Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka XC- Wiejskie Jasne 11°Blg (14-VI007r.)

    Prawie wszystko się zgadzo ale jednak za wcześnie kliknołem enter.

    Wydajność:
    12°Blg i 25l+2l w butelce do refermentacji . Wydajność 66%.
    Drożdże zadam jutro lub po jutrze.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XC- Wiejskie Jasne 11°Blg (14-VI007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 5 kg;
    - carapils 0,2 kg;
    - chmiel Marynka granulat 70 g.


    Zacieranie:
    - 15l wody do 74°C i słód
    - podgrzanie na 72°C i 3,3h'
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 5l

    Chmielenie:
    - 0' - 40g;
    - 40'- 15g;
    - 45'- mech irlandzki;
    - 50'- 15g;
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    11°Blg i 26l+2,5 w butelce do refermentacji . Wydajność 61,5%.

    Drożdże zadam jutro lub po jutrze.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXVIII- Grodzkie 8°Blg (07-VI-2008r.)

    Dziś w czwartym dniu było po fermentacji. Przelałem więc na cichą, a tu 5,5°Blg.
    Dziwna sprawa się szykuje

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXVI- Wiejskie Jasne 11°Blg (22-V-2007r.)

    Spadło na 2,5°Blg. Rozlałem z dodatkiem 1,5l rezerwy do jednej beczki 5l oraz 43 butelek 0,5l.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXIX - Lekko Wędzone 8°Blg (11-VI-2008r.)

    Dopiero dziś rozsypalem drożdze. Temp. 19°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXV- Wiejskie Ciemne 12°Blg (22-V-2007r.)

    Dziś rozlałem do 40 butelek 0,5l oraz 17 butelek 0,33l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
    Spadło do 3,3°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXIX - Lekko Wędzone 8°Blg (11-VI-2008r.)

    Składniki:
    - wędzony 0,85 kg;
    - wędzony/ pale ale (nie wiem jaka proporcja-reszta z kiedyś ) 1,1 kg;
    - pszeniczny 1,5 kg;
    - zakwaszający 0,1 kg;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 55 g;
    - drożdze S-33.

    Zacieranie:
    - 70°C i 30'
    - podgrzanie do 74°C i 30'
    - podgrzanie na 76°C i filtracja.

    Warzenie:
    0' - 35 g;
    30' - 20 g;
    60' - koniec.

    Wyszło 24l+2,9 rezerwy o 8°Blg. Zadane będą drożdzami S-33 jutro z rana-chyba.
    Wydajność ok. 64%.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXVIII- Grodzkie 8°Blg (07-VI-2008r.)

    Dziś suche S-33 rozsypałem po powierzchni. Temp. rónież 20°C, a myślałem, że przez kolejną noc zejdzie jeszcze parę stopni.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXVII- Milk Stout 17°Blg (07-VI-2008r.)

    Wczoraj w połednie zadalem Wyeast 1187 Ringwood Ale w 20°C. Dziś już ładnie pracują.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXVIII- Grodzkie 8°Blg (07-VI-2008r.)

    Wyszło 25l+2,5rezerwy o 8°Blg. Zadane będą drożdzami S-33 jutro z rana-chyba. 3,6
    Wydajność ok. 65%.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXVIII - Grodzkie (07-VI-2008r.)
    Warka LXXXVIII- Grodzkie (07-VI-2008r.)

    Składniki:
    - Wędzony 2,1 kg;
    - pszeniczny 1,4 kg;
    - zakwaszający 0,1 kg;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 55 g;
    - drożdze S-33.

    Zacieranie:
    - 70°C i 30'
    - podgrzanie do 74°C i 30'
    - podgrzanie na 76 i filtracja.

    Warzenie:
    0' - 35 g;
    30' - 20 g;
    60' - koniec

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXVII- Milk Stout 17°Blg (07-VI-2008r.)

    Wyszło mi 24l + 1,5l do rezerwy (przed dodaniem laktozy) o 17°Blg . Wydajność nie wiem, może kiery mi porachuje.
    Drożdze zadom jutro z rana.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXVII- Milk Stout (07-VI-2008r.)

    Dziś czas warzyć.
    Już zatarte obecnie się filtruje.
    Składniki:
    - pale ale 4 kg;
    - karmel jasny 0,7 kg;
    - pszeniczny 0,5 kg;
    - płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 35 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 45 g;
    - laktoza 1 kg.

    Zacieranie:
    - 20l wody do 56°C i słód
    - 53°C - 10'
    - podgrzanie na 64°C i 25'
    - podgrzanie do 72°C i 30'
    - podgrzanie na 76 i filtracja.

    Warzenie:
    0' - Marynka
    35' - Lubelski 30 g i laktoza;
    55' - reszta Lubelskiego.
    60' - koniec

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXIV-Czorny futer 12°Blg(20-V-2008r.)

    Dziś zabutelkowałem do 38 butelek 0,5l, jednej 0,7l oraz 6 0,33l z dodatkiem 1,8l rezerwy. Zeszło na 3°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXVI- Wiejskie Jasne 11°Blg (22-V-2007r.)

    Przelane na cichą. Zeszło na 3°Blg.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...