;
- 60' chłodzenie
Wydajność:
11°Blg i 26l+2,5 w butelce do refermentacji . Wydajność 61,5%.
Drożdże zadam jutro lub po jutrze.Leave a comment:
-
Warka LXXXVIII- Grodzkie 8°Blg (07-VI-2008r.)
Dziś w czwartym dniu było po fermentacji. Przelałem więc na cichą, a tu 5,5°Blg.
Dziwna sprawa się szykujeLeave a comment:
-
Warka LXXXVI- Wiejskie Jasne 11°Blg (22-V-2007r.)
Spadło na 2,5°Blg. Rozlałem z dodatkiem 1,5l rezerwy do jednej beczki 5l oraz 43 butelek 0,5l.Leave a comment:
-
Warka LXXXIX - Lekko Wędzone 8°Blg (11-VI-2008r.)
Dopiero dziś rozsypalem drożdze. Temp. 19°C.Leave a comment:
-
Warka LXXXV- Wiejskie Ciemne 12°Blg (22-V-2007r.)
Dziś rozlałem do 40 butelek 0,5l oraz 17 butelek 0,33l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
Spadło do 3,3°Blg.Leave a comment:
-
Warka LXXXIX - Lekko Wędzone 8°Blg (11-VI-2008r.)
Składniki:
- wędzony 0,85 kg;
- wędzony/ pale ale (nie wiem jaka proporcja-reszta z kiedyś) 1,1 kg;
- pszeniczny 1,5 kg;
- zakwaszający 0,1 kg;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 55 g;
- drożdze S-33.
Zacieranie:
- 70°C i 30'
- podgrzanie do 74°C i 30'
- podgrzanie na 76°C i filtracja.
Warzenie:
0' - 35 g;
30' - 20 g;
60' - koniec.
Wyszło 24l+2,9 rezerwy o 8°Blg. Zadane będą drożdzami S-33 jutro z rana-chyba.
Wydajność ok. 64%.Leave a comment:
-
Warka LXXXVIII- Grodzkie 8°Blg (07-VI-2008r.)
Dziś suche S-33 rozsypałem po powierzchni. Temp. rónież 20°C, a myślałem, że przez kolejną noc zejdzie jeszcze parę stopni.Leave a comment:
-
Warka LXXXVII- Milk Stout 17°Blg (07-VI-2008r.)
Wczoraj w połednie zadalem Wyeast 1187 Ringwood Ale w 20°C. Dziś już ładnie pracują.Leave a comment:
-
Warka LXXXVIII- Grodzkie 8°Blg (07-VI-2008r.)
Wyszło 25l+2,5rezerwy o 8°Blg. Zadane będą drożdzami S-33 jutro z rana-chyba. 3,6
Wydajność ok. 65%.Leave a comment:
-
Warka LXXXVIII - Grodzkie (07-VI-2008r.)
Warka LXXXVIII- Grodzkie (07-VI-2008r.)
Składniki:
- Wędzony 2,1 kg;
- pszeniczny 1,4 kg;
- zakwaszający 0,1 kg;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 55 g;
- drożdze S-33.
Zacieranie:
- 70°C i 30'
- podgrzanie do 74°C i 30'
- podgrzanie na 76 i filtracja.
Warzenie:
0' - 35 g;
30' - 20 g;
60' - koniecLeave a comment:
-
Warka LXXXVII- Milk Stout 17°Blg (07-VI-2008r.)
Wyszło mi 24l + 1,5l do rezerwy (przed dodaniem laktozy) o 17°Blg . Wydajność nie wiem, może kiery mi porachuje.
Drożdze zadom jutro z rana.
Leave a comment:
-
Warka LXXXVII- Milk Stout (07-VI-2008r.)
Dziś czas warzyć.
Już zatarte obecnie się filtruje.
Składniki:
- pale ale 4 kg;
- karmel jasny 0,7 kg;
- pszeniczny 0,5 kg;
- płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5 kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 35 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 45 g;
- laktoza 1 kg.
Zacieranie:
- 20l wody do 56°C i słód
- 53°C - 10'
- podgrzanie na 64°C i 25'
- podgrzanie do 72°C i 30'
- podgrzanie na 76 i filtracja.
Warzenie:
0' - Marynka
35' - Lubelski 30 g i laktoza;
55' - reszta Lubelskiego.
60' - koniecLeave a comment:
-
Warka LXXXIV-Czorny futer 12°Blg(20-V-2008r.)
Dziś zabutelkowałem do 38 butelek 0,5l, jednej 0,7l oraz 6 0,33l z dodatkiem 1,8l rezerwy. Zeszło na 3°Blg.Leave a comment:
-
Warka LXXXVI- Wiejskie Jasne 11°Blg (22-V-2007r.)
Przelane na cichą. Zeszło na 3°Blg.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: